Επίκαιροι Σχολιασμοί

201714 Ιούν

οι Πύλες του Πολιτικού Παραδόξου

Αίτημα πυρασφάλειας από τους τέως εμπρηστές

«Η κυβέρνηση αδιαφορεί προκλητικά για τη ζημιά που έχει προκαλέσει στη χώρα και συνεχίζει να παρακολουθεί με απάθεια την κοινωνία να στενάζει και την οικονομία να βουλιάζει», τόνισε, και πολύ σωστά, ο τέως μπασκετμπολίστας και νυν εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, απαντώντας στις 7 Ιουνίου, σε δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, οι οποίες έγιναν την ίδια ημέρα. Και συνέχισε: «Ψήφισαν τα πιο επώδυνα μέτρα του τέταρτου μνημονίου, με περικοπές συντάξεων, μισθών και μείωση αφορολόγητου, για να μην πάρουν τίποτα. Ούτε συμφωνία, ούτε ποσοτική χαλάρωση, ούτε χρέος. Παρόλα αυτά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξακολουθεί να βλέπει θετικά σημάδια στην οικονομία…» για να κλείσει εμφατικά, όσο και ρητορικά: «Αλήθεια, σε ποιους απευθύνεται; Αντί να αναλάβουν τις βαριές ευθύνες τους για την πορεία της χώρας, συνεχίζουν με θράσος να κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό. Είναι αδιόρθωτοι!».


201713 Ιούν

Κούριερ, ντελίβερι, «εξωτερικοί» οδηγοί δικύκλων

Μαζική απεργία - Δίκαια αιτήματα

Απεργία πραγματοποίησαν στις 25/05/2017 οι εργαζόμενοι υπηρεσιών courier, delivery και εξωτερικών εργασιών με μηχανάκι, πραγματοποιώντας συγκέντρωση στο Πεδίο του Άρεως και μοτοπορεία στην πόλη.

Τα αιτήματά τους είναι για τις εργασίες αυτές να παρέχουν οι εργοδότες τα μηχανάκια καθώς και τα κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας, να ενταχθεί το επάγγελμά τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, καθώς και ενιαία ειδικότητα με ΣΣΕ.

Ως γνωστόν, σε αυτό το χώρο εργασίας και ιδιαίτερα στο delivery της εστίασης, ούτε καν πληρώνονται άνθρωποι που πραγματοποιούν αυτή την εργασία έχοντας ως μοναδική αμοιβή τα φιλοδωρήματα των πελατών. Αλλά όπως λένε και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και για όλους τους χώρους εργασίας “...Μέχρι στιγμής οι εργοδότες είναι απαλλαγμένοι από την υποχρέωση να παρέχουν εταιρικά δίκυκλα στους εργαζόμενους. Οι διανομείς χρησιμοποιούν τα δικά τους μηχανάκια και επωμίζονται οι ίδιοι τα έξοδα συντήρησης, ασφάλισης και βενζίνης...”.


201713 Ιούν

Απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία αντίσταση των εργαζομένων με ενότητα και αλληλεγγύη

Η επιχείρηση «Κώστας Γεωργίου» παράγει και εμπορεύεται πλαστική και χάρτινη σακούλα προμηθεύοντας μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων. Βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή του Αυλώνα και απασχολεί κυρίως μετανάστες από το Πακιστάν.Την Τρίτη 31/5 εργαζόμενος ο οποίος είχε απολυθεί, όταν πήγε στο εργοστάσιο για να ζητήσει το χαρτί της απόλυσης και το πιστοποιητικό υγείας, βρέθηκε αντιμέτωπος με συμπεριφορές τραμπουκισμού. Ο εργοδότης επιχείρησε να τον διώξει με σπρωξιές, ενώ συνέχεια στην επίθεση έδωσε ο γιος του. Ο εργαζόμενος κατήγγειλε την επίθεση στο ΑΤ Αυλώνας, ενώ η εργοδοσία απάντησε καταθέτοντας μήνυση εναντίον του. Οι εργαζόμενοι απάντησαν την επόμενη κιόλας μέρα με κινητοποιήσεις και απεργιακό αγώνα, στη συνέχεια έφτιαξαν σωματειακή επιτροπή και διαμόρφωσαν ένα πλαίσιο αιτημάτων με πρώτο και κύριο την ανάκληση της απόλυσης αλλά και μία σειρά μέτρων προκειμένου να διασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, ενώ προχώρησαν και σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας.


201713 Ιούν

Συγχαρητήρια των βιομηχάνων στην κυβέρνηση

Ηετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ αποτελεί κάθε χρόνο ένα βήμα όπου οι εκπρόσωποι των μεγαλοβιομηχάνων και των μεγαλοεπιχειρηματιών προβάλλουν τις αξιώσεις τους για την οικονομία αλλά ταυτόχρονα και ένα βήμα απ’ όπου κυβέρνηση και αστικά κόμματα εκθέτουν την οικονομική πολιτική τους.

Οι εργασίες της συνέλευσης του ΣΕΒ απεικονίζουν την κατεύθυνση που, σε κάθε συγκυρία, προωθεί η ντόπια οικονομική ολιγαρχία για τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα και παράλληλα καταγράφουν την αντιστοίχιση των κομμάτων του αστικού συστήματος και πρώτα απ’ όλα της κυβέρνησης σε αυτή την κατεύθυνση.Από την άποψη αυτή έχει τη σημασία του το ότι από τις ομιλίες στη φετινή Γενική Συνέλευσή του (31.5.2017) ο ΣΕΒ έβγαλε το συμπέρασμα πως “η παραβολή τους καταδεικνύει ότι η εξεύρεση κοινών τόπων για μια πιο αναπτυξιακή και πραγματικά μεταρρυθμιστική πολιτική είναι πέρα για πέρα αναγκαία και εφικτή”. Ο λόγος, φυσικά, γίνεται κυρίως για τις ομιλίες του προέδρου του ΣΕΒ Θ. Φέσσα, του πρωθυπουργού, Αλ.Τσίπρα, του αντιπροέδρου της ΝΔ, Κ.Χατζηδάκη που κατέδειξαν τη σύγκλιση σε μια πολιτική κλιμάκωσης των αντιλαϊκών “μεταρρυθμίσεων” που να ευνοούν όλο και περισσότερο το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο.


201713 Ιούν

Σε κλίμα αστυνομοκρατίας μεταφέρονται οι πρόσφυγες από τον έναν άθλιο καταυλισμό στον άλλον

«Με αποφασιστικό, αλλά και ευγενικό τρόπο», σύμφωνα με τον υπουργό Mεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλα, ολοκληρώθηκε η εκκένωση του Ελληνικού. Σε κλίμα αστυνομοκρατίας με τη συνδρομή διμοιριών ΜΑΤ, αποκλεισμού δημοσιογράφων, τρομοκράτησης και εξαναγκασμού των προσφύγων, που για πάνω από ένα χρόνο διέμεναν στον πανάθλιο καταυλισμό, να μαζέψουν άρον-άρον τα πράγματά τους. Οι περισσότεροι μεταφέρθηκαν σε νέα δομή στη Θήβα. Εγκλωβισμένοι και ξεχασμένοι σε απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, χωρίς δυνατότητα διαφυγής, σε ένα μόνιμο αδιέξοδο, οι πρόσφυγες μεταφέρονται από κέντρο σε κέντρο. Σε όλο και πιο ασφυκτικό καθεστώς γκετοποίησης.
Μεγάλη Προλεταριακή Πολιτιστική Επανάσταση