Αλλαγή βάρδιας στα αναχώματα επέφεραν οι εκλογές της 21ης Μαΐου. Το αρχηγικό κόμμα του Βαρουφάκη εισέπραξε την αποδοκιμασία του προοδευτικού κόσμου για τις «ρεαλιστικές» θέσεις του, για την υποταγή του στην πολιτική της κυβέρνησης, της ολιγαρχίας και του ιμπεριαλισμού. Εισέπραξε την αποδοκιμασία του προοδευτικού κόσμου, γιατί είναι ένα κόμμα που θυμήθηκε τους αγώνες και την Αριστερά, ενάμιση μήνα πριν τις εκλογές, ενώ κάθε μέρα έδινε (και δίνει ακόμα) όρκους πίστης στους κυρίαρχους με τον «ρεαλισμό» του… Ακόμα περισσότερο, θάφτηκαν τα όνειρα της ΛΑΕ, του Αριστερού Ρεύματος και της «ντούρας» ΑΡΑΣ, για κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Για ακόμα μια φορά, μένει στα κρύα του λουτρού αυτός ο χώρος, ο οποίος -από συμβιβασμό σε συμβιβασμό- κατέληξε νεροκουβαλητής του Βαρουφάκη, με μόνο στόχο την εκλογή βουλευτών. Και όταν καλλιεργείς, ως κριτήρια πολιτικής στάσης και ψήφου, την προβολή ορισμένων προσώπων που «τα λένε έξω από τα δόντια» και το «μικρότερο κακό» και όχι τις πολιτικές θέσεις του καθενός, τότε έρχονται στιγμές, όπως τώρα, που με το ίδιο κριτήριο ένας κόσμος θα πάει να ψηφίσει τη νέα εκλεκτή του συστήματος, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Διότι αυτή προβάλλεται τώρα και εγκλωβίζει προοδευτικό κόσμο, όχι στη βάση των θέσεων που ουσιαστικά εκφράζει, αλλά επειδή «είναι δυναμική».

Η «αντισυστημική» Ζωή με την «Πλεύση Ελευθερίας» της είναι τόσο «αντισυστημική», που το τελευταίο χρονικό διάστημα, πρωί-βράδυ προβάλλεται από τα ΜΜΕ, από τα «λιγότερο συστημικά» μέχρι και τον ΣΚΑΪ. Διότι είναι βολική για το πολιτικό σύστημα μια «αντιπολίτευση», κάνοντας καρδούλα με τα χέρια, μιλώντας για την «αγάπη» και άλλες παρόμοιες απολιτίκ ενέργειες, σε βάρος της αναγκαίας πολιτικής αντιπαράθεσης. Ας μιλήσουμε, όμως, για αυτά που έχει κάνει και αυτά που υποστηρίζει.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου το 2015

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου και θέσεις έχει και γνωστή είναι. Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 και εκ νέου το 2015, ενώ διετέλεσε και Πρόεδρος της Βουλής τους πρώτους μήνες του 2015. Όπως και ο Βαρουφάκης, επικαλείται την καταψήφιση του 3ου Μνημονίου τον Αύγουστο του 2015 και την τότε αποχώρησή της από το ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, διετέλεσε βασικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, όλη την περίοδο των «διαπραγματεύσεων» το 2015, οι οποίες αναπόφευκτα κατέληξαν στο Μνημόνιο 3. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, από την επόμενη των εκλογών του Γενάρη του 2015, διακήρυξε ότι θα διασφαλίσει «το τραπεζικό σύστημα» και τα συμφέροντα των «ιδιωτών μετόχων». Το Φλεβάρη του 2015, η κυβέρνηση υπέγραψε τη σχετική συμφωνία με την ΕΕ, με βάση την οποία δεν έπρεπε η ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε «μονομερείς ενέργειες», δηλαδή δεν έπρεπε να πειράξει ούτε ένα άρθρο από τα δύο προϋπάρχοντα Μνημόνια! Πολλή φασαρία σήκωνε και τότε και σήμερα η Ζωή για το χρέος, αλλά σύσσωμη η κυβέρνηση τότε αναγνώριζε ότι αυτό πρέπει «…να αποπληρωθεί», λες και χρωστάει σε κανέναν ο ελληνικός λαός. Ακόμα περισσότερο, τον Απρίλη του 2015, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχωρούσε στη δέσμευση των αποθεματικών των Δημόσιων Οργανισμών και των Ασφαλιστικών Ταμείων. Τα εκατομμύρια χρήματα του ελληνικού λαού που θα έπρεπε να πάνε για τις ανάγκες του, δεσμεύονταν για την αποπληρωμή του χρέους με τη στήριξη και της Κωνσταντοπούλου. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι η πρόταση για συμφωνία με την ΕΕ της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως διατυπώθηκε και από τον Βαρουφάκη, αλλά και από σύσσωμη την κυβέρνηση, ΠΡΙΝ το δημοψήφισμα, περιελάμβανε τα εξής: τη συνέχιση της φορομπηχτικής πολιτικής, την αύξηση των χρονικών ορίων συνταξιοδότησης, ώστε να μειωθούν οι συντάξεις, την περαιτέρω περικοπή των δημοσίων δαπανών για την υγεία και τις λοιπές λαϊκές ανάγκες, τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων (δηλ. των 14 αεροδρομίων, του Ελληνικού, των τραίνων κ.ά.), την «ευελιξία» στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, δηλαδή το σπάσιμό τους και άρα την εκ περιτροπής εργασία, τη μερική απασχόληση, τα ακανόνιστα ωράρια κλπ. Για το ζήτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, κανένα μέτρο προστασίας δεν προτείνονταν. Η Κωνσταντοπούλου συντάχθηκε με όλα αυτά. Εγκατέλειψε την συγκυβέρνηση όταν ήρθε τελικά το 3ο Μνημόνιο, με τα ανωτέρω, προς ψήφιση, ενώ είχε ήδη συμφωνήσει με τις αντιλαϊκές πτυχές του. Όλα τα υπόλοιπα «αντιμνημονιακά» είναι απλά προεκλογικές κραυγές, που θέλουν να κρύψουν την ουσιαστική συμφωνία με τη μνημονιακή πολιτική, την οποία υπηρέτησε η αρχηγός της «πλεύσης».

Διαρκές το φλερτ με τον εθνικισμό και το φασισμό

Το Μάρτη-Απρίλη 2015,η Κωνσταντοπούλου θα θέσει ζήτημα «εγκυρότητας ψήφισης ρυθμίσεων», δηλαδή λειτουργίας της Βουλής, λόγω της μη συμμετοχής στις ψηφοφορίες των -και τότε- προφυλακισμένων εγκληματιών ναζί της Χρυσής Αυγής! Το 2018 θα ταχθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, όχι λόγω της επέκτασης του δολοφονικού ΝΑΤΟ, το οποίο δεν αμφισβήτησε ούτε το 2015, ούτε το 2018, ούτε και σήμερα, αλλά από τη σκοπιά του ελληνικού εθνικισμού. Θα λάβει μέρος στα εθνικιστικά συλλαλητήρια της περιόδου, χύνοντας το ρατσιστικό-εθνικιστικό δηλητήριο κατά του γείτονα σλαβομακεδονικού λαού. Θεωρεί ότι δεν είναι καν λαός, αλλά «πληθυσμός», λίγο πολύ φτιαγμένος τεχνικά. Αυτά και διάφορα άλλα, «φιλειρηνικά», θα δηλώσει και σε εκδήλωση της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, πριν ένα χρόνο, λαμβάνοντας το διαρκές χειροκρότημα του βασιλοχουντικού βούρκου που αποτελεί αυτήν την Ένωση. Από τη μια, χάιδεμα και υπηρέτηση των εθνικιστών, των φασιστών και των Ναζί και από την άλλη… «διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων για την περίοδο της Κατοχής» και «δημοκρατία»! Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο.

Ανοιχτή συστράτευση με τη ΝΔ την περίοδο της πανδημίας

«Καλούμε σε σύμπνοια, συστράτευση και αλληλεγγύη…. Καλούμε την Κυβέρνηση να συνεχίσει σθεναρά στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με την συνέχιση δημιουργίας επιπλέον κλινών και κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ, προσλήψεων ιατρικού, νοσηλευτικού, τεχνικού, διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού, την προμήθεια υλικών και την άμεση διάθεσή τους, αλλά και τη διερεύνηση δυνατότητας εγχώριας-εθνικής παραγωγής τους… Καλούμε την Κυβέρνηση να συνεχίσει επίσης και να επεκτείνει τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας, στο σύνολό της, αντισταθμίζοντας τις συνέπειες των περιορισμών και συμπεριλαμβάνοντας, κατά προτεραιότητα, στα μέτρα πρόνοιας τους πιο αδύναμους». Αυτά αναγραφόταν σε ανακοίνωση της «Πλεύσης Ελευθερίας» το Μάρτη του 2020. Τόση αντιπολίτευση. Τη στιγμή που η ΝΔ διέλυε το δημόσιο σύστημα υγείας και κατέστρεφε το λαό με πρόσχημα τον κορονοϊό, η Ζωή έβλεπε θετικό έργο που έπρεπε να συνεχιστεί. 150-200 αντιλαϊκά νομοσχέδια πέρασε η ΝΔ, όταν είχε το λαό κλεισμένο σπίτι και όταν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, αλλά και ομάδες τύπου Ζωής έμπαιναν κάτω από την ομπρέλα «της ομοψυχίας απέναντι στην πανδημία». Και τότε που ο λαός είχε ανάγκη δυνάμεις που θα μπουν μπροστά στον αγώνα, για να σπάσει τις χουντικές απαγορεύσεις, οι οποίες καμία σχέση δεν είχαν με την πανδημία, η Κωνσταντοπούλου όχι απλά συμφωνούσε με αυτές και την κυβέρνηση αλλά: «…Για μένα είναι πραγματικά προκλητικό στο όνομα των αγώνων και της Θυσίας των ανθρώπων που αντιστάθηκαν στη Χούντα, κάποια κόμματα…. να προσκαλούν τους συμπολίτες μας να αγνοήσουν τα μέτρα προστασίας υγείας και της ζωής όλων μας προκειμένου να συμμετάσχουν σε πορείες και επετειακές εκδηλώσεις εν μέσω lockdown και κυρίως εν μέσω πανδημίας. Είναι όχι απλώς προκλητικό, είναι εγκληματικό αυτά τα κόμματα να παριστάνουν ότι έτσι αγωνίζονται και ουσιαστικά να υποδεικνύουν τέτοια προκλητική αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή…» (17/11/2020). Και για να μην ξεχνάμε, με τη δικαιολογία της πανδημίας, η κυβέρνηση προχώρησε στην αναστολή εργασίας 7.000 υγειονομικών, έριχνε ξύλο σε κάθε πλατεία, σε κάθε διαμαρτυρία και πρόστιμα σε κάθε πολίτη που δεν είχε στείλει… SMS!

Κάθε ψήφος στη Ζ. Κωνσταντοπούλου είναι ψήφος υπέρ των εχθρών του λαού, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, της ολιγαρχίας. Είναι υπέρ της μνημονιακής και της βάρβαρης κυβερνητικής πολιτικής, ιδιαίτερα όπως αυτή κλιμακώθηκε αυτά τα χρόνια, με πρόσχημα την πανδημία. Ο λαός πρέπει να απορρίψει αυτό το ανάχωμα, να απορρίψει τη λογική των προβεβλημένων αστέρων και να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.