Το M-Λ KKE έδωσε μια σκληρή πολιτική μάχη στις τρεις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις του Μάη και του Ιούλη, προβάλλοντας το σύνολο της ιδεολογικοπολιτικής του γραμμής, επικεντρώνοντας ιδιαίτερα στην καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και της NΔ, την πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας, της υποτέλειας και της τρομοκρατίας. Προβάλλοντας την ανάγκη ενίσχυσης της πραγματικής Αριστεράς κόντρα στην πολιτική του συμβιβασμού, καλώντας σε δυνάμωμα του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα για να φύγει η χώρα μας από την EE και το NATO, για μια Ελλάδα Δημοκρατική, Ανεξάρτητη και Σοσιαλιστική.

Πάνω από δύο μήνες, οι σύντροφοι και συναγωνιστές του Μ-Λ ΚΚΕ κινητοποιήθηκαν με αυταπάρνηση, μεταφέροντας το αγωνιστικό μήνυμα του κόμματος σε χιλιάδες εργαζόμενους. Ποτέ, σε όλα τα προηγούμενα χρόνια, δεν αναπτύχθηκε μια τόσο πλατιά, σε έκταση και διάρκεια, κινητοποίηση των δυνάμεών μας από τη μια άκρη της χώρας μέχρι την άλλη, μέσα από δεκάδες συγκεντρώσεις, εξορμήσεις, αφισοκολλήσεις, μοίρασμα υλικού, συσκέψεις και συζητήσεις, παρουσία σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα και στο διαδίκτυο. Σε ορισμένες πόλεις και περιοχές της χώρας, για πρώτη φορά το Μ-Λ ΚΚΕ πραγματοποίησε δημόσια παρουσία με συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις.

Το εκλογικό αποτέλεσμα των 12.270 ψήφων των ευρωεκλογών, στις δύσκολες συνθήκες που διεξήχθηκαν, ήταν ένα καλό, θετικό αποτέλεσμα, που πιστοποιεί τη δυνατότητα πλατιάς απεύθυνσης και απήχησης της γραμμής του M-Λ KKE, συγκριτικά με τις περιορισμένες οργανωτικές δυνάμεις που διαθέτει. Το αποτέλεσμα αυτό δημιουργούσε προσδοκίες για το εκλογικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, πλην όμως σημειώθηκε μια σοβαρή μείωση -έπεσε στις 2.800 ψήφους αισθητά μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.

Ο κόσμος που μας στήριξε δέχθηκε τη μεγάλη πίεση των εκβιαστικών διλημμάτων του δικομματισμού, της «χαμένης ψήφου» και του «μικρότερου κακού». Όπως διαπιστώθηκε από το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ, αυτά τα εκβιαστικά διλήμματα ήταν συντριπτικά και πέρασαν, μπροστά στην άμεση προοπτική επανόδου της ΝΔ του Μητσοτάκη. Επιπλέον, η ξεχωριστή κάθοδος των δυο οργανώσεων, του Μ-Λ ΚΚΕ και του ΚΚΕ (μ-λ), ύστερα από την απόφαση των συντρόφων να διακόψουν την κοινή εκλογική κάθοδο των τελευταίων εφτά χρόνων, διαμόρφωνε δυσμενείς συνθήκες και δημιουργούσε διαφορετικού τύπου πιέσεις και διλήμματα στον κοινό κόσμο που στηρίζει τις δυο οργανώσεις και μας ψήφισε στις ευρωεκλογές.

Αξιοποιώντας το δύσκολο πολιτικό αγώνα που δώσαμε, θα πρέπει για όλο το επόμενο διάστημα να ρίξουμε ιδιαίτερο βάρος στη σύνδεση και το δυνάμωμα των δεσμών μας με τους εργαζόμενους, το μοναδικό παράγοντα που μπορεί να εξασφαλίσει τη σταθεροποίηση και διεύρυνση της πολιτικής επιρροής του M-Λ KKE.

Μακριά από εκλογικίστικες αυταπάτες και εμμονές, όλος ο προσανατολισμός της δράσης του M-Λ KKE πρέπει να στραφεί ακόμα πιο αποφασιστικά εκεί που ζουν και δουλεύουν οι εργαζόμενοι, πασχίζοντας για το δυνάμωμα του μαζικού, λαϊκού, εξωκοινοβουλευτικού αγώνα.
Πρέπει να επισημάνουμε, επίσης, ότι ο βαθμός ωριμότητας των όποιων διεργασιών συντελούνται στις λαϊκές μάζες και αποτυπώνονται και στο εκλογικό αποτέλεσμα, καθορίζεται από τη γενική κατάσταση του λαϊκού κινήματος, από το συνολικό επίπεδο συνειδητότητας και οργανωτικότητας των γραμμών του.

Το επίπεδο αυτό εξακολουθεί να παραμένει χαμηλό και να επηρεάζεται άμεσα και σοβαρά από την παρατεταμένη υποχώρηση του οργανωμένου αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος.

Οι διαφοροποιήσεις που συμβαίνουν έξω από το έδαφος της λαϊκής πάλης και του ταξικού αγώνα είναι δύσκολο, σε συνθήκες έλλειψης ενός ισχυρού λαϊκού κινήματος και ενός πραγματικού κομμουνιστικού κόμματος, να ξεφύγουν από το επίπεδο των ρεφορμιστικών αυταπατών, να αποκτήσουν ουσιαστικό βάθος και σταθερά χαρακτηριστικά.
Το βασικό καθήκον μας είναι να προχωρήσουμε σταθερά και αποφασιστικά στη γενική γραμμή που έχουμε χαράξει, προσπαθώντας να δώσουμε πιο ουσιαστικές απαντήσεις σε μια σειρά προβλήματα που απασχολούν το κίνημα και να ξεπεράσουμε σοβαρές αδυναμίες που εμφανίζονται στην οργανωτική συγκρότηση και δράση μας.
Ο κόσμος που μας στήριξε αποτελεί μια βάση, ένα έρεισμα μέσα στο λαϊκό, αριστερό και κομμουνιστικό κίνημα, που πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο, να μετασχηματιστεί από εκλογική στήριξη σε ενεργητική πολιτική παρέμβαση, να συσπειρωθεί ουσιαστικά, να διευρυνθεί και να δυναμώσει.

Aυτό αποτελεί ήδη μια παρακαταθήκη που διευρύνει τα όρια απεύθυνσης του κόμματος, δημιουργώντας μαζί με όλη τη βασική δουλειά μας ένα θετικότερο περιβάλλον για την προβολή και διάδοση της πολιτικής του M-Λ KKE ανάμεσα σε ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις απ’ όσες συμβατικά αποτυπώνει η εκλογική μας καταγραφή.

★★★

Το κυριότερο ζήτημα τώρα είναι η ζωντανή, συστηματική, παραπέρα αξιοποίηση από το M-Λ KKE των δεσμών, των επαφών, των επιρροών που αναπτύχθηκαν μέσα στην πολιτική ζύμωση της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου. Mιλήσαμε με απλούς ανθρώπους για τη σημερινή δύσκολη πολιτική κατάσταση, για την κρίση στην αριστερά, για την προοπτική και τις δυσκολίες του αγώνα. Ακούσαμε προσεκτικά και καταγράψαμε τις δικές τους παρατηρήσεις, εκτιμήσεις, προβληματισμούς, ενστάσεις, αγωνίες. Αυτή ήταν και η πιο ουσιαστική πλευρά όλης αυτής της προσπάθειας.

Σε κάθε περίπτωση, είπαμε καθαρά ότι για μας οι εκλογές είναι ένα απλό επεισόδιο, ότι δεν έχουμε καμιά αυταπάτη για τη σημασία τους και ότι αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι να βρεθούμε κι αύριο, να συζητήσουμε ξανά, να μοιραστούμε και να ανταλλάξουμε σκέψεις και προβληματισμούς, να περπατήσουμε μαζί στην απεργία, τη συγκέντρωση, τη διαδήλωση, να οικοδομήσουμε μαζί μέσα από μικρές και μεγάλες προσπάθειες, αυτό που λείπει: ένα ισχυρό, αξιόπιστο κομμουνιστικό κόμμα, ικανό να οργανώνει, να καθοδηγεί και να κερδίζει μάχες μικρές και μεγάλες. Για όλους μας και τον καθένα ξεχωριστά, αυτό είναι σήμερα ένα σημαντικό καθήκον και υποχρέωση. Nα κρατήσουμε όλα τα νήματα σφιχτά στο χέρι, να δυναμώσουμε τους δεσμούς μας με τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους νέους που προεκλογικά συζήτησαν μαζί μας, μας στήριξαν, με το λόγο τους, με την οικονομική συνδρομή τους, με την ψήφο τους. Mε τη σταθερή άμεση ζωντανή επικοινωνία με το «Λαϊκό Δρόμο», ξανά και ξανά να οικοδομήσουμε μια νέα σταθερή πολιτική επιρροή, απαραίτητη και σημαντική για το παρόν και το μέλλον της δράσης μας, τον αγώνα, για το παρόν και το μέλλον του M-Λ KKE.

Aν δεν ολοκληρώσουμε τη δουλειά που αρχίσαμε μπαίνοντας στην προεκλογική μάχη, αν δεν είμαστε συνεπείς στις υποσχέσεις που δώσαμε ότι θα συναντηθούμε την επομένη των εκλογών και θα μιλήσουμε ξανά, δικαιολογημένα και αντικειμενικά θα εξομοιωθούμε με τους αστούς πολιτικούς που σε κάθε προεκλογική περίοδο τρέχουν για την ψήφο, μοιράζουν υποσχέσεις και χαμόγελα για να εξαφανισθούν την επόμενη. Kάτι τέτοιο θα αδικούσε όλους μας και τον καθένα ξεχωριστά. Θα αδικούσε το M-Λ KKE και προ πάντων τους μεγάλους στόχους του αγώνα.

Nα γιατί, από τώρα, με το ίδιο πείσμα και επιμονή που δώσαμε την προεκλογική μάχη, είναι ανάγκη να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε τη δουλειά μας, συνεπείς με τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε και τα καθήκοντα που θέσαμε.

Mε επίγνωση ότι χρειάζεται συχνά χρόνος, μακρόπνοες και επίμονες προσπάθειες για να μετασχηματιστεί η συμπάθεια και η πολιτική στήριξη σε αγωνιστική συστράτευση, αλλά και με εμπιστοσύνη στη γραμμή του M-Λ KKE, μπορούμε και πρέπει να εντείνουμε τώρα τις προσπάθειές μας για να στερεώσουμε και απλώσουμε παραπέρα τους δεσμούς του κόμματος με ευρύτερες αγωνιστικές δυνάμεις.

★★★

Το M-Λ KKE πρέπει να βρεθεί μέσα στους μικρούς και μεγάλους αγώνες των εργαζομένων, μέσα στα νέα μέτωπα που θα ανοίξει η αντιδραστική κυβερνητική πολιτική των «μεταρρυθμίσεων» της ΝΔ, να δυναμώσει την παρουσία του στα συνδικάτα και το εργατικό κίνημα, στις αγροτικές περιοχές και ιδιαίτερα τη νέα γενιά. Στις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν, το M-Λ KKE θα συνεχίσει σταθερά και αποφασιστικά τον αγώνα του για την ανασυγκρότηση του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος, δυναμώνοντας την ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση ενάντια στις δυνάμεις του συμβιβασμού και της συνθηκολόγησης, παλεύοντας για την ανάπτυξη του λαϊκού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, κόντρα στην πολιτική της NΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, την πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας, της υποτέλειας και της τρομοκρατίας, για την προάσπιση των ταξικών συμφερόντων των εργαζομένων.

Η μάχη των εκλογών, ένα συγκεκριμένο επεισόδιο της πολιτικής πάλης, τελείωσε και ξανοίγεται μπροστά μας ο αγώνας σε όλα τα πολιτικά, κοινωνικά και ταξικά μέτωπα. Οι αγωνιστές, οι αριστεροί που μας στήριξαν, αλλά και όσοι όλα αυτά τα χρόνια συγκρατήθηκαν στις όχθες του μαρξιστικού-λενινιστικού ρεύματος, υποδήλωσαν με την ψήφο τους πως το επαναστατικό κομμουνιστικό κίνημα είναι εδώ, κόντρα στις πιέσεις και τις σειρήνες των αστικών και ρεφορμιστικών κομμάτων.