Ιδεολογική Πάλη

201714 Νοε

3 μουσικά θέματα για την Οκτωβριανή Επανάσταση

Το βίντεο που ακολουθεί προβλήθηκε στην κεντρική εκδήλωση του διημέρου για να τιμήσουμε τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση.


201707 Νοε

Τα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στη χώρα του Λένιν και του Στάλιν

Δημοσιεύουμε το κείμενο της παρουσίασης των επιτευγμάτων της Σοσιαλιστικής Οικοδόμησης στη χώρα του Λένιν και του Στάλιν, όπως αυτή έγινε στο «ΣΗΜΑ», στις 14/10, από την σ. Τάνια Ζωγράφου. Η παρουσίαση συνοδευόταν από οπτικό υλικό, αναφορές στο οποίο υλικό, βρίσκονται μέσα στη ροή του κειμένου.

ΤΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΛΕΝΙΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ

ή: Για τους Μπολσεβίκους δεν υπάρχουν άπαρτα κάστρα.

Τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ένωση, σε όλη τη διάρκεια των χρόνων 1917, μέχρι και τη δεκαετία του '50, δεν αμφισβητούνται από κανέναν. Οι λαοί σε όλον τον κόσμο, τα αναγνωρίζουν, κρατώντας τα σε ένα ξεχωριστό κομμάτι στην καρδιά τους. Οι καταπιεστές, μη μπορώντας να τα αρνηθούν, 100 χρόνια τώρα, τα συκοφαντούν λυσσασμένα, προσπαθώντας, να τα παρουσιάσουν σαν αποτέλεσμα ανομολόγητης καταπίεσης των λαών της Ρωσίας, όταν δεν παραληρούν για τους μπολσεβίκους που έτρωγαν παιδιά και για τα θύματα του Στάλιν που κάθε χρονιά αυξάνουν κατά ένα εκατομμύριο.


201705 Νοε

Η ομιλία του σ. Δημήτρη Κοντοφάκα για την καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Με την Οχτωβριανή επανάσταση η πορεία της παγκόσμιας κοινωνικής εξέλιξης γνώρισε την πιο ορμητική επιτάχυνση που παρόμοια δεν είχε σημειωθεί ποτέ στη ζωή της ανθρωπότητας. Η ιστορία προχώρησε μπροστά με γιγάντια βήματα. Μέσα σε λίγες δεκαετίες κοκκίνισε το 1/3 του πλανήτη. Κάτω από την επίδραση των ιδεών του Οχτώβρη δημιουργήθηκαν νέα κομμουνιστικά κόμματα, αναπτύχθηκαν σε κάθε γωνιά του κόσμου θυελλώδεις κοινωνικοί και εθνικοαπελευθερωτικοί αγώνες , οι λαοί στη μια χώρα ύστερα από την άλλη σάρωναν τα παλιά καθεστώτα, που στηρίζονταν στην ταξική εκμετάλλευση και την εθνική καταπίεση. 


201704 Νοε

Ομιλία του σ. Πέτρου Κουφοβασίλη στην κεντρική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση

Τα διδάγματα του Οκτώβρη και τα βάθρα ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού κινήματος

100 χρόνια από τον Οκτώβρη 1917, παρά τις αναπαραγόμενες αντικομμουνιστικές εκστρατείες δυσφήμισης και κατασυκοφάντησης, η λάμψη και η ακτινοβολία της Οκτωβριανής επανάστασης φωτίζει αδιάλειπτα το δρόμο των λαών, στον αγώνα τους για εθνική και κοινωνική απελευθέρωση, για το σοσιαλισμό.

Η Οκτωβριανή επανάσταση ήταν η πρώτη στον κόσμο νικηφόρα σοσιαλιστική επανάσταση.


201704 Νοε

Ομιλία του σ. Βασίλη Πετράκη στην 1η εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση

Μετρώντας 100 χρόνια από την εισβολή στα χειμερινά ανάκτορα και παρά την σημασία και τον μεγάλο συμβολισμό εκείνων των γεγονότων, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι η ιστορία της οκτωβριανής επανάστασης απλώνεται πολύ πριν, και ακόμη περισσότερο, πολύ μετά των μεγάλων ένοπλων μαχών του Οκτώβρη.

Ο αφηγητής των επικών ημερών που οδήγησαν στον Οκτώβρη Τζον Ριντ, τον Αύγουστο του 1919 σημειώνει.

“Η λέξη “επαναστάτης” δεν δείχνει μια αόριστη διάθεση εξέγερσης. Αυτό που πρέπει να καταστραφεί, να καταστραφεί, όμως ο καινούργιος κόσμος πρέπει να ανοικοδομηθεί με μια προσπάθεια ασταμάτητου μόχθου. Εμείς οι άλλοι, για το καλό όλου του κόσμου, ελπίζουμε ότι η μεγάλη Ρωσία θα προκόψει και θα πάει μπροστά. Στα αυτιά μας αντηχεί η αδυσώπητη πορεία προς τα εμπρός των σιδερένιων στρατιών του προλεταριάτου.”
100 χρόνια από την Οκτωβριανή επανάσταση


Πολιτικός Διάλογος στη ΛΑ-ΑΑΣ


Μακρόνησος 1947 - 2017