«Μήτε βαθύς στες σκέψεις ήτο μήτε τίποτα
ένας τυχαίος αστείος άνθρωπος».

Κ. Καβάφης
Είδε φως κι ανέβλεψε η Εύη Χριστοφιλοπούλου και έτσι μεταπήδησε στη Νέα Δημοκρατία από το ΠΑΣΟΚ. Θα μου πεις, σιγά τα λάχανα. Πού είναι η είδηση; Η υφυπουργός Παιδείας του ΠΑΣΟΚ και του Γ. Παπανδρέου ανακάλυψε, πρώτον ότι η ΝΔ είναι κεντρώο κόμμα και δεύτερον ότι ο Μητσοτάκης έκανε την αυτοκριτική του. Όταν θέλεις να πας στην κόλαση εφευρίσκεις ένα σωρό προφάσεις. Και η -κατά κοινή ομολογία- ανόητη Εύη Χριστοφιλοπούλου, υπέρ της ιδιωτικοποίησης παντού, έφτασε στη ΝΔ. Ώρα είναι να πάρει και τη φίλη της Άννα Διαμαντοπούλου. Καμία έκπληξη αναγνώστες. Όπως λέει και ο λαός μας «όμοιος στον όμοιο…».

Ο κάθε λογικός άνθρωπος θ’ ανατρίχιαζε ακούγοντας το Μητροπολίτη Πειραιώς στο λογύδριό του στα ΜΜΕ για τους γάμους ομοφύλων. Όλη η αντιεπιστημονική σαβούρα ήταν εκεί. Ακόμα και για το μικρόβιο της ομοφυλοφιλίας μάς είπε. Μόνο τους φούρνους των φασιστών-χιτλερικών άφησε απ’ έξω, αλλά τα εσώτερά του θα τους αναζήτησαν. Αυτόν και τους ομοίους του θα πρέπει να τους βγάζουν στον άμβωνα για να βλέπουν οι χριστιανοί και ν’ αλλάζουν πίστη. Αν αυτή είναι η χριστιανική πίστη, τύφλα να ’χουν οι κάθε λογής οπισθοδρομικοί μεσαιωνιστές. Θα τρίζουν τα κόκαλα όλων των φυλακισμένων που αγωνίστηκαν για ένα καλύτερο μέλλον.

Στη χώρα της «δημοκρατίας», στις ΗΠΑ, η αστυνομία έχει σκοτώσει από το 2015 πάνω από 9.000 ανθρώπους! Σοκαριστικό. Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον Ποστ η αστυνομία σκότωσε το 2023 το μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων. Και ενώ οι έγχρωμοι είναι μόνο 14% του αμερικάνικου πληθυσμού, οι δολοφονίες τους είναι πολύ περισσότερες. Ακολουθούν οι ισπανόφωνοι και οι νέοι μεταξύ 20 και 40 χρόνων. Αποδείχνεται λοιπόν ότι οι σφαίρες της αστυνομίας δεν ρίχνονται από «ουδέτερα» χέρια, ούτε ακολουθούν μια τυφλή, «δίκαιη» πορεία. Δολοφονούν νέους, έγχρωμους και μετανάστες που πίστεψαν στο αμερικανικό όνειρο. Πάντως ο αριθμός των 9.000 ανθρώπων, αν συνδυαστεί με τον αριθμό των φυλακισμένων και των φτωχών, δημιουργεί συνθήκες κόλασης. Δηλαδή USA!

Αν θέλουμε να σχηματίσουμε μία γενική εικόνα της πάλης των τάξεων -έτσι επιμένουμε να την ονομάζουμε- οφείλουμε να βάλουμε όλους τους παράγοντες στο κάδρο. Οι αγρότες βρίσκονται στους δρόμους, τα Τέμπη φωνάζουν για το έγκλημα, ο κόσμος στενάζει από τη φτώχεια, οι φοιτητές βρίσκονται σε καταλήψεις για την ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ, καθηγητές και δάσκαλοι βρίσκονται σε απεργία-αποχή κλπ. Ποιος λέει ότι δεν κινείται τίποτα και ότι η ΝΔ δεν έχει πονοκεφάλους; Αν κάτι λείπει είναι το κόμμα που θα ενώσει τις σπίθες ώστε να γίνουν πυρκαγιά. Αλλά ακόμα και χωρίς αυτό θα ’πρεπε οι αγωνιζόμενοι κλάδοι να συντονιστούν, να βγουν έξω από τα στενά τείχη τους, να ενωθούν. Είχε δίκιο ο Λένιν όταν μιλούσε στο «Τι να κάνουμε» για τον οικονομισμό. Το ζήτημα είναι εξόχως πολιτικό.

Γκαζώνουν τις πολεμικές μηχανές τους οι ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή. Κατάφεραν ν’ ανοίξουν τόσα πολεμικά μέτωπα. Με το Ιράν, την Υεμένη, την Παλαιστίνη, τον Λίβανο, το Ιράκ, τη Συρία και τράβα κορδέλα. Ο μικρός τραμπούκος τους, το Ισραήλ, φαίνεται ότι κόλλησε στη Γάζα, που την ισοπεδώνει με όπλα σύγχρονης τεχνολογίας. Μετά την Ουκρανία και την κόντρα με τη Ρωσία, οι ΗΠΑ έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς στον Ειρηνικό με Κίνα και Κορέα, στη Μέση Ανατολή με όλους, στην Ουκρανία, ενώ στη Λατινική Αμερική πονοκεφαλιάζουν με αρκετές χώρες και τις εκλογές τους. Παράλληλα, στο εσωτερικό τους σφάζονται οι κυρίαρχες δυνάμεις. Ποιος λέει ότι η υπερδύναμη περπατάει σε στρωμένη λεωφόρο; Ποιος υποστηρίζει ότι τα πράγματα «θα ’ναι αιώνια»;