Ανακοίνωση του Μ-Λ ΚΚΕ

Με μια εγκληματική επίθεση ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, τα ξημερώματα της Παρασκευής 3/1, δολοφόνησε κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, ένα σημαίνον στρατιωτικό και πολιτικό στέλεχος του Ιράν. Πρόκειται για τον Κασέμ Σολεϊμανί υποστράτηγο των Ιρανικών δυνάμεων και επικεφαλής των επίλεκτων ιρανικών δυνάμεων «Kουντς». Η δολοφονία του αποφασίστηκε απ’ τον ίδιο τον Τραμπ με πρόσχημα τον θάνατο Αμερικανών στρατιωτικών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Είχε προηγηθεί η κατάληψη μέρους της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βαγδάτη από Ιρακινούς σιίτες διαδηλωτές, που ήταν αντίδραση στις πολύνεκρες επιδρομές των ΗΠΑ σε ιρανικές δυνάμεις σε Συρία και Ιράκ.

Η ενέργεια αυτή που οδήγησε ακόμα και σε έντονη αντιπαράθεση στο εσωτερικό στις ίδιες τις ΗΠΑ, είναι φανερό ότι πυροδοτεί κατακόρυφα την ένταση και αποτελεί μεγάλη απειλή για τους λαούς και τις χώρες της περιοχής. Τη στιγμή που το αντιαμερικανικό κλίμα δυναμώνει στη Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο, οι Αμερικάνοι προσπαθούν με γκανγκστερικού τύπου επιθέσεις να διατηρήσουν την επιρροή τους στα πλαίσια του ανταγωνισμού με τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και πρώτα απ’ όλα τη Ρωσία που ενισχύει διαρκώς την επιρροή της στην περιοχή.

Ήδη ο Αμερικανός υπουργός άμυνας Μαρκ Έσπερ, που είχε προειδοποιήσει για “προληπτική στρατιωτική δράση” ανακοίνωσε την αποστολή 750 Αμερικανών στρατιωτών στη Βαγδάτη, αφήνοντας πιθανή την αποστολή και άλλων 4000 “σε περίπτωση που χρειαστεί”, διαψεύδοντας στην πράξη παλιότερες δηλώσεις του Τραμπ περί αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Μέση Ανατολή.

Αναμενόμενη επίσης πρέπει να θεωρείται και η όξυνση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράκ λόγω της προωθούμενης ενίσχυσης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας και δράσης. Ο Ιρακινός πρωθυπουργός ήταν από τους πρώτους που επισήμαναν πως οι ΗΠΑ παραβίασαν τη συμφωνία που έχουν με το Ιράκ, επειδή τυπικά ο ρόλος τους περιορίζεται “μόνο στην εκπαίδευση αντιτρομοκρατικών δυνάμεων”. Γενικότερα στο Ιράκ ενισχύεται το ήδη μεγάλο αντιαμερικανικό αίσθημα, αφού για άλλη μια φορά βλέπουν η χώρα τους να γίνεται πεδίο πολεμικών επιχειρήσεων από αυτούς.

Μπροστά στη κατάσταση αυτή όλοι οι ιμπεριαλιστικοί κύκλοι ζητάνε «αυτοσυγκράτηση» φοβούμενοι τα χειρότερα. Εξαίρεση φυσικά αποτέλεσε για μια ακόμα φορά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου, ο οποίος σε δηλώσεις του απ’ το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, καθώς αποχωρούσε εσπευσμένα μετά τη φιέστα της υπογραφής για τον αγωγό East Med, έδωσε συγχαρητήρια στον Τραμπ για την απόφαση του.

Η εγκληματική ενέργεια του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε όλο τον πλανήτη αφού φέρνει την πιθανότητα σύρραξης ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν κοντά, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή. Έρχεται ως συνέχεια μιας σειράς οικονομικών κυρώσεων, απειλών και προβοκατόρικων ενεργειών από τις ΗΠΑ με σκοπό την δαιμονοποίηση του Ιράν και την στοχοποίησή του, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την Διεθνή Συμφωνία για το Ιρανικό Πυρηνικό Πρόγραμμα του 2015. Ιδιαίτερα μετά την αποδυνάμωση των ΗΠΑ στη Συρία, με την αποτυχία τους να ανατρέψουν τον Άσαντ και να την δέσουν στο ιμπεριαλιστικό τους άρμα, την ισχυροποίηση της παρουσίας και επιρροής της Ρωσίας σε Συρία, Ιράν αλλά και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή, η Ουάσιγκτον ενισχύει την αντιπαράθεση με το Ιράν κρατώντας σε υψηλό επίπεδο το μέτωπο εναντίον του.

Η κλιμακούμενη αύξηση των ασφυκτικών αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του ιρανικού λαού, των εντάσεων, της κινητικότητας αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στον Περσικό Κόλπο και των απειλών, με κατηγορίες έναντι της Τεχεράνης, και τώρα μια επιθετική στρατιωτική ενέργεια, πολλαπλασιάζουν τους κινδύνους για σύγκρουση που μπορεί να οδηγήσει σε σύρραξη στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων παραμένει οξυμμένος και πηγή νέων δεινών για τους λαούς μιας περιοχής που εδώ και δεκαετίες υποφέρει από διαδοχικούς πολέμους, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις με κάθε λογής προσχήματα. Οι ΗΠΑ πρωταγωνιστούν σε μία νέα φάση σύγκρουσης ενάντια στο Ιράν, βάζοντας μπροστά κάθε μέσο. Τα προσχήματα δεν λείπουν ούτε βεβαίως και οι προβοκάτσιες, ώστε να φορτιστεί το κλίμα κατάλληλα και να προετοιμαστεί το έδαφος. Ο Τραμπ μελετά ήδη επικαιροποιημένα σχέδια του Πενταγώνου για την ανάπτυξη 120.000 στρατιωτών, πέραν των άλλων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή σε μόνιμη βάση.

Το Ιράν πάντως δεν είναι ένας εύκολος στόχος για τις ΗΠΑ. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Τραμπ αντικειμενικά είναι πολλές και πολυεπίπεδες, δεδομένου πως το Ιράν δεν είναι Ιράκ, επειδή μεταξύ άλλων διαθέτει τεράστιο και καλά εξοπλισμένο στρατό. Επιπλέον, διαφέρουν σήμερα οι γεωπολιτικές συνθήκες και ο συσχετισμός ιμπεριαλιστικών δυνάμεων εξαιτίας και της αύξησης της στρατιωτικο-πολιτικής επιρροής Ρωσίας και Κίνας. Οι συνθήκες, δηλαδή, δεν είναι καθόλου όμοιες με εκείνες του 2003, όταν ξεκίνησαν στο Ιράκ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους την ιμπεριαλιστική επέμβαση με πρόσχημα την ανατροπή του τότε Προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν με δικαιολογία ανύπαρκτα όπλα «μαζικής καταστροφής». Οι συσχετισμοί δυνάμεων, επίσης, διαφέρουν πολύ μετά και τον επίσης καταστροφικό πόλεμο που ξεκίνησαν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις Δύσης και πλούσιων μοναρχιών του Περσικού Κόλπου στη Συρία, αλλά και μετά την έκρυθμη κατάσταση που προκάλεσε η ιμπεριαλιστική επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους το 2011 στη Λιβύη.

Στην περίπτωση του Ιράν, επομένως, η κατάσταση είναι πιο σύνθετη παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις που προκαλούν ξανά στο λαό του οι κυρώσεις των ΗΠΑ και την οικονομική τρομοκρατία με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης. Στους παράγοντες που «ζυγίζονται» είναι και οι σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα. Ήδη στο εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και στην ΕΕ, (Γαλλία- Γερμανία) εκφράζονται διαφωνίες για τις κινήσεις αυτές της κυβέρνησης Τραμπ. Σε κάθε περίπτωση η ανάφλεξη στον Περσικό Κόλπο εγκυμονεί κινδύνους ανεξέλεγκτης πορείας για τις ΗΠΑ, ενώ δεν θεωρείται καθόλου δεδομένο ότι θα βγουν ενισχυμένες έναντι των ανταγωνιστών τους. Τα κοινά ναυτικά γυμνάσια Ιράν – Ρωσίας – Κίνας που έγιναν πριν 10 μέρες στον κόλπο του Ομάν και τον Ινδικό ωκεανό έστειλαν ηχηρό μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις και πρωτίστως προς τις ΗΠΑ.

Το Μ-Λ ΚΚΕ καταγγέλλει το νέο έγκλημα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού που με τόση κυνικότητα διέπραξε. Η εμπλοκή της Ελλάδας στον σχεδιασμό ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, που βαθαίνει περισσότερο με τη συμφωνία για τις βάσεις και τις ενεργειακές συμφωνίες με το Ισραήλ και άλλες χώρες, η ενίσχυση της αναζήτησης περιφερειακού ρόλου της Τουρκίας στην Μέση Ανατολή και την νοτιοανατολική Μεσόγειο, όχι μόνο δεν αποτελεί ασπίδα απέναντι στους κινδύνους που διαγράφονται, αλλά καθιστά τη χώρα μαγνήτη μεγάλων κινδύνων μπροστά στις εξελίξεις.

Άμεσο και επιτακτικό καθήκον όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων είναι η ανάπτυξη και η ενίσχυση του αντιιμπεριαλιστικού και αντιπολεμικού αγώνα σαν απάντηση στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και πρώτα απ’ όλα των ΗΠΑ, καθώς και απέναντι στον κίνδυνο πολεμικής ανάφλεξης.