Στο παραπάνω σύνθημα συνοψίζεται το “Νέο” Λύκειο αλά ΣΥΡΙΖΑ. Στο σχέδιο νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση προς διαβούλευση (ως γνωστόν πάντα η κυβέρνησή μας διαβουλεύεται τους νόμους της με επιτροπές που τις φτιάχνει η ίδια με ανθρώπους που φιγουράρουν στα ψηφοδέλτιά της), φέρεται το Υπουργείο Παιδείας να πανηγυρίζει ότι αντιμετωπίζει τις “παθογένειες” του Λυκείου, κάνοντάς τις Νόμο…

Δυο φορές Πανελλήνιες: Το “Νέο” Λύκειο ως πρώτο βήμα για την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση βάζει την απόκτηση του Απολυτηρίου Λυκείου μέσω εξετάσεων που έχουν χαρακτήρα μίνι πανελληνίων, αφού τα θέματα θα επιλέγονται από καθηγητές ομάδας σχολείων, οι επιτηρητές θα είναι καθηγητές από άλλο σχολείο και διαφορετικής ειδικότητας από το εξεταζόμενο μάθημα, αλλά και τα γραπτά θα εξετάζονται από καθηγητές άλλου σχολείου όπως ακριβώς γίνεται και στις πανελλαδικές. Το Υπουργείο λέει ότι με αυτόν τον τρόπο το Απολυτήριο παίρνει αξία. Θα συμφωνήσουμε γιατί αν πληρώναμε μια φορά για τις πανελλήνιες τα φροντιστήρια τώρα θα πληρώνουμε στο τετράγωνο, άρα ναι η χρηματική αξία για την απόκτηση του απολυτηρίου αυξάνεται. Αν κάποιος τα καταφέρει εδώ και πιάσει το Μ.Ο. 9,5 συνεχίζει στα ΤΕΠ (Τμήματα Eλεύθερης Πρόσβασης) ή συνεχίζει με τις κανονικές Πανελλαδικές για να περάσει στις πιο “αναβαθμισμένες” σχολές ή στις σχολές με μεγαλύτερη ζήτηση όπως λέει το υπουργείο.

Αύξηση της ύλης: Κι αν μέχρι τώρα ψοφάγαμε για να προλάβουμε να βγάλουμε την ύλη το υπουργείο έρχεται να λύσει αυτό το πρόβλημα αυξάνοντας υπερβολικά την ύλη στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα δικαιολογώντας τη “μικρή” γι’ αυτούς αύξηση, επειδή αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας τους στο σχολείο. Σοφό… Δηλαδή αν στο σχολείο είχαμε 4 ώρες μαθηματικά και στο φροντιστήριο 6 για να βγει η ύλη τώρα θα χουμε 6 στο σχολείο και 8 στο φροντιστήριο αλλά το “Νέο” Λύκειο της κυβέρνησης “χτυπάει την παραπαιδεία”…

Σχολές “υψηλής” και “χαμηλής” ζήτησης= Μαθητές Φοιτητές πολλών ταχυτήτων: Στην αρχή της Γ’ Λυκείου οι μαθητές θα καλούνται να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό σε πρώτη φάση και να βάλουν μόνο 10 επιλογές για να βγουν με τους αλγορίθμους του υπουργείου τα ΤΕΠ και τα ΤΠΠΕ (Τμήματα με Πρόσβαση με Πανελλαδικές Εξετάσεις). Διαχωρίζοντας έτσι και με την βούλα τους μαθητές και αυριανούς φοιτητές σε αυτούς που περνάν σε “φίρμες” σχολές κι σ’ αυτούς που περνούν στις σχολές “χαμηλής” ζήτησης και δείχνοντας ήδη από νωρίς την πόρτα της εξόδου από το σχολείο στους μαθητές των “πίσω θρανίων”.

Το “Νέο” Λύκειο που φτιάχνει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο ταξικό που αναβλύζει τοξικότητα. Πλέον θα είναι ζήτημα για το αν θα μπορείς να πάρεις ένα απολυτήριο, να τελειώσεις δηλαδή την δευτεροβάθμια εκπαίδευση κάτι που δεν ήταν βέβαιο στα χρόνια των παππούδων και των γιαγιάδων μας, οδηγώντας πολλούς να παρατήσουν το σχολείο ή να πάνε στα ΕΠΑΛ, αλλά να έχουν την ίδια κατάληξη, φτηνά εργατικά χέρια για να γίνουν κιμάς στην εργασιακή ζούγκλα. Το Νέο Λύκειο αποκόβει την Γ’ Λυκείου και την κάνει προπαρασκευαστικό στάδιο για την τριτοβάθμια παιδεία και μετατρέπει ολόκληρο το Λύκειο σε έναν εξεταστικό μαραθώνιο διογκώνοντας το χάσμα εκπαιδευτικών – μαθητών που δε θα τους αντιμετωπίζουν πλέον ως μεταδότες γνώσεων, αλλά ως εξεταστές.

Η απάντηση του Μαθητικού και συνολικά του Εκπαιδευτικού Κινήματος πρέπει να ‘ναι ανάλογη με αυτή του 2013-2014, όταν Μαθητές-Καθηγητές-Φοιτητές-Γονείς ξεχύθηκαν στους δρόμους και ακύρωσαν το Νέο Λύκειο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με τις διπλές πανελλήνιες και την τράπεζα θεμάτων. Η Μαθητική Πορεία καλεί τους μαθητές να πραγματοποιθήσουμε συνελεύσεις στα σχολεία μας, ώστε να κλιμακωθεί και να μαζικοποιηθεί ο αγώνας. Να απορρίψουμε τις διαδηλώσεις-τουφεκιές που προάγουν τα συντονιστικά καπέλα της ΚΝΕ και να ζωντανέψουμε τα 15μελή και 5μελή, τα συλλογικά μας όργανα! Η Μαθητική Πορεία καλεί κάθε μαθητή από κοινού να παλέψουμε αυτή την κατεύθυνση, την κατεύθυνση του ενιαίου-μαζικού-μαχητικού κι ανυποχώρητου αγώνα!

ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΚΤΡΩΜΑ! ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ!