Αν δεν ήταν σοβαρά τα πράγματα με την κατάσταση των εισοδημάτων και την υπερφορολόγηση που έχει επιβληθεί στα λαϊκά εισοδήματα, πραγματικά οι χειρισμοί που έκαναν στο κοινοβούλιο, κυρίως η κυβέρνηση, θα ήταν ξεκαρδιστικό νούμερο για θεατρικές επιθεωρήσεις.

Παρασκευή λοιπόν 7 Ιουνίου 2019, τελευταία μέρα λειτουργίας της Βουλής πριν την πρόωρη διάλυσή της λόγω των πρόωρων εθνικών εκλογών και η κυβέρνηση καταθέτει τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο για τη μη μείωση του αφορολόγητου που η ίδια είχε ψηφίσει λίγο καιρό πριν. Και για την οποία αναίρεση της μείωσης ένα μήνα πριν και μερικούς μήνες πριν σε αντίστοιχες νομοθετικές πρωτοβουλίες της αντιπολίτευσης, είχε αρνηθεί να τοποθετηθεί θετικά, ώστε να υπερψηφιστούν.

Στα πλαίσια λοιπόν του διαγκωνισμού με την αντιπολίτευση και κυρίως με τη ΝΔ που ευθέως την απειλεί με επικράτηση στις επικείμενες εθνικές εκλογές, σε μια κούρσα προεκλογικών παροχών, ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος προχώρησε στην ψήφιση για την αναίρεση της μείωσης του αφορολόγητου.

Όχι μόνο αυτό όμως. Προκειμένου να διασκεδάσει η κυβέρνηση τις εντυπώσεις από τη μείωση του αφορολόγητου, που είχε ψηφίσει κατά απαίτηση των δανειστών πριν περίπου ενάμιση χρόνο, είχε θεσπίσει και κάποια “αντίμετρα” – ασπιρίνες. Ε λοιπόν, και αυτά τα αντίμετρα, με την τροπολογία που κατέθεσε και ψήφισε μοναχή της, τα κατάργησε την Παρασκευή 7/6, για να τα εξαγγείλει ξανά μετά από τρεις μέρες, τη Δευτέρα που μας πέρασε, παρουσιάζοντας το πρόγραμμά της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Εάν δεν έχετε ζαλιστεί ακόμα, μπορείτε να βοηθήσετε τα μέλη και τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ, που σίγουρα θα έχουν πάθει κάτι με όσες οβιδιακές μεταμορφώσεις έχει η υλοποιούμενη και εξαγγελλόμενη πολιτική της ηγεσίας τους.

Τώρα σε ό,τι αφορά τα μέτρα και την ουσία τους που ψηφίστηκαν, αναιρέθηκαν για να ξαναπροταθούν.

Το σημερινό αφορολόγητο μόνο για εισοδήματα μισθών, συντάξεων και αγροτών και έως 20.000 ευρώ είναι στα 8.636 ευρώ για τον άγαμο με μια ορισμένη κλιμάκωση ανάλογα με τα τέκνα που τον βαρύνουν και έως τα τρία παιδιά.

Το αφορολόγητο που είχε ψηφιστεί για να ισχύσει από 1/1/2020, σε έξι μήνες δηλαδή από τώρα, προέβλεπε τη μείωσή του στα 5.681 ευρώ και πάλι κλιμακωτά ανάλογα με τα βάρη των παιδιών. Αυτό που θα ίσχυε λοιπόν είναι πως μηνιαίες καθαρές αμοιβές πάνω από το …ιλιγγιώδες ποσό των 406 ευρώ θα πλήρωναν φόρο. Αυτό καταργήθηκε με την ψηφισμένη τροπολογία.

Χωρίς και πάλι να θεωρούμε ότι θα διατηρηθεί αν τυχόν δεν πιαστούν οι στόχοι για τα αιματηρά πλεονάσματα και δεν εξευρεθούν τα κατάλληλα αρνητικά αντίμετρα. Είδαμε πόσο εύκολο είναι. Ψηφίζουν, ξεψηφίζουν και ξαναεξαγγέλλουν την πιθανή του ψήφιση, ειδικά αν έχουν και τη σύμφωνη άδεια των επικυρίαρχων.

Στα αντίμετρα τώρα. Είχαν θεσπιστεί τρία μέτρα. Το πρώτο αφορούσε τον περιώνυμο ΕΝΦΙΑ, που ως γνωστόν ξεκίνησε σαν προσωρινό τέλος των ακινήτων και κατάληξε σαν μόνιμος φόρος – χαράτσι για τη λαϊκή περιουσία. Αν το συνολικό ποσό ΕΝΦΙΑ προκύπτει έως τα 700 ευρώ θα χορηγείται έκπτωση 30% και μέχρι όμως 70 ευρώ, που πρακτικά σημαίνει ότι μόνο στα 234 ευρώ οφειλής θα ισχύει όλο το ποσοστό του 30%. Από 1/1/2020.

Το δεύτερο αφορούσε τον συντελεστή φορολόγησης στο πρώτο κλιμάκιο, που θα μειώνονταν κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες από 22 στο 20%, και αυτό από 1/1/2020.

Το τρίτο αντίμετρο αφορούσε την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, που σήμερα δεν επιβάλλεται στα εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ, (συντελεστής 0%). Αυτό το 0% θα ίσχυε στα εισοδήματα έως 30.000 ευρώ από 1/1/2020 και αυτό δηλαδή επέκταση των ορίων εισοδήματος, χωρίς αυτή την κράτηση.

Λοιπόν και αυτά τα αντίμετρα συλλήβδην με την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου πήγαν “υπέρ πίστεως”, για να ξαναγυρίσουν απλά σαν εξαγγελλία στην δημοσιοποίηση του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ μετά από τρεις μέρες… ολίγον πετσοκομένα βέβαια.