Σε εφαρμογή από την εργοδοσία ο νόμος Χατζηδάκη

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η καταγγελία για τον νέο αντεργατικό εσωτερικό κανονισμό εργασίας στη Jumbo, ο οποίος έρχεται να εφαρμόσει το τερατούργημα του νόμου Χατζηδάκη.
Με τις νέες εντολές προς τους εργαζόμενους καθιερώνεται ωράριο – «λάστιχο», ενώ η εργοδοσία θα μπορεί να μετακινεί εργαζόμενους σε όλη την επικράτεια της χώρας με βάση την «ειδικότητά» τους! Ουσιαστικά, δουλειά όσο θέλει και όποτε θέλει ο εργοδότης, όπως αποδεικνύεται από τα άρθρα που παρατίθενται παρακάτω.
Επιπλέον καθιερώνονται… «πρόστιμα» στους υπαλλήλους που προβλέπουν ακόμα και αφαίρεση μέχρι και του 1/4 του μηνιαίου μισθού, ενώ άδειες θα δίνονται με βάση το πώς «βολεύεται» η εργοδοσία.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, «βία είναι να εξαναγκάζεις εργαζόμενους να ζουν με μισθούς χαρτζιλίκι, μέσα στην ανασφάλεια των συμβάσεων μερικής απασχόλησης ορισμένου χρόνου. Βία είναι να ξεζουμίζεις νέα παιδιά, φοιτητές, γυναίκες που έχουν ανάγκη το μεροκάματο μέσω 15ημερων συμβάσεων σε συγκεκριμένες περιόδους (σχολικό, γιορτές, καλοκαίρι κ.ά.) και να τους πετάς κομμάτια στην ανεργία. Βία είναι να έχεις το δικαίωμα να μετακινείς ανά την Ελληνική Επικράτεια τους εργαζόμενους».

Τερατούργημα Χατζηδάκη: Η Jumbo δίνει μία «γεύση» από όσα ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας η διοίκηση της εταιρείας Jumbo μπορεί:
«Με βάση το άρθρο 14, παρ 1β, να προσδιορίζει τη θέση εργασίας, να μετακινεί και να αποσπά οποιονδήποτε εργαζόμενο από το τμήμα ή το κατάστημα ή την εγκατάσταση στο οποίο εργάζεται, σε άλλο τμήμα ή κατάστημα ή εν γένει θέση της ίδιας ή σχετικής ειδικότητας στα όρια της Ελληνικής Επικράτειας! Δηλαδή αυτό το μήνα Αθήνα, τον άλλο Θεσσαλονίκη.
Με βάση το άρθρο 15, παρ1 να ορίζει τη διάρκεια της ημερήσιας και εβδομαδιαίας εργασίας, τις ώρες έναρξης και λήξεως της εργάσιμης ημέρας, τις διακοπές εργασίας του προσωπικού της και το σύστημα εργασίας. Στην παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου αναφέρει ότι ως χρόνος εργασίας θεωρείται αποκλειστικά και μόνο εκείνος, κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι παρέχουν πραγματική υπηρεσία που τους έχει ανατεθεί. Δηλαδή το ωράριο εργασίας θα γίνεται λάστιχο κατά το πώς βολεύει την εργοδοσία, μέσα σε αυτόν δεν χωράει το διάλλειμα, η προετοιμασία (αλλαγή ενδυμασίας κ.ά.).

Με βάση το άρθρο 18, παρ.1 ο χρόνος και η σειρά χορηγούμενης τμηματικά αδείας (καλοκαίρι και χειμώνα) καθορίζεται από την Εταιρεία! Και η άδεια των εργαζόμενων καταπώς βολεύει την εργοδοσία και φροντίζει αυτό να μας το κάνει λιανά σε διάφορα σημεία του κειμένου για να μην υπάρχουν παρερμηνείες.
Με βάση το άρθρο 33 η εταιρεία φέρει την ιδιότητα του “Υπεύθυνου Επεξεργασίας Προσωπικών Δεδομένων” και μπορεί να φακελώνει με όποιον τρόπο θέλει εργαζόμενους, καταναλωτές και προμηθευτές.
Με βάση το άρθρο 46 η εταιρεία μπορεί εκτός από παρατηρήσεις και επιπλήξεις να επιβάλει πρόστιμο “στον παραβάτη – εργαζόμενο” αφαιρώντας του μέχρι και το 1/4 του μηνιαίου μισθού του».

Μάλιστα, όπως τονίζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, «αυτά είναι μόνο ένα μικρό δείγμα από τα όσα προβλέπονται και δένουν τους εργαζόμενους χειροπόδαρα. Γι’ αυτό μόνο σαν κακόγουστο αστείο μπορούμε να πάρουμε τα όσα αναφέρονται στο παράρτημα του συγκεκριμένου εσωτερικού κανονισμού περί πρόληψης και αντιμετώπισης περιστατικών βίας και της παρενόχλησης στην εργασία και της διαχείρισης εσωτερικών καταγγελιών».

Ο νόμος Χατζηδάκη είναι εδώ

Ουσιαστικά, ο νέος αντεργατικός εσωτερικός κανονισμός εργασίας στη Jumbo αποτελεί μία «γεύση» από το αντεργατικό και άκρως αντιδραστικό τερατούργημα Χατζηδάκη που γυρίζει τα εργασιακά δικαιώματα έναν αιώνα πίσω.
Ο νέος εσωτερικός κανονισμός εργασίας στη Jumbo εκμεταλλεύεται το ζοφερό τοπίο που έχει δημιουργηθεί κατά τα μνημονιακά χρόνια στους χώρους εργασίας, με αποκορύφωμα την περίοδο της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τον νόμο «Χατζηδάκη», μέρος του οποίου έχει ήδη ενσωματώσει η εργοδοσία της εταιρείας στο συγκεκριμένο κείμενο.

Δημιουργείται έτσι ένα εργασιακό περιβάλλον ακραίας ευελιξίας με μόνο στόχο την πιο αισχρή εκμετάλλευση των εργαζομένων για την αύξηση της κερδοφορίας.
Τα φαινόμενα τύπου «Jumbo» θα πληθαίνουν όσο βρίσκεται σε εφαρμογή τόσο το τερατούργημα Χατζηδάκη όσο και η πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας, της εξαθλίωσης και της στυγνής και ακραίας εκμετάλλευσης του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας που τόσο πιστά υπηρετεί η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και κάθε κυβέρνηση που ψήφισε, επέβαλε και στήριξε τη μνημονιακή πολιτική της ντόπιας και ξένης ολιγαρχίας.
Μόνο μέσα από τα σωματεία, οργανωμένα, μαζικά, μαχητικά μπορούν οι εργαζόμενοι να βάλουν φραγμό στην εργοδοτική εκμετάλλευση και την αυθαιρεσία.