Η συντακτική ομάδα της ιστοσελίδας του Προλόγου καταδικάζει απερίφραστα τον αποκλεισμό της σελίδας του στο Facebook, το οποίο από τις 6/6 δεν επιτρέπει τόσο στην ίδια τη σελίδα, όσο και στους χρήστες να αναρτήσουν κείμενα και δημοσιεύσεις από τον Πρόλογο!
Αυτό που επικαλείται είναι πως ο Πρόλογος δεν ακολουθεί κατά γράμμα την «πολιτική του Facebook», ότι οι δημοσιεύσεις του δεν ταιριάζουν με τους όρους και την πολιτική της “κοινότητας” του Facebook, ότι τα κείμενά του αναπαράγονται από διαφορετικές σελίδες και ότι η σελίδα του είναι «spam». Αυτό που αποδεικνύει η συγκεκριμένη πρακτική, η οποία δεν κάνει πρώτη φορά την εμφάνισή της, είναι πως η «δημοκρατία» και η «ελευθερία» της χρήσης του διαδικτύου έχει όρια και τα όρια αυτά είναι πολιτικά.
Ο Πρόλογος φαίνεται πως ενοχλεί. Ενοχλεί ο ασυμβίβαστος και αγωνιστικός λόγος του. Ενοχλεί διότι τα κείμενα που δημοσιεύει υπερασπίζονται την αλήθεια και στέκονται απέναντι στα ψέματα που αναπαράγουν άλλες «αντικειμενικές» ιστοσελίδες που έχουν θέσει τους εαυτούς τους στην υπηρεσία της κυρίαρχης προπαγάνδας. Ο Πρόλογος ενοχλεί γιατί από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε υπερασπίζεται το δίκιο, προβάλλει τους αγώνες του λαού και της νεολαίας και στηλιτεύει την άρχουσα τάξη και την ιδεολογία της, καθώς και τους ξένους «προστάτες» της. Και ενοχλεί, βεβαίως και η απήχησή του που ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
Η ενέργεια αυτή του Facebook αποτελεί μια ενέργεια βαθιά αντιδημοκρατική, η οποία δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι έρχεται λίγο μετά τις δηλώσεις του Τραμπ για τον «έλεγχο» του διαδικτύου. Και δεν πρέπει φυσικά να ξεχνάμε πως την περίοδο αυτή, με πρόσχημα και άλλοθι τον κορονοϊό, σε μια σειρά χώρες του κόσμου εφαρμόζονται βαθιά αντιδημοκρατικά μέτρα και αυταρχικές πολιτικές.
Η λογοκρισία στο διαδίκτυο, ο «έλεγχος» δημοσιεύσεων και αναρτήσεων που δε συνάδουν με την κυρίαρχη πολιτική και ιδεολογία, που δεν υπερασπίζονται την προπαγάνδα των συστημικών ΜΜΕ, πρέπει να περάσουν από κόσκινο, να λογοκριθούν και εν τέλει να αποκλειστούν. Αυτό άλλωστε που έγινε με τον Πρόλογο έχει συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν και με άλλες αριστερές και δημοκρατικές ιστοσελίδες.
Και βέβαια, δε γίνεται το ίδιο με τις χιλιάδες διαφημίσεις της Google και άλλων πολυεθνικών κολοσσών, οι οποίες όχι μόνο «σπαμάρουν», αλλά εμφανίζονται δεκάδες φορές σε εκατοντάδες ιστότοπους, τόσο στο Facebook, όσο και γενικά στο διαδίκτυο. Το ίδιο επίσης συμβαίνει με τα κυρίαρχα ΜΜΕ, τα οποία όχι μόνο δε λογοκρίνονται, αλλά πληρώνουν διαφημιστικά μηνύματα και κατακλύζουν το διαδίκτυο.
Ο αποκλεισμός – φίμωση του Προλόγου ευαισθητοποίησε και κινητοποίησε εκατοντάδες αναγνώστες του οι οποίοι έσπευσαν αφενός να στείλουν μηνύματα συμπαράστασης στον Πρόλογο αφετέρου να καταγγείλουν την αντιδημοκρατική αυτή ενέργεια του Facebook, στέλνοντας την καταγγελία τους σε αυτό. Παράλληλα δεκάδες άλλες ηλεκτρονικές σελίδες έγραψαν για τον αποκλεισμό ή πρόβαλαν την καταγγελία του Προλόγου για τον αποκλεισμό, όπως για παράδειγμα η Poreia, το alfavita, οι Antigeitonies, η Pandiera, ο Selidodeiktis, η Εφημερίδα των Συντακτών, o Anemoseleftherias, το elaliberta, το Βαθύ Κόκκινο, το thepressproject, το infonewstime, το sarantakos κ.ά.
Καλούμε τους αναγνώστες του Προλόγου, αλλά και κάθε αριστερό και δημοκράτη, να πάρουν επάνω τους την υπόθεση του προλόγου, να καταγγείλουν την απαράδεκτη αντιδημοκρατική ενέργεια του αποκλεισμού του από το Facebook, να βοηθήσουν με κάθε τρόπο έτσι ώστε να μην περάσει ο αποκλεισμός.
Να υπερασπίσουμε το αναφαίρετο δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου απέναντι σε όποιον επιχειρεί να το καταλύσει. Ο Πρόλογος και οι χιλιάδες αναγνώστες του δεν πρόκειται να σιωπήσουν.

Η συντακτική ομάδα του Προλόγου

Ο Πρόλογος αντιστέκεται στη φίμωση!
Σε νέα διεύθυνση
www.e-prologos.gr
από την Παρασκευή 19 Ιουνίου

Όπως είναι γνωστό η ηλεκτρονική ενημερωτική πύλη prologos.gr μπήκε στο στόχαστρο των “Όρων της κοινότητας” του πολυεθνικού κολοσσού του Facebook. Από τις 6 Ιουνίου οι διαχειριστές του facebook συστηματικά αποκλείουν κάθε δημοσίευση που σχετίζεται με τον “πρόλογο”, διαγράφοντας παράλληλα το σύνολο των παλιότερων αναρτήσεων χρηστών, φίλων του “προλόγου”. Με λίγα λόγια οι διαχειριστές επέλεξαν όχι απλώς να φιμώσουν τον “Πρόλογο” αλλά να τον εξαφανίσουν από το -κατά τα άλλα – ελεύθερο και δημοκρατικό κοινωνικό μέσο δικτύωσης.

Μπροστά στον αποκλεισμό αυτό, ο “Πρόλογος” ανακοινώνει πως από την Παρασκευή 19 Ιουνίου θα λειτουργεί σε νέα ηλεκτρονική διεύθυνση, την www.e-prologos.gr. Παράλληλα θα είναι προσβάσιμος και από την γνωστή διεύθυνση που λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα.

Καλούμε τους φίλους και το κοινό του “Προλόγου” να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή, ενισχύοντας και διαδίδοντας πλατιά τη φωνή του.