Ο καλός λόγος πρέπει να λέγεται. Η νίκη των ντελιβεράδων απέναντι στην πανίσχυρη efood μάς γεμίζει με ενθουσιασμό! Μας δίνει αέρα αισιοδοξίας μέσα στο πέλαγος της Μητσοτάκειας και Χατζηδάκειας πανούκλας. Αξίζει συγχαρητηρίων και γέμισε με αισιοδοξία τον κόσμο της δουλειάς. Βγάζουμε συμπεράσματα. Για την ανάγκη των σωματείων! Για την επιτυχία των αγώνων! Για το ότι οι ισχυροί είναι χάρτινοι τίγρεις. Για τη συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις. Για το ρόλο των παχύδερμων στις ηγεσίες των «συνδικαλιστικών ενώσεων». Για το ότι το θέλω γίνεται μπορώ. Ας είναι οι αστοί με τα golden boys. Εμείς είμαστε με τα delivery boys.

***

«Όμοιος στον όμοιο κι η κοπριά στα λάχανα» λέει μια λαϊκή παροιμία. Ο λόγος για τα φασιστοειδή στη χώρα μας που, όντες χωρίς πολιτική στέγη, τρυπώνουν σαν τα ποντίκια όπου βρουν. Παλαιότερα με τους παλαιοημερολογίτες μοναχούς, στις κερκίδες ομάδων που διωχτήκαν, σήμερα με τη σημαία του αντιεμβολιασμού, χτες με τη Μακεδονία, ενάντια στους πρόσφυγες. Δεν υπάρχει αναχρονιστικό ρεύμα που να μην το πλαισίωσαν με μικρο­ϋπο­λογιστικούς στόχους. Τώρα διακινούν φόρμες μηνύσεων ενάντια σε γιατρούς και εκπαιδευτικούς. Σφαδάζει το φασιστικό φίδι και συστρέφεται. Αλλά είναι ακόμα εδώ. Επικίνδυνο ως το τέλος. Τα γεγονότα στη Θεσσαλονίκη, όπου οι φασίστες είχαν ορμητήριο ένα ΕΠΑΛ, δείχνουν ότι χρειάζεται καταγγελία κι επαγρύπνηση.

***

Ώστε το μέλος του ΚΚΕ Γιώργος Κατημερτζής θυμήθηκε το μαοϊκό ρεύμα και τους μαρξιστές-λενινιστές. Με αφορμή άρθρα του Λαϊκού Δρόμου επαναφέρει στο προσκήνιο παλιές διενέξεις, την πολιτική του ΚΚΚίνας, τον μαοϊσμό, όπως λέει. Με ιστορικές ανακρίβειες, λογικά χάσματα, αποσιωπήσεις, ετσιθελισμούς, «ξεχασιάρικα», ανέμελα τσάτρα-πάτρα. Θυμίζουμε στον Γ.Κ ότι η τίμια πολιτική αντιπαράθεση γίνεται με ντοκουμέντα και γεγονότα. Όχι με θεολογική πίστη και σαθρές βεβαιότητες του καφενείου. Ακόμα κι όταν ο ερευνητής βρεθεί μπροστά σε σεισμούς και χιονοστιβάδες, οφείλει να σκάβει και να προχωρά. Και όταν βρεθεί μπροστά στην αλήθεια, να ’χει το θάρρος και τον ιερό τρόμο να την αντικρίσει. Αλλιώς είναι δειλός.

***

«Με τη νέα συμφωνία οι ΗΠΑ επιχειρούν να στριμώξουν αντιπάλους και ανταγωνιστές τους, όχι μόνο την Κίνα αλλά και τη Ρωσία, που εξακολουθεί να παραμένει ο στρατηγικός τους αντίπαλος». Αυτή είναι η εκτίμηση των σ. του ΚΚΕ (μ-λ) για την AUKUS. Εδώ έχει βουίξει όλος ο πλανήτης τι επιχειρούν να κάνουν οι ΗΠΑ στην Ασία με την Κίνα και οι σύντροφοί μας, για να φέρουν την πραγματικότητα στα προκατασκευασμένα τους σχήματα, βλέπουν τις ΗΠΑ με τη συμφωνία να στοχεύουν τη Ρωσία, «που εξακολουθεί να παραμένει ο στρατηγικός τους αντίπαλος». Η Ρωσία όπως λένε είναι ο στρατηγικός αντίπαλος των ΗΠΑ, ενώ η Κίνα ο στρατηγικός ανταγωνιστής της. Εμείς περισσότερο βλέπουμε ένα στρατηγικό… μπέρδεμα των συντρόφων μπροστά σε ό,τι ερχόταν από καιρό με βοή και αρνούνται ακόμη και σήμερα να δουν.