Πολιτικές Αναλύσεις

201720 Μαρ

Στην επέτειο για τα 60 χρόνια, η ΕΕ βυθίζεται στην πιο βαθιά κρίση της ιστορίας της

Το μέλλον του ελληνικού λαού κρίνεται στον αγώνα για εθνική ανεξαρτησία

Στην επέτειο για τα 60 χρόνια “κοινής ευρωπαϊκής αγοράς” οι ηγετικοί κύκλοι της ΕΕ θα συναντηθούν σε Σύνοδο Κορυφής στη Ρώμη έχοντας στην ατζέντα τους ένα κάθε άλλο παρά εορταστικό πρόγραμμα. Σε μια περίοδο που το “ευρωπαϊκό οικοδόμημα”, το απατηλό αφήγημα του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού, βυθίζεται στην πιο βαθιά κρίση της ιστορίας του, οι κυρίαρχοι της ΕΕ καλούνται να πάρουν αποφάσεις που θα σκιαγραφούν το μέλλον της. Αποφάσεις που, εκτός των άλλων, έχουν να κάνουν και με τα εναλλακτικά σενάρια της “ΕΕ των πολλών ταχυτήτων”, τα οποία το τελευταίο διάστημα κερδίζουν όλο και περισσότερους υποστηρικτές. Ανάμεσα σε αυτούς και η καγκελάριος της Γερμανίας, που για πρώτη φορά τάχθηκε ανοιχτά υπέρ μιας τέτοιας προοπτικής.


201716 Μαρ

Η κυβέρνηση στήνει σκηνικό απάτης και δημαγωγίας για να περάσει τα νέα αντιλαϊκά μέτρα

Στην Αθήνα βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα οι «θεσμοί», ξετινάζοντας για άλλη μία φορά τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης και υπενθυμίζοντάς της το ρόλο τους σαν επικυρίαρχων στη χώρα μας. Από την άλλη μεριά και ο κυβερνητικός αποπροσανατολισμός που με την πρόταξη της «συνταγματικής αναθεώρησης με «συμμετοχή του λαού», αλλά και του διαβόητου σχεδίου «παραγωγικής ανασυγκρότησης», επιχειρεί να αποσιωπήσει το ήδη έτοιμο «αναθεωρημένο Μνημόνιο συνεργασίας», που αναφέρεται στις νέες –μετά το 2018- επαχθέστατες απαιτήσεις των δανειστών, για τα επόμενα χρόνια. Αν μάλιστα υπάρξει και συμβιβασμός Ε.Ε και ΔΝΤ σχετικά με το ζήτημα της «βιωσιμότητας» του ελληνικού χρέους, τότε ανοίγει ο δρόμος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο «πρόγραμμα» και άρα για την υπογραφή ενός ακόμη Μνημονίου (Memorandum of Economic and Financial Policies -MEFP) από την πλευρά του Ταμείου, με νέες αξιώσεις.


201715 Μαρ

Σχέδια αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού

Στο έδαφος της διαρκώς κλιμακούμενης λαϊκής δυσαρέσκειας και αποδοκιμασίας, που αποτελούν ήδη θηλιά στο λαιμό της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τα αστικά επιτελεία απεργάζονται ποικίλα σενάρια αναμόρφωσης του ρευστού πολιτικού σκηνικού. Στα πλαίσια αυτά πληθαίνουν οι φωνές στον ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της συμπόρευσης με το ΠΑΣΟΚ “αν ξεκαθαρίσει με το νεοφιλελεύθερο πρόσφατο παρελθόν του” και “με τα βαρίδια Βενιζέλο και Λοβέρδο”.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, αντιλαμβανόμενος ότι έχει πάψει πλέον το κόμμα του να αποτελεί το προνομιακό δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ, πασχίζει σε κάθε περίπτωση να ανακόψει την επιχειρούμενη προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ. Εξού και το θερμό επεισόδιο στη Βουλή με το Θεοχαρόπουλο, που συνοδεύτηκε από το δημαγωγικό ύψωμα των τόνων απέναντι στο κόμμα Γεννηματά με αφορμή τα εξοπλιστικά. Στο ίδιο μήκος κύματος η εκπρόσωπος τύπaου των ΑΝΕΛ έκανε λόγο για “την έντιμη συμφωνία ανάμεσα στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ... οποιαδήποτε πρόταση για συνύπαρξη με το ΠΑΣΟΚ προσκρούει σε αυτό το θεμελιώδες στοιχείο αυτής της έντιμης συμφωνίας”. Ωστόσο όλα δείχνουν πως βαθαίνει το ρήγμα στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης (και) μεταξύ των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.


201714 Μαρ

"Χρησμοί" για το μέλλον της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας, της ΕΕ και της Ελλάδας

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Ξεκίνησε την Πέμπτη 2 Μαρτίου και ολοκληρώθηκε την Κυριακή 5 Μαρτίου το 2ο ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών. Περισσότεροι από 250 συμμετέχοντες, πολιτικοί, οικονομικοί, ακαδημαϊκοί παράγοντες, συζήτησαν θέματα που απασχολούν την πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας στον κόσμο, στην Ευρώπη και φυσικά στην Ελλάδα.

Οι συζητήσεις, με φόντο τα 5 σενάρια Γιούνκερ για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινήθηκαν σε 4 κύριους άξονες: Παγκόσμιες γεωπολιτικές ανακατατάξεις, ευρωπαϊκές προκλήσεις, ζητήματα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ζητήματα οικονομικής ανάπτυξης. Κάθε άξονας περιλάμβανε επιμέρους θεματικές (πλέον των 40) με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων αξιωματούχων και εμπειρογνωμόνων.


201714 Μαρ

Η άτυπη Σύνοδος Κορυφής στις Βερσαλλίες εγκαινίασε την "Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων"

Καθώς η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση εξακολουθεί να πλήττει τις περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες, κι ενώ α) συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές σαν απότοκο των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων,  β) παρατηρείται ραγδαία άνοδος της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς, γ) οξύνονται οι εντάσεις στην πολιτική Τραμπ κατά της Κίνας, της Γερμανίας και της Ρωσίας, δ) το φάντασμα του Brexit στοιχειώνει όλο και περισσότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε., ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ, απορρίπτοντας την πάλαι ποτέ θέση περί «ομοσπονδιοποίησης της Ε.Ε.», παρουσίασε στις 1 Μάρτη, στο Ευρωκοινοβούλιο, πέντε σενάρια («η κατάσταση στην Ε.Ε. παραμένει όπως είναι», «η Ε.Ε. επικεντρώνεται μονάχα στην ενιαία αγορά», «Όσοι θέλουν περισσότερα, κάνουν περισσότερα», «Λιγότερα με πιο αποδοτικό τρόπο», και «εμβάθυνση της Ε.Ε.») με κοινό παρονομαστή την προάσπιση των συμφερόντων του δυτικοευρωπαϊκού μονοπωλιακού κεφαλαίου των ισχυρότερων κρατών-μελών της Ε.Ε. και παράλληλα τη σύνθλιψη της εργατικής τάξης, ως αποτέλεσμα των «ανησυχιών», των «προβληματισμών», των «εναλλακτικών λύσεων», των σκληρών αντιπαραθέσεων από τις διάφορες μερίδες των ευρωπαϊκών αστικών τάξεων, μέσα στους κόλπους της «Κοινότητας» και κάτω από το βάρος όλων των προαναφερθέντων προβλημάτων.
Μεγάλη Προλεταριακή Πολιτιστική Επανάσταση