Εκπαιδευτικός Όμιλος

Κείμενα, ανακοινώσεις, τοποθετήσεις και προκηρύξεις του Εκπαιδευτικού Ομίλου και του περιοδικού Αντιτετράδια της εκπαίδευσης

201808 Νοε

Η εισβολή του ΣΔΟΕ στα γραφεία της ΕΛΜΕ Πειραιά είναι πολιτικό και πρωτοφανέρωτο – για τα τελευταία χρόνια – γεγονός

Ανοιχτή έκκληση

Προς τα μέλη, τους φίλους του Εκπαιδευτικού Ομίλου,

τους ταξικούς συνδικαλιστές και την αριστερά

1. Η εισβολή του ΣΔΟΕ στα γραφεία της ΕΛΜΕ Πειραιά είναι πολιτικό και πρωτοφανέρωτο – για τα τελευταία χρόνια – γεγονός.

2. Πρέπει να καταδικαστεί άμεσα, απερίφραστα, συνολικά, χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους.

3. Τα συνδικάτα πρέπει να έχουν αυτοτέλεια, αυτοδυναμία και ανεξαρτησία.


201804 Νοε

Εισβολή του ΣΔΟΕ στην ΕΛΜΕ Πειραιά: Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα

Η έφοδος του ΣΔΟΕ στα γραφεία της ΕΛΜΕ Πειραιά γεννάει ερωτηματικά για ορισμένους, αλλά για όλο το συνδικαλιστικό κίνημα οργή και αγανάκτηση. Λίγες μέρες πριν τις απεργίες των συνδικάτων και τις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών, η εισβολή του ΣΔΟΕ στα γραφεία της ΕΛΜΕ από τα οποία κατάσχεσαν τους υπολογιστές αποκτά πολιτικό ενδιαφέρον. Ξεπερνά τον πολιτικό συμβολισμό που μας γυρίζει δεκάδες χρόνια πίσω και μαζί με την παρουσία ασφαλιτών σε συγκεντρώσεις απεργών συνθέτουν ένα ζοφερό τοπίο. Αφήνουμε κατά μέρος την προσβολή στα «προσωπικά δεδομένα» που απεικονίζονται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα αρχεία της ΕΛΜΕ, αν και ευαισθησίες του ΣΥΡΙΖΑ περισσεύουν στο συγκεκριμένο ζήτημα.


201802 Νοε

Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα

Καταγγέλλουμε την προκλητική παρέμβαση του ΣΔΟΕ στην ΕΛΜΕ Πειραιά

Στις 31 Οκτώβρη επιτελείο του ΣΔΟΕ προχώρησε σε μια απρόσμενη «επίσκεψη» στα γραφεία της ΕΛΜΕ Πειραιά και με ακραία προκλητικό τρόπο προχώρησε στην κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του σωματείου, έπειτα μάλιστα από εισαγγελική παραγγελία.

Η κρατική αυτή επέμβαση στη λειτουργία του σωματείου ούτε τυχαία είναι, ούτε φυσικά και γίνεται για τον «έλεγχο της νομιμότητας». Αποτελεί ευθεία αντιδημοκρατική πράξη που γίνεται με τις πλάτες της κυβέρνησης. Είναι ένα ακόμα κυβερνητικό βήμα στον περιορισμό, την καταπάτηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, στην χειραγώγηση και τον έλεγχο των σωματείων και της ελεύθερης δράσης τους. Η κυβέρνηση και το αστικό κράτος, μέσα από αυτή την παρέμβαση δείχνουν τις πραγματικές αντιδημοκρατικές τους προθέσεις.


201803 Οκτ

Δεν θα σας κάνουμε τη χάρη να πεθάνουμε!

Εκπαιδευτικός Όμιλος Συνταξιούχων

Συνάδελφοι συνταξιούχοι,

Τις μέρες αυτές γίνεται μεγάλη κουβέντα για το αν θα περικοπούν οι συντάξεις μας ή όχι. Η κουβέντα αυτή ξεκινάει απ’ τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς της κυβέρνησης και έχει σαν στόχο να αποπροσανατολίσει τους συνταξιούχους από την πραγματικότητα, για την οποία θέλουμε να σας μιλήσουμε. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι αυτοί που σήμερα συζητάνε για τις περικοπές ή όχι των συντάξεων είναι αυτοί που ψήφισαν τις περικοπές και γι’ αυτό είναι τουλάχιστον γελοίο να μας λένε σήμερα ότι θα μας σώσουν. Δεύτερο πρέπει να τονίσουμε ότι η κουβέντα γίνεται ΜΟΝΟ  για τους παλιούς λεγόμενους συνταξιούχους, δηλαδή για όσους βγήκαν στη σύνταξη πριν το 2016, δηλαδή πριν τη ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου που σφαγιάζει στη κυριολεξία τις συντάξεις. Τρίτο, παρά τις μεγαλοστομίες των κυβερνητικών παραγόντων για το τέλος των μνημονίων, η κυβέρνηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού καταθέτει δύο σχέδια, εκλιπαρώντας στην ουσία τα αφεντικά της να της δώσουν την άδεια να αναστείλει τις περικοπές μήπως και καταφέρει να περισωθεί στις επερχόμενες εκλογές.


201805 Σεπ

3 σημεία για το νέο σύστημα πρόσβασης που άλλαξε όνομα

Λύκειο σκληρό, ανταγωνιστικό, με αναβάθμιση των εξετάσεων

Να ξεκαθαρίσουμε αρχικά ότι όσα εξήγγειλε ο Υπουργός Παιδείας για το νέο Λύκειο και το σύστημα εισαγωγής και όσα θα εξαγγείλει το επόμενο διάστημα για τους διορισμούς εκπαιδευτικών δεν αποτελούν παρά "επικοινωνιακό πυροβολικό" στην προεκλογική αρένα που έχει ήδη ανοίξει. "Επικοινωνιακό πυροβολικό" που στοχεύει με την γλυκιά ταραχή που θα προκαλέσει ο θόρυβος να κρύψει περισσότερα από αυτά που αποκαλύπτει.

Για να εξηγούμαστε: Οι εξαγγελίες που έκανε το υπουργείο Παιδείας περιγράφουν ένα Λύκειο ακόμα πιο προσδεδεμένο στην εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση, πιο ταξικό και απογυμνωμένο από γενικότερη μόρφωση, με διπλές εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

 Και θέλουμε στο σημείο αυτό να κάνουμε τις παρακάτω παρατηρήσεις:
6ο Συνέδριο Μ-Λ ΚΚΕ


Μακρόνησος 1947 - 2017