Ειρήνη- Ιμπεριαλισμός
Διαβάζουμε ότι ο ΟΑΣΘ στέλνει «ηχηρό μήνυμα ειρήνης», λόγω του πολέμου, στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης που μετακινούνται με την αστική συγκοινωνία, μέσα από τις πινακίδες στις στάσεις των λεωφορείων.
Στην πόλη της Θεσσαλονίκης είναι αλήθεια πως ζουν και εργάζονται άνθρωποι με καταγωγή από τη Ρωσία, την Ουκρανία, σχεδόν από κάθε γωνιά του κόσμου. Γνωρίζουμε καλά τις αιτίες και τους ενόχους αυτής της πολυπολιτισμικότητας, της αναγκαστικής μετανάστευσης χιλιάδων και χιλιάδων τις τελευταίες δεκαετίες. Έτσι ο ΟΑΣΘ πήρε την απόφαση να «παίζει» στις ηλεκτρονικές πινακίδες των στάσεων τη λέξη «ειρήνη» σε δέκα διαφορετικές γλώσσες. Peace, Paix, Paz, Pace, Bece, Myr, Mir, Frieden, Fred, Pacen.

Σε ανακοίνωση του οργανισμού αναφέρεται πως «Ο ΟΑΣΘ, ως μέρος της ιστορίας της πόλης από το 1957, ενώνει τη φωνή του με τη φωνή των κατοίκων της Θεσσαλονίκης και υπενθυμίζει ότι η ειρήνη, σε όποια γλώσσα κι αν την πει κανείς, αποτελεί μία πανανθρώπινη αξία»!
Δεκτή η ιδέα της εναλλαγής της λέξης, και σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, ει δυνατόν. Καμία διαφωνία για το μήνυμα. Εμείς, ωστόσο, προτείνουμε προς τους διοικούντες τον ΟΑΣΘ, και άλλη λέξη εξίσου επίκαιρη και πανταχού παρούσα. Ιμπεριαλισμός στα ελληνικά. Imperialism στα αγγλικά – αμερικανικά. Imperialisme στα γαλλικά. Imperialismo στα ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά. Imperialismus στα γερμανικά. Империализм στα ρώσικα, και με μικρές παραλλαγές Ιмперіалізму στα ουκρανικά. Κλείνουμε εδώ το γλωσσικό κατάλογο με την υπενθύμιση πως οι μέρες που διάγουμε είναι εξόχως ιμπεριαλιστικές και καταστροφικές για τους λαούς. Με την υπενθύμιση πως ο Ιμπεριαλισμός, σε όποια γλώσσα κι αν ειπωθεί, ξαναμοιράζει τη γη με το αίμα των λαών. Με την επισήμανση πως η ειρήνη δεν πρόκειται να έρθει παρά μόνο με τον ασίγαστο αντιιμπεριαλιστικό αγώνα των λαών. Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα αγώνα.«Ευρωπαϊκή Νηματουργία

Βαρβαρέσος Α.Ε.»
Η στήλη έχει αναφερθεί και παλαιότερα στους εργαζόμενους της Βαρβαρέσος Α.Ε. και τα προβλήματά τους, ως ένα χαρακτηριστικό δείγμα της επίθεσης που δέχεται η εργατική τάξη αυτής της χώρας.

Το σωματείο των εργαζόμενων της επιχείρησης κατέθεσε το προηγούμενο διάστημα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ενάντια στην προσωρινή διαταγή υπέρ της εργοδοσίας, με την οποία παγώνουν οι οικονομικές απαιτήσεις των εργατών για τα δεδουλευμένα τους, όπως και το δικαίωμα επίσχεσης εργασίας. «Ήταν δίκαιο, έγινε πράξη»! Δίκαιο ασφαλώς για τον κεφαλαιοκράτη. Προσωρινή υποτίθεται η απόφαση του Δικαστηρίου της Βέροιας που, κλείνοντας με ταξικό μαντίλι τα μάτια, αποφασίζει υπέρ του, κατά των εργατών. Τυφλή και κωφή η αστική δικαιοσύνη. Δεν είδε και δεν άκουσε τις φωνές των εργατών για την τραγική κατάσταση που βιώνουν. Δεν είδε και δεν άκουσε πως παραμένουν απλήρωτοι επί οχτάμηνο. Λοξοκοιτάζει και απαγορεύει, οδηγώντας τους εργάτες σε αναγκαστική εργασία, απλήρωτη εργασία, με το ανυπέρβλητο νομικό επιχείρημα της εξυγίανσης της «προβληματικής» επιχείρησης και της προσέλκυσης νέου επενδυτή και «σωτήρα». Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι «Η συγκεκριμένη απόφαση “διαταγή” ουσιαστικά βάζει το εκβιαστικό δίλημμα στους εργαζόμενους ή να συνεχίσουν να εργάζονται απλήρωτοι ή να παραιτηθούν» χάνοντας έτσι κάθε δικαίωμα!

Αυτή είναι η δικαιοσύνη τους! Αυτή τη δικαιοσύνη επιφυλάσσουν σε κάθε εργάτη, εργαζόμενο, για τον λαό. Απέναντι σε μια τέτοια πολιτική και μια τέτοια δικαιοσύνη ορθώνεται η δική μας πολιτική, το δικό μας δίκιο. Το δίκιο του αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, μέχρι το τέρμα.

Χρυσοχοΐδης
Υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ ο Χρυσοχοΐδης. Τι το εντυπωσιακό; Απολύτως τίποτα. Οι υπηρεσίες εξαργυρώνονται.