Η πρώτη stealth αστική τάξη
Το μεγαλύτερο παλάτι που χτίστηκε τα τελευταία 100 χρόνια αποτελεί (από το 2014) την επίσημη κατοικία του σύγχρονου Σουλτάνου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το προεδρικό μέγαρο, γνωστό και ως «Λευκό Σεράι», βρίσκεται στην Άγκυρα, έχει 30 φορές το μέγεθος του Λευκού Οίκου και πολλά ενδιαφέροντα ακόμη στατιστικά και αριθμούς. Ας περιοριστούμε να σημειώσουμε ότι από τα 1.100 δωμάτια του παλατιού, τα 250 προορίζονται για αποκλειστική χρήση της οικογένειας Ερντογάν. Ακόμη και ο ομηρικός βασιλιάς Πρίαμος που είχε τη δυνατότητα να δικαιολογήσει στην εφορία πολλές συζύγους και μια 50αριά παιδιά, τόσο μεγάλο παλάτι δεν είχε.

Για να αποφύγει τον κίνδυνο της πλήξης, ο Ερντογάν κατασκευάζει δύο ακόμη παλάτια, που θα αποτελέσουν περίπου τα «θερινά» και «χειμερινά» ανάκτορα τού σουλτάνου και της οικογένειάς του:
Στον κόλπο του Οκλούκ, στη Μαρμαρίδα, ο πρόεδρος της Τουρκίας έκοψε 50.000 δέντρα για να εξασφαλίσει ικανό χώρο για να φιλοξενήσει το θερινό του ανάκτορο, το οποίο σε έκταση θα είναι περιορισμένο σε σχέση με το Λευκό Σεράι, διαθέτοντας μόλις 300 δωμάτια.
Ταυτόχρονα, ο Ερντογάν ήδη κατασκευάζει και τρίτο μεγαλοπρεπές ανάκτορο, αυτή τη φορά στην όχθη της -μεγαλύτερης στη Τουρκία- λίμνης Βαν, και συγκεκριμένα στη θέση που άλλοτε ο σουλτάνος Αλπ Αρσλάν είχε στήσει τη σκηνή εκστρατείας του, προετοιμάζοντας τη νικηφόρο εφόρμησή του επί των Βυζαντινών, η οποία και έθεσε τις βάσεις για την κυριαρχία των Σελτζούκων στην Ανατολία, ειδικά έπειτα από τη μάχη του Ματζικέρτ το 1071 μ.Χ.

Ας σημειωθεί ότι αυτή τη φορά το σουλτανικό ανάκτορο εμποδίζει την ελεύθερη πρόσβαση στην όχθη της λίμνης, και γι’ αυτό τον Ιούλιο του 2019 το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας είχε διακόψει τις εργασίες κατασκευής, οι οποίες όμως επανεκκινήθηκαν με νομοθετική παρέμβαση του Σουλτάνου, ο οποίος βάζει τους βουλευτές του να λένε: «Τι εννοείτε όταν λέτε “παλάτι”; Εμείς το βλέπουμε ως ένα οίκημα αφιερωμένο σε ολόκληρο το έθνος».

Προφανώς, για πολλά ελληνικά μάτια, οι εκπρόσωποι της αστικής τάξης της Τουρκίας, οι οποίοι χτίζουν παλάτια την ώρα μάλιστα που η ανεργία και η φτώχεια στην Τουρκία απλώνονται, είναι αόρατοι.
Κρύβοντας μάλλον τους μικροαστικούς τους φόβους μπροστά στην απειλή του πολέμου, κάποιες δυνάμεις που αναφέρονται στην αριστερά (ντούροι αντικαπιταλιστές ριζοσπάστες, έτοιμοι να γκρεμίσουν την αστική τάξη σε παγκόσμιο επίπεδο) προτιμάνε να μη βλέπουν ότι η Τουρκία επιχειρεί να αναβαθμίσει τον περιφερειακό και διεθνή ρόλο της, με στρατούς κατοχής, εκστρατείες και επεμβάσεις εκτός των συνόρων της, και με εσωτερική επιβολή ενός φασιστικού μοντέλου. Προτιμούν, σε ό,τι μας αφορά, να μη βλέπουν την αμφισβήτηση συνόρων, κυριαρχικών δικαιωμάτων, συνθηκών που έχουν υπογραφεί εδώ κι έναν αιώνα, και διεθνών συμβάσεων που συμπληρώνουν μερικές δεκαετίες ζωής. Στην καλή περίπτωση, βάζουν στο ίδιο ζύγι την αστική τάξη της Τουρκίας με εκείνη της Ελλάδας, όταν δεν περιγράφουν ότι είναι η ελληνική αστική τάξη που επιτίθεται και η τουρκική που …αμύνεται.
Την ώρα που η Τουρκία βάζει μπρος την κατασκευή ενός αμιγώς τουρκικής κατασκευής μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς με δυνατότητες «stealth» (σε αντικατάσταση των αμερικανικών F-35), φαίνεται ότι η τουρκική αστική τάξη, στα μάτια ορισμένων, είναι ήδη αόρατη.

Δικαίωση για τον Ορέστη,
3.000 (και πλέον) χρόνια μετά

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Ορέστης, γιος του Αγαμέμνονα, κυνηγήθηκε για αρκετό διάστημα από τις Ερινύες, διότι φόνευσε τη μητέρα του Κλυταιμνήστρα. Βέβαια, ο ίδιος αισθανόταν ότι έπραττε ως όφειλε, καθότι η μητέρα του, μαζί με τον παράνομο ερωμένο της, τον Αίγισθο, είχαν προβεί στη δολοφονία του Αγαμέμνονα.
Τρεις χιλιετίες μετά, στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, λαμπαδιάζουν μαζί με το μεγαλύτερο μέρος της αρχαίας ακρόπολης, οι λεγόμενοι τάφοι «της Κλυταιμνήστρας» και «του Αιγίσθου», με το ΥΠΠΟΑ να προσπαθεί να υποβαθμίσει το γεγονός. Μάλιστα, κεντρικά στελέχη του υπουργείου σημείωναν ότι η καταστροφή είναι μικρή διότι (στο χείριστο, ίσως, σενάριο) «θα μπορούσαν τα κυκλώπεια τείχη να είχαν γίνει ασβέστης» από την επίδραση της φωτιάς και του υψηλού θερμικού φορτίου. Πράγματι, αν συγκρίνουμε με αυτό το σενάριο, τα πήγαμε εξαιρετικά.

Η ίδια η τιμονιέρης του υπουργείου, Λ. Μενδώνη, εξαίρεσε την οργάνωση και προπαρασκευή του ΥΠΠΟΑ για τέτοιες περιστάσεις, υπογραμμίζοντας τη «ριζική αποψίλωση» (sic) που είχε προηγηθεί στον αρχαιολογικό χώρο, ως μέτρο προφύλαξης της μυκηναϊκής ακρόπολης και του συνόλου των μνημείων.
Φυσικά, κάθε άνθρωπος που διατηρεί την ειλικρίνεια των οφθαλμών του, δυσκολεύεται κοιτώντας τις φωτογραφίες να επαληθεύσει τη «ριζική αποψίλωση» στο κατά-καμένο τοπίο, ενώ μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι από τους αρχαίους τοίχους του «δρόμου» και της πρόσοψης των μυκηναϊκών τάφων ξεπηδούν, σχεδόν ειρωνικά, μικροί και μεγαλύτεροι θάμνοι, οι οποίοι είναι επιζήμιοι πάνω στις αρχαιότητες όχι μόνο σε περίπτωση πυρκαγιάς, διότι με τις ρίζες τους αποσαθρώνουν τις ανθρώπινες κατασκευές.

Θα ’λεγε κανείς ότι είτε οι θάμνοι είναι αόρατοι για το ΥΠΠΟΑ, είτε, το πιθανότερο, η ηγεσία του υπουργείου, παίρνοντας το μέρος του άλλοτε αδικημένου Ορέστη, απολαμβάνει την ιδιότυπη (μεταθανάτια γαρ) τιμωρία του Αίγισθου και της Κλυταιμνήστρας, έστω και με μικρή χρονοκαθυστέρηση 3.000 και πλέον ετών.

Καλή σχολική χρονιά, με ασφάλεια (I)

Στάλθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου στην ηλεκτρονική αλληλογραφία πολλών σχολείων της Αθήνας. Φανταστείτε με πόσους -αόρατους στα μάτια των πολλών- κινδύνους έρχεται αντιμέτωπος στην εργασιακή του καθημερινότητα ένας εκπαιδευτικός. Σβήνουμε μόνο το όνομα της αυτοδιαφημιζόμενης εταιρείας. Η έντονη γραφή, δική μας, χωρίς επιπλέον σχόλια:
«Αγαπητές κυρίες και κύριοι, με την εξέλιξη των γεγονότων τόσο στο εργασιακό όσο και στο κοινωνικό περιβάλλον των σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, οι Εκπαιδευτικοί καλούνται να αναμετρηθούν με δυσανάλογες προκλήσεις. Είναι δε εκτεθειμένοι απέναντι στην υπηρεσία, αλλά και τους γονείς, δεχόμενοι παράλογες και παράνομες απαιτήσεις. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την Νομική Προστασία των Εκπαιδευτικών. (…)

Η @#@$ πρωτοπόρος στην αγορά έχει δημιουργήσει ειδικά προγράμματα για υπαλλήλους δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα καθώς και για σώματα ασφαλείας και στρατιωτικούς. Έχουν εκδοθεί πάνω από 1.400.000 συμβόλαια Νομικής Προστασίας στην Ελλάδα.
Η @#@$ είναι η μοναδική εταιρία Νομικής Προστασίας που καλύπτει την παράσταση δικηγόρου στα πειθαρχικά συμβούλια και προσφυγές σε διοικητικά δικαστήρια και όχι μόνο τη σύνταξη απολογητικών υπομνημάτων ή εξηγήσεων.
Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία ή διευκρίνιση. Τα ετήσια μικτά ασφάλιστρα ανέρχονται στα € 76,50 για κάθε Εκπαιδευτικό.
Υπολογίστε μετά την έκπτωση στα € 68,85.
Ονοματεπώνυμο Οδός / Αριθμός
Πόλη Τ.Κ. Α.Φ.Μ. (…)
Γνωρίζω τα ασφάλιστρα του προϊόντος και αποδέχομαι: Επιλέξτε ναι
Στα σχόλια σημειώστε Εκπαιδευτικών € 68,85».

Καλή σχολική χρονιά, με ασφάλεια (II)

Αμείλικτη στάθηκε η ελληνική Δικαιοσύνη απέναντι σε γονέα που επιτέθηκε πρώτα φραστικά, κι έπειτα σωματικά, σε εκπαιδευτικό (η σχολική χρονιά σε ορισμένα σχολεία έχει προλάβει να στραβώσει ήδη από την ημέρα του αγιασμού).
Ο καθηγητής που ξυλοκοπήθηκε, είχε κάνει το λάθος να ζητήσει από τον μαθητή – γιο του εν λόγω γονέα, να φορέσει τη μάσκα του για να εισέλθει στο σχολείο. Αυτό ήταν όλο: ο πατέρας του μαθητή θόλωσε και επιτέθηκε στον εκπαιδευτικό, αλλά και σε έναν συνάδελφο του εκπαιδευτικού που πήγε να τον σταματήσει, φωνάζοντας: «Θα δεις τι θα σου κάνω! Ξέρεις ποιος είμαι εγώ;!». Όμως στο δικαστήριο ο δράστης μετανόησε, αναγνώρισε το σφάλμα του («θόλωσα και είπα στον καθηγητή: με ποιο δικαίωμα ακουμπάς το παιδί μου – και μετά του έριξα κουτουλιά») και ζήτησε συγγνώμη. Περασμένα, ξεχασμένα.

Ο Εισαγγελέας Χανίων έκρινε τον κατηγορούμενο ένοχο για όλες τις κατηγορίες, επιβάλλοντάς του 6 μήνες φυλάκιση για κάθε παράβαση (φραστική επίθεση, σωματική επίθεση), με την ποινή ωστόσο να έχει «αναστέλλουσα δύναμη» υπό τον όρο ο θύτης να καταβάλει το χρηματικό ποσό της τάξης των …400 ευρώ για κοινωφελή σκοπό ως δωρεά στο 2ο Γυμνάσιο Ελευθέριου Βενιζέλου Χανίων, όπου και διεπράχθη η βιαιοπραγία.

Πρακτικώς, ο Εισαγγελέας έβγαλε ταρίφα, με την δημόσια φραστική και σωματική επίθεση σε εκπαιδευτικό να κοστολογείται 400 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των φόρων. Η τιμή αυτή αναμένεται να προκαλέσει την αύξηση της ζήτησης, καθώς κρίνεται ιδιαίτερα συμφέρουσα και ανταγωνιστική. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, πριν από λίγους μήνες, κακοποίηση σκύλου στη Θεσπρωτία, είχε τιμωρηθεί από το Πλημμελειοδικείο της Ηγουμενίτσας με πρόστιμο 5.000 ευρώ.
Με την νέα επαναστατική μέθοδο που ισοδυναμεί με προτροπή σε βιαιοπραγίες σε βάρος εκπαιδευτικών κερδισμένο είναι και το δημόσιο σχολείο, που θα βλέπει τα πρόστιμα, το ένα μετά το άλλο, να καταβάλλονται σε όφελός του. Τα κονδύλια δεν έρχονται μεν από το υπουργείο Παιδείας, αλλά μέσω υπουργείου Δικαιοσύνης. Λεφτά δεν είναι κι αυτά;

Στο ασφαλιστικό «δια ταύτα», φαίνεται ότι οι εταιρείες που εξασφαλίζουν τη νομική προστασία των καθηγητών θα πρέπει να το ψάξουν αρκετά περισσότερο, διότι οι κίνδυνοι σε βάρος των εκπαιδευτικών είναι πολλοί, αόρατοι στα μάτια των πολλών, αλλά υπαρκτοί.