Ιδεολογική Πάλη

201803 Φεβ

Ο Μάο Τσετούγκ για το Στάλινγραντ

Για το Στάλινγκραντ ο Μάο Τσετούνγκ θα προβλέψει στις 12 Οκτωβρίου 1942, στο κύριο άρθρο της εφημερίδας τού Γενάν «Τσεφαντζιμπάο»: «Από την πρώτη ημέρα της εμφάνισής του, ολόκληρη η πολιτική και στρατιωτική ζωή ενός φασιστικού κράτους, τέτοιου σαν το χιτλερικό κράτος, είναι θεμελιωμένη πάνω στην επίθεση. Το τέλος της επίθεσης σημαίνει επίσης και το τέλος της ύπαρξής του. Η μάχη του Στάλινγκραντ θα σταματήσει τη φασιστική επίθεση. Η μάχη αυτή παίρνει αποφασιστικό χαρακτήρα και αυτός ο αποφασιστικός χαρακτήρας που τη χαρακτηρίζει θα καθορίσει την πορεία του παγκοσμίου πολέμου στο σύνολό του».... «Η πολιτική ζωή του Ναπολέοντα τελείωσε στο Βατερλώ, αυτό όμως το γεγονός είχε προκαθοριστεί από την ήττα του στη Μόσχα. Σήμερα ο Χίτλερ ακολουθεί το δρόμο του Ναπολέοντα και η μάχη του Στάλινγκραντ προκαθορίζει την καταστροφή του».


201803 Φεβ

Η εποποιία του Στάλινγκραντ - 75 χρόνια από τη νίκη ενάντια στο χιλτερικό φασισμό

75 χρόνια από τη νικηφόρα έκβαση της μεγάλης μάχης που σήμανε την αρχή του τέλους του γερμανικού φασισμού

Η επέτειος της εποποιίας του Στάλινγκραντ, γιορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου, μέρα λήξης της αποφασιστικής μάχης που αποτέλεσε την αρχή του τέλους του γερμανικού φασισμού. Στις 2 Φεβρουαρίου 1943, ο φον Πάουλους, έγινε ο πρώτος στρατάρχης στην ιστορία των γερμανικών όπλων που παραδόθηκε, ζητώντας από τους άνδρες του να καταθέσουν τα όπλα. 75 χρόνια μετά, οι μνήμες του Στάλινγκραντ παραμένουν ζωντανές όχι μόνο στη Ρωσία αλλά σε όλο τον κόσμο, αναπόσπαστα συνδεμένες με το όνομα και τη δράση του Ι.Β. Στάλιν, ηγέτη του κόμματος των μπολσεβίκων και του σοβιετικού λαού, πρωτεργάτη της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των λαών. O ρεβιζιονισμός θέλησε να ξεριζώσει και να σβήσει από τη μνήμη των λαών το έργο του Στάλιν, και η αντισταλινική (- στην ουσία αντικομμουνιστική) εκστρατεία ύστερα από το διαβόητο 20ό συνέδριο του ΚΚΣΕ το 1956, έφτασε στο σημείο να μετονομάσει την ηρωίδα πόλη του Στάλινγκραντ σε Βόλγκογκραντ. Το ανοσιούργημα ποτέ δεν έγινε αποδεκτό από το λαό, και δεν γίνεται αποδεκτό ούτε σήμερα κάτω από τις συνθήκες της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που ζει εδώ και πολλά χρόνια πλέον ο ρωσικός λαός. Oι τοπικές αρχές του «Βόλγκογκραντ» αποφάσισαν ότι η πόλη θα φέρει το όνομα Στάλινγκραντ στην επέτειο της 2 Φλεβάρη, κατά τους εορτασμούς για τη λήξη του πολέμου στην Ευρώπη (9 Μαΐου) και σε άλλες τέσσερις ημερομηνίες που συνδέονται με τη μάχη!


201822 Ιαν

O Γκράμσι και οι αναθεωρητές (με αφορμή την επέτειο από τη γέννησή του)

Στις 22 Γενάρη του 1891, ήρθε στη ζωή ο Αντόνιο Γκράμσι ένας από τους ηγέτες και οργανωτές του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ιταλίας. Με αφορμή την επέτειο αυτή θεωρούμε σημαντικό να αναφερθουμε στη ζωή και το έργο του Α. Γκράμσι ενός επαναστάτη κομμουνιστή ηγέτη ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στην επανάσταση και στο κομμουνιστικό κίνημα και πέθανε από τις κακουχίες της φυλακής των φασιστών.

* * *

Το ζήτημα της ηγεμονίας στις συμμαχίες της εργατικής τάξης αποτελεί ένα κομβικό σημείο στην επαναστατική διαδικασία. Δίπλα στο κλασικό, πλέον «ποιος, ποιον» που ανέδειξε ο Λένιν σ’ ό,τι αφορά την ανατροπή της κυρίαρχης τάξης προστίθεται και το «με ποιον» που αποτελεί κλειδί για το προχώρημα της ταξικής πάλης.

Σε κάθε κοινωνία υπάρχουν εκτεταμένα κοινωνικά στρώματα ανάμεσα στο προλεταριάτο και την αστική τάξη. Το ποιος θα τα κερδίσει στην «κόντρα» αφορά σε τελική ανάλυση το νικηφόρο ή όχι της αναμέτρησης των βασικών τάξεων.


201804 Ιαν

Για τον αναρχισμό και τις θεωρίες του αυθόρμητου

Σε τι θα μπορούσαμε να συμπυκνώσουμε τα σημαντικότερα στοιχεία του μαρξισμού σ' αντίθεση με τον αναρχισμό;

α) στο φιλοσοφικό υλισμό και κυρίως στον πρωταρχικό του πυρήνα, που είναι η σχέση της νόησης με το είναι: «H ύλη προηγείται της συνείδησης», αυτή είναι η βασική αλήθεια του υλισμού,

β) στη διαλεκτική, σαν την επιστήμη των γενικών νόμων της κίνησης του εξωτερικού κόσμου και της ανθρώπινης σκέψης,

γ) στην υλιστική αντίληψη της ιστορίας (ιστορικός υλισμός). H ουσία του ιστορικού υλισμού βρίσκεται στο ότι ο οικονομικός παράγοντας αποτελεί το βασικό στοιχείο,

δ) στην ταξική πάλη. «H ιστορία όλων των κοινωνιών είναι ιστορία ταξικών αγώνων»,


201714 Νοε

3 μουσικά θέματα για την Οκτωβριανή Επανάσταση

Το βίντεο που ακολουθεί προβλήθηκε στην κεντρική εκδήλωση του διημέρου για να τιμήσουμε τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση.
100 χρόνια από την Οκτωβριανή επανάσταση


Πολιτικός Διάλογος στη ΛΑ-ΑΑΣ


Μακρόνησος 1947 - 2017