Πληροφορηθήκαμε με συγκίνηση το θάνατο της αγωνίστριας Ρόζας Οικονόμου από την ανακοίνωση που εξέδωσε η Οργάνωσή της, ΚΟΕ, σήμερα Τετάρτη 22 Μάη.

Το Μ-Λ ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια για το χαμό της κομμουνίστριας Ρόζας Οικονόμου στους δικούς της και στην Οργάνωσή της.

Έφυγε η συντρόφισσα Ρόζα Οικονόμου

Η συντρόφισσα Ρόζα Οικονόμου δεν είναι πια μαζί μας. Γεννημένη το 1925, η Ρόζα συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση και σε όλους τους μετέπειτα αγώνες του λαού μας μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ, του ΕΑΜ και του ΚΚΕ. Τα επόμενα χρόνια ήταν στέλεχος του κομμουνιστικού και μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος της χώρας μας. Υπέστη διώξεις, συλλήψεις, βασανιστήρια και εξορία τόσο από το εμφυλιακό και μεταεμφυλιακό κράτος όσο και από τη Χούντα αργότερα.

Από τη δεκαετία του 1980 έβαλε πλάτη στις νέες προσπάθειες που ξεδιπλώθηκαν σε ένα δύσκολο πολιτικό και ιδεολογικό περιβάλλον μέσα από τις γραμμές της πολιτικής ομάδας Α/συνεχεια.

Όντας η μεγαλύτερη από εμάς σε ηλικία, πιο έμπειρη αλλά ταυτόχρονα πάντα νέα και ανήσυχη στο μυαλό, χωρίς τουπέ και με βαθιές πεποιθήσεις, η Ρόζα φυσιολογικά αναδείχθηκε σε έναν από τους βασικούς ανθρώπους της ΚΟΕ. Ακόμη κι όταν η ασθένεια άρχισε την καταβάλλει, βοηθούσε όσο μπορούσε και ακόμη παραπάνω. Αυστηρή και ταυτόχρονα γλυκομίλητη, χωρίς παραχωρήσεις στις αρχές της αλλά και ανοιχτόμυαλη, με κατανόηση και έγνοια ιδίως για τους νέους ανθρώπους, η Ρόζα αγαπήθηκε πολύ από όσους τη γνώρισαν, από όσους την έζησαν και αγωνίστηκαν μαζί της.

Έγραφε το 2013 η Ρόζα Οικονόμου: «Ρωτάνε πολλοί: “Γιατί βρισκόμαστε εδώ;”. Μα, για να αγωνιστούμε. Αυτό είναι το κοινό μας σημείο. Η προσπάθειά μας είναι ο αγώνας. Αυτό πρέπει να το περάσουμε στους ανθρώπους που σκοτώνονται από το πρωί μέχρι το βράδυ στη δουλειά, στους ανθρώπους που είναι απογοητευμένοι, που έχουν χάσει τη μαχητικότητά τους. Χρειάζεται σκληρή πολιτική δουλειά γι’ αυτό. Εγώ δεν βρίσκω άλλη διέξοδο. Είναι απαραίτητο να δώσουμε σε όλους αυτούς τους ανθρώπους μια αυτοπεποίθηση. Εάν δεν παλέψουν οι ίδιοι και κάθονται και σκέφτονται “γιατί το πάθαμε αυτό, γιατί έγινε έτσι, γιατί έγινε αλλιώς”, θα απογοητευτούν. Οι γυναίκες πρέπει να παλέψουν ώστε να δώσουν στους ανθρώπους που πλήττονται, ενδιαφέρον για τη ζωή. Είναι κρίμα να χαραμίζεις τη ζωή σου».

Μας λείπει ήδη.

Η πολιτική κηδεία της συντρόφισσας Ρόζας Οικονόμου θα γίνει τη Δευτέρα 27/5, στις 16:00, στο Τρίτο Νεκροταφείο (Νίκαια).