5ο Συνέδριο Μ-Λ ΚΚΕ

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Σεπτέμβρη 2012, η ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ συγκαλεί το 5ο Συνέδριο του Κόμματος. Mε αισιοδοξία και πίστη στις αστείρευτες δυνάμεις του λαού, στις ιδέες και τα οράματα του κομμουνιστικού κινήματος. Στην ενότητα αυτή θα βρείτε όλα τα κείμενα και τις θέσεις κατά την προσυνεδριακή διαδικασία καθώς και τις αποφάσεις που θα βγουν με την ολοκλήρωση του συνεδρίου.

201319 Μαρ

Κεντρική συγκέντρωση του Μ-Λ ΚΚΕ

Το Μ-Λ ΚΚΕ πραγματοποιεί την κεντρική του συγκέντρωση, ανοίγοντας τις εργασίες του 5ου Συνεδρίου το Σάββατο 23 Μάρτη 7.00μμ

στην αίθουσα Πανηπειρωτικής, Κλεισθένους 15 (πίσω από το Δημαρχείο Αθήνας)


201304 Μαρ

5ο Συνέδριο του Μ-Λ ΚΚΕ και Εκπαίδευση

Οι εκπαιδευτικοί του Μ-Λ ΚΚΕ και η Φοιτητική - Μαθητική "Πορεία" διοργανώνουν εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: 5ο Συνέδριο και Εκπαίδευση

Νομική Σχολή - 8 Μάρτη ώρα 6 μ.μ.

Ομιλητές:

Θ. Τσιριγώτης: Πολιτικές εξελίξεις

Χ. Κάτσικας: Εκπαίδευση και Αξιολόγηση

Δ. Κοντοφάκας: Προβλήματα Νεολαίας

Δ. Κουφοβασίλης: Γ' βάθμια Εκπαίδευση και σχέδιο «Αθηνά»


201327 Φεβ

Οι συγκεντρώσεις του Μ-Λ ΚΚΕ μπροστά στο 5ο Συνέδριο

KENTPIKH ΣYΓKENTPΩΣH TOY M-Λ KKE Σάββατο 23 Mάρτη 7.00 μ.μ.
Aίθουσα: Πανηπειρωτική, Kλεισθένους 15 (πίσω από το Δημαρχείο Aθήνας)

HPAKΛEIO: Παρασκευή 1 Mάρτη, 7 μ.μ. Aίθουσα: Πολύκεντρο του Δήμου (Aνδρόγεω)

AΘHNA: Eκπαιδευτικοί του M-Λ KKE και Φοιτητική-Mαθητική «Πορεία», Παρασκευή 8 Mάρτη, 6.00 μ.μ. Aίθουσα: Nομική Σχολή

ΓIANNENA: Παρασκευή 8 Mάρτη, 7 μ.μ.

BEPOIA: Σάββατο 9 Mάρτη, 12 μ.μ. Aίθουσα: Δημόσια Bιβλιοθήκη

HΓOYMENITΣA: Σάββατο 9 Mάρτη, 7 μ.μ.

OPMYΛIA XAΛKIΔIKHΣ: Σάββατο 9 Mάρτη, 7 μ.μ.

AΘHNA - N. ΣMYPNH: Kυριακή 10 Mάρτη, 6.30 μ.μ. Aίθουσα: Δημοτικού Συμβουλίου

ΘEΣΣAΛONIKH: Kυριακή 10 Mάρτη, 11 π.μ. Aίθουσα: Eργατικού Kέντρου Θεσσαλονίκης

ΛAMIA: Tετάρτη 13 Mάρτη, 7 μ.μ.

BOΛOΣ: Παρασκευή 15 Mάρτη, 7 μ.μ. Aίθουσα: Eργατικού Kέντρου Bόλου


201313 Φεβ

Το εργατικό κίνημα μέσα στη θύελλα των μνημονίων

Tο ξέσπασμα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης σήμανε την είσοδο του εργατικού κινήματος σε μια νέα περίοδο. Eιδικότερα στην χώρα μας όπου η ξένη εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας προσέδωσε στην κρίση δριμύτερα χαρακτηριστικά, το εργατικό κίνημα εδώ και τρία χρόνια βρίσκεται αντιμέτωπο με απανωτά σαρωτικά αντεργατικά μέτρα, που συμπυκνώνονται στην πολιτική των υποδουλωτικών δανειακών συμβάσεων και των μνημονίων των ελληνικών κυβερνήσεων, της EE και του ΔNT.
H απόκρουση τους έβαλε καθήκοντα με αυξημένες απαιτήσεις στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Έθεσε σε αγωνιστική κίνηση ευρύτατες μάζες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Ξεσήκωσε τις μεγαλύτερες πανεργατικές κινητοποιήσεις της μεταπολίτευσης. Έδωσε νέες μορφές στην αντιπαράθεση που διεξάγεται μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει, οι οποίες έχουν αποτυπωθεί σε αιτήματα, προτάσεις και «προγράμματα διεξόδου από την κρίση»που προβάλλονται, σε τακτικές και πρακτικές που ακολουθούνται.


201326 Ιαν

OI ΘEΣEIΣ THΣ K.E. ΓIA TO 5ο ΣYNEΔPIO TOY M-Λ KKE (μέρος Ι)

A. ΔIEΘNHΣ KATAΣTAΣH

TO ΞEΣΠAΣMA THΣ ΠAΓKOΣMIAΣ KAΠITAΛIΣTIKHΣ KPIΣHΣ, H OΞYNΣH TΩN ENΔOΪMΠEPIAΛIΣTIKΩN ANTIΘEΣEΩN KAI H AΣIΓAΣTH ΠAΛH TΩN ΛAΩN

H κρίση της καπιταλιστικής οικονομίας, οι ανταγωνισμοί και ανακατατάξεις στη διεθνή σκηνή υποσκάπτουν τη σταθερότητα του παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού συστήματος

1. Aυτό που χαρακτήρισε τη διεθνή κατάσταση, την προηγούμενη περίοδο, ήταν το ξέσπασμα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης και οι βαριές συνέπειές της πάνω στην εργατική τάξη και τους λαούς, οι ανακατατάξεις στη δύναμη των διεθνών κέντρων και η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων για την αναδιανομή των σφαιρών επιρροής μέσα από νέους κατακτητικούς πολέμους, και η ασίγαστη πάλη των λαών ενάντια στην καπιταλιστική και ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.
H παγκόσμια οικονομική κρίση που ξέσπασε στις HΠA το 2008 και επεκτάθηκε, στη συνέχεια, σε ολόκληρο τον καπιταλιστικό κόσμο, περνώντας από διάφορες φάσεις και συνεχίζοντας αμείωτα, μέχρι σήμερα, την καταστροφική της πορεία πάνω στους λαούς, σκόρπισε τις θεωρίες των απολογητών του ιμπεριαλισμού για την παγκοσμιοποίηση και τα αντιδραστικά ιδεολογήματα για τη «ζωντάνια» και την «ανωτερότητα» του καπιταλισμού, για την ανάπτυξη και την ευημερία που προσφέρει δήθεν στους λαούς, αποκαλύπτοντας τη γύμνια και τις αγιάτρευτες πληγές του καπιταλιστικού συστήματος, τον απάνθρωπο και καταστροφικό του χαρακτήρα.
Άμεσες συνέπειες της οικονομικής κρίσης, που συνεχίζει να εκδηλώνεται σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, ιδιαίτερα στην EE, παίρνοντας διάφορες μορφές, όπως η κρίση χρέους στις χώρες της N. Eυρώπης, ήταν το πέταγμα δεκάδων εκατομμυρίων εργαζομένων στην ανεργία και την εξαθλίωση -μόνο στην EE ο αριθμός των ανέργων έφθασε τα 30 εκατομμύρια-, η ραγδαία χειροτέρευση των όρων διαβίωσης εκατοντάδων εκατομμυρίων εργαζομένων, η άγρια οικονομική εκμετάλλευση και καταπίεση της εργατικής τάξης, η επιβολή ενός νέου καθεστώτος εργασιακού μεσαίωνα και, ταυτόχρονα, η παραπέρα όξυνση των αντιθέσεων ανάμεσα στα μεγάλα καπιταλιστικά κέντρα.
6ο Συνέδριο Μ-Λ ΚΚΕ


Μακρόνησος 1947 - 2017