Πανεργατική αντίσταση για να μην περάσουν τα νέα αντιλαϊκά – αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης

Κάλεσμα αγωνιστικής συμμετοχής της ΕΡΓΑΣ και ΛΑ-ΑΑΣ (Σταδίου και Πεσμαζόγλου 10.30 π.μ.)

Η ανακοίνωση σε μορφή pdf

Η κυβέρνηση της Δεξιάς δείχνει από τους πρώτους κιόλας μήνες διακυβέρνησης το πραγματικό της πρόσωπο. Παίρνοντας τη σκυτάλη από την αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προχωρεί ακάθεκτη στη νομοθέτηση αντιλαϊκών μέτρων βαθαί­νοντας την πολιτική της εκμετάλλευσης, της υποτέλειας και της εξάρτησης.

Οι πρώτοι νόμοι, αποφάσεις και ενέργειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως η ενίσχυση του αντιδραστικού ρόλου τους κράτους (“επιτελικό κράτος”, σύνδεσμοι της ΕΥΠ στις δημόσιες υπηρεσίες, πλαισίωση της κυβέρνησης από στελέχη της “αγοράς”), η επιβολή ενός καθεστώτος αστυνομοκρατίας και τρομοκρατίας (κατάργηση Ασύλου, εκκαθα­ρίσεις στα Εξάρχεια),η επιτάχυνση των διαδικασιών ξε­πουλήματος των δημόσιων υποδομών (ΔΕΗ, Ελληνικό κ.λ.π.), η μεγάλη αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, η δέσμη αντεργατικών διατάξεων που έσπευσε κατεπειγόντως να περάσει μέσα στη Βουλή κατακαλόκαιρο, οι αποφάσεις για την ενίσχυση της καταστολής και του εγκλωβισμού των προσφύγων-μεταναστών σε στρατόπεδα-κολαστήρια καταδεικνύουν το στίγμα της αντιλαϊκής – αντιδημοκρατικής πολιτικής την οποία, χωρίς αμφιβολία, θα συνεχίσει να ξεδιπλώνει.

Το στίγμα μιας πολιτικής που προσφέρει πλούσιες κρατικές παροχές, κίνητρα και κερδοσκοπική ασυδοσία στο μεγάλο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, την οποία προσπαθεί να τη συγκαλύψει με κάποια δήθεν φιλολαϊκά ψίχουλα (ελάχιστη μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση του συντελεστή φορολογίας για το πρώτο κλιμάκιο εισοδήματος από 1.1.2020).

Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ συμβαδίζει με το βάθεμα της εξάρτησης και υποτέλειας της χώρας από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Αυτό πιστοποιούν γεγονότα όπως, η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ και η αντίστοιχη του Πομπέο στη χώρα μας τον Οκτώβρη, η επικείμενη συνάντηση του ίδιου του Μητσοτάκη με τον Τραμπ, η προκλητική αναγνώριση του αμερικανοκίνητου πραξικοπηματία Γκουαιδό στη Βενεζουέλα και μάλιστα σε χρόνο που είχε κοπάσει ο θόρυβος που προκάλεσε το πραξικόπημά του, η δέσμευση της συνέχισης του «στρατηγικού διαλόγου» με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και η προετοιμαζόμενη νέα υπογραφή της λεγόμενης «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ», οι συναντήσεις του Κ. Μητσοτάκη με τη Μέρκελ και τον Μακρόν και η παροχή αντίστοιχων δεσμεύσεων για την τήρηση της οικονομικής πολιτικής των αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων» που έχουν υπαγορεύσει οι ιμπεριαλιστές της Ε.Ε.

★★★

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραπλανά κατάφωρα τον ελληνικό λαό όταν του υπόσχεται «ανάπτυξη για όλους». Προτεραιότητα αδιαπραγμάτευτη της κυβέρνησής του και όλη η ουσία της πολιτικής της είναι η στήριξη των μεγαλοεπιχειρηματιών και των τραπεζιτών σε βάρος των λαϊκών κατακτήσεων και συμφερόντων. Είναι «ανάπτυξη » των κερδών και του πλούτου του μεγάλου κεφαλαίου με την παραπέρα ισοπέδωση των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων.

Αυτό ακριβώς επιβεβαιώνει και με το νέο πολυνομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή. Το νέο «αναπτυξιακό» -όπως το ονομάζει ψευδεπίγραφα- νομοσχέδιο, θεσμοθετεί δεκάδες μέτρα για την άνευ όρων και ορίων επέλαση των ξένων και ντόπιων «επενδυτών», όπως π.χ. άρση των επιχειρηματικών εμποδίων, απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης, ανάθεση της «αξιολόγησης» των επενδυτικών σχεδίων σε τρίτους (τράπεζες, ιδιώτες, κ.α.), εκ των υστέρων έλεγχο των δικαιολογητικών, επιχειρηματικά Πάρκα κλ.π.

Παράλληλα, και σε συνέχεια των αντεργατικών νόμων του ΣΥΡΙΖΑ, χτυπά καίρια τα συνδικαλιστικά δικαιώματα με το «ηλεκτρονικό μητρώο», που στοχεύει στο φακέλωμα των εργαζόμενων και της συνδικαλιστικής δράσης τους, πλήττει το δικαίωμα στην απεργία, μέσα από την «ηλεκτρονική ψηφοφορία για την κήρυξη της», αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο τις κλαδικές συμβάσεις, εισάγει νέους περιορισμούς για την προσφυγή των εργαζομένων στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, προβλέπει πειθαρχικές κυρώσεις στους δημοσίους υπαλλήλους που “καθυστερούν” την ταχύρυθμη έκδοση δικαιολογητικών για “επενδυτικά σχέδια”κ.α.

Μπροστά σε αυτόν τον νέο γύρο ακόμη πιο σκληρής αντιλαϊκής αντεργατικής επίθεσης, προβάλλει η ανάγκη να συγκροτηθεί το πιο πλατύ μαζικό εργατικό-λαϊκό μέτωπο, που θα διεξάγει μαζικούς αγώνες για να μπει φραγμός στην πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ.
Η 24ωρη απεργία, που αποφάσισαν το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και τα άλλα Εργατικά Κέντρα καθώς και η ΑΔΕΔΥ ενάντια στο νέο πολυνομοσχέδιο για την Τρίτη 24 Σεπτέμβρη, θα πρέπει να γίνει αφετηρία για το ξεδίπλωμα ενός κύματος μαζικών εργατικών λαϊκών αγώνων, που να έχουν συνέχεια και κλιμάκωση, ενάντια στην αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ.

Το Μ-Λ ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα συνδικάτα τους και να πάρουν μαζικά μέρος στην 24ωρη απεργία της 24 Σεπτέμβρη και τις απεργιακές διαδηλώσεις με κεντρικό αίτημα “Κάτω το αντιδραστικό πολυνομοσχέδιο”.