Οι κομμουνιστές στην παρανομία, οι γυναίκες στο σπίτι, στα Πανεπιστήμια χωριστές διδασκαλίες, ο νόμος της σαρία κανοναρχεί, οι ρεμούλες των Ταλιμπάν με την εξαρτημένη αστική τάξη και τους κάθε λογής μαφιόζους γίνονται στ’ όνομα του Αλλάχ και των προφητών του. Ωραία, έφυγε η αμερικανική Σκύλλα και ήρθε η σκοταδιστική Χάρυβδη. Ντυμένη με θρησκευτικά κουρέλια και αντιαμερικάνικη ρητορεία σαλπάρει ολοταχώς για το μεσαίωνα. Τι κι αν δεν υπάρχει το πρωτότυπο του Isis και του ισλαμικού κράτους. Τι κι αν ακούγονται φωνές για τον δυτικό κόσμο και την επεμβατικότητά του. Το μέτρο των κυβερνήσεων και των κοινωνικών σχηματισμών είναι πάντα η θέση του εργαζόμενου λαού. Τα υπόλοιπα είναι φετφάδες (θρησκ. Νόμοι).

***

Χάσαμε το Στέλιο! Ο Σ. Σταυρινάδης, μέλος του Μ-Λ ΚΚΕ, του Εκπαιδευτικού Ομίλου, καθηγητής από την Ικαρία νικήθηκε απ’ τον καρκίνο και μας άφησε σε δύσκολες ώρες. Πάντα χαμογελαστός, στέρεος στις πεποιθήσεις του, γεμάτος σελίδες από τα βιβλία που διάβασε (πρόλαβε να φτιάξει το αφιέρωμα στον Μάο Τσε Τουνγκ), δοτικός κι αγαπημένος. Όπως θα πρέπει να είναι οι κομμουνιστές, οι δάσκαλοι, οι αγωνιστές. Πάντα μας προέτρεπε να ψηλώσουμε έναν τουλάχιστο πόντο με τη σιγουριά της κόκκινης αυγής που θα ’ρθει και που θα γράψει πως άνθρωποι σαν τον Στέλιο την έφεραν νωρίτερα. Ήταν τιμή που σε γνωρίσαμε και περπατήσαμε μαζί σου σ. Στέλιο!

***

Μέσα σ’ ένα πέλαγος πήγαινε-έλα, χωρίς πυξίδα, τσαλαβουτώντας, ήξεις-αφήξεις η κυβέρνηση, οι επιτροπές της κι ο Μωυσής-Μητσοτάκης σ’ ό,τι αφορά τον covid και τους εμβολιασμούς. 16.000 νεκροί! Ήταν στραβό το κλίμα, το ’φαγε και ο γάιδαρος. Στο μεταξύ τα νοσοκομεία βουλιάζουν, οι ΜΕΘ γέμισαν, ο Τσιόδρας βγήκε από τη ναφθαλίνη, στα σχολεία η Κεραμέως συγχωνεύει τμήματα, γιατροί και νοσοκόμοι δεν προσλαμβάνονται, η παραϊατρική και οι δοξασίες οργιάζουν και η κυβέρνηση ανοιγοκλείνει τις πόλεις σαν παραθυρόφυλλα. Τρικυμία εν κρανίω στην πλάτη του λαού μας.

***

Πολυκινητικότητα στην εγχώρια εξωτερική πολιτική. Πότε στη Λιβύη, συμφωνία με τη Γαλλία, ΗΠΑ, Βρετανία, ταξίδια στα Εμιράτα, στον Κόλπο, στους Άραβες, τρίγωνα με Ισραήλ, Αίγυπτο και Κύπρο, αγορές αεροπλάνων και φρεγατών, φράχτες στον Εβρο, frontex στο Αιγαίο, γη και νερό στη Σούδα, Λάρισα, Καβάλα, Ακτιο, Αλεξανδρούπολη κλπ. Νέες βάσεις για την Αμερική, φτώχεια για το λαό, λούσα για το στρατό. Είδε η ντόπια αστική αλεπού τον Ερντογάν στριμωγμένο από τις δικές του επεκτατικές και αντιλαϊκές πρακτικές και ξεμύτισε για τα καλά. Παίρνει τη σκιά των ξένων για δικό της μπόι και βγήκε στην πιάτσα με τον αέρα της μαντάμ Σουσούς. Σουσουδίσματα, όπως θα λέγαμε.

***

Μοντέρνος εθνικισμός από το λόμπυ της Γ. Αγγελοπούλου για τα 200 χρόνια της επανάστασης. Βγήκαν πανεπιστημιακοί και άρχισαν να γυαλίζουν τους κλεφτοκαπεταναίους, ώστε τους έκαναν αγνώριστους και άκακους σαν κατοικίδια ζώα. Κλεφταρματολοί του οικοτροφείου και του Λυκείου Ελληνίδων. Περιμένουμε με αγωνία να δούμε και ν’ ακούσουμε τι θα πουν οι «κηπουροι» της Αγγελοπούλου για αγωνιστές πχ σαν τον Οικονόμου στην Ύδρα. Ή θα προσπεράσουν τα δύσκολα με σιωπή;