Συνεχίζεται το πογκρόμ αιματηρής βίας και μαζικών δολοφονιών του βιρμανικού λαού από τη χούντα του Χλενγκ. Στη μαύρη βίβλο της χούντας καταγράφονται από την 1η Φλεβάρη -ημέρα επιβολής της δικτατορίας- πάνω από 450 νεκροί. Οι μαζικές διαδηλώσεις καταδίκης των πραξικοπηματιών κορυφώθηκαν στις 27 Μάρτη, με αφορμή την εθνική επέτειο της αντίστασης ενάντια στην ιαπωνική κατοχή. Την ημέρα αυτή το όργιο κρατικής καταστολής οδήγησε στο θάνατο 110 και πλέον πολιτών.

Η αιματοβαμμένη χούντα αποφάσισε να «τιμήσει» την εθνική επέτειο με τη διοργάνωση στρατιωτικής παρέλασης. Το «παρών» έδωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, όπως άλλωστε και διπλωμάτες από Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Βιετνάμ, Λάος και άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, μαρτυρώντας τα ερείσματα της χούντας στην εν λόγω περιοχή. Στις δηλώσεις του στις 27 Μάρτη ο Χλενγκ χαρακτήρισε τη Ρωσία «αληθινό φίλο». Είχε προηγηθεί η παρέμβαση των ΥΠΕΞ Ρωσίας και Κίνας που ζήτησαν «διευθέτηση της υπάρχουσας κρίσης στη Μιανμάρ στο πλαίσιο του συντάγματος της χώρας».

Καυτηρίασαν παράλληλα το ότι «δυνάμεις από το εξωτερικό προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση», φωτογραφίζοντας τους αμερικανοευρωπαίους ιμπεριαλιστές και τους συμμάχους τους. Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν απόλυτα εξοργιστικό τον αριθμό των θυμάτων της βιρμανικής χούντας. Κατά τα λοιπά, ανώτατοι αξιωματούχοι των δυτικών ιμπεριαλιστών σε συγχορδία με τον γγ. του ΟΗΕ, Γκουτέρες, πλειοδοτούν σε υποκριτικές κραυγές καταδίκης της χρήσης βίας από το στρατό της Μιανμάρ.