Και φκιάστε το κιβούρι μου, φαρδύ, πλατύ να γένει,
να στέκω ορθός να πολεμώ, και δίπλα να γεμίζω.

ΣΟΥΣΟΥ: Πτωχέ μου Παναγιωτάκη τι ωραίες οι μέρες του εορτασμού της 25ης Μαρτίου και προ πάντων αριστοκρατικές. Πρώτον πλημμυρίσαμε εις τους τζέντλαμαν, που μας αγαπούν. Χρόνια τώρα είχαμε να ιδούμε τοιαύτην συνάθροισιν, τοσούτων εκλαμπροτάτων, των εξής δύο: ενός Πρίγκηπα και μιας Δουκίσσης. Αυθεντικών. Με γαλάζιο αίμα. Άνευ σημασίας είναι που το αίμα της εξοχοτάτης Καμήλα έγινε γαλάζιο από το 2005, ενώ ήτο κόκκινο πριν. Και όταν πτωχέ Παναγιώτη μας καλέσουν να μας ακροαστούν, κύπτεις τας μέσας και περιμένεις να σου απευθύνουν το λόγο πρώτα οι εξοχότατοι. Αντελήβεις πωβρ Παναγιότ; Ζε κομπράν;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ: Τι να μας ακροαστούν μωρή ζαργάνα, άρρωστοι είμαστε; Κι αν ο εξοχότατος πάθει ντουβρουτζά και μείνει με τα μάτια γουρλωτά, εγώ θα περιμένω με σκυφτή τη μέση, μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο; Και ποίοι μας αγαπούν; Οι Άγγλοι, οι Γάλλοι και οι Ρώσοι, ή μήπως οι Μαλτέζοι που είναι παλιόφιλοι με τους Τούρκους; Ή μήπως οι Αμερικάνοι που βλέπουν «κάποια αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο; Α! Να σε πληροφορήσω. Η Μέρκελ καθόλου δεν μας αγαπά, όπως ο Ερντογάν, που έστειλε και επιστολή με βούλα. Και που ’σαι! δε φέρανε μαζί και κανά εμβόλιο για τον κορονοϊό, που μας αγαπάνε.

ΣΟΥΣΟΥ: Σιλάνς αναιδέστατε! Αυτά τα λένε οι τσοκαρίες των λαϊκών. Οι Άγγλοι, μας έστειλαν τον βασιλόπαιδα, που ο παππούς του ήτο κοτζάμ αρχιστράτηγος στη Μικρά Ασία. Μη κοιτάς που εμείς οι αχάριστοι τον καταδικάσαμε εις θάνατον, διότι την εκοπάνησε από το μέτωπο, πηγαίνων διακοπάς εις τας Κέρκυρας. Έτσι κάμουν οι εκλαμπρότατοι. Οι Γάλλοι μας έστειλαν την κομψοτάτη υπουργό των Αμυνών, αξιολάτρευτη κυρία, ένεκα που ο κύριος Μακρόν είχε ημικρανίασις. Και οι Ρώσοι κοτζάμ πρωθυπουργό, ένεκα που ο κύριος Πουτίν ησχολήτο περί την εμβολίασις. Αστείο πράγμα πωβρ Παναγιότ.
Όλα έγιναν άκρως αριστοκρατικά. Τι «Ασέ -γε -βου, ζε -βου -πρι» ακούστηκε, τι εσέλβιραν πουρέ γαρίδος και τι έξοχα κρασιά. Μέχρι και η κυρία Γιάννα έβαλε τη στολή της. Μ’ όλα τα φτερά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ: Τι να σου πω μωρή ζαργάνα, με τα ψώνια σου. Έμαθες πως ο μονσιέ κυρ Κάρολος και η σύζυγός του κυρά Καμήλα, Καρόλαινα, ενδιαφέρθηκαν να μάθουν πώς πάνε τα έργα αναστήλωσης στο Τατόι; Κανά διαμερισματάκι θα έχουν βάλει στο μάτι να σουφρώσουν.
Και να μη σου πω τίποτα για τον τον κυρ πρωθυπουργό σου, που θαυμάζει τους «βασιλείς», κι εφαρμόζει αυτό που είχε συμβουλεύσει το γιο της η βασιλομήτωρ, Μαρία – Βεατρίκη, (το Φραγκίσκο τον Δ’, τον τύραννο αυστριακό δούκα της ιταλικής πόλης Μόντενα, το 1821): «ποτέ να μη συγχωρέσεις τους δημοκρατικούς, ποτέ να μην ακούσεις τις διαμαρτυρίες των υπηκόων σου, τους οποίους τίποτε δεν ικανοποιεί και όσο πιο φτωχοί είναι, τόσο πιο ήσυχα κάθονται». Καλά κουμάσια. Και άσε μην πω δυο κουβέντες …γαλλικά, για τον μπαμπά τού πρωθυπουργού σου, που χαρακτήρισε τη μεγαλόπρεπη κλωτσιά που ρίξαμε στον Κοκό τους, το 1974, «άδικη», δηλαδή σε άπταιστα αγγλικά «ανφέαρ».

ΣΟΥΣΟΥ: Βλάξ! Γελοίε τύπε! Χονδρέ άνθρωπε! Που τολμάς να πιάνεις στο στόμα σου τους εξοχότατους!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ: Μωρέ θα τους πιάνω και θα τους παραπιάνω. Που μαζεύτηκαν όλα τα λαμπρότατα λαμόγια και φάγαν και ήπιαν στην υγειά μου. Στην υγειά του κορόϊδου. Τη δικιά μου και όλων των άλλων πωβρ. Πόσο μας κόστισαν μωρέ τα τραπεζώματα, όταν η κυβέρνηση δε δίνει 2,4 δισ. ευρώ για τεστ για τους πτωχούς που μένουν σπίτι; Το είπε ο Σκέρτσος τους, πως τα τεστ θα στοίχιζαν τόσο, στους …φορολογούμενους. Δηλαδή αυτοί δεν δίνουν λεφτά για την υγεία μας, για να έχουμε την υγεία μας. Αστείο μωρή μουρλέγκω;

Αυτή θα ήταν, ίσως, μια συνομιλία ανάμεσα στη Μαντάμ Σουσού και τον κυρ Παναγιώτη, σύζυγο Σουσούς, αν ο Ψαθάς ζούσε σήμερα. Αντίθετα όμως με τον Ψαθά, η δουλοφροσύνη και η «λιγουρίασις» ζουν και βασιλεύουν στις τάξεις αυτών που καμώνονται τους ταγούς του έθνους. 200 χρόνια τώρα.

Τάνια