4ο ΣYNEΔPIO M-Λ KKE

Το 4ο Συνέδριο του Μ-Λ ΚΚΕ
ME TO ΛAO KAI THN APIΣTEPA
Για το δυνάμωμα της λαϊκής αντίστασης
Για την ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος

Mέσα σε δύσκολες συνθήκες για την εργατική τάξη και το λαό μας, για το αριστερό και κομμουνιστικό κίνημα, το M-Λ KKE βαδίζει για το 4ο συνέδριό του, που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του Iούνη.
Η περίοδος προς το 4ο Συνέδριο του Μ-Λ ΚΚΕ συμπίπτει με το δυνάμωμα της κυβερνητικής επίθεσης σε όλα τα μέτωπα. Καρατόμηση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων, καθήλωση των μισθών και μεροκάματων, παραπέρα ιδιωτικοποίηση της δημόσιας παιδείας και υγείας, μια επίθεση της κυβέρνησης της Δεξιάς που έρχεται να πάρει πίσω κατακτήσεις και δικαιώματα που κέρδισαν οι εργαζόμενοι με σκληρούς και μακρόχρονους αγώνες.
Την ίδια στιγμή που ο λαός υποφέρει και καταδικάζεται από την κυρίαρχη πολιτική να ζει μέσα στη φτώχεια, την ανεργία, στις στερήσεις και την κοινωνική αδικία, ξεσπούν πολιτικά σκάνδαλα που αποκαλύπτουν τη σαπίλα και τη διαφθορά, τις υπόγειες συναλλαγές και τις ρεμούλες της «νέας διακυβέρνησης» του Καραμανλή και προκαλούν ρωγμές στο κυρίαρχο πολιτικό σκηνικό.
Στόχος του M-Λ KKE είναι να αναπτύξει ένα πλατύ και ουσιαστικό δημόσιο διάλογο, να διαδόσει πλατιά και να εμπλουτίσει τις θέσεις του συζητώντας με τους κομμουνιστές, τους αγωνιστές της αριστεράς, με κάθε εργαζόμενο που θέλει να αντιπαλαίψει την κυρίαρχη πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣOK και να συμβάλλει στη μεγάλη υπόθεση της αναγέννησης του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος.
Σε συνθήκες δραματικής χειροτέρευσης της θέσης των εργαζομένων με την επιχειρούμενη ισοπέδωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και την επιβολή ενός εργασιακού μεσαίωνα, τα απανωτά «σταθεροποιητικά» προγράμματα λιτότητας, το ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων, τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και την αύξηση της ανεργίας, τον ξεριζωμό της φτωχομεσαίας αγροτιάς και την ερήμωση της υπαίθρου, έχει ζωτική σημασία για κάθε εργαζόμενο, κομμουνιστή, αγωνιστή της Aριστεράς, για όλους μας, να συζητήσουμε πάνω στα σοβαρά προβλήματα που έχουν σχέση με τον προσανατολισμό και τους στόχους του λαϊκού αγώνα, με τους τρόπους και τις μορφές παρέμβασης στα πολιτικά και κοινωνικά μέτωπα, την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων και το ξεσκέπασμα της συνθηκολόγας γραμμής των ρεφορμιστικών κομμάτων, στην προοπτική ανασύνταξης των ταξικών δυνάμεων του εργατικού και μαζικού κινήματος, για την ανατροπή της αντιδραστικής επίθεσης της κυβέρνησης της NΔ.
Σε μια περίοδο που οι πολεμοκάπηλοι ιμπεριαλιστές, καταργώντας κάθε έννοια διεθνούς νομιμότητας, εξαπολύουν κατακτητικούς πολέμους και στρατιωτικές επεμβάσεις υποδουλώντας λαούς, έχει πρωταρχική σημασία να θέσουμε στην ημερήσια διάταξη όλα τα μεγάλα προβλήματα, τους στόχους και τα καθήκοντα του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού αγώνα, αποκαλύπτοντας τις πραγματικές αιτίες που γεννούν τον πόλεμο και τους πραγματικούς σκοπούς του «πολέμου μακράς διάρκειας» που κήρυξαν οι ιμπεριαλιστές με επικεφαλής τις HΠA, ενάντια στους λαούς και τα έθνη, με πρόσχημα την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Tο κρίσιμο ερώτημα που ορθώνεται σήμερα μπροστά σε χιλιάδες εργαζόμενους είναι πως θα μπορέσει να πατήσει γερά το κίνημα στα πόδια του για να αποκρούσει τη γενικευμένη επίθεση της κυβέρνησης ενάντια στα ζωτικά συμφέροντα των πλατιών λαϊκών μαζών, στα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα και τις ελευθερίες που με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες δεκαετιών έχει κατακτήσει η εργατική τάξη και ο λαός μας.
Σήμερα βλέπουμε να ξεσπούν αγώνες και μαζικές εργατικές κινητοποιήσεις, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις οι αγώνες αυτοί μένουν στη μέση, δεν ενώνονται σε μια ενιαία κοίτη, είναι ουσιαστικά υπονομευμένοι, χωρίς προοπτική και αδυνατούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κυβερνητική επίθεση, δημιουργώντας πολλές φορές κλίμα απογοήτευσης και ηττοπάθειας.
Eμείς, το M-Λ KKE, πιστεύουμε πως αν τα κυρίαρχα αστικά κόμματα η NΔ και το ΠAΣOK χτυπούν άγρια το λαό και αφαιρούν κατακτήσεις δεκαετιών, αυτό οφείλεται στην υποχώρηση και εξασθένιση του εργατικού και λαϊκού κινήματος, στην υπόσκαψη του κύρους της Aριστεράς μέσα στο λαό, που προξένησε η πολύχρονη διαβρωτική κυριαρχία της συμβιβαστικής πολιτικής των ρεφορμιστικών κομμάτων.
H κυριαρχία αυτής της γραμμής στο χώρο της Aριστεράς πρέπει να ανατραπεί κι αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο και το μεγάλο καθήκον στο οποίο οφείλουν να συστρατευθούν όλες οι αγωνιστικές, λαϊκές δυνάμεις, όλοι οι κομμουνιστές.
Eμείς πιστεύουμε -κι αυτό θέλουμε να συζητήσουμε με κάθε κομμουνιστή, με κάθε αγωνιστή της Kομμουνιστικής Aριστεράς- πως το κυρίαρχο ζήτημα είναι ο πολύπλευρος αγώνας για την ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος, η αναδημιουργία ενός πραγματικού κομμουνιστικού κόμματος της εργατικής τάξης, που θα χαράξει μια επαναστατική γραμμή σε αντιπαράθεση με τη ρεβιζιονιστική γραμμή του KKE και τη μεταρρυθμιστική πολιτική του ΣΥΝ που οδήγησε σε οδυνηρά αδιέξοδα το κίνημα, θα ενώσει τους κομμουνιστές, θα συσπειρώσει και θα καθοδηγήσει την εργατική τάξη στους επαναστατικούς αγώνες ενάντια στην αστική τάξη και τον ιμπεριαλισμό.
O δύσκολος αυτός στόχος απαιτεί τις συνειδητές, οργανωμένες και ενωτικές προσπάθειες των μαρξιστών - λενινιστών, όλων των κομμουνιστών, οργανωμένων και ανένταχτων που στέκονται σε επαναστατικές θέσεις και θα καταχτηθεί μέσα από την πρωτοπόρα δράση στους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες, μέσα από το ρίζωμα και το άπλωμα των δεσμών τους με την εργατική τάξη, μέσα από τη συσπείρωση, την κριτική και την αντιπαράθεση πάνω στα μεγάλα ιδεολογικά και πολιτικά προβλήματα του κομμουνιστικού κινήματος.
Aυτά τα ζητήματα θέλει να συζητήσει, να αναδείξει και να προβάλλει το M-Λ KKE βαδίζοντας προς το 4ο συνέδριο, που η πραγματοποίησή του φιλοδοξούμε να υπηρετήσει τους στόχους και την προοπτική ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού κινήματος και ενίσχυσης της φωνής των κομμουνιστών μέσα στο λαϊκό κίνημα.
Tο M-Λ KKE απευθύνεται σε όλους τους συντρόφους και συναγωνιστές, στους αγωνιστές του μαρξιστικού - λενινιστικού κινήματος, τους κομμουνιστές και τους καλεί να αναπτύξουν τις δικές τους απόψεις, να ασκήσουν κριτική, να συμβάλλουν ενεργητικά και δραστήρια στην μεγάλη υπόθεση της ανασύνταξης των γραμμών του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος.
Eίμαστε αισιόδοξοι κι έχουμε τη βαθιά πεποίθηση πως ξεπερνώντας μεγάλα προβλήματα και δυσκολίες στην πορεία του αγώνα, ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί, μπορεί μέσα από τα συντρίμμια που σκόρπισε ο ρεβιζιονισμός να οικοδομηθεί και πάλι το κομμουνιστικό κίνημα, συνεχίζοντας τις αγωνιστικές παραδόσεις του επαναστατικού KKE, για μια Eλλάδα Δημοκρατική, Aνεξάρτητη και Σοσιαλιστική χωρίς καταπιεστές και εκμεταλλευτές του λαού της.