Η στήλη του Λαϊκού Δρόμου «Διαγώνια» επεκτείνεται! Οι ανάγκες της προεκλογικής περιόδου μας ώθησαν να ασχοληθούμε με περισσότερα θέματα, να απαντήσουμε σε ερωτήματα, να σχολιάσουμε όσα ακούμε και βλέπουμε γύρω από τις ευρωεκλογές και τις εκλογές για αυτοδιοίκηση. Έτσι, στα επόμενα φύλλα της εφημερίδας μας η στήλη μετονομάζεται σε «εκλογικά διαγώνια». Ζητάμε προκαταβολικά συγνώμη απ’ τους αρθρογράφους του Λ.Δρόμου γι’ αυτήν τη δημοσιογραφική επεκτατικότητα. Είμαστε βεβαίως στη διάθεση των αναγνωστών μας να απαντήσουμε σε τυχόν ερωτήματά τους. Σε κάθε περίπτωση, θα προσπαθήσουμε να είμαστε ακριβείς, σχολαστικοί και ευθύβολοι στις απαντήσεις μας. Βαθειά μας πεποίθηση ότι οι εκλογές δεν φέρνουν την κοινωνική αλλαγή, αλλιώς θα ήταν παράνομες, αλλά είναι εξίσου σωστό πως αποτελούν πεδίο πολιτικών ασκήσεων και βαρόμετρο συνειδήσεων. Η προσγείωση στο έδαφος του ρεαλισμού είναι όρος «εκ των ουκ άνευ».

➣ Οι μεταγραφές ονομάτων από κόμμα σε κόμμα, η αλίευση βαριών χαρτιών της show biz, της μόδας, της -λέμε τώρα- τέχνης και της δημοσιογραφίας είναι καθημερινό φαινόμενο. Άνθρωποι που εκλέχτηκαν με άλλη σημαία εύκολα μεταγράφονται στα ισχυρά αστικά κόμματα. Κανονικό ανθρωποπάζαρο. Όχι, δεν είναι για κακοφανισμό να αλλάζεις πολιτική φανέλα. Είναι όμως συζητήσιμο να προσχωρείς σ’ άλλο στρατόπεδο για «ίδιον όφελος» και με ανταλλάγματα. Χρήμα και φήμη. Απέναντι στον αστικό κόσμο στέκει η πραγματική αριστερά. Ούτε σπιθαμή πίσω, εμείς δε μιλάμε για την ψήφο μόνο, για την ψυχή μιλάμε. Για τους αδούλωτους και αυτούς που σέρνουν τον ιστορικό χορό.

➣ Παίρνει το Μ-Λ ΚΚΕ κρατική επιχορήγηση; Ούτε ένα ευρώ. Γιατί αυτή η άρνηση συμβολίζει και υπογράφει τη συνολική αντίθεσή μας με το αστικό σύστημα. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, έβαλαν βαθειά το χέρι τους στο λαϊκό πορτοφόλι και τσέπωσαν κοντά μισό δις. Δανεικά κι αγύριστα. Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει όσα τους βολεύουν και μέχρι το 2015 «μπούκωνε» τις συνιστώσες του με ζεστό χρήμα. Το ΚΚΕ σιτίζεται κανονικά από τον κρατικό κορβανά, μόνο που στα μέλη του λένε πως αυτό γίνεται «για το καλό του λαού». Το ΝΑΡ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν παίρνει επιχορήγηση, αλλά το ΠΡΙΝ (η εφημερίδα του ΝΑΡ) φιλοξενεί διαφημίσεις του ΟΤΕ, κλπ, με μεγάλο αντίτιμο. Το ΣΕΚ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ παίρνει επιχορήγηση από τα σωματεία. Όχι δε θα πάρουμε επιχορήγηση. Με το κουπόνι στο χέρι για τις εκλογικές ανάγκες μας και λίγα από πολλούς, όχι πολλά από λίγους. Οι κομμουνιστές δείχνουν έμπρακτα τη διαφορά τους.

➣ Έξω η Ελλάδα από την ΕΕ! Τι εννοούμε; Πρώτον, ότι κανένα από τα κόμματα που συμμετέχουν στις ευρωεκλογές δεν το λέει και δεν το εννοεί. Καθαρά και ξάστερα, χωρίς υποσημειώσεις και γρίφους. Κανένα! Η ευρωένωση δεν πρόκειται να γίνει «σπίτι των λαών». Είναι ιμπεριαλιστικός μηχανισμός μιας χούφτας ισχυρών κρατών και των κολαούζων τους. Οι αποδεσμεύσεις, τα «μεταβατικά προγράμματα» και πολύ περισσότερο το «μένουμε Ευρώπη» εξωραΐζουν το ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα. Μη διστάσετε να ρωτήσετε όλους όσοι λένε κρυστάλλινα το «Έξω η Ελλάδα από την ΕΕ» και πολύ περισσότερο τι γράφουν γι’ αυτό. Αντικαπιταλιστές, αριστεροί της φράσης, πολλά υποσχόμενοι, φλύαροι κατά τ’ άλλα και στο τέλος αμήχανοι και φιλοευρωπαίοι. Για να λέμε τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη.

➣ Υπάρχει μικρότερο κακό; Φυσικά και υπάρχει, ζει και βασιλεύει. Μόνο που εδώ, στην πολιτική, πάμπολλες φορές πρέπει να το υπερβείς. Η θεωρία του μικρότερου κακού οδήγησε στη Βάρκιζα, στην ουρά του Γ.Παπανδρέου, στον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Το γλίστρημα στο μικρότερο κακό οδηγεί κατευθείαν στο κακό. Η ερώτηση είναι τελείως λάθος. Αρνούμαστε την απάντηση και τον συλλογισμό στο σύνολό του.

➣ Με δύο ψηφοδέλτια η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις εκλογές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ένα του ΝΑΡ και το άλλο του ΣΕΚ. Δύο σώματα στις πορείες και τις διαδηλώσεις. Μια δίψυχη ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Κατά τ’ άλλα εμφανίζεται τάχα ενιαία, σαν να μην τρέχει τίποτα. Κάνουν και οι δύο «στραβά μάτια» για να αλιεύσουν ψήφους. Μα έχει αυτό σχέση με την αριστερά;

➣ Με τα σκάνδαλα, τις δωροληψίες και τα συναφή, θυμηθήκαμε ένα ιστορικό περιστατικό στη γαλλική αυλή. Όταν αξιωματούχος πλησίασε τον Ταλεϋράνδο, δολοπλόκο πολιτικό, για να τον δωροδοκήσει, αυτός φώναξε: «Πάρτε τον από εδώ. Μου δίνει τόσα πολλά που στο τέλος δεν θα μπορέσω να αντισταθώ». Απ’ ό,τι φαίνεται, δεν συνέβη το ίδιο με τους δικούς μας στο σκάνδαλο Novartis, στα ταμεία, στις off shore, στους Πετσίτηδες.

➣ Θρήνος και οδυρμός για το κάψιμο της Παναγίας των Παρισίων. Δικαίως. Πρόκειται για ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και μεγάλης αξίας. Είναι έμβλημα του Παρισιού. Μαζί όμως κλαίνε και οι Φαρισαίοι του αστικού στρατοπέδου, οι υποκριτές. Διότι όλοι αυτοί, οι πολιτικοί πρόγονοι του Μακρόν και ο Σαρκοζί, δεν είχαν κανένα πρόβλημα όταν το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε τα μεσαιωνικά μοναστήρια της Γιουγκοσλαβίας και τα μουσεία της Βαγδάτης. Είναι να μην τα επισημαίνουμε αναγνώστη;

➣ Στις 23 Ιουνίου 2016, οι Άγγλοι πολίτες ψήφιζαν υπέρ του Brexit. Έκτοτε κύλησε πολύ νερό στον Τάμεση και 34 μήνες μετά το πολύκροτο δημοψήφισμα, Τόρις και εργατικοί, δεξιοί κι «αριστεροί» φιλελεύθεροι, καθώς και η Γαλλία-Γερμανία, «αγγελοκρούονται» και σφαδάζουν καθώς παρασέρνονται στη δίνη του Brexit. Λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές και δεν γνωρίζουμε αν το Ηνωμένο Βασίλειο θα συμμετέχει σ’ αυτές. Οι φασίστες του Ν.Φάρατζ ίδρυσαν το κόμμα του Βrexit για να εμφανιστούν στις εκλογές, αν θα συμμετάσχει η Αγγλία.

➣ Διαγωνισμός ρεφορμισμού κι επαναστατικής φλυαρίας συντελείται στα έγκατα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μεταβατικό πρόγραμμα με εθνικοποιήσεις και διαγραφή χρέους τώρα, προτείνει μια συνιστώσα (ΝΑΡ). Πιο μεταβατικό πρόγραμμα και πιο μεγάλη διαγραφή χρέους, διακηρύσσει η άλλη συνιστώσα (ΣΕΚ). Αποδέσμευση με αριστερό πρόσημο, λέει ο ένας. Σοσιαλιστική Ευρώπη, αλλά όχι το «Έξω από την ΕΕ», ο άλλος. Από δίπλα το ΚΚΕ, που μετά την «ανυπακοή-απειθαρχία», θυμήθηκε την Ευρώπη των εργαζομένων του ΚΚΕ εσωτερικού και μετά ΣΥΡΙΖΑ. Θυμηθήκαμε έναν παλιό σύντροφο που έλεγε στους ρεφορμιστές: «Σ’ αρέσει ο καπιταλισμός, μπαγάσα».

➣ Καποδίστριας, Καλλικράτης, Κλεισθένης. Τα τρία διοικητικά βήματα του αφανισμού των χωριών, δήμων, οικισμών. Αυτήν τη στιγμή οι δήμοι είναι μόλις 330 και η ελληνική ύπαιθρος φθίνει, τα διαφημιζόμενα προγράμματα για νέους αγρότες αφορούν μερικές εκατοντάδες ανθρώπους. Τα φουγάρα έσβησαν (στην πόλη) και τα τρακτέρ δεν οργώνουν (στο χωριό). Όταν λέγαμε ότι η χώρα μας δεν παράγει ούτε καρφίτσα, οι ευρωλάγνοι μάς κατάγγελναν για καταστροφολόγους. Τώρα με το τρίτο χτύπημα του Κλεισθένη τι λένε;

➣ Και τι δε λένε οι Συριζαίοι για την αυτοδιοίκηση. Αυτοοργάνωση, αειφόρος ανάπτυξη, αυτοδιοίκηση, αυτόνομες κοινότητες στην Τουρκοκρατία (πού τα ξεθάβουν οι «Φαναριώτες»;) και άλλα παρόμοια. Αλλά τα σχολεία κλείνουν, τα νοσοκομεία φυτοζωούν, τα χωριά παράλυσαν, η ύπαιθρος μετακόμισε στην Αθήνα και τα ξένα. Διότι τα λόγια είναι λόγια και η πράξη, πράξη.

➣ Πώς το λένε οι εκπαιδευτικοί μας; Η συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι όπως η συμμαχία του ανθρώπου με το άλογο. Καλή, αρκεί να μην είσαι το άλογο!! Ευστοχότατο, αν και ανεπαρκές.

➣ Υπάρχει ζωή έξω απ’ την Ευρώπη; Όχι, απαντούν οι κάθε λογής ευρωκόλακες, ευρωλιγούρηδες και ευρωυποταγμένοι. Σε λίγο θα μας πουν ότι το κέντρο του σύμπαντος κόσμου είναι οι Βρυξέλλες και η Ευρώπη. Αμάν πια με την ευρωδουλεία και την τρομοκρατία τους!

Το αντιφασιστικό μέτωπο

Μεγάλο κουρνιαχτό σηκώνει ο ΣΥΡΙΖΑ με το «αντιφασιστικό μέτωπο» που προτείνει ανοιγοκλείνοντάς το, πότε σε προοδευτική συμμαχία, πότε σε αντινεοφιλελεύθερη δράση. Για το σκοπό αυτό περιμάζεψε ορισμένα υπολείμματα του ΠΑΣΟΚ και του «ευρωκομμουνισμού». Για την ομπρέλα του αντιφασιστικού μετώπου θυμήθηκε τη Χ. Αυγή, τις αποζημιώσεις από τη Γερμανία, ξέχασε τον εθνικιστή Καμμένο, υψώνει στα ουράνια την ΕΕ των Όρμπαν – Σαλβίνι και άλλα παρόμοια συναφή.
Αλλά το ζήτημα των μετώπων δεν είναι καινούργιο. Τα αντιφασιστικά μέτωπα προτάθηκαν -ιστορικά- από την Γ’ Διεθνή και ο νικητής του φασισμού είχε ονοματεπώνυμο. Σοβιετική Ένωση!!

Το αντιφασιστικό μέτωπο του Α. Τσίπρα, όπως και το ανάλογο αντινεοφιλελεύθερο θέλει να υποτάξει την αριστερά και τους κομμουνιστές στον ΣΥΡΙΖΑ. Το μέτωπό τους καταλήγει στην Κουμουνδούρου και έχει εκλογικές σκοπιμότητες. Είναι άλλο πράγμα η ζύμωση, η προπαγάνδα και αντιφασιστική δράση και άλλο το «μέτωπο» που εισηγείται ο Α. Τσίπρας με προφανή πρωτοκαθεδρία τον ΣΥΡΙΖΑ και στόχο τη λεηλασία της αριστεράς. Στη δημιουργία «μέτωπου» πρέπει να συντρέχουν πολιτικοί και οργανωτικοί λόγοι και πάντως το ιδεολογικό φορτίο να μην εκχωρείται σε πολιτικούς αντιπάλους. Όταν το ΚΚΕ πρότεινε και «έστησε» το ΕΑΜ, είχε περάσει από σαράντα κύματα, υπήρχε η ΕΣΣΔ, οι αστοί ήταν ρημάδια. Το μέτωπο του Τσίπρα είναι δίχτυ για να αλιεύσει ψήφους.

Να ενωθούμε: Στο στόχο της ανατροπής της διπλής κυριαρχίας, (ξένο και ντόπιο κεφάλαιο) και με συνθήματα την ανεξαρτησία, την ειρήνη, τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό.

Μίλα

Μίλα για τα μονοκοτυλήδονα
και τα περίεργα σαλπίσματα της φύσης,
του μούστου τις μυρωδιές και τα χαμόγελα της ανθισμένης κερασιάς,
μίλα για τους υπαινιγμούς της καταχνιάς
και για τις θάλασσες που τόσο αγαπήσαμε·
Για ’κείνο το κοπρόσκυλο που έγινε ψέμα,
τη σιωπή των κοχυλιών που χορεύουν βαλς
και του κυκλάμινου το πάθος για τη ζωή.
Μνημόνευε του ανέμου το σφύριγμα,
που στήνει παγίδες στα φύλλα μιας τρεμάμενης λεμονιάς.
Μίλα για το ταπεινό τηλεγράφημα που λέει
«ερχόμαστε»
και για τους δολοφόνους των αδελφών μας,
για τα νησιά της εξορίας που έχουν αφρούς για φωτοστέφανο,
για την ιστορία που σκορπίζει θαυμασμό και πίκρα σαν τις δάφνες.
Μίλα για τους μαυροσκούφηδες, το γαρύφαλλο του Νίκου
και του Μπολιβάρ τη θαυμάσια φορεσιά,
για τις αποκοτιές του Καραϊσκάκη,
τη θυσία του Διάκου,
τις θυμωμένες σελίδες του Γιάννη Μακρυγιάννη·
για του Καβάφη τα υποβλητικά πρόσωπα
του Σολωμού τα πάθη, την όσφρηση του Άρη.
Μίλα για τα κατορθώματα των εικονομάχων,
τις φοβέρες των νεκρών,
της ανθρωπότητας την αδυσώπητη απλότητα,
τους πλήρεις θησαυρούς της ποίησης
και τις εφευρέσεις των ανθρώπων.
Μίλα για τους λευτερωμένους κάμπους
που μοιάζουν με λεχώνες
και τα εγγόνια των κομμουνιστών
που κοιμούνται στα θρανία
ακούγοντας φαλακρές κουβέντες.
Μα πιο πολύ μίλα για το ποδοβολητό των ονείρων
που σιμώνουν με νικηφόρες ομοβροντίες.
Επιτέλους μίλα για τους πόνους της γέννας
και εμένα ξέχασέ με.