Πολιτικές Αναλύσεις

201818 Σεπ

Σκάνδαλα, σήψη και δυσωδία αναδύονται από τους κόλπους της ΝΔ

Ένα ακόμα σκάνδαλο που έρχεται από παλιά βλέπει το φως της πολιτικής επικαιρότητας και προκαλεί έντονους τριγμούς στον ένα από τους δύο πυλώνες του αστικού πολιτικού συστήματος, τη ΝΔ. Πρόκειται για την πολύκροτη υπόθεση του Αρ. Φλώρου, επικεφαλής της “ENERGA”, γνωστής ιδιωτικής εταιρίας διανομής ρεύματος.


201810 Σεπ

Καμιά δημαγωγία της κυβέρνησης στη ΔΕΘ δεν μπορεί να κρύψει το βαρύ αντιλαϊκό έργο της

Δεν υπάρχει η αμφιβολία πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει προετοιμαστεί για να επιδοθεί σε θριαμβολογίες στη φετινή ΔΕΘ. Εκμεταλλευόμενη τη συγκυρία της τυπικής λήξης, στις 20 Αυγούστου, του λεγόμενου “προγράμματος στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας” και προσπαθώντας να την εμφανίσει, παραπλανητικά, ως “τέλος των μνημονίων”, αλλά και επιλέγοντας ως “τιμώμενη” χώρα της ΔΕΘ τις ΗΠΑ, για να ισχυρισθεί πως η παρουσία τους “στέλνει μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία” και “αναγνώρισης της σταθερότητας” και του “περιφερειακού ρόλου της”, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει με την ομιλία και τη συνέντευξη του Αλ.Τσίπρα να σπείρει ψεύτικες εντυπώσεις για τα πραγματικά αποτελέσματα της οικονομικής, της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της,  για να μετριάσει την αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια για τα έργα της και να εγγράψει υποθήκες για τις προσεχείς απανωτές εκλογές του 2019.


201818 Σεπ

Μπήκαμε... στη μεταμνημονιακή εποχή με όλα τα βάρβαρα μνημονιακά μέτρα σε ισχύ

Ήδη, από τις 20 Αυγούστου η χώρα έχει μπει στη λεγόμενη μεταμνημονιακή εποχή που συνοδεύεται από ένα άτυπο, αλλά εξίσου επώδυνο για το λαό, τέταρτο Μνημόνιο.

Φυσικά, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πανηγυρίζει το γεγονός, μαζί με την ντόπια ολιγαρχία και τους δανειστές. Από την Ιθάκη ο Τσίπρας σε ρόλο Οδυσσέα-Χατζιαβάτη, εξέπεμψε νέες προεκλογικές φανφάρες νοιώθοντας πίσω του την αβέβαιη στήριξη των ξένων ιμπεριαλιστικών κέν­τρων και μπροστά του, τόσο μία ακροβολισμένη ΝΔ, όσο και μία ελάσσονα πολυκερματισμένη αντιπολίτευση. Έτσι, με φουσκωμένα τα προεκλογικά πανιά του, ο πρωθυπουργός ζήτησε τη «συμμετοχή της κοινωνίας στο σχεδιασμό της επόμενης μέρας» -με δυο λόγια, τη λαϊκή συνενοχή στις επερχόμενες αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις»-, ενώ αξίωσε από τις υπόλοιπες δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, να «συζητήσουν για την εκπόνηση ενός σχεδίου το οποίο πραγματικά ενώνει όλο τον ελληνικό λαό», δηλ. του σχεδίου για την έξοδο στις «αγορές» και την προώθηση των «επενδύσεων»! Παράλληλα, απέκλεισε κάθε σκέψη επιστροφής στις «παθογένειες» του παρελθόντος, προφανώς αναφερόμενος στις εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα που λεηλάτησε η μνημονιακή πολιτική.


201812 Σεπ

Μαύρη αντιμεταναστευτική εκστρατεία των ακροδεξιών και φασιστικών δυνάμεων στο ευρωπαϊκό φρούριο

Στους άξονες που έθεσε η τελευταία Σύνοδος Κορυφής για το Προσφυγικό κινούνται οι χώρες της ΕΕ, αναζητώντας νέες πρακτικές αποτροπής εισόδου αλλά και αποκλεισμού από την ευρωπαϊκή επικράτεια προσφύγων και μεταναστών.

Οι επιμέρους διαφοροποιήσεις αποτελούν μό­νιμο σημείο τριβών και σφοδρών αντιπαραθέσεων με  απώτερο στόχο να διασφαλίσει στο εσωτερικό της η καθεμία υγειονομική ζώνη, ελάχιστης ως μηδενικής υποδοχής προσφύγων. Και όλα αυτά ενώ η βάρβαρη αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ έχει ουσιαστικά αποδώσει, μειώνοντας κατά 80% τις ροές από το 2015, αυξάνοντας κατακόρυφα τις μαζικές απορρίψεις ασύλου και τις απελάσεις για όσους κατατρεγμένους γλύτωσαν από τις αναχαιτίσεις στη Μεσόγειο, τα σιδερόφρακτα σύνορα, τα τείχη που υψώθηκαν.


201824 Ιούλ

ΚΙΝΑΛ - Ποτάμι μεθεόρτια του διαζυγίου

 

Τρεις μήνες μετά την ίδρυση του "ελπιδοφόρου νέου εγχειρήματος" ο Σ.Θεοδωράκης έβαλε τέλος στη συμπόρευσή του με το Κίνημα Αλλαγής, ασκώντας δριμεία κριτική στη Φ. Γεννηματά για παλαιοκομματισμό και μεταρρυθμιστική άπνοια.
Μακρόνησος 2018


6ο Συνέδριο Μ-Λ ΚΚΕ


Μακρόνησος 1947 - 2017