Το “Κλειδί” είναι μια χαράδρα ανάμεσα στα βουνά, Μπέλες και Άγγιστρο, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Εκεί, στο Κλειδί του δήμου Σιντίκης, βρίσκεται το πρώτο Κλειστό Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών.

Σ’ αυτό το ρέμα “που όταν βρέχει κατεβάζει τόνους νερό από τα βουνά” σύμφωνα με τον διοικητή του πυροσβεστικού κλιμακίου Σιδηρόκαστρου, κ.Σωτήρη Τσαλίμη, τοποθετήθηκαν σκηνές και διαμένουν 600 πρόσφυγες και μετανάστες μεταξύ των οποίων έγκυες γυναίκες, μωρομάνες και 60 ασυνόδευτα παιδιά που μπήκαν “παράνομα” στην χώρα μετά την 1η Μαρτιου 2020 από τον Έβρο και από τα νησιά!

Η εγκατάσταση τους χαρακτηρίζεται “προσωρινή/ δεν έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση ασύλου / στόχος είναι η προώθηση τους στις χώρες από τις οποίες κατάγονται”.

Για το “ακατάλληλο” του χώρου ο πρόεδρος της κοινότητας Προμαχώνας, κ. Λεωνίδας Σπύρου δήλωσε: “ούτε τα ζώα μας δεν αφήνουμε εκεί γιατί το χειμώνα θα παγώσουν και το καλοκαίρι θα πεθάνουν από τη ζέστη”.

Ακόμη και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων υποχρεώθηκε να στείλει έγγραφο προς τα αρμόδια υπουργεία κάνοντας λόγο για χώρο “πλέον ακατάλληλο για τη λειτουργία αυτής της δομής, καθώς είναι τοποθετημένη μέσα σε ρέμα, η διαμόρφωση και χωροταξία του χώρου είναι εντελώς ακατάλληλη, θα δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στους εκεί διαμένοντες, καθώς οι σκηνές είναι τοποθετημένες πολύ κοντά μεταξύ τους και δεν υπάρχει καθόλου χώρος προαυλισμού και ψυχαγωγίας”.

Οι πρόσφυγες, άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά, μένουν 10 άτομα σε μια σκηνή ενώ η προβλεπόμενη χωρητικότητα είναι για 5 άτομα, τονίζεται στην ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ.

Συνηγόρησαν σ’ αυτό το έγκλημα:

– οι δήμαρχοι και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της περιοχής (πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης) στο όνομα της εθνικής ομοψυχίας τονίζοντας πως “εθνικοί λόγοι υπαγορεύουν αυτή τη στιγμή να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων που απαιτεί η Πατρίδα”.

– οι βουλευτές της Ν. Δημοκρατίας του νομού, Κώστας Αχ. Καραμανλής, Φωτεινή Αραμπατζή, Τάσος Χατζηβασιλείου και Θεόφιλος Λεονταρίδης, οι οποίοι με περισσή αναλγησία αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση τους μεταξύ άλλων ότι “…Η κυβέρνηση δήλωσε ότι αυτοί οι παράνομοι επιδρομείς δεν δικαιούνται, ούτε θα λάβουν άσυλο. Θα κρατηθούν και θα απελαθούν… Οι άνθρωποι αυτοί, που ήλθαν για να μείνουν, θα οδηγηθούν εκεί για να φύγουν. Στηρίζουμε αυτήν την επιλογή. Είναι η μόνη λύση και η ελάχιστη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει ο νομός μας στην δοκιμασία την οποία υφίσταται ολόκληρη η Ελλάδα…”.

Η κυβέρνηση εφαρμόζει την τακτική “τους κάνουμε τον βίο αβίωτο”! Όχι μόνο δεν διασφαλίζει στοιχειώδεις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης αλλά διαθέτει το ποσόν των 153.760 ευρω σε σερραϊκή εταιρία Security για 24ωρη φύλαξη της δομής-φυλακής!

Ο λαός του νομού στην πλειοψηφία του είναι αντίθετος στο έγκλημα! Τιμώντας την μεταναστευτική του ιστορία, τον λαϊκό του πολιτισμό και τον Ξένιο Δία κάνει τους “ξένους” δικούς του, συγκεντρώνοντας ρούχα, τρόφιμα και ό,τι άλλο απαιτείται.

ΔΕΝ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ ΣΤΟΝ ΦΟΝΟ….τονίζει σε ανακοίνωση της η Επιτροπή Αλληλεγγύης Σερρών για τους Πρόσφυγες, η οποία εκτός από την ενεργό συμμετοχή της στις ανθρωπιστικές δράσεις απαιτεί:

  • Να κλείσει η κλειστή δομή στο “Κλειδί” ΧΘΕΣ!
  • Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες σε σπίτια και ξενοδοχεία της περιοχής! Κι αυτό να γίνει ΆΜΕΣΑ λόγω κα της πανδημίας κορονοΪού!
  • Στο μεταξύ να τους εξασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής (καθαρό, ζεστό νερό, ατομικά είδη υγιεινής)
  • Και τεστ / τεστ / τεστ!

Δήμητρα Σαμαρά