Ο πρόεδρος της Αϊτής, Ζοβενέλ Μοΐζ, δολοφονήθηκε στην οικία του ξημερώματα της 7ης Ιουλίου. Έκτοτε και όπως ήταν αναμενόμενο, η πιο φτωχή χώρα της Λ. Αμερικής έχει περιέλθει σε κατάσταση βαθιάς κρίσης, με κατηγορίες να εκτοξεύονται ένθεν κακείθεν για τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την αντιπολίτευση, η θητεία του έληγε τον Φεβρουάριο του 2021, ο Μοΐζ αρνήθηκε να οργανώσει εκλογές και συνέχισε να κυβερνά με διάταγμα που ενεργοποίησε από τον Ιανουάριο, αφού θεωρούσε ότι η θητεία του έληγε τον Φεβρουάριο του 2022. Πρακτικά εδώ και καιρό δεν υπάρχει Βουλή ούτε και έχει ανανεωθεί η θητεία άλλων κρατικών θεσμών. Θεωρείται εκλεκτός της κυβέρνησης που προηγήθηκε από αυτόν και των Αμερικάνων. Από την αρχή της θητείας του ξεκίνησε περίοδος κοινωνικής αναταραχής στην Αϊτή, η οποία κορυφώθηκε τα έτη ΄18 και ΄19 αλλά και μετά την άρνησή του να προχωρήσει σε εκλογές με τη λήξη της θητείας του. Σε κάθε περίπτωση υποτίθεται ότι τελικά στην Αϊτή θα διενεργούνταν εκλογές στις 26 Σεπτεμβρίου.

Το περιβάλλον του δολοφονηθέντος προέδρου ισχυρίζεται ότι την δολοφονία διέπραξαν Κολομβιανοί μισθοφόροι, την πλειοψηφία των οποίων συνέλαβε μετά από οδομαχίες πλησίον της προεδρικής οικίας. Οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι από τους 28 συλληφθέντες, οι δύο είναι Αμερικάνοι με καταγωγή από την Αϊτή, ενώ οι υπόλοιποι 26 Κολομβιανοί. Ο υπουργός άμυνας της Κολομβίας, Ντιέγκο Μολάντο Απόντε, επιβεβαίωσε ότι όντως οι συλληφθέντες είναι πρώην στρατιωτικοί της Κολομβίας και ότι η χώρα του θα συνεργαστεί για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Η αντιπολίτευση από την άλλη επικεντρώνεται στο γεγονός ότι κανένας από την προεδρική φρουρά δεν έπαθε απολύτως τίποτα κατά τη διάρκεια της δολοφονίας. Ο μόνος που τραυματίστηκε ήταν η σύζυγος του προέδρου, η οποία διαμετακομίστηκε στο Μαϊάμι για νοσηλεία. Ισχυρίζονται την εμπλοκή στην υπόθεση του προεδρικού περιβάλλοντος και ιδιαίτερα του Κλωντ Ζοζέφ, ο οποίος ανέλαβε προσωρινά τα ηνία της εξουσίας.

Τελικά, νέος μεταβατικός πρωθυπουργός της Αϊτής (πρώην υπουργός Εσωτερικών και Εργασίας) ανέλαβε ο Αριέλ Ανρί, και σχημάτισε κυβέρνηση που θα προετοιμάσει τη διεξαγωγή εκλογών. Τον σχηματισμό «ενωτικού υπουργικού συμβουλίου» χαιρέτησαν οι ΗΠΑ…