Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη στο Βερολίνο, τάχθηκε υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού με «διζωνική ομοσπονδία και εκπροσώπηση των δύο κοινοτήτων στην ηγεσία του κράτους», στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τον Σόλτς η Γερμανία είναι έτοιμη να συμβάλει στην επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, ώστε «το αδιέξοδο της διαπραγματευτικής διαδικασίας να αποκτήσει επιτέλους νέα δυναμική».
Στην πραγματικότητα πέρα από τα γνωστά «καλά λόγια» που εκστομίζουν οι εκπρόσωποι του γερμανικού ιμπεριαλισμού, το μόνο ενδιαφέρον τους είναι να ισχυροποιήσουν την επιρροή και τον ρόλο τους στην Κύπρο, όπως εξάλλου και γενικότερα στα ελληνοτουρκικά.
Από την πλευρά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης επανέλαβε την ετοιμότητά του για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά. «Το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και η λύση του επηρεάζει άμεσα και την ΕΕ», τόνισε.

Ο πρόεδρος της Κύπρου μια μέρα πριν από το ταξίδι του στο Βερολίνο είχε δεχθεί στη Λευκωσία τον απεσταλμένο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου. Ο τελευταίος δημοσιοποίησε και ο Μιχαηλίδης επιβεβαίωσε ότι Κύπρος και Ισραήλ έχουν συνομολογήσει συμφωνίες που αφορούν τους αγωγούς, τη σταθερότητα στην περιοχή κλπ. Σταθερότητα την οποία ο ακροδεξιός Νετανιάχου δείχνει πώς την εννοεί στη Γάζα και τα κατεχόμενα, αλλά και με τις διαρκείς επιθέσεις του Ισραήλ κατά της Συρίας.
Ο πρόεδρος της Κύπρου εναποθέτει τις ελπίδες του στους Ευρωπαίους και τους Αμερικάνους, που έχουν τεράστιες ευθύνες για το χαντάκωμα του Κυπριακού, αλλά και στους ισραηλινούς ταραξίες της περιοχής που μόνο πρόσθετα προβλήματα συνεπάγεται η εμπλοκή τους.