Ιδεολογική Πάλη

201815 Απρ

Κράμα τροτσκισμού, σεκταρισμού και αθεράπευτου ρεφορμισμού

Οι θέσεις του ΚΚΕ για τα ελληνοτουρκικά και τον “ιμπεριαλιστικό πόλεμο”

Στο πολυδιαφημισμένο (από τους ίδιους) “Πρόγραμμα” που ψηφίστηκε στο 19ο συνέδριο του ΚΚΕ, οι καθοδηγητές του, φρόντισαν να εντάξουν και την παρακάτω “θέση”: “Σε περίπτωση ιμπεριαλιστικής πολεμικής εμπλοκής της Ελλάδας, είτε σε αμυντικό  είτε σε επιθετικό πόλεμο, το κόμμα πρέπει να ηγηθεί στην αυτοτελή οργάνωση της εργατικής – λαϊκής πάλης με όλες τις μορφές, ώστε να οδηγήσει σε ολοκληρωτική ήττα  της αστικής τάξης, εγχώριας και ξένης ως εισβολέα, έμπρακτα να συνδεθεί  με την κατάκτηση της εξουσίας. Με την πρωτοβουλία και καθοδήγηση του Κόμματος να συγκροτηθεί εργατικό – λαϊκό μέτωπο με όλες  τις μορφές δράσης. Με σύνθημα: ο λαός να δώσει την ελευθερία και τη διέξοδο από το καπιταλιστικό σύστημα, που όσο κυριαρχεί, φέρνει τον πόλεμο και την “ειρήνη” με το πιστόλι στον κρόταφο”.


201815 Απρ

Για την πραγματικότητα και την απειλή πολέμου

Μ αφορμή σχετικό κείμενο του Λ.Δ. (24/3), αναρτήθηκε από το ΚΚΕ (μ-λ) στις 6/4 άρθρο με τίτλο «Περί πραγματικότητας και της βάσης ανάπτυξης αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος», το οποίο ασκεί κριτική στις θέσεις που κατά τους σ. του ΚΚΕ (μ-λ) παρουσιάζονται εκεί. Να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες της όξυνσης των ανταγωνισμών και της αναθέρμανσης των σεναρίων πολέμου, θεωρούμε θεμιτό και αναγκαίο έναν τέτοιο διάλογο ανάμεσα στις δύο οργανώσεις. Αρκεί όμως αυτός να γίνεται πάνω στα πραγματικά ζητήματα και όχι σε κατασκευασμένες ή παραποιημένες θέσεις. Στη βάση αυτή οφείλουμε να σημειώσουμε τα εξής:


201803 Φεβ

Ο Μάο Τσετούγκ για το Στάλινγραντ

Για το Στάλινγκραντ ο Μάο Τσετούνγκ θα προβλέψει στις 12 Οκτωβρίου 1942, στο κύριο άρθρο της εφημερίδας τού Γενάν «Τσεφαντζιμπάο»: «Από την πρώτη ημέρα της εμφάνισής του, ολόκληρη η πολιτική και στρατιωτική ζωή ενός φασιστικού κράτους, τέτοιου σαν το χιτλερικό κράτος, είναι θεμελιωμένη πάνω στην επίθεση. Το τέλος της επίθεσης σημαίνει επίσης και το τέλος της ύπαρξής του. Η μάχη του Στάλινγκραντ θα σταματήσει τη φασιστική επίθεση. Η μάχη αυτή παίρνει αποφασιστικό χαρακτήρα και αυτός ο αποφασιστικός χαρακτήρας που τη χαρακτηρίζει θα καθορίσει την πορεία του παγκοσμίου πολέμου στο σύνολό του».... «Η πολιτική ζωή του Ναπολέοντα τελείωσε στο Βατερλώ, αυτό όμως το γεγονός είχε προκαθοριστεί από την ήττα του στη Μόσχα. Σήμερα ο Χίτλερ ακολουθεί το δρόμο του Ναπολέοντα και η μάχη του Στάλινγκραντ προκαθορίζει την καταστροφή του».


201803 Φεβ

Η εποποιία του Στάλινγκραντ - 75 χρόνια από τη νίκη ενάντια στο χιλτερικό φασισμό

75 χρόνια από τη νικηφόρα έκβαση της μεγάλης μάχης που σήμανε την αρχή του τέλους του γερμανικού φασισμού

Η επέτειος της εποποιίας του Στάλινγκραντ, γιορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου, μέρα λήξης της αποφασιστικής μάχης που αποτέλεσε την αρχή του τέλους του γερμανικού φασισμού. Στις 2 Φεβρουαρίου 1943, ο φον Πάουλους, έγινε ο πρώτος στρατάρχης στην ιστορία των γερμανικών όπλων που παραδόθηκε, ζητώντας από τους άνδρες του να καταθέσουν τα όπλα. 75 χρόνια μετά, οι μνήμες του Στάλινγκραντ παραμένουν ζωντανές όχι μόνο στη Ρωσία αλλά σε όλο τον κόσμο, αναπόσπαστα συνδεμένες με το όνομα και τη δράση του Ι.Β. Στάλιν, ηγέτη του κόμματος των μπολσεβίκων και του σοβιετικού λαού, πρωτεργάτη της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των λαών. O ρεβιζιονισμός θέλησε να ξεριζώσει και να σβήσει από τη μνήμη των λαών το έργο του Στάλιν, και η αντισταλινική (- στην ουσία αντικομμουνιστική) εκστρατεία ύστερα από το διαβόητο 20ό συνέδριο του ΚΚΣΕ το 1956, έφτασε στο σημείο να μετονομάσει την ηρωίδα πόλη του Στάλινγκραντ σε Βόλγκογκραντ. Το ανοσιούργημα ποτέ δεν έγινε αποδεκτό από το λαό, και δεν γίνεται αποδεκτό ούτε σήμερα κάτω από τις συνθήκες της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που ζει εδώ και πολλά χρόνια πλέον ο ρωσικός λαός. Oι τοπικές αρχές του «Βόλγκογκραντ» αποφάσισαν ότι η πόλη θα φέρει το όνομα Στάλινγκραντ στην επέτειο της 2 Φλεβάρη, κατά τους εορτασμούς για τη λήξη του πολέμου στην Ευρώπη (9 Μαΐου) και σε άλλες τέσσερις ημερομηνίες που συνδέονται με τη μάχη!


201822 Ιαν

O Γκράμσι και οι αναθεωρητές (με αφορμή την επέτειο από τη γέννησή του)

Στις 22 Γενάρη του 1891, ήρθε στη ζωή ο Αντόνιο Γκράμσι ένας από τους ηγέτες και οργανωτές του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ιταλίας. Με αφορμή την επέτειο αυτή θεωρούμε σημαντικό να αναφερθουμε στη ζωή και το έργο του Α. Γκράμσι ενός επαναστάτη κομμουνιστή ηγέτη ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στην επανάσταση και στο κομμουνιστικό κίνημα και πέθανε από τις κακουχίες της φυλακής των φασιστών.

* * *

Το ζήτημα της ηγεμονίας στις συμμαχίες της εργατικής τάξης αποτελεί ένα κομβικό σημείο στην επαναστατική διαδικασία. Δίπλα στο κλασικό, πλέον «ποιος, ποιον» που ανέδειξε ο Λένιν σ’ ό,τι αφορά την ανατροπή της κυρίαρχης τάξης προστίθεται και το «με ποιον» που αποτελεί κλειδί για το προχώρημα της ταξικής πάλης.

Σε κάθε κοινωνία υπάρχουν εκτεταμένα κοινωνικά στρώματα ανάμεσα στο προλεταριάτο και την αστική τάξη. Το ποιος θα τα κερδίσει στην «κόντρα» αφορά σε τελική ανάλυση το νικηφόρο ή όχι της αναμέτρησης των βασικών τάξεων.
Μακρόνησος 2018


6ο Συνέδριο Μ-Λ ΚΚΕ


Μακρόνησος 1947 - 2017