Ο Ν. Ανδρουλάκης παίρνοντας τον ίσκιο του (διάβαζε τα εκτοξευμένα ποσοστά με τα οποία τον πριμοδοτούν αφειδώλευτα τα βασικά οικονομικο-πολιτικά κέντρα εξουσίας) για μπόι, δημαγωγεί ασύστολα για «τον πρωταγωνιστικό ρόλο» του κόμματός του. Στα πλαίσια ενός κούφιου διμέτωπου και προκειμένου να διαχωρισθεί επικοινωνιακά από τη Δεξιά και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο νέος πρόεδρος αναπαράγει μονότονα το σαθρό αφήγημα περί «του εναλλακτικού κυβερνητικού πόλου του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ απέναντι στη ΝΔ, που δε θα θυμίζει σε τίποτα τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», και θρασύτατα πως «μέσα από την προσωπική του διαδρομή θέλει να αναδείξει πως η πολιτική δίνει λύσεις και δεν είναι μια τάξη φαυλοκρατίας που το μόνο που ενδιαφέρει είναι η καρέκλα».

Στα πλαίσια αυτά, με στόχο «να διαφυλαχτούν ως κόρη οφθαλμού η ενότητα και η πολιτική αυτονομία, χωρίς ενοχοποίηση της διαφορετικής άποψης», ο αρχηγός του μεταμφιεσμένου ΠΑΣΟΚ εξασφάλισε -κατόπιν παρασκηνιακών διαβουλεύσεων με τους Γ. Παπανδρέου και Α. Λοβέρδο- τη στήριξη του εκλεκτού του, Α. Σπυρόπουλου, για τη θέση του γραμματέα, δίνοντας παράλληλα χώρο για εκπροσώπηση σε όλες τις εσωκομματικές πτέρυγες στο νέο 31μελές πολιτικό συμβούλιο. Στο ίδιο μήκος κύματος, στον απόηχο της πρόσφατης αποκάλυψης του επίμαχου (παραποιημένου) εγγράφου του ΥΠΕΞ για το σκάνδαλο NOVARTIS, που αποτελεί κόλαφο μεταξύ άλλων και για τον Α. Λοβέρδο, ο Ν. Ανδρουλάκης κάλυψε εξαρχής τον φερέλπιδα δελφίνο τονίζοντας με νόημα «δεν πρόκειται να γίνουμε δικαστές, αλλά και δε θα επιτρέψουμε παρακρατικοί μηχανισμοί να κρατούν σε ομηρία την παράταξη… ό,τι και να σχεδιάζουν στο παρασκήνιο (σ.σ. η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ), θα είναι ηττημένοι και εμείς νικητές».

Ωστόσο, νέο πλήγμα στο διακύβευμα της πολυδιαφημισμένης «ενότητας» αποτέλεσε (μετά τις δηλώσεις περί «γενιτσάρων» τού κατά τα άλλα …προμάχου και εγγυητή του «ΟΛΟΥ ΠΑΣΟΚ», Ν. Ανδρουλάκη) η παραίτηση του Σ. Καρανικόλα, ο οποίος στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές ήταν εκπρόσωπος τύπου του Α. Λοβέρδου και διακρίνεται ως εκ τούτου για την πληθωρική αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρητορική του. Ο Σ. Καρανικόλας ξιφούλκησε «κατά της σημερινής ηγεσίας που πορεύεται με μόνο στόχο τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, εγκλωβισμένη σε προσωπικές και ιδιοτελείς επιλογές… περιορίζεται στον άχαρο πολιτικό ρόλο του “επιτήδειου ουδέτερου”».