Ρευστές παραμένουν οι εξελίξεις στη Λιβύη, μετά και την επισημοποίηση της αναβολής των προεδρικών εκλογών που ήταν προγραμματισμένες για τις 24 Δεκέμβρη, με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής της βουλής. Καθώς δεν δόθηκε νέα ημερομηνία για τη διεξαγωγή τους, η χώρα οδηγείται σε ένα ήδη παρατεταμένο αδιέξοδο. Πρόκειται για μία αναμενόμενη εξέλιξη, αφού η ένταση και οι πολιτικές αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις κλιμακώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Μετά την αμερικανονατοϊκή επέμβαση και την ανατροπή της κυβέρνησης του Καντάφι το 2011, η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος και τον εμφύλιο, ενώ τα τελευταία χρόνια υπάρχουν στη χώρα δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, μία στα ανατολικά υπό τον Χαλίφα Χαφτάρ και ένα κοινοβούλιο στη δυτική Λιβύη, με έδρα την Τρίπολη. Εκτός από τους αμερικανονατοϊκούς εγκαταστάθηκαν στρατεύματα και μισθοφόροι από Τουρκία και Ρωσία επιζητώντας ρόλο και επιρροή στην κατακερματισμένη χώρα, καθιστώντας την έρμαιο ενός αδυσώπητου ιμπεριαλιστικού και περιφερειακού ανταγωνισμού. Οι αλλεπάλληλες διεθνείς Διασκέψεις είτε στο Βερολίνο είτε στο Παρίσι με πρωτοβουλία ιμπεριαλιστικών δυνάμεων κατέληγαν σε ευχολόγια, αφού η κάθε εμπλεκόμενη δύναμη επιδίωκε την εξασφάλιση των δικών της συμφερόντων.

Οι προεδρικές εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου υποτίθεται ότι θα σηματοδοτούσαν την ολοκλήρωση μιας πολιτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που είχε στόχο να κλείσει αυτό το κεφάλαιο των διχασμών και της αστάθειας…
Μετά την εκεχειρία που υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2020 μεταξύ των δυνάμεων της ανατολικής και της δυτικής Λιβύης, σχηματίστηκε μια νέα, μεταβατική κυβέρνηση στις αρχές του 2021, με στόχο να διαχειριστεί τη μεταβατική περίοδο ως τις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου.

Στα χαρτιά η χώρα εμφανιζόταν έτοιμη για εκλογές έπειτα από μια δεκαετία χάους. Αυτό διακήρυτταν οι εμπλεκόμενες στις υποθέσεις της Λιβύης χώρες, οι οποίες ζήτησαν στη διάρκεια της διάσκεψης στο Παρίσι στα μέσα Νοεμβρίου τη διεξαγωγή των εκλογών και απείλησαν με την επιβολή κυρώσεων εναντίον όσων τις εμποδίσουν. Στην πραγματικότητα τα γεγονότα υπενθυμίζουν ότι η Λιβύη είναι μια μισοδιαλυμένη χώρα που παρδέρνει σε βαθιά κρίση.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου το κοινοβούλιο με έδρα το Τομπρούκ ψήφισε υπέρ μιας πρότασης μομφής κατά της μεταβατικής κυβέρνησης η οποία είχε αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, εγείροντας τον κίνδυνο να τορπιλιστεί η διαδικασία. Στα μέσα Νοεμβρίου αξιωματούχοι πολλών πόλεων κάλεσαν σε μποϊκοτάζ των εκλογών. Η εκλογική διαδικασία φαινόταν πολύ εύθραυστη, ανολοκλήρωτη και όπως αναμενόταν η βία και η πόλωση που κυριαρχούν, την τορπίλισαν. Ενώ ο εκλογικός νόμος συντάχθηκε και επικυρώθηκε χωρίς ψηφοφορία.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Χάλεντ Μάζεν, προετοίμαζε το έδαφος για την αναβολή των εκλογών δηλώνοντας: «Οι αναταράξεις συνεχίζονται στον τομέα της ασφάλειας και η αναζωπύρωση των παραβιάσεων και οι επιθέσεις θα υπονομεύσουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εγγύηση της ασφάλειας της εκλογικής διαδικασίας και αυτό θα έχει άμεσες επιπτώσεις στη διεξαγωγή των εκλογών και τη δέσμευσή μας να τις πραγματοποιήσουμε την προκαθορισμένη ημερομηνία».
Το πότε θα γίνουν οι εκλογές παραμένει άγνωστο. Ένα από τα πιθανά σενάρια αφορά την εξάμηνη αναβολή τους ώστε να διεξαχθούν στις αρχές του καλοκαιριού, προκειμένου να αναζητηθεί η επίλυση ορισμένων βασικών ζητημάτων όπως ο εκλογικός νόμος, το Σύνταγμα και το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων και εξουσιών που θα έχουν οι μελλοντικοί Πρόεδροι και πρωθυπουργοί της Λιβύης.
Παράλληλα, πολύς λόγος γίνεται για το μέλλον της κυβέρνησης του «μεταβατικού» πρωθυπουργού και εκατομμυριούχου επιχειρηματία Ντμπεϊμπά, ο οποίος μέχρι στιγμής φαίνεται να διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με τη Δύση (ΗΠΑ, Βρετανία και χώρες της ΕΕ) όσο και με την Τουρκία.

Η Βρετανίδα πρέσβειρα στη Λιβύη, Καρολάιν Χάρντεϊλ, σε ανακοίνωσή της πριν λίγες μέρες ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι για το Λονδίνο η «μεταβατική» κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη μέχρι να διεξαχθούν οι εκλογές, προκαλώντας αντιδράσεις από διάφορες πλευρές με άλλα σχέδια. Η Βρετανίδα διπλωμάτης, βέβαια, στην πραγματικότητα «εξειδίκευσε» όσα είχαν αναφέρει προηγουμένως στις 24/12 σε κοινή δήλωσή τους τα υπουργεία Εξωτερικών ΗΠΑ, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Βρετανίας σε σχέση με την αναβολή των εκλογών της 24ης Δεκέμβρη. Ότι δηλαδή «η μεταβίβαση εξουσίας, από τη σημερινή προσωρινή, μεταβατική αρχή σε μία νέα, θα γίνει μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών». Με άλλα λόγια, οι 5 δυτικές χώρες τάσσονται υπέρ της διατήρησης της «μεταβατικής» κυβέρνησης, αλλά αφήνουν ταυτόχρονα και ανοιχτό το ενδεχόμενο της αντικατάστασης του Ντμπεϊμπά. Το τι ακριβώς θα γίνει και τι θα υποστηρίξουν μέχρι τις μελλοντικές εκλογές θα κριθεί από την έκβαση του πολυδαίδαλου σκληρού παζαριού εντός και εκτός Λιβύης.

Το ίδιο διάστημα, δεν περνούν απαρατήρητες οι προσπάθειες της Τουρκίας να εξασφαλίσει τα γεωπολιτικά της συμφέροντα στη Λιβύη την «επόμενη μέρα» των εκλογών, όποτε και αν αυτές διεξαχθούν. Δεν στοιχίζει τα συμφέροντά της μόνο πίσω από τον πρωθυπουργό Ντμπεϊμπά αλλά κάνει κινήσεις προσέγγισης Λίβυων αξιωματούχων της Ανατολικής Λιβύης, με τους οποίους είχε έρθει σε αντιπαράθεση, ακόμα και ένοπλα, το προηγούμενο διάστημα, όπως ο στρατηγός Χάφταρ και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Σάλεχ.

Παράλληλα, στην Ιταλία, η κυβέρνηση του Μ. Ντράγκι, παίρνοντας τη σκυτάλη από το Παρίσι, επιχειρεί να εξασφαλίσει τα συμφέροντά της, μεταξύ άλλων μέσω της διοργάνωσης μίας νέας διεθνούς συνόδου για τις λιβυκές εκλογές, στη Ρώμη ή στο Παλέρμο.
Πίσω όμως από όλες αυτές τις μανούβρες κρύβονται οι ξένες εμπλεκόμενες δυνάμεις και τα ντόπια τσιράκια τους , που εκμεταλλευόμενοι το κλίμα της ρευστότητας και του χάους , ενισχύουν τις θέσεις τους με το «δάκτυλο στη σκανδάλη». Ο καθένας ενισχύει τα πολιτικά του ερείσματα και αποκτά οφέλη όσο η παρούσα κατάσταση παρατείνεται. Η πολιτική τους καμία σχέση δεν έχει με την δημοκρατία που ισχυρίζονται πως θέλουν να φέρουν στη Λιβύη, ενώ οι εκλογές αποδείχθηκαν για άλλη μία φορά ένα μεγάλο φιάσκο.