Και φκιάστε το κιβούρι μου, φαρδύ, πλατύ να γένει,
να στέκω ορθός να πολεμώ, και δίπλα να γεμίζω.

Τι βλέπουν τα ματάκια μας και δεν τα βγάζουμε με τις χρυσές καρφίτσες της νεκρής Ιοκάστης, σαν τον δύσμοιρο Οιδίποδα!

Η ανεπανόρθωτα τσαλακωμένη εικόνα του Κούλη χρειάζεται άμεση αποκατάσταση και, με αφορμή τη ΔΕΘ, έγινε το έλα να δεις. Η «γλυφτολογία» των διορισμένων δημοσιογραφίσκων των μπουκωμένων με χρήμα ΜΜΕ χτύπησε ουρανό. Μα και η ηλιθιότητα των επισκευαστών μούρης, ελληνιστί ίματζ μέικερς, ακολούθησε κατά πόδας. Μπορεί δημοσιογράφος με το μικρόφωνο στο χέρι να λέει: «Ο πρωθυπουργός μας παρακολουθεί άσκηση του Λιμενικού ανακατάληψης πλοίου, που είχε καταληφθεί από πειρατές»; Ποιανού πρωθυπουργός βρε κακομοίρη Χατζηαβάτη του «πολυχρονεμένε μου πασά»; Και δεν ήταν μόνο το λιμενικό στη ΔΕΘ. Η αστυνομία, σε άσκηση, συλλαμβάνει τρομοκράτη! Στο ίσιωμα όμως. Τι μνήμες μας ανασκάλεψαν οι… επιτυχημένες ασκήσεις! Χωρίς ίχνος κακίας, η στήλη θα σας μεταφέρει σε ένα Βοιωτικό χωριό, στα χρόνια της διχτατορίας. Οι χουνταίοι αποφάσισαν να φτιάξουν άγαλμα για τον τοπικό ήρωα του 1821. Μετά τους δεκάρικους για το Γένος και την αποκάλυψη του ανδριάντα του έφιππου ήρωα, το πρόγραμμα περιελάμβανε και θεατρικό δρώμενο, αντάξιο των σημερινών.

Αναπαράσταση της νικηφόρας μάχης, ενάντια στους Τούρκους, με επικεφαλής τον τοπικό ήρωα. Όχι από κάποια θεατρική ομάδα, που θα κόστιζε άλλωστε. Έλληνες ήταν ντυμένοι οι νέοι του χωριού. Και Τούρκοι; Τούρκοι, λοιπόν, ήταν τα παιδιά του δημοτικού σχολείου!! Αναλογία ύψους Ελλήνων προς Τούρκους, 1 προς 3! Με τέτοια αναλογία ήταν δυνατόν να μην κερδίσουμε τη μάχη…

Μετά τους λιβανωτούς των δημοσιογραφίσκων, ανέλαβαν οι ίματζ μέικερς. «Θα είσαι σοβαρός στην ομιλία και προπάντων να φανεί πως τα λεφτά τα δίνεις εσύ» του είπαν. Και το έπραξε. Ποια λεφτά βρε Ραντανπλάν! Τα δικά μας λεφτά, μάς μοιράζεις; Και όχι σε όλους. Διότι τα λεφτά τού κράτους που ονομάτισε ο Κούλης είναι δικά μας λεφτά. Αυτά που μας αφαίμαξε με τις βαριές φορολογίες.
Σοβαρός στην ομιλία, «ανθρώπινος» στα υπόλοιπα. Στο θεσσαλικό κάμπο, εκεί που θα περίμενες ότι το πρωθυπουργικό αυτοκίνητο και τα αυτοκίνητα συνοδείας θα έτρεχαν με χίλια, έχοντας κόψει την κίνηση, ένας έφιππος γελαδάρης τού φώναξε να σταματήσει. Και ο ανθρώπινος, τον άκουσε μέσα από τα θωρακισμένα τζάμια και σταμάτησε. Χαδάκια στο άλογο, χαδάκια και στο γελαδάρη που φορούσε το εντελώς παραδοσιακό καπέλο Αμερικάνου καουμπόη, το τόσο… Κιλελέρ. «Ντάλτον με φωνάζουνε», του είπε γεμάτος υπερηφάνεια ο απόγονος του Αντύπα και φίλος, κατά δήλωσή του, τού μπαμπά του. Έτσι αυθόρμητα, έτσι ανθρώπινα.

Και το ανθρώπινο πρόσωπο είχε και συνέχεια. Μπορεί οι σκύλοι και οι γάτες να μην ψηφίζουν, εκτός και αν περάσει καμιά νυχτερινή τροπολογία περί του αντιθέτου, ψηφίζουν όμως οι φιλόζωοι και ο Κούλης υποσχέθηκε: «κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα ζώο κακοποιημένο». Και στήθηκε, αυθορμήτως, να φωτογραφηθεί με ένα δύσμοιρο σκυλάκι. Αυτό κι αν λέγεται κακοποίηση ζώου… Εδώ δε μπόρεσε να στεγάσει τους άστεγους, τους σεισμοπαθείς, τους πυρόπληκτους, στα ζωάκια θα κωλώσει;
Παρατηρήστε τώρα τι γίνεται. Για τους πολλούς η πανδημία; Φιρμάνι: κλειστείτε όλοι μέσα στα σπίτια σας και όσοι πεθάνετε, πεθάνατε. Οικονομική κρίση; Για τους πολλούς Φιρμάνι: θα ζείτε με 390 ευρώ το μήνα. Αυξήσεις στο πετρέλαιο, το ηλεκτρικό, το γάλα, το ψωμί; Είναι αυτονόητες οι αυξήσεις; Ούτε που σκέφτονται να πουν οι κυβερνώντες (όχι μόνο στην Ελλάδα) στους βιομήχανους και τα μονοπώλια: «Όπα! Τόσο καιρό και με καραμπινάτη κρίση, εσείς αυγατέψατε τα κέρδη σας. Φτάνει! Δε θα προχωρήσετε σε αυξήσεις». Πά! Πα! Πα! Σε ποια χώρα, σε ποιο χρόνο. Και για την κοροϊδία, μας ανακοινώνουνε πως το κράτος θα βάλει λεφτά στους λογαριασμούς του ρεύματος. Από τα δικά μας λεφτά θα πάρουν, για να μας …βοηθήσουν αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Φτάνει πια! Καμία αύξηση στα βασικά είδη διαβίωσης. Δε θέλουμε ελεημοσύνες με τα δικά μας λεφτά. Θέλουμε αξιοπρέπεια στη ζωή μας και όχι ζητιανιά.

Τάνια