Τα ψίχουλα επιδομάτων που μέσω διακηρύξεων ανακοινώνει η κυβέρνηση της ΝΔ ουδόλως μεταβάλλουν τη δραματική καθημερινότητα του λαού, μπροστά στο τσουνάμι των ανατιμήσεων όλων των βασικών προϊόντων αλλά και της ενέργειας. Ο εργαζόμενος βλέπει όχι μόνο τον μηνιαίο μισθό του αλλά και οι όποιες αποταμιεύσεις τού έχουν απομείνει να εξαφανίζονται.

Μάλιστα τόσο ανεξέλεγκτες έχουν γίνει οι ανατιμήσεις ώστε μέσα σε ένα μήνα να έχει αυξηθεί η τιμή του φυσικού αέριου κατά 26,2%, του αρνιού και του κατσικιού (εν μέσω Πάσχα) κατά 20,7%, των πουλερικών κατά 8% και του χοιρινού και του μοσχαριού κατά 6,5%.

Το τελευταίο 12μηνο το φυσικό αέριο έχει αυξηθεί κατά 122%, το ρεύμα κατά 88,8%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 65,1%, τα καύσιμα κατά 29%, τα έλαια κατά 22%, τα κρέατα 14,1% και τα λαχανικά 13,8%.

Οι αυξήσεις στα προϊόντα είναι απόρροια και των αυξήσεων των τιμών σε μια σειρά παράγωγα, όπως τα προϊόντα συσκευασίας, ενδεικτικά τα γυάλινα μπουκάλια από τις αρχές του έτους έχουν αυξηθεί κατά 70%, ανεβάζοντας έτσι και το κόστος του τελικού προϊόντος. Ταυτόχρονα οι αυξήσεις στο κόστος των λιπασμάτων έχουν σαν αποτέλεσμα πολλά κηπευτικά να μην φυτεύονται, χαρακτηριστικό είναι ότι οι φυτεύσεις καρπουζιών και πεπονιών είναι μειωμένες κατά 30%. Ενώ η αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών έχουν αποφέρει σημαντική μείωση στην παραγωγή. Με κορυφαίο πιθανά παράδειγμα αυτό της γραβιέρας Νάξου που λόγω της περιορισμένης παραγωγής γάλακτος είναι αδύνατο να παραχθεί η ποσότητα των περασμένων χρόνων. Μάλιστα όπως καταγγέλλουν οι παραγωγοί οι μειώσεις σχετίζονται με τον υποσιτισμό των αγελάδων, μιας και αδυνατούν να τις συντηρήσουν, αναγκάζοντάς τους έτσι να σφάζουν πολλά από τα ζώα τους. Οι ελλείψεις αυτές έχουν σα συνέπεια και τις αυξήσεις στις τελικές τιμές των προϊόντων.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν μια εικόνα καλπάζουσας φτωχοποίησης του λαού μας. Από τη μια ο μισθός των εργαζομένων τελειώνει στις 19 του μήνα.

Από την άλλη όσοι έχουν ακόμα τις όποιες ελάχιστες καταθέσεις αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στις αποταμιεύσεις τους. Είναι χαρακτηριστικό πως τόσο τον Φεβρουάριο όσο και τον Μάρτιο υπήρξε μείωση των καταθέσεων. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος στο τέλος Μαρτίου το σύνολο των καταθέσεων, σε μηνιαία βάση, των πολιτών μειώθηκε κατά 951 εκατ. ευρώ, ενώ το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου η πτώση ξεπέρασε τα 1,2 δισ. ευρώ. Και η κατάσταση αναμένεται να χειροτερεύσει, ιδίως πλησιάζοντας προς το τέλους του μήνα που λήγει η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, και έπονται το επόμενο διάστημα και μια σειρά υποχρεώσεις λόγω των φόρων εισοδήματος.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να ελαφρύνει τα βάρη των εργαζομένων μέσω μειώσεων των φόρων και του ΦΠΑ, ενώ με διάφορες προφάσεις αρνείται να σταματήσει τις ανατιμήσεις των βασικών αγαθών και των λογαριασμών των ΔΕΚΟ. Παραμένοντας σταθερή στη θέση ότι η όποια μείωση σημαίνει τρύπα στα δημοσιονομικά, εμμένοντας στην πραγματικότητα στην πολιτική αφαίμαξης και της εξαθλίωσης του λαού μας.