Στη διάρκεια της διεξαγωγής του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ στο Νταβός, η οργάνωση Οxfam παρουσίασε έρευνα, η οποία καταδεικνύει την τεράστια όξυνση των ανισοτήτων τα τελευταία χρόνια με τους δισεκατομμυριούχους να γίνονται κατά πολύ πλουσιότεροι σε βάρος των λαών!

Συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει ότι μέσα στα χρόνια της πανδημίας ο παραγόμενος πλούτος παγκοσμίως ανέρχεται σε 42 τρισ. δολάρια, από τα οποία το 1% του πληθυσμού καρπώθηκε τα 2/3 αυτού του ποσού! Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι για κάθε 1 δολάριο που κέρδισε ένα άτομο που άνηκε στο 90% του πληθυσμού, ένας δισεκατομμυριούχος έβγαζε 167 εκατ. δολάρια! Έτσι μέσα σε 2 χρόνια ύφεσης και νέας οικονομικής κρίσης οι δισεκατομμυριούχοι αύξησαν τα κέρδη τους κατά 2,7 δισ. δολάρια.

Όμως εξίσου δυσοίωνα περιγράφονται τα επόμενα χρόνια για τους εργαζόμενους και τους λαούς. Σύμφωνα με τον Διεθνή οργανισμό Εργασίας (ILO) η αύξηση της απασχόλησης το 2023 θα κυμανθεί στο 1% , ενώ το 2022 αυξήθηκε κατά 2%. Ακόμα οι άνεργοι αναμένεται να αυξηθούν κατά 3 εκατομμύρια με τον πληθωρισμό να καλπάζει και να απορροφά τα εισοδήματα και τους μισθούς. Σύμφωνα με την ILO δεν αναμένεται να καλυφθούν οι απώλειες που προκλήθηκαν στην πανδημία πριν το 2025 εξαιτίας της επιβράδυνσης της απασχόλησης, το οποίο επίσης θα έχει σαν συνέπεια πολλοί εργαζόμενοι να δεχτούν δουλειές με χαμηλές αμοιβές, και με ανεπαρκές ωράριο, ενώ οι αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες ωθούν ακόμα περισσότερους ανθρώπους στην φτώχεια.

Αξίζει να σημειωθεί στο πώς καταλήγουν όλες αυτές οι εκθέσεις σαν αυτή της Oxfam, η οποία ουσιαστικά εύχεται έναν …«ανθρώπινο» καπιταλισμό, προτείνοντας απλοϊκά τη φορολόγηση των δισεκατομμυριούχων! Σα να λένε πως μάλλον μετά από αυτή την έκθεση οι δισεκατομμυριούχοι ανά τη γη θα δουν την αδικία και θα μοιράσουν τα πλούτη τους στους λαούς!