Για τα καλά φαίνεται πως έχει βάλει η κυβέρνηση στο στόχαστρο τα δημοκρατικά δικαιώματα λαού και νεολαίας. Λίγες μόνο ώρες μετά τα περιστατικά της Δευτέρας 24/2, όπου ένας αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ ντυμένος με πολιτικά βρέθηκε στον προαύλιο χώρο της ΑΣΟΕΕ στοχεύοντας φοιτητές με το υπηρεσιακό του όπλο και τα ΜΑΤ παρενέβησαν προκειμένου να τον απομακρύνουν, προχωρώντας σύμφωνα με καταγγελίες σε ξυλοδαρμό φοιτητών, το απόγευμα της Τρίτης 25/2, οι δυνάμεις καταστολής, αξιοποιώντας την τυφλή δράση του αντιεξουσιαστικού χώρου, εισέβαλαν εκ νέου στον ίδιο χώρο πραγματοποιώντας μάλιστα 5 προσαγωγές. Τα ίδια συνέβησαν και την Παρασκευή 28/2, όπου διμοιρίες των ΜΑΤ κράτησαν εγκλωβισμένους φοιτητές στην ΑΣΟΕΕ μετά το τέλος της κατάληψης και κατά τη διάρκεια γλεντιού που είχε διοργανώσει ο φοιτητικός σύλλογος. Η μαζική διαδήλωση που κάλεσαν φοιτητικοί σύλλογοι την Τετάρτη 26/2, καθώς και η πλατιά καταδίκη των περιστατικών αυτών από τη Γενική Συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου της ΑΣΟΕΕ αποτέλεσε αναμφίβολα ένα γεγονός που απέδειξε ότι στον φοιτητό κοσμο υπάρχουν δημοκρατικά αντανακλαστικά. Δεν έλειψε βέβαια το χτύπημα και αυτής της διαδήλωσης, στο τέλος της οποίας η αστυνομία συνέλαβε και χτύπησε φοιτητές, ενώ δε δίστασε να κάνει χρήση χημικών ακόμη και μέσα στο μετρό!

Τα περιστατικά αυτά μόνο τυχαία δεν είναι. Ύστερα από τη νομική κατάργηση του ασύλου, η εισβολή για πολλοστή φορά των κατασταλτικών δυνάμεων μέσα στο πανεπιστήμιο συνδέεται με την εμπέδωση του δόγματος «Νόμος και Τάξη» που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση της ΝΔ. Επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να τρομοκρατήσει λαό και νεολαία και τους αγώνες τους προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα το έργο της κατεδάφισης των κοινωνικών κατακτήσεων. Στην ίδια κατεύθυνση άλλωστε εντάσσεται και η προώθηση νομοσχεδίου, που έρχεται να περιορίσει και να χτυπήσει το δικαίωμα στις διαδηλώσεις και θα δίνει τη δυνατότητα έως και απαγόρευσης και διάλυσης των διαδηλώσεων από τις δυνάμεις καταστολής.

Η καταστολή αποτελεί το αναγκαίο συμπλήρωμα της πολιτικής που τσακίζει το παρόν και υποθηκεύει το μέλλον μας. Χρησιμοποιείται για να τρομοκρατήσει το φοιτητικό κίνημα με στόχο να σταματήσει να αγωνίζεται απέναντι στην αντιεκπαιδευτική επίθεση. Με τον ίδιο τρόπο άλλωστε διαχειρίζεται η κυβέρνηση το προσφυγικό ζήτημα, «καλωσορίζοντας» χιλιάδες κατατρεγμένους ανθρώπους με χημικά και φυλακίσεις. Απέναντι στην κίνηση Ερντογάν να μετατρέψει το προσφυγικό σε μοχλό πίεσης στην ΕΕ, στέλνοντας χιλιάδες πρόσφυγες στα ελληνοτουρκικά σύνορα, η ελληνική κυβέρνηση προσφεύγει στη στρατοκρατική θωράκιση στις «πύλες εισόδου», μετατρέποντας τη χώρα σε σιδερόφρακτο φρούριο, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και να γίνονται τα θύματα μιας απάνθρωπης πολιτικής των κυβερνήσεων. Την πολιτική της καταστολής, εκτός από τους πρόσφυγες, δοκίμασαν και οι νησιώτες σε Χίο κα Μυτιλήνη. ΜΑΤ και αστυνομική βία επεφύλαξε η κυβέρνηση σε όσους τόλμησαν να αντισταθούν στις επιτάξεις εκτάσεων για τη δημιουργία κλειστών κέντρων- φυλακών για τους πρόσφυγες.

Η κατάργηση του ασύλου, το χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας στο οποίο προχώρησε τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η σημερινή της ΝΔ και το χτύπημα των διαδηλώσεων, έρχονται να αναιρέσουν δημοκρατικά δικαιώματα του λαού μας που κατακτήθηκαν με πολύχρονους αγώνες και θυσίες. Η Φοιτητική Πορεία συμμετείχε στη διαδήλωση της Τετάρτης στην ΑΣΟΕΕ, καθώς και στις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων που ακολούθησαν, διακινώντας πλατιά την ανακοίνωσή της για την καταδίκη των περιστατικών αυτών, καλώντας κάθε φοιτητή μέσα από μαζικούς, ενωτικούς αγώνες να υπερασπιστεί αυτά τα δικαιώματα και να σταθεί απέναντι στην κρατική βία και καταστολή.