Ούτε ένα τηλεφωνικό κέντρο
δεν μπορεί να οργανώσει ο… «απόλυτα
προετοιμασμένος κρατικός μηχανισμός» «Το τηλέφωνο του συνδρομητή που καλέσατε είναι κατειλημμένο. Παρακαλώ δοκιμάστε αργότερα ».

Χρειάστηκαν 52 κλήσεις, σε διάρκεια μιάμισης ώρας, προκειμένου να σταματήσει να ακούγεται το παραπάνω μήνυμα. Όχι βέβαια για να απαντήσει κάποιος γιατρός του ΕΟΔΥ, αλλά για να το άλλο μήνυμα… αυτό που ενημερώνει ότι είσαι σε γραμμή αναμονής.

Αν και στην αρχή του ηχητικού μηνύματος δίνεται η πληροφορία ότι «ο μέσος χρόνος αναμονής είναι 5 λεπτά»… χρειάστηκε 1 ώρα και 7 λεπτά για να απαντηθεί η κλήση από το τηλεφωνικό κέντρο.

Η εργαζόμενη του κέντρου (η οποία δεν ανήκει στο χώρο της υγείας), αφού ακούει τα συμπτώματα και το ιστορικό συστήνει ψυχραιμία και εξηγεί ότι θα παραπέμψει την κλήση σε νέα σύνδεση με «εξειδικευμένο προσωπικό».

Μετά από 6 λεπτά νέας αναμονής, η κλήση επιστρέφει στην τηλεφωνήτρια, η οποία ενημερώνει ότι λόγω φόρτου εργασίας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σύνδεση και παραπέμπει σε νέα προσπάθεια επικοινωνίας με γιατρό μέσω ενός άλλου αριθμού.

Η κλήση σε αυτό τον αριθμό δεν απαντήθηκε ποτέ αφού μετά από άλλα 52 λεπτά αναμονής η σύνδεση… διακόπηκε.

Και το μόνο που έμεινε είναι ξανά η «ατομική ευθύνη»! Το νέο -αντιδραστικό όπως εξελίσσεται- ιδεολόγημα, πίσω από το οποίο η κυβέρνηση και η «αντι»πολίτευση της συναίνεσης και της ομοψυχίας, προσπαθούν να κρύψουν τις μεγάλες αλήθειες για τις ευθύνες που έχουν ως φορείς των πολιτικών που δημιούργησαν τη σημερινή κατάσταση.

Το 1135 του ΕΟΔΥ είναι ο αριθμός στον οποίο υποτίθεται καλείται να απευθυνθεί ο καθένας πριν κάνει οποιοδήποτε βήμα προς τους φορείς και τους οργανισμούς του συστήματος υγείας. «Τα κρούσματα στην Ελλάδα θα μειωθούν»… Από ό,τι φαίνεται, τις επόμενες μέρες τα κρούσματα στην Ελλάδα θα μειωθούν. Όχι βέβαια επειδή ο «κρατικός μηχανισμός είναι πανέτοιμος» όπως διαβεβαιώνουν οι αστείοι κυβερνητικοί Γεωργιάδηδες, αλλά για τον αντίθετο ακριβώς λόγο. Επειδή θα μειωθούν τα τεστ!

Είναι τέτοιο το κυβερνητικό μπάχαλο, που από το Δεκέμβρη μέχρι σήμερα δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν επάρκεια στα απαραίτητα αντιδραστήρια. Μόνο στα αρχικά ορισμένα ως «νοσοκομεία αναφοράς» υπάρχουν κάποια τεστ, τα οποία δεν επαρκούν στην πραγματικότητα ούτε για τις ευπαθείς ομάδες που εμφανίζουν συμπτώματα.

Με την καθοδήγηση του ΕΟΔΥ, χωρίς να γίνεται τεστ, προτείνεται σε ασθενείς με άσθμα και σοβαρά συμπτώματα να παραμένουν στο σπίτι. Χτες, ασθενής με σοβαρό αυτοάνοσο και βαριά συμπτώματα έφτασε σε νοσοκομείο αναφοράς. Της έκαναν το τεστ της γρίπης (επειδή αυτά επαρκούν) και της είπαν ότι μάλλον έχει κορονοϊό. Την παρέπεμψαν σε καραντίνα στο σπίτι, χωρίς βέβαια να πιστώνεται ως περιστατικό στα επίσημα κρούσματα. Αν όμως ούτε σε τέτοιες περιπτώσεις γίνονται τεστ… τελικά για ποια ακριβώς ετοιμότητα γίνεται λόγος;

Τα τεστ δεν επαρκούν. Και γι’ αυτό γίνονται μόνο στα πολύ βαριά περιστατικά, στο προσωπικό των νοσοκομείων και σε κάποιες… περσόνες του life style ανεξαρτήτως συμπτωμάτων. Μάλλον στο τελευταίο βρίσκεται και η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα στην κρίση το κορονοϊού, με το αζημίωτο… πάντα.

Τα τεστ δεν επαρκούν και είναι βέβαιο ότι, όσο και αν αυτοί που ευθύνονται για όλα αυτά εμφανίζονται καθησυχαστικοί, αυτό είναι πρόβλημα.

Είναι πρόβλημα επειδή δημιουργείται μια διάχυτη σύγχυση και πανικός με τους χιλιάδες ανθρώπους που αυτή τη στιγμή παρουσιάζουν συμπτώματα. Και που όσο υπάρχει το ερωτηματικό για τόσους πολλούς, δεν λαμβάνονται τα σωστά μέτρα για αυτούς που πραγματικά είναι φορείς του ιού. Και όσο και αν ακούγεται «φρόνιμο» να συμπεριφέρονται όλοι σαν φορείς του ιού, μακροπρόθεσμα δεν μπορεί να έχει καμία τύχη ένα τέτοιο μέτρο.

Είναι πρόβλημα, επειδή οι ευπαθείς ομάδες τελικά δεν μπορούν να γνωρίζουν αν πάσχουν από κάτι που πραγματικά μπορεί να επιδεινώσει ταχύτατα την υγεία τους και να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα.

Στην Ελλάδα που, εκτός από τις ελάχιστες ΜΕΘ, δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει ούτε καν αντιδραστήρια, το επόμενο διάστημα τα διαγνωσμένα «κρούσματα θα μειωθούν». Τα πραγματικά… κανείς δεν ξέρει.

Πρόκειται για το απόλυτα «προετοιμασμένο» μπάχαλο.

Περί «ατομικής ευθύνης»…
Πόσο κοστίζουν στο δημόσιο
οι υπηρέτες των ιδιωτικών κλινικών;
Εκτός από τις ζωές μας…

«Έχουμε συμφωνήσει να συνεργαστούμε με τον ιδιωτικό τομέα». «… Θα έχουμε συνεργασία, θα μας παραχωρήσει επιπλέον κλίνες εντατικής θεραπείας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα βαριά περιστατικά».

Με την «αφέλεια του αδαή», ο Β. Κοντοζαμάνης εμφανίστηκε ικανοποιημένος που ο ιδιωτικός τομέας «συμφώνησε» να παραχωρήσει κλίνες ΜΕΘ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Ο εκπρόσωπος της επίσημης νεοφιλελεύθερης παράταξης, αυτής που θέλει να διαλύσει τα νοσοκομεία και να παραδώσει τα πάντα στους ιδιώτες, σε πολύ χαμηλούς τόνους ενημέρωσε για την νέα «συμφωνία». Προσπαθώντας μάλιστα να αφήσει θετικές αιχμές για τους ιδιοκτήτες των κλινικών, να τους παρουσιάσει σαν… ευεργέτες. Σε άλλες εποχές, μια τέτοια συμφωνία -που αφορά επί της ουσίας τη «Συνεργασία Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα» (ΣΔΙΤ)- θα παρουσιάζονταν ως μια ακόμη μεγάλη επιτυχία! Με τις γνωστές πάντα ανοησίες για τα οφέλη στην εξυπηρέτηση των ασθενών.

Αν και από αυτή τη «συμφωνία» και μετά πολλά ακούγονται από ανεπίσημες πηγές, ποτέ δεν μάθαμε από τους «συνετούς και υπεύθυνους» υπουργούς και υφυπουργούς ποιο θα είναι το κόστος αυτής της συμφωνίας για το δημόσιο. Αυτοί που μετρούν τα πάντα, αυτοί που είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να υπολογίσουν το δημοσιονομικό κόστος της συμπεριφοράς ενός δημοσίου υπαλλήλου, τώρα ξέχασαν να ενημερώσουν για τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που θα κοστίσει η παραπάνω «συμφωνία». Γιατί πολύ απλά έχουν λερωμένη την φωλιά τους. Γιατί απλά αυτοί και η πολιτική που με λύσσα προσπαθούν να επιβάλουν είναι αυτή που διέλυσε το ΕΣΥ. Γιατί αυτοί ευθύνονται γι’ αυτή τη νέα υπέρογκη δαπάνη.

Εδώ και χρόνια η ΠΟΕΔΗΝ, οι σύλλογοι εργαζομένων και άλλοι φορείς μιλούν για το κόστος που πληρώνουμε εμείς και το κράτος στον ιδιωτικό τομέα. Άλλωστε είναι γνωστές οι αδιανόητες χρεώσεις των ιδιωτικών κλινικών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ στις 6 Φεβρουαρίου -πριν συμβούν όλα αυτά- οι 80 ιδιωτικές ΜΕΘ που χρησιμοποιούνταν για τις ανάγκες που είχαν προκύψει πριν τον κορονοϊό κόστιζαν στο ελληνικό δημόσιο περισσότερα από 20 εκ ευρώ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση, με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να γίνουν πάνω από 1500 προσλήψεις και να λειτουργήσουν πολύ περισσότερες από τις εκτός λειτουργίας ΜΕΘ που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία.

Για την ιστορία, μπροστά στον κίνδυνο του κορονοϊού, ακόμη και τότε, έγινε έκκληση από την ομοσπονδία να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για να λειτουργήσουν οι ΜΕΘ. Κάτι που οι «προετοιμασμένοι» κυβερνητικοί φωστήρες κατάλαβαν έναν μήνα μετά.

Όχι, καμία ομοψυχία δεν μπορεί να υπάρχει. Δεν θα χαρίσουμε τίποτα σε αυτούς που παίζουν με τις ζωές του λαού για να πλουτίζουν τα κοράκια των ιδιωτικών κλινικών.

Έχουν την απόλυτη ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν.

Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις
είτε με κορονοϊό είτε χωρίς… αγωνιούν μόνο για τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους

Την ώρα που οι λαοί πλήττονται από τον κορονοϊό, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τα μονοπώλιά τους ανακαλύπτουν στη νέα πανδημία… τις νέες επενδυτικές και κερδοσκοπικές ευκαιρίες.

Και η μεγαλύτερη ευκαιρία της πανδημίας για τα φαρμακευτικά μονοπώλια βρίσκεται στο εμβόλιο και το πιθανό φάρμακο για την καταπολέμηση του ιού!

Ο Τραμπ κάλεσε στον Λευκό Οίκο(!) επιστήμονες από το ερευνητικό εργαστήριο CureVac της Γερμανίας, που σύμφωνα με δημοσιεύματα παρουσιάζει ισχυρές πιθανότητες να κατασκευάσει το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Στη συνάντηση, όπου παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της φαρμακευτικής βιομηχανίας της Αμερικής, ο Τραμπ διεκδίκησε τα αποκλειστικά δικαιώματα του μελλοντικού εμβολίου προς όφελος… των μονοπωλίων των ΗΠΑ.

Όχι βέβαια για να σώσουν τον κόσμο. Αλλά για να κρατούν στα χέρια τους τον αποκλειστικό εκβιασμό της ζωής και του θανάτου απέναντι σε δισεκατομμύρια ανθρώπους! Ώστε να μετατρέψουν τον τρόμο του κορονοϊού σε αμύθητα πλούτη για τους γνωστούς μεγιστάνες του πλανήτη. Άλλωστε, πριν καν παρασκευαστεί το εμβόλιο, ο Τραμπ έσπευσε να δηλώσει ότι η τιμή του δεν θα είναι προσιτή για όλους!

Σύμφωνα με τους Γερμανούς εκπροσώπους της εταιρίας, δεν υπήρξε προσπάθεια χρηματισμού από τον Τραμπ. Βέβαια μόνο αφελείς μπορούν να πιστέψουν ότι τους κάλεσε στον Λευκό Οίκο απλά για να τους ζητήσει να του παραχωρήσουν το εμβόλιο κατά αποκλειστικότητα… χωρίς αντάλλαγμα.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα της Bayer και των άλλων δικών της μονοπωλίων, καταγγέλλοντας την απόπειρα χρηματισμού της CureVac από τις ΗΠΑ, συνομιλεί με τους εκπροσώπους της για να παραμείνει το εμβόλιο σε «γερμανικά χέρια».

Οι φαρμακευτικοί κολοσσοί βρίσκονται σε μια λυσσαλέα κούρσα για την κατοχύρωση του πιθανού εμβολίου. Οι εκπρόσωποί τους, τα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κράτη δουλεύουν αγόγγυστα γι’ αυτούς… και όχι βέβαια για τους λαούς τους.

Διακινδυνεύουμε την πρόβλεψη ότι στις συνθήκες τρόμου που έχουν διαμορφωθεί, το εμβόλιο θα είναι πολύ… ακριβό.

Οικονομική βόμβα για τα δημόσια ασφαλιστικά συστήματα που θα γίνουν τα μεγάλα οικονομικά θύματα των πολυεθνικών.

Οικονομική βόμβα και για την τσέπη των λαϊκών στρωμάτων που δεν θα γίνουν μόνο τα οικονομικά, αλλά και… τα φυσικά θύματα όταν δεν θα μπορούν να το αγοράσουν.

Και κρατάμε τα εξόχως διδακτικά συμπεράσματα από τα αποκαλυπτικά αυτά γεγονότα. Οι ιμπεριαλιστές και τα μονοπώλιά τους, θέλουν να μετατρέψουν την επιστημονική ανακάλυψη που θα μπορεί να απαντήσει στην πανδημία, σε ένα εργαλείο υπερεκμετάλλευσης, που θα σημάνει νέα δυστυχία για τους λαούς του πλανήτη. Για τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων που δεν θα έχουν πρόσβαση σε αυτό.

Συγχαρητήρια στον Κυριάκο! …

… δίνουν τα μέσα ενημέρωσης και διάφοροι σχολιαστές για τη απόφασή του να «κλείσει» τις εκκλησίες προστατεύοντας έτσι την κοινωνία από τον κορονοϊό, που στο τελευταίο του μάλιστα διάγγελμα ανέφερε ως πολεμική απειλή!

Πίσω όμως από την προκλητική στήριξη του Μητσοτάκη από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης τα πράγματα είναι αλλιώς.

Οι εκκλησίες και μετά το κλείσιμο των σχολείων λειτουργούσαν κανονικά με την άδεια της κυβέρνησης για περίπου δέκα ημέρες με συνέπειες που αφενός απλά δε γνωρίζουμε το μέγεθός τους και αφετέρου συγκαλύπτονται από τα μέσα ενημέρωσης που τώρα μοιράζουν συγχαρητήρια.

Αν και σε … πόλεμο, η κυβέρνηση περίμενε να δει και παρακαλούσε το κράτος εν κράτει της Ιεράς Συνόδου να κλείσει τις εκκλησίες με δική του απόφαση και μόνο όταν με πρωτοφανή κοινωνική ανευθυνότητα οι ιεράρχες αποφάσισαν τη συνέχιση και κανονική τέλεση της λειτουργίας, μόνο τότε υποχρεώθηκε ο Μητσοτάκης όχι να κλείσει τις εκκλησίες, όπως θα όφειλε, αλλά να πάψει τις λειτουργίες.

Η κυβερνητική απόφαση συνεχίζει και επιτρέπει στις εκκλησίες να παραμένουν ανοιχτές για ατομική προσευχή. Και προκύπτουν τα ερωτήματα:

Αν συγκεντρώνονται πολλοί μαζί ηλικιωμένοι και ευπαθή άτομα κατά κανόνα σε έναν κλειστό χώρο, όπως είναι η εκκλησία, πράγμα που αντενδείκνυται κατά τη γνώμη των ειδικών, για την ατομική τους προσευχή;

Ποια είναι τα μέτρα έλεγχου; Και ποιος θα τα τηρήσει; Μόνο γέλια προκαλεί η σύγκριση με τα μέτρα των σούπερ μάρκετ. Στα οποία εν πάση περιπτώσει πηγαίνει ο πληθυσμός για να μην λιμοκτονήσει. Ποιος θα τηρήσει αντίστοιχα μέτρα στις εκκλησίες; Οι παπάδες μήπως; Που το ανώτερο όργανο που τους εκπροσωπεί διαφωνεί με την παύση της λειτουργίας και πιστεύει πρώτα από όλα στο δόγμα της τυφλής θρησκευτικής πίστης και περιφρονεί τα επιστημονικά δεδομένα; Για ποιο πράγμα εν τέλει δίνουν συγχαρητήρια στον Μητσοτάκη; Που υποτάσσεται «σε συνθήκες … πολέμου» στη σκοπιμότητα ενός φανατισμένου ιερατείου;

Μαυραγοριτισμός με κυβερνητική κάλυψη

Από τη στιγμή που άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας, άρχισαν να εξαφανίζονται τα ατομικά μέσα προστασίας από αυτόν. Η εξάντλησή τους έφερε ραγδαία αύξηση των τιμών και άνθηση του μαυραγοριτισμού.

Ενδεικτική είναι η καταγγελία του Γενικού Γραμματέα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ότι τα πακέτα μασκών προστασίας που πωλούνταν πριν την κρίση του κορονοϊού 1,40 ευρώ, τώρα έχουν φτάσει σε κάποια φαρμακεία στα 6 και 7 ευρώ!

Η ΠΟΕΔΗΝ, επίσης, καταγγέλλει ότι «οι εταιρείες για να δικαιολογήσουν την αισχροκέρδεια σε βάρος των νοσοκομείων και των πολιτών, εκμεταλλευόμενες την ανησυχία για εμφάνιση πιθανών κρουσμάτων κορονοϊού και της γρίπης που είναι σε έξαρση, προφασίζονται έλλειψη μασκών». Σύμφωνα πάντα με την ΠΟΕΔΗΝ, για «τις απλές χειρουργικές μάσκες που αγοράζονταν η μία προς 0,0116 λεπτά+ΦΠΑ, τώρα αγοράζονται προς 0,032 λεπτά του ευρώ+ΦΠΑ», που σημαίνει μια αύξηση γύρω στο 300%, ενώ οι μάσκες «υψηλής προστασίας που την κάθε μία αγόραζαν 0,64 λεπτά του ευρώ +ΦΠΑ τώρα η καθεμία αγοράζεται προς 2 ευρώ +ΦΠΑ».

Από την άλλη και τα αντισηπτικά έχουν πάρει τον ανήφορο. Παρότι η εταιρεία Dettol υπενθυμίζει ότι δεν έχει αποδειχθεί ότι το Dettol είναι αποτελεσματικό απέναντι στον κορονοϊό, τα ηλεκτρονικά φαρμακεία ανέβασαν κατακόρυφα την τιμή του προϊόντος.

Στον ηλεκτρονικό ιστότοπο skroutz, η τιμή της πολυσυσκευασίας με τα υγρά μαντηλάκια, που πριν από λίγους μήνες η φθηνότερη ήταν στα 2 ευρώ, αφότου ξέσπασε και στη χώρα μας η κρίση του κορονοϊού έχει υπερδιπλασιαστεί, στα επίπεδα των 5 ευρώ, η οποία μαζί με τα μεταφορικά και την αντικαταβολή διαμορφώνεται στα 8 ευρώ.

Η απάντηση της κυβέρνησης στην αισχροκέρδεια είναι οι δηλώσεις του Άδωνη Γεωργιάδη: «Η εξέλιξη των τιμών πράγματι είναι ανοδική. Μάλιστα, επειδή έχω το δελτίο θα σας το διαβάσω. Απολυμαντικά, λοιπόν, από τις 27 Φεβρουαρίου μέχρι και τη χθεσινή ημέρα, η αύξηση είναι περίπου από το 1 ευρώ στα 3 ευρώ». Και συνέχισε «Δεν είναι μικρή, αλλά δεν είναι και αδικαιολόγητη. Διότι ένα προϊόν αυξάνει την τιμή του βάσει του κόστους και της προσφοράς. Άρα δεν μπορεί να πει κανείς ότι αυτό είναι αισχροκέρδεια»!

Με τους νόμους της «ελεύθερης αγοράς» θρασύτατα και ωμά ο υπουργός Ανάπτυξης δικαιολογεί την αισχροκέρδεια, επιβεβαιώνοντας ότι έχει και κάλυψη και πολιτική εκπροσώπηση στην κυβέρνηση της ΝΔ….