Πολιτικές Αναλύσεις

201812 Φεβ

Αλήθειες και ψέματα για το «Μακεδονικό ζήτημα»

Για το έθνος

Η συζήτηση για τον ορισμό και την έννοια του έθνους γιγάντωσε στα τέλη του 19ου αιώνα όταν από τη βάρβαρη πολιτική των μεγάλων δυνάμεων (Γερμανία-Αυστροουγγαρία-Ρωσία-Αγγλία-Γαλλία-Ιταλία) αλλά και κρατών-φυλακή, όπως ήταν η Οθωμανική αυτοκρατορία, γεννιόταν το πρώτο μεγάλο αντιαποικιακό απελευθερωτικό ρεύμα που γεννούσε έθνη-κράτη. Το δεύτερο κύμα προέκυψε ύστερα από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και το τρίτο -πιο σύγχρονο- ύστερα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το κόμμα των μπολσεβίκων ανέθεσε στον Ι.Β.Στάλιν να παρουσιάσει τις θέσεις του για το ζήτημα του έθνους. Ο τελευταίος συνέγραψε το βιβλίο «Ο μαρξισμός και το εθνικό ζήτημα» (Βιέννη 1912/1913), το οποίο αποτελεί και την πλέον ολοκληρωμένη επιστημονική μελέτη για το ζήτημα.


201811 Φεβ

Ο πρέσβης των ΗΠΑ παρεμβαίνει με προκλητικό τρόπο και υπαγορεύει τα συμφέροντα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού

Ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, όσο περνάει ο καιρός επιβεβαιώνει τη φήμη που τον ακολουθεί από τη θητεία του στην Ουκρανία, κατά την περίοδο του φασιστικού πραξικοπήματος.


201818 Φεβ

Οι ψευδεπίγραφες προτάσεις "κοινής δράσης" του ΠΑΜΕ και η κλιμάκωση του αγώνα μετά από... 3 μήνες

Μετά την αποδιοργανωτική πρακτική που εφάρμοσε το ΠΑΜΕ και για τις κινητοποιήσεις ενάντια στο πολυνομοσχέδιο τον Γενάρη (σε αυτήν ασκήσαμε κριτική στα δύο προηγούμενα φύλλα του Λ.Δ),  επανέρχεται με ένα “ συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης” στο οποίο κατέληξε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του.


201811 Φεβ

Σενάρια συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το νέο κεντροαριστερό δεκανίκι

 

Στον απόηχο των εξελίξεων που πυροδότησαν τα εθνικιστικά  συλλαλητήρια, έγινε φανερό πως το ρήγμα στις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων μεγαλώνει συνεχώς, στο βαθμό που ο Τσίπρας εμπλέκει όλο και πιο βαθιά τη χώρα στους αμερικανονατοϊκούς σχεδιασμούς και οι ξένοι προστάτες, που υπαγορεύουν τις σχετικές διαπραγματεύσεις, πριμοδοτούν σενάρια λύσεων που εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους.


201811 Φεβ

Εθνικισμός, υποτέλεια και σκάνδαλα  το πραγματικό πρόσωπο της ΝΔ

 

Αντιφατική διαφαίνεται η κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ, δημιουργώντας εσωκομματικά προβλήματα για τον τρόπο επίλυσής τους στον αρχηγό της, Κ. Μητσοτάκη.
100 χρόνια από την Οκτωβριανή επανάσταση


Πολιτικός Διάλογος στη ΛΑ-ΑΑΣ


Μακρόνησος 1947 - 2017