Έφυγε από τη ζωή, τη Δευτέρα 25 Οκτώβρη σε ηλικία 57 ετών, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά. Απεβίωσε «μετά από πολυετή μάχη και παρά τις προσπάθειες των θεραπόντων ιατρών», σύμφωνα με την ανακοίνωση του νοσοκομείου Ευαγγελισμός στο οποίο εισήχθη εσπευσμένα και νοσηλευόταν εδώ και δύο εβδομάδες με συμπτώματα ατελούς ειλεού που οφείλονταν ωστόσο σε υποτροπή της βασικής νόσου (καρκίνος). Αμέσως μετά την εισαγωγή της στο νοσοκομείο η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσε ως γνωστόν ότι δε θα πάρει μέρος στις εκλογικές διαδικασίες ανάδειξης του νέου αρχηγού του κεντροαριστερού φορέα που έχουν προγραμματιστεί για τις 5 (και 12, αν χρειαστεί και δεύτερος γύρος) Δεκέμβρη.

Οι υποψήφιοι διάδοχοι της Φ. Γ. ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν προσωρινά την προεκλογική τους δραστηριότητα. Τη θλίψη του εξέφρασε το σύνολο της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας αλλά και ευρωπαίοι αξιωματούχοι, προεξάρχοντος του προέδρου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Ν. Σασόλι. Με κυβερνητική απόφαση ανεστάλησαν οι εργασίες της βουλής για μια εβδομάδα, ενώ παράλληλα κηρύχθηκε η μέρα ταφής ως ημέρα εθνικού πένθους και αναβλήθηκε η μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτώβρη στη Θεσσαλονίκη.
Το ΚΙΝΑΛ (που στη σχετική ανακοίνωσή του «δεσμεύεται να συνεχίσει το δρόμο της πολιτικής παρακαταθήκης της Φ. Γεννηματά), έθεσε σε λαϊκό προσκύνημα τη σορό της. Η κηδεία πραγματοποιήθηκε δημοσία δαπάνη με τιμές εν ενεργεία υπουργού.