Θυμάστε το γνωστό εαμικό τραγούδι για τα τανκς που πρέπει να γίνουν τρακτέρ για να οργώνουν τη γη; Το θυμηθήκαμε με τις εκτεταμένες φωτιές του καλοκαιριού και την παράλληλη και προκλητική στάση της άρχουσας τάξης που αγοράζει δώθε-κείθε φρεγάτες και πολεμικά αεροπλάνα. Διαβάσαμε πως ένα από δαύτα ισοδυναμεί με 10-15 αεροπλάνα πυρόσβεσης αλλά πού τέτοια πράξη από τη ΝΔ, που θέλει να γίνει Ερντογάν στη θέση του Ερντογάν και να πάρει τη θέση του τοπικού τυχοδιώκτη με βούλα και παράσημα. Αλλά οι πολεμοκάπηλοι δε γνωρίζουν μεγέθη. Σαν τους αλητάμπουρες της γειτονιάς.

***

Ώστε η ΕΥΠ του Μητσοτάκη παρακολουθούσε τον Ανδρουλάκη και η προηγούμενη καμιά 15αρια χιλιάδες νοματαίους. Ώστε τα εξελιγμένα συστήματα λογισμικών παρακολουθούν όλο τον κόσμο με ανοιχτά και κλειστά τηλέφωνα. Έχει δίκιο το κόμμα μας κι άλλες οργανώσεις που κρούουν κώδωνες κινδύνου απέναντι στην τεχνολογική ανεμελιά και τη χαριτομενιά του φέισμπουκ και προφανέστατα έχουν άδικο αυτοί που μιλούν για ηλεκτρονική δημοκρατία και «ήσυχες συνεδριάσεις» και συνομιλίες. Όπως «Αβραάμ εγέννησε Ισαάκ» και πάει θρησκευτολέγοντας, έτσι η τεχνολογία και η πολιτική σμίγουν σε αξεδιάλυτο κουβάρι ενάντια στον εχθρό λαό. Δεν είμαστε τεχνοφοβικοί, ρεαλιστές είμαστε, κυρίως κομμουνιστές. Προσοχή!!

***

Έβγαλε φετφάδες η Ν. Κεραμέως για την εκπαίδευση. Μετρήσαμε οχτώ επαναστάσεις που έκανε η ντίλερ των ιδιωτικών σχολείων. Ωστόσο, η αλήθεια είναι σαν το αυγό του Κολόμβου, όπως αρθρογραφούν στο Λαϊκό Δρόμο, τ’ Αντιτετράδια και αλλού άξιοι στοχαστές και συνδικαλιστές: Δημόσια και δωρεάν παιδεία – Άφθονοι και καλοί δάσκαλοι – Όλα τα παιδιά στο σχολείο – Αξιοπρεπείς μισθοί – Δημοκρατικό περιβάλλον – Σχολείο φωτεινό και κοινωνικό κέντρο.
Όλα τ’ άλλα είναι λίθοι, πλίνθοι, κέραμοι.

***

Μέρες που είναι συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη μικρασιατική εκστρατεία και τη συνακόλουθή της καταστροφή του ελληνικού στρατού και την εκδίωξη των ελληνικών πληθυσμών από τη Μ. Ασία. Στη χώρα μας τα αστικά, τυχοδιωκτικά κόμματα, οι βασιλικοί και οι βενιζελικοί διαγκωνίζονταν με ποια μεγάλη δύναμη θα πορευτούν. Η εκστρατεία έτυχε στον Βενιζέλο που πήγε με τους Αγγλογάλλους αλλά δεν κατάλαβε την αλλαγή αέρα υπέρ του Κεμάλ Ατατούρκ. Ήταν μία περίοδος ακραίας ίντριγκας και κουτσαβακισμού και από τις δύο πλευρές. Στην απέναντι όχθη, ο Ερντογάν κάνει χολιγουντιανές παράτες για το ρίξιμο του εχθρού στη θάλασσα. Υπάρχει ακόμα δρόμος για τη φιλία των δύο λαών, αλλά αυτό είναι το μοναδικό μονοπάτι.
Εκδηλώσεις
Πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία στη διάρκεια του Αυγούστου και στο χωριό Άγιοι Δούλοι της Β. Κέρκυρας, που έχει πρόεδρο το σ. Γιώργο Τσιριγώτη, εκδηλώσεις γενικού ενδιαφέροντος. Η πρώτη αφορούσε στην Κερκυραϊκή διάλεκτο με ομιλητή τον Σταμάτη Κυργιάκη, λεξικογράφο, συνταξιούχο μεταλλουργό, που αναφέρθηκε στη γέννηση των παλιών κερκυραϊκών.
Η δεύτερη και τρίτη είχαν ως αντικείμενο αφενός την κλιματική αλλαγή με ομιλήτρια την περιβαλλοντολόγο Θεοδώρα Πολυζωίδου και αφετέρου τη δημόσια Υγεία με τον Θάνο Μυλωνέρο. Οι συγκεντρώσεις – ομιλίες έγιναν στην κεντρική πλατεία και ακολούθησε σχετική συζήτηση. Παράλληλα ο Πολιτιστικός Σύλλογος διοργάνωσε συζήτηση με τον αστροφυσικό Χάρη Γουναρόπουλο για το σύμπαν. Η υπόσχεση που δόθηκε ήταν να συνεχιστούν στο χωριό ή στα διπλανά ανάλογες εκδηλώσεις με τη χρησιμοποίηση και των δημοσίων βιβλιοθηκών που, αν και έγιναν, απαξιώνονται από το κράτος.