Το Μ-Λ ΚΚΕ καταγγέλλει την αντιδραστική, αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ που -με ένα τρομερό κυνισμό και μια πρωτόγνωρη βαναυσότητα- ξεριζώνει τους φτωχούς κτηνοτρόφους και γεωργούς από την πατροπαράδοτη γη τους και καταργεί, με συνοπτικές διαδικασίες, τα κληρονομημένα ιδιοκτησιακά δικαιώματά τους, χαρακτηρίζοντας όλες τις χορτολιβαδικές εκτάσεις, αλλά και τα χωράφια της ορεινής και ημιορεινής ζώνης ως «ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ»(!). Μάλιστα, με τη γνωστή μέθοδο του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», απαιτεί από τους αγρότες να καταθέσουν εντός τριμήνου(!) τις ενστάσεις τους, μαζί με τους τίτλους ιδιοκτησίας τους, επιβαρύνοντάς τους περαιτέρω με δικαστικές δαπάνες, ενώ με το επερχόμενο Κτηματολόγιο ετοιμάζει την πλήρη αποψίλωσή τους από τα αναφαίρετα ιδιοκτησιακά δικαιώματά τους.
Η κυβέρνηση της δεξιάς -που αρνείται να πάρει τα στοιχειώδη μέτρα υγειονομικής προστασίας του λαού, υποχρηματοδοτώντας το ΕΣΥ και εντείνοντας την πολιτική της καταστολής- σπεύδει, εν μέσω γενικευμένου lockdown, να δώσει ένα επιπλέον χτύπημα στους ξωμάχους που ως μικροϊδιοκτήτες (χειμαδιά, χωράφια κλπ.) αντιμετωπίζουν έντονα την απειλή της εξαθλίωσης στα δέκα χρόνια της μνημονιακής καταιγίδας.

Ετσι, με τον πρόσφατο αντιαγροτικό νόμο (4685/20 που συμπληρώνει τον παλιότερο ν.4280/14), η κυβέρνηση δίδει «τη χαριστική βολή» στη φτωχή και μεσαία αγροτιά, στη βάση της τήρησης της αγροτοκτόνου πολιτικής της ΕΕ, όπως αποτυπώνεται στην περίφημη «Πράσινη Συμφωνία» και στην Κ.Α.Π. που προβλέπουν την κατάργηση της μικρής αγροτικής ιδιοκτησίας και επιτάσσουν τη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια μεγαλο-επιχερηματιών αγροτών.

Συγχρόνως, η κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ αποψιλώνει τον φτωχό αγρότη της ορεινής ζώνης από τα αναφαίρετα ιδιοκτησιακά δικαιώματά του, την ίδια στιγμή αναγνωρίζει τη δυνατότητα στις Πολυεθνικές Εταιρίες της Ενέργειας να δημιουργούν τεράστια Αιολικά Πάρκα, τοποθετώντας ανεμογεννήτριες σε όλη την έκταση των κτηνοτροφικών και γεωργικών ζωνών της ορεινής περιοχής. Οι περιοχές αυτές πλέον κηρύσσονται «προστατευόμενες» και για το λόγο αυτό απαγορεύεται σε αυτές η βόσκηση(!), ενώ επιβάλλεται η κατάργηση όλων των συναφών κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων (οικήματα, σταύλοι, υπόστεγα κ.λπ.).
Στην Κρήτη μάλιστα οι ενεργειακοί κολοσσοί, ξένοι και ντόπιοι, ετοιμάζονται να εγκαταστήσουν 1.700 ανεμογεννήτριες (!) σε 70 περιοχές που έχουν ήδη χωροθετηθεί στην οροσειρά από άκρη σε άκρη του νησιού, προδιαγράφοντας όχι μόνο την οικονομική και κοινωνική καταστροφή των μικρών κτηνοτρόφων και γεωργών, αλλά και την πλήρη αλλοίωση του γεωφυσικού περιβάλλοντος.

Το Μ-Λ ΚΚΕ δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του στους δοκιμαζόμενους αγρότες της Κρήτης και όλης της επικράτειας.
Χαιρετίζει τον αγώνα των αγροτών, το εξαγγελλόμενο συλλαλητήριο (11 Μάρτη) στα Χανιά, αλλά και τον αγωνιστικό συντονισμό των αγροτών στο Ρέθυμνο.

Καλεί τους φορείς της Τ. Αυτοδιοίκησης να καταδικάσουν, χωρίς περιστροφές, τα βάρβαρα μέτρα και να σταθούν στο πλευρό των αγωνιζόμενων φτωχών αγροτών.

Αποσπάσματα από Δελτίο Τύπου
του Μ-Λ ΚΚΕ στην Κρήτη