Το Μ-Λ ΚΚΕ στηρίζει την πανελλαδική κινητοποίηση που θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη 28 Απρίλη γιατροί και νοσηλευτές που αγωνίζονται με αυταπάρνηση και σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για να υπερασπίσουν το αναφαίρετο δικαίωμα του λαού στην περίθαλψη και την υγεία, διεκδικώντας στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των εργαζομένων σε αυτό.

Οι κινητοποιήσεις των υγειονομικών στόχο έχουν να αναδείξουν την δραματική κατάσταση που βρίσκεται το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, να προβάλουν τις άμεσες διεκδικήσεις για την κάλυψη όλων των αναγκών του ΕΣΥ σε προσωπικό, υποδομές και υλικά, να προασπίσουν το δικαίωμα του λαού στη δημόσια, δωρεάν και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Οι κινητοποιήσεις αυτές όπως και οι προηγούμενες της 7ης Απριλη είναι σίγουρο ότι θα βρουν την ανταπόκριση, την αλληλεγγύη και τη στήριξη από δεκάδες σωματεία, παρατάξεις και πολιτικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα.

Η πανελλαδική κινητοποίηση της 28ης Απρίλη, όπως και η προηγούμενη της 7ης Απρίλη, φέρνει στο προσκήνιο με τον πιο τραγικό τρόπο τις εγκληματικές συνέπειες των νεοφιλελεύθερων δογμάτων και της βάρβαρης πολιτικής που επέβαλλαν όλες οι κυβερνήσεις στη χώρα μας και σε όλο τον ανεπτυγμένο καπιταλιστικό κόσμο. Μιας πολιτικής που αφού πρώτα συνέτριψε τα Δημόσια Συστήματα Υγείας, τώρα μπροστά στην εξελισσόμενη επιδημία του κορονοϊού, εμφανίζεται να δείχνει υποκριτικό « ενδιαφέρον» για την υγεία των λαών, χωρίς να παίρνουν ακόμα και τώρα τα αναγκαία και απαιτούμενα μέτρα για τη δημόσια υγεία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με μια εκστρατεία παραπλάνησης, έχοντας την ανοχή και στήριξη όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων στα πλαίσια της “εθνικής ομοψυχίας”, προσπαθεί να πείσει πως κάνει ό,τι μπορεί για την αντιμετώπιση της επιδημίας, χτίζοντας ένα καθεστώς “έκτακτης ανάγκης”. Αντί χωρίς καθυστέρηση να εξασφαλίσει στο δημόσιο σύστημα υγείας όλα όσα χρειάζεται για την αντιμετώπιση της επιδημίας, αντί να επιτάξει κάθε μέσο για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, προσπαθεί να διαχειριστεί την κατάσταση με εκτεταμένα κατασταλτικά μέτρα σε βάρος του πληθυσμού. Μεθοδικά καλλιεργεί το ακραία αντιδραστικό δόγμα της “ατομικής ευθύνης” ενεργοποιώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό, για να συγκαλύψει την γύμνια της και να ρίξει τις ευθύνες στο λαό και τους εργαζόμενους. Επιβάλλει σκληρά αντεργατικά μέτρα ανοίγοντας το δρόμο στις μαζικές απολύσεις, σε δραματικές μειώσεις μισθών, στο τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων, στηρίζοντας στην πράξη το μεγάλο κεφάλαιο και τους ντόπιους πλουτοκράτες. Προδιαγράφει με μελανά χρώματα τις σκληρές οικονομικές συνέπειες που θα επιφέρει η υγειονομική κρίση και τη βάρβαρη πολιτική που θα επιβληθεί την επόμενη ημέρα στις πλάτες του λαού.

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η επιδημία η κυβέρνηση – παρά τις δημαγωγίες για τη δήθεν στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας – εξακολουθεί και εγκαταλείπει στην τύχη τους τους υγειονομικούς του Δημοσίου, ανοχύρωτους χωρίς τα στοιχειώδη μέσα προστασίας, τα νοσοκομεία χωρίς το αναγκαίο και απαιτούμενο προσωπικό να λειτουργήσουν. Την ίδια ώρα ωμά και απροκάλυπτα στρώνει το έδαφος στους κλινικάρχες, τους μεγάλους απόντες της περιόδου, για να κερδοσκοπούν ασύστολα και να λεηλατούν τα δημόσια ταμεία. Αντί να καλύψει τα 30.000 κενά στη Δημόσια Υγεία, αντί να ανοίξουν τώρα όλα τα νοσοκομεία και τις δομές που έκλεισε η μνημονιακή πολιτική τους, επιμένουν στα λουκέτα. Αντί για το άνοιγμα και τη στελέχωση όλων των κλειστών ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων και την επίταξη των ιδιωτικών, η κυβέρνηση προκλητικά χρυσοπληρώνει τους μεγιστάνες των ιδιωτικών κλινικών. Αντί για την επίταξη των διαγνωστικών τεστ που κατέχουν τα διαγνωστικά κέντρα, η κυβέρνηση αφήνει τους ιδιώτες να εκμεταλλεύονται την αγωνία του λαού και να θησαυρίζουν ασύδοτα. Αυτά και τόσα άλλα μέτρα επιβάλλει σε βάρος του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και του λαού.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή το Μ-Λ ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του και στέκεται στο πλευρό των γιατρών και νοσηλευτών που αγωνίζονται με αυταπάρνηση και σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για να υπερασπίσουν το αναφαίρετο δικαίωμα του λαού στην περίθαλψη και την υγεία.

Στηρίζει την κινητοποίηση που πραγματοποιούν στις 28 Απρίλη.

23 Απρίλη 2020
Γραφείο Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ