Πολιτικές Αναλύσεις

201719 Απρ

Η ελληνοτουρκική κρίση και ο κίνδυνος του πολέμου

(Το άρθρο που δημοσιεύουμε γράφηκε και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Λαϊκός Δρόμος" στις 8 Απρίλη 2017, πριν από δημοψήφισμα στην Τουρκία)

Τη μεθεπόμενη Κυριακή, 16 Απρίλη, διεξάγεται στην Τουρκία το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, που η ουσία της συνίσταται στην αποφασιστική ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου της Δημοκρατίας, στην πραγματικότητα στην αλλαγή πολιτικής διακυβέρνησης, με την καθιέρωση “προεδρικής δημοκρατίας”. Το πρώτο βήμα έγινε τον Αύγουστο του 2014, με την εκλογή του Ερντογάν για πρώτη φορά με καθολική ψηφοφορία στην προεδρία της Δημοκρατίας και αφού στη συνέχεια δεν είχε τους συσχετισμούς για να περάσει από το κοινοβούλιο τη συνταγματική αναθεώρηση, προκήρυξε το δημοψήφισμα, για να συγκεντρώσει η προεδρία τις  βασικές πολιτικές, νομοθετικές, δικαστικές, εκτελεστικές εξουσίες με την κατάργηση της θέσης του πρωθυπουργού, και τη μεταφορά των εξουσιών του στον πρόεδρο, που συγκροτεί αυτός την κυβέρνηση, διορίζει τους υπουργούς κ.λ.π.


201714 Απρ

Ακραία φτωχοποίηση της Ελλάδας των μνημονίων

Παραπέρα επιδείνωση με τη δεύτερη αξιολόγηση

Πριν  ακόμα συμφωνηθούν, νομοθετηθούν και μπουν σε εφαρμογή τα νέα εξοντωτικά μέτρα η Ελλάδα μετατρέπεται όλο και με ταχύτερους ρυθμούς σε μια τριτοκοσμική χώρα και ο λαός μας οδηγείται στην πιο ακραία φτωχοποίηση, την εξαθλίωση και τη δυστυχία. Μια σύντομη σκιαγράφηση της σημερινής κατάστασης δείχνει με τον πιο αδιάψευστο τρόπο που οδηγεί το λαό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, κυβέρνηση της υποτέλειας και του χαμερπισμού, υπακούοντας και εφαρμόζοντας τις απαιτήσεις του ιμπεριαλισμού.


201711 Απρ

Η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τις εντολές των δανειστών

Με το γνωστό σκοτσέζικο ντους, από την πλευρά των δανειστών και την έτοιμη για κάθε υποχώρηση και συμβιβασμό συγκυβέρνηση, συνεχίστηκε η φαρσοκωμωδία της «αξιολόγησης». Oι Ευρωπαίοι  συνεχίζουν τις απειλητικές δηλώσεις ότι σε περίπτωση μεγαλύτερης καθυστέρησης στη διαπραγμάτευση, «η κατάσταση της οικονομίας θα έχει αλλάξει τόσο πολύ, που θα πρέπει να τα ξαναδούμε όλα από την αρχή». Ήδη, η Έκθεση της Κομισιόν για τις «Εαρινές Προβλέψεις», κατεβάζει για το 2017, τον πήχη της αναμενόμενης ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία, πολύ πιο χαμηλά από το 2,7%, της προηγούμενης Έκθεσης. Από την πλευρά του ο «φιλέλληνας» Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π.Μοσκοβισί, με κυνικές δηλώσεις, πιέζει ασφυκτικά για άμεση υπογραφή τεχνικής συμφωνίας ώστε «να περιοριστούν τα ρίσκα που προκαλούνται από τις καθυστερήσεις». Όμως, η γνωστή παρελκυστική τακτική του Β.Σόιμπλε φαίνεται να έδωσε τον τόνο στη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στη Μάλτα. Το Βερολίνο ουσιαστικά συντάσσεται με τις νέες απαιτήσεις του ΔΝΤ, το οποίο επαναφέρει το «δημοσιονομικό κόφτη», αμφισβητεί την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και πιέζει για μετακύληση της εφαρμογής των μέτρων για τις συντάξεις και το αφορολόγητο, ήδη από το 2018!


201710 Απρ

Παγκόσμιο χρέος

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Την ώρα που ο ελληνικός λαός συνθλίβεται με ολοένα και πιο βάρβαρα μέτρα προκειμένου να καταστεί  “βιώσιμο” και “διαχειρίσιμο” το χρέος της χώρας, έρχονται στο φως της δημοσιότητας στοιχεία που δείχνουν ότι η σαθρή ιμπεριαλιστική προπαγάνδα δεν μπορεί να κρύψει το ραγδαίο βάθεμα της οικονομικής κρίσης.


201710 Απρ

Ασφυκτικές πιέσεις από την ΕΕ για μαζικές απελάσεις

 


Το προσφυγικό ζήτημα δεν βρίσκεται στο προσκήνιο με την ένταση του προηγούμενου διαστήματος, όχι γιατί λύθηκαν τα προβλήματα, αλλά γιατί αυτές οι μειωμένες «ροές» είναι μέχρι στιγμής διαχειρίσιμες, με τους απάνθρωπους όρους που επέβαλλε η πρωτοφανής σε σκληρότητα αντιμεταναστευτική ευρωπαϊκή ατζέντα και υλοποιεί απαρέγκλιτα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Μεγάλη Προλεταριακή Πολιτιστική Επανάσταση