Χωρίς άρση κυρώσεων και αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου δεν υπάρχει προοπτική
Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν στο Βιετνάμ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν δεν κατέληξαν σε συμφωνία στο Βιετνάμ, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, προσθέτοντας ότι η σύνοδος ολοκληρώνεται νωρίτερα απ’ ότι είχε προγραμματιστεί. Με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί και η κοινή συνέντευξη Τύπου, καθώς είχαν ακυρωθεί νωρίτερα το γεύμα εργασίας των Τραμπ και Κιμ και συνεπακόλουθα η τελετή υπογραφής πρωτοκόλλου.
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε «σύγχυση» στη Νότια Κορέα, με αξιωματούχο της χώρας να δηλώνει ότι «η Σεούλ, όπως και όλος ο κόσμος περίμεναν μία συμφωνία» και το Νοτιοκορεατικό χρηματιστήριο να σημειώνει απώλειες, μετά από την αλλαγή κλίματος στη Σύνοδο.
Στη ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου, ο Τραμπ επιχειρώντας να αποκρύψει ισομοιράζοντας τις βαριές ευθύνες του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, για την πολεμική ένταση στην κορεατική χερσόνησο, ανέφερε ότι και οι δύο πλευρές έκριναν ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή να υπογράψουν οποιαδήποτε συμφωνία. Προσπαθώντας να δικαιολογήσει την αιτία της πρόωρης διακοπής των συνομιλιών, επιβεβαίωσε ότι ήταν οι κυρώσεις και διευκρίνισε ότι η Βόρεια Κορέα ζητούσε χαλάρωση των κυρώσεων, κάτι το οποίο «δεν είμαστε διατεθειμένοι να πράξουμε».
Ο Τραμπ ανάφερε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν υποσχέθηκε πως η Πιονγκιανγκ δεν θα πραγματοποιήσει πυρηνικές δοκιμές, προσθέτοντας με θράσος ότι αντίστοιχα οι ΗΠΑ δεν θα προχωρήσουν σε πρόσθετες κυρώσεις. Διατύπωσε επίσης επαινετικά σχόλια όχι μόνο για τις καλές προσωπικές σχέσεις με τον Κιμ, αλλά και για την ουσιαστική συμβολή του Νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν Τζε Ιν και του «σπουδαίου ηγέτη» Σι Ζιπινγκ.
Στην ίδια κατεύθυνση «να πέσει στα μαλακά» το ναυάγιο των συνομιλιών, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Πομπέο, σημείωσε ότι οι δύο πλευρές είχαν έναν παραγωγικό διάλογο, χωρίς ωστόσο να καταλήξουν σε συμφωνία, εκφράζοντας ακόμη και την αισιοδοξία του ότι θα επιτευχθεί πρόοδος στις συζητήσεις, που θα έχουν τις επόμενες εβδομάδες οι διαπραγματευτικές ομάδες.
Οι λόγοι είναι προφανείς.
Η κατάρρευση των συνομιλιών έχει σοβαρό
αντίκτυπο και στην οξεία πολιτική
αντιπαράθεση στις ΗΠΑ καθώς ο Τραμπ
αυτοπροβάλλονταν σαν ειρηνοποιός και
αποτελεσματικός, διεκδικώντας μάλιστα
και το Νόμπελ ειρήνης.
Σίγουρα το Τόκιο βλέπει να απομακρύνονται οι αμερικανικές υποσχέσεις για την ειρήνευση της περιοχής και η Σεούλ, που σε αντίθεση με τις υψηλές προσδοκίες για βελτίωση των δια-κορεατικών σχέσεων, διαπιστώνει την υπονόμευσή τους από τις ΗΠΑ.
Σε μια περίοδο που κλιμακώνεται ο ανταγωνισμός ΗΠΑ με Κίνα και Ρωσία, καθώς είναι σε εξέλιξη τόσο οι αμερικανοκινέζικες διαπραγματεύσεις για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις με την επιβολή νέων δασμών, όσο και η αμερικανική χθεσινή αμερικανική απόφαση για νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, ο Τραμπ επιδίωκε μια διπλωματική επιτυχία.
Είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ πιέζουν για μονομερή αποπυρηνικοποίηση της Πιονγιάνγκ και στη γραμμή της λεγόμενης μέγιστης πίεσης διατηρούν το πολύχρονο, απάνθρωπο, εξοντωτικό εμπάργκο σε βάρος της, όπως έκαναν με όλες τις χώρες πριν τις καταστρέψουν και τις υποδουλώσουν, με τελευταίο υποψήφιο θύμα τους τη Βενεζουέλα. Αντίθετα η Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας προωθεί την αποπυρηνικοποίηση ολόκληρης της κορεατικής χερσονήσου με τη διασφάλιση ενός ευρύτερου πλαισίου ειρήνης που θα επεκτείνεται πέραν της χερσονήσου, ενώ διεκδικεί και την άμεση υπογραφή συμφώνου τερματισμού του κορεατικού πολέμου σε αντικατάσταση της εκεχειρίας που διαρκεί από το 1953. Μόσχα και Πεκίνο τάσσονται υπέρ της σταδιακής χαλάρωσης των κυρώσεων και του περιορισμού της απειλητικής αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή.
Η ΛΔΚ σύμφωνα με τις αποφάσεις των Συναντήσεων κορυφής τόσο με τις ΗΠΑ, όσο και με τη Νότια Κορέα έχει προχωρήσει σε σαφή δείγματα τήρησης των συμφωνηθέντων. Η ΛΔΚ δέχθηκε «να κλείσει» το πεδίο πυραυλικών δοκιμών στο Τονγκτσάνγκ-ρι και τις εγκαταστάσεις για τις εκτοξεύσεις πυραύλων με την παρουσία ειδικών των εθνών που τα αφορά η διαδικασία αυτή.
Επίσης «η Βόρεια Κορέα δήλωσε διατεθειμένη να λάβει επιπλέον μέτρα, περιλαμβανομένου του οριστικού κλεισίματος του πυρηνικού εργοστασίου στη Γιονγκμπιόν, αν οι ΗΠΑ λάβουν αντίστοιχα μέτρα», επισημαίνονταν στο κείμενο της συμφωνίας της Σιγκαπούρης.
Όμως οι ΗΠΑ αρνούνται να συζητήσουν ακόμα και τον τερματισμό της εμπόλεμης κατάστασης του κορεατικού πολέμου. Λίγες μέρες νωρίτερα ο αντιπρόεδρος, Πενς, παραδέχονταν για την ΛΔΚ, από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου ότι: «Σταμάτησαν οι πυρηνικές δοκιμές, οι ήρωες του πολέμου της Κορέας επέστρεψαν».
Η τακτική των ΗΠΑ αποδεικνύει ότι διατηρούν το εγκληματικό τους σχέδιο να εξαπολύσουν έναν πόλεμο ενάντια στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας, να ανατρέψουν το καθεστώς της και να εγκαθιδρύσουν μια κλίκα ανδρεικέλων, καθώς επιδιώκουν το σενάριο της γκανγκστερικής επιλογής «πρώτα αποπυρηνικοποίηση».
Ωστόσο αυτό που καταρρέει είναι η εχθρική ιμπεριαλιστική τακτική του εκφοβισμού και των πολεμικών απειλών.