Άλλη μια πολύφερνη δημόσια περιουσία πωλείται όπως είναι. Αυτή τη φορά σειρά έχει η EAB (Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία). Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε την ιδιωτικοποίησή της. Η κυβέρνηση προτίθεται να σπάσει στα «δύο» την ΕΑΒ, με τους ξένους «επενδυτές» να αποκτούν το 49%.

Το υπουργείο Ανάπτυξης απέστειλε τη σχετική πρόσ­κληση ενδιαφέροντος στα μέσα Γενάρη, με το περιθώριο υποβολής των οικονομικών προσφορών να λήγουν έως τις 10 Φλεβάρη. Συγκεκριμένα, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι έστειλε πρόσ­κληση ενδιαφέροντος στους μεγαλύτερους νατοϊκούς αεροδιαστημικούς – αεροναυπηγικούς οίκους της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της ΕΑΒ προβλέπει τον μετασχηματισμό της εταιρείας με το «σπάσιμό» της σε δύο “οικονομικές οντότητες”, την Asset Co (πάγια και τις υποδομές) και την Commercial Co με την είσοδο στην τελευταία του ιδιώτη «επενδυτή». Ο ιδιώτης «επενδυτής» θα αποκτήσει το 49% στην εμπορική εταιρεία (Commercial Co), ενώ το 51% θα παραμείνει στα «χέρια» του Ελληνικού Δημοσίου. Αλλά μέσω της συμφωνίας μετόχων, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, θα διατηρήσει τον έλεγχο της διοίκησης.

Στην πραγματικότητα, με τις γνωστές μεθόδους που έχουν εφαρμόσει οι κυβερνήσεις και σε άλλες ιδιωτικοποιήσεις, ένα ακόμα κομμάτι της περιουσίας του Ελληνικού λαού θα δοθεί κοψοχρονιά για να μπορέσουν να θησαυρίσουν τα ξένα αφεντικά της κυβέρνησης, που θα αποκτήσουν μια βάση επισκευών των αεροσκαφών τους στην περιοχή και ταυτόχρονα θα πουλούν πολύ ακριβά τις υπηρεσίες τους στην Ελληνική επικράτεια.