Πολιτικές Αναλύσεις

201803 Ιούλ

Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για το Προσφυγικό

Ένταση της καταστολής, περιφρούρηση των συνόρων, επιτάχυνση των επιστροφών

Η Σύνοδος Κορυφής 28 - 29 Ιουνίου, ύστερα από σκληρά παζαρέματα κατέληξε σε συμφωνία, εκφράζοντας την αποφασιστικότητα για ακόμα αποτελεσματικότερη αναχαίτιση προσφύγων και μεταναστών από το ευρωπαϊκό έδαφος. Αυτό αποτυπώνεται και στις προτάσεις Γιούνκερ που περιλαμβάνουν ενίσχυση της Frontex με 10.000 φύλακες για την περιφρούρηση των εξωτερικών συνόρων, δημιουργία κέντρων υ­ποδοχής εκτός ΕΕ, ξεκαθάρισμα κανονισμών και σκλήρυνση των μέτρων για τις λεγόμενες δευτερογενείς ροές, δηλαδή τη μετακίνηση από τις χώρες εισόδου στις υπόλοιπες και φυσικά πακέτο «βοήθειας» 500 εκατομμυρίων ευρώ σε αφρικανικές χώρες για τη συγκράτηση μεταναστών.


201801 Ιούλ

Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ

«Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επεμβάσεων» στα πλαίσια του ΝΑΤΟ

Με βασικό άξονα τη «Νέα Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας» του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, τον συντονισμό με τις πολιτικό-στρατιωτικές δομές της νεοσύστατης «Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Επεμβάσεων» στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και βασικό ζήτημα τη «στρατιωτική κινητικότητα», θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 και 12 Ιουλίου 2018.

Στις 25 Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο, πέρα από την προκαθορισμένη θεματολογία, συνεδρίασαν οι υπουργοί Άμυνας Γαλλίας, Γερμανίας, Ολλανδίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Αγγλίας και υπέγραψαν την επιστολή Πρόθεσης Συμμετοχής στην «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επεμβάσεων». Η Πρωτο­βουλία­ αυτή (ιδέα του Γάλλου προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν) θα αποτελέσει ένα νέο πολιτικό-στρατιωτικό σχήμα με στόχο να παρακάμπτει καθυστερήσεις και «γραφειο­κρατικά κωλύματα» και να επεμβαίνει άμεσα σε τρίτες χώρες με διάφορα προσχήματα, όπου κρίνουν ότι θίγονται τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.


201805 Ιούλ

Πατριδεμπόριο από ΝΔ και στο βάθος ... πειθήνια προσαρμογή στα ξένα αφεντικά

Η πρόσφατη συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα στις κυβερνήσεις Ελλάδας – πΓΔΜ αποτελεί αναμφισβήτητο προϊόν της πιο εξόφθαλμης υποτελούς πολιτικής των δύο πλευρών στις απαιτήσεις και τα φιλοπόλεμα σχέδια πρώτα και κύρια του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού αλλά και της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Το επόμενο στάδιο, αυτό της κύρωσης της συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο, εξακολουθεί να προκαλεί κλυδωνισμούς και αναταράξεις στο εσωτερικό της ΝΔ.

Απ’ ό,τι φαίνεται η ηγεσία της ΝΔ άφησε κατά μέρος τις – μέχρι πρότινος – επίσημες θέσεις της, περί «σύνθετης ονομασίας» για το πρόβλημα του ονόματος και ο Κυρ. Μητσοτάκης προσχωρεί για τα καλά στην ακροδεξιά ρητορική που υπαγορεύει εδώ και καιρό η πτέρυγα που εκπροσωπούν ο Σαμαράς μαζί με τους Γεωργιάδη – Βορίδη. Έτσι το τελευταίο διάστημα αμέσως μετά τη συμφωνία παρέχει πολιτική στήριξη, άλλοτε φανερή και άλλες φορές συγκαλυμμένη, σε κάθε είδους εθνικιστικές και μισαλλόδοξες ενέργειες που μεθοδεύονται από ακραίους εθνικιστικούς κύκλους στο εσωτερικό της χώρας.


201801 Ιούλ

Μεταμνημονιακή εποχή…

Με διθυράμβους και φιέστες στο Ζάππειο υποδέχθηκε η συγκυβέρνηση το «Πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης» ή αλλιώς τέταρτο Μνημόνιο, απότοκο του Eurogroup της 21ης Ιούνη. Η «νέα εποχή για τους Έλληνες», το «τέλος των Μνημονίων», η «έξοδος από το τούνελ», η «ιστορική συμφωνία», η «επάνοδος στη σταθερότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ασφάλεια και την κανονικότητα» και πολλά άλλα. Ο «για πρώτη φορά γραβάτα» πρωθυπουργός, επιχείρησε να διαμορφώσει ένα κλίμα προεκλογικής αισιοδοξίας σε ένα λαό που στα οκτώ αυτά χρόνια των Μνημονίων έχασε από το εισόδημά του πάνω από 60 δις €, ενώ παράλληλα θα παραμένει καθηλωμένος στο καθεστώς της ανελέητης φορολογίας, της υποτιμημένης εργασίας, των επιταχυνόμενων πλειστηριασμών, των σχεδόν ανύπαρκτων κοινωνικών παροχών Υγείας, Παιδείας και Πρόνοιας, των μεσαιωνικών εργασιακών σχέσεων, της ανεργίας, του επονείδιστου χρέους και γενικά όλων των αντιλαϊκών μέτρων αθροιστικά τριών Μνημονίων, για τουλάχιστον άλλα σαράντα χρόνια. Άλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σε πολλά σημεία της ομιλίας του στο Ζάππειο, ξεκαθάρισε ότι: «δεν έχουμε σκοπό να επιστρέψουμε στην Ελλάδα του χτες», ξεκόβοντας μια και καλή κάθε ελπίδα του λαού για ανάκτηση των κεκτημένων του. Ωστόσο, επί της ουσίας αυτό που πέτυχαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις μετά από τρία Μνημόνια και 274 δις € δανειακής βοήθειας, ήταν να ανταλλάξουν τα παλιά χρέη με καινούργια, οδηγώντας σε μία πρωτοφανή υποτίμηση της ζωής εκατομμυρίων Ελλήνων. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα του «τέλους των Μνημονίων» που αποφάσισαν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και αποδέχθηκε δουλικά η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μαζί με τις τεράστιες παροχές στα ξένα και ντόπια μονοπώλια.


201817 Ιούλ

Θερμά συγχαρητήρια των ιμπεριαλιστών προς τις κυβερνήσεις Τσίπρα-Ζάεφ

Πρώτες τριβές και αντιθέσεις - Διεργασίες στα αστικά κόμματα

Υπό την επίβλεψη της αρμόδιας για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ, Φ. Μογκερίνι, και του επιτρόπου Διεύρυνσης, Γ. Χαν, του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μ. Νίμιτς, παρουσία των πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ, υπογράφτηκε απ' τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων, Κοτζιά και Ντιμιτρόφ, η συμφωνία για το όνομα της πΓΔΜ, σε ειδική τελετή στις Πρέσπες.

Είχαν προηγηθεί στην Ελληνική Βουλή «αποκαλύψεις», προσωπικές επιθέσεις και κοκορομαχίες από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα για το ποιος εξυπηρετεί πιο αποτελεσματικά τους «εθνικούς» στόχους, αποσιωπώντας όμως το πραγματικό, ευρωατλαντικό περιεχόμενο της συμφωνίας.
Μακρόνησος 2018


6ο Συνέδριο Μ-Λ ΚΚΕ


Μακρόνησος 1947 - 2017