Πραγματοποιήθηκε το τρήμερο 12-15 Μάη το δεύτερο μέρος του καλούμενου «διαβουλευτικού» συνεδρίου του ΜέΡΑ25, που αναβλήθηκε τον περασμένο Γενάρη.
Το συνέδριο ήρθε να επικαιροποιήσει τις γνωστές ρεφορμιστικές θέσεις του Βαρουφάκη για το σύστημα δημοσιονομικών συναλλαγών «ΔΗΜΗΤΡΑ», που θα αντικαταστήσει το ευρώ, για την «ανάκτηση της δημοκρατικής κυριαρχίας στον κρατικό μηχανισμό και την δημόσια περιουσία», για «ένα διεθνές σύστημα ασφάλειας που αποκλιμακώνει τις εντάσεις, επεκτείνει τις ελευθερίες, αντιμετωπίζει τη φτώχεια, περιορίζει την εκμετάλλευση και τερματίζει την επικυριαρχία της μιας χώρας πάνω στην άλλη». Μέχρι και την ίδρυση «νέου κινήματος αδεσμεύτων» κήρυξε, παίρνοντας τον ίσκιο του για μπόι από το βήμα του συνεδρίου του ΜέΡΑ25 ο Βαρουφάκης από κοινού με τον πρώην ηγέτη του βρετανικού Εργατικού κόμματος, Τζ. Κόρμπιν και την τουρκάλα συγγραφέα Τεμέλκουραν, με στόχο «τα αδέσμευτα κυρίαρχα κράτη που θα εξασφαλίσουν την παγκόσμια κοινή ευημερία»…

Κατά τα λοιπά με φερεντζέ τα περί «χρεοδουλοπαροικίας» και «Μητσοτάκη ΑΕ», ο Βαρουφάκης προχωρά σε έναν απροκάλυπτο εξωραϊσμό των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «που υπηρετούν την ολιγαρχία χωρίς σύνορα». Στα πλαίσια αυτά αφενός δηλώνει πως «ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Αν είχε βαθμούς ελευθερίας και το ΦΠΑ θα πήγαινε στο 15%, και θα έκανε αυτά που λέμε για την ενέργεια».
Δίνοντας τα διαπιστευτήριά του στους δυτικούς προστάτες καταδικάζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία όχι όμως και τους αμερικανονατοϊκούς επιθετικούς σχεδιασμούς. «Μέμφεται» τον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα επειδή «τα δίνουν όλα» στις ΗΠΑ, «χωρίς να μας εξασφαλίζουν την ασφάλεια εξ ανατολών». Αφετέρου καλεί «σε αντιδεξιό μέτωπο και το ΣΥΡΙΖΑ, διότι χωρίς αυτόν δεν μπορεί να συγκροτηθεί αντιδεξιά κυβέρνηση, να συζητήσουμε 7 σημεία-τομές ενός μίνιμουμ προγράμματος μιας προοδευτικής διακυβέρνησης πριν τις εκλογές». Στις αμεσοδημοκρατικές (διάβαζε αντιδημοκρατικές) καινοτομίες και «ρήξεις» του Βαρουφάκη συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων η…δυαρχία στην καθοδήγηση του κόμματος και της νεολαίας, και η… κληρωτίδα που υποκαθιστά τις εσωκομματικές εκλογές.