Πολιτικές Αναλύσεις

201709 Δεκ

Τάξη και ταξική συνείδηση

Η έννοια της τάξης και της ταξικής συνείδησης απασχόλησε και απασχολεί τη διανόηση και την αριστερά.

Σ’ αντίθεση με τη δεξιά και τις θεωρίες της που ερμηνεύουν την ιστορική εξέλιξη κυρίως με τη βούληση των προσωπικοτήτων και των εθνών, ο μαρξισμός εισήγαγε την έννοια των τάξεων και της ταξικής πάλης ως κινητήριας δύναμης της ιστορίας. Ο Μαρξ δεν μας άφησε κανέναν πλήρη ορισμό· ο Λένιν όμως γράφει συμπυκνωμένα και με επιστημονική ακρίβεια: «Τάξεις ονομάζονται μεγάλες ομάδες ανθρώπων που ξεχωρίζουν μεταξύ τους, από τη θέση που έχουν μέσα σε ένα ιστορικά καθορισμένο σύστημα της κοινωνικής παραγωγής, από τη σχέση τους που είναι στο μεγαλύτερο μέρος κατοχυρωμένη και διατυπωμένη με νόμους, προς τα μέσα παραγωγής, από το ρόλο τους στην κοινωνική οργάνωση της εργασίας και συνεπώς από τους τρόπους που ιδιοποιούνται τη μερίδα του κοινωνικού πλούτου που διαθέτουν…» (δηλαδή πώς και πόσο αμείβονται).


201703 Δεκ

Επιχείρηση νεκρανάστασης του ΠΑΣΟΚ  "Κίνημα Αλλαγής" εξαπάτησης και δημαγωγίας

 

Η Φ. Γεννηματά είναι λοιπόν και με τη βούλα η εκλεκτή των οικο­νομικοπολιτικών κέντρων εξουσίας που επιχειρούν να νεκραναστήσουν τον χρεοκοπημένο πασοκισμό και μαζί του τον συρφετό των πολιτικά αποτυ­χημένων και καταδικασμένων στη λαϊκή συνείδηση πρώην πρωθυ­πουργικών σημιτικών και όχι μόνο στελεχών, με επικοινωνιακό όχημα τον περιβόητο «νέο φορέα».


201703 Δεκ

Για την κρίση της ΕΑΑΚ και τα εκφυλιστικά φαινόμενα τυφλής βίας στο εσωτερικό της

 

 

Στην εφημερίδα «ΠΡΙΝ» στις 26/11 δημοσιεύτηκαν δύο κείμενα που τιτλοφορούνταν αντίστοιχα «Η πολιτική κρίση της ΕΑΑΚ και η υπέρβασή της» και «Για μια ΕΑΑΚ δημοκρατική, αντικαπιταλιστική, εργατικής στροφής».


201702 Δεκ

Αν θέλουμε πραγματικά να συζητήσουμε και να αντιπαρατεθούμε

Με βάση την εκδήλωση της “Πορείας” στο “Σήμα” για τη Βενεζουέλα, ξεκίνησαν δυο σύντροφοι του ΚΚΕ(μ-λ) μια αντιπαράθεση απέναντι στο Μ-Λ ΚΚΕ μέσα από το ιστολόγιο “Αντιγειτονιές”, που διευρύνθηκε και επεκτάθηκε με πληθώρα σχολίων και με απάντηση των εκπροσώπων της “Πορείας” και του συντονιστή της εκδήλωσης. Τώρα, επανέρχονται ξανά οι δύο σύντροφοι με νέα ανάρτησή τους στις “Αντιγειτονιές” και οι υπεύθυνοι του ιστολογίου καλούν τα μέλη του Μ-Λ ΚΚΕ ότι είναι “ευπρόσδεκτα” να συμμετάσχουν στο διάλογο που συνεχίζεται γι' αυτό το ζήτημα.


201709 Δεκ

Τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα του Ιμπεριαλισμού

Με αφορμή ένα ντοκιμαντέρ του CNN το οποίο ανέδειξε τα σκλαβοπάζαρα στη Λιβύη, λίγο έξω από την Τρίπολη, όπου άνθρωποι, πρόσφυγες και μετανάστες από την Υποσαχάρια Αφρική, δημοπρατούνται, οι εκπρόσωποι του ιμπεριαλισμού ως ανυποψίαστοι και ανίδεοι εξέφρασαν δήθεν τον αποτροπιασμό τους.
100 χρόνια από την Οκτωβριανή επανάσταση


Πολιτικός Διάλογος στη ΛΑ-ΑΑΣ


Μακρόνησος 1947 - 2017