Ιδεολογική Πάλη

201630 Νοε

Γιατί είναι βαθιά λαθεμένο το αίτημα για «εθνικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο»

Τις τράπεζες που στο στάδιο του ιμπεριαλισμού αποκτούν καθοριστικό και κυρίαρχο ρόλο στην οικονομική λειτουργία του συστήματος, δυνάμεις που απλώνονται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ μέχρι τη ΛΑΕ [και τον προεκλογικό «αντιπολιτευτικό» ΣΥΡΙΖΑ], τις «θέλουν» εθνικοποιημένες. Όλες αυτές οι δυνάμεις συναντιούνται σε ένα διαχειριστικό πλαίσιο, το οποίο στον πυρήνα των αιτημάτων του έχει την «εθνικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο».

Στην πραγματικότητα η εθνικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο, προϋποθέτει την ανατροπή του καπιταλισμού και την εγκαθίδρυση της δικτατορίας του προλεταριάτου ή αλλιώς του σοσιαλισμού. Και κανένας αγωνιστής της αριστεράς που έχει μια στοιχειώδη επαφή με το μαρξισμό δεν μπορεί να ισχυριστεί κάτι άλλο.


201628 Οκτ

Η επέτειος του "ΌΧΙ" αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος

Η επέτειος της 28ης Oκτώβρη 1940, επέ­τειος του «Όχι» που πρόβαλε ο λαός μας στην εισβολή του Μουσολίνι, είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την ιστορία του Κομμουνιστικού Κινήματος, με τη ζωή και τη δράση του παλιού ηρωικού ΚΚΕ.

Το ανοιχτό γράμμα τού τότε φυλακισμένου από το καθεστώς της μεταξικής διχτατορίας, Γ.Γ. του κόμματος, Νίκου Ζαχαριάδη (με ημερομηνία 31 Oκτώβρη 1940, δημοσιεύτηκε στις 2 Νοέμβρη 1940), η ιστορία το ανύψωσε σε πατριωτικό - εθνικό ντοκουμέντο που η σημασία και η απήχησή του φτάνει ως τις μέρες μας:

«O φασισμός του Μουσολίνι χτύπησε την Ελλάδα πισώπλατα, δολοφονικά και ξετσίπωτα με σκοπό να την υποδουλώσει και εξανδραποδίσει. Σήμερα όλοι οι Έλληνες παλεύουμε για τη λευτεριά, την τιμή, την εθνική μας ανεξαρτησία. Η πάλη θα είναι πολύ δύσκολη και πολύ σκληρή. Μα ένα έθνος που θέλει να ζήσει, πρέπει να παλεύει αψηφώντας τους κινδύνους και τις θυσίες. O λαός της Ελλάδας, διεξάγει σήμερα έναν πόλεμο εθνικοαπελευθερωτικό, ενάντια στο φασισμό του Μουσολίνι. Δίπλα στο κύριο μέτωπο και ο κάθε βράχος, η κάθε ρεματιά, το κάθε χωριό, καλύβα με καλύβα, η κάθε πόλη, σπίτι με σπίτι, πρέπει να γίνει φρούριο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα...».


201617 Ιούν

Το κλείσιμο του σ. Α.Παπαδόπουλου στον 2ο κύκλο της συζήτησης του διημέρου για την ΜΠΠΕ

Σύντροφοι, καταρχήν, να πω γιατί εμείς θέλαμε να γίνει αυτή η εκδήλωση. Είπε ο σύντροφος Σπύρος πώς το είδε το ΚΚΕ (μ-λ). Προφανώς, θέλαμε να γίνει αυτή η εκδήλωση για να συζητήσουμε πάνω σ’ένα κορυφαίο γεγονός, το οποίο συμπυκνώνει και ανέδειξε θεμελιώδη ιδεολογικά, πολιτικά και θεωρητικά ζητήματα, το ζήτημα της σοσιαλιστικής επανάστασης και καπιταλιστικής παλινόρθωσης. Και θέλαμε ακριβώς αυτή την επαναστατική παρακαταθήκη, που μας δίνει αυτός ο μεγάλος αγώνας, να τη φέρουμε στο σήμερα, να την ενσωματώσουμε, να την αξιοποιήσουμε, να τη συζητήσουμε, να την αναδείξουμε, να την κάνουμε βάση για την υπόθεση της ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού κινήματος.

Αλλά αν έχει μία σημασία η συζήτηση που γίνεται για αυτό το ζήτημα, έχει θα έλεγα, στις σημερινές συνθήκες, ίσως μεγαλύτερη σημασία, να μην πω μεγαλύτερη αλλά την ίδια σημασία, πως αυτό γίνεται απο τις δυο οργανώσεις μας. Θα μπορούσε να κάνει ο καθένας μόνος του μία συζήτηση-εκδήλωση γι’ αυτό το ζήτημα. Το ότι επιλέγουμε, νομίζω, και οι δύο οργανώσεις, τουλάχιστον εμείς, από τη δική μας την πλευρά, να γίνει αυτό από τις δύο οργανώσεις, και να συζητήσει το δυναμικό και οι καθοδηγήσεις τους πάνω σε αυτά τα θεμελιώδη ζητήματα, είναι νομίζουμε κάτι ξεχωριστό, το υπογραμμίζουμε, το σημειώνουμε.


201617 Ιούν

Το κλείσιμο του σ. Θ.Τσιριγώτη στον 3ο κύκλο της συζήτησης του διημέρου για την ΜΠΠΕ

Σύντροφοι κουβεντιάζουμε δύο μέρες εκτιμώ ζητήματα τα οποία είναι σε επίπεδο Γέηλ, Λόντον Σκουλ οφ Εκονόμικς. Δηλαδή, ό,τι σημαντικά οικονομικά προβλήματα τα οποία συνεπήραν εκατομμύρια εκατομμυρίων ανθρώπων και μια ολόκληρη περίοδο τον 20ο αιώνα, προσπαθούμε να τα λύσουμε σε ένα αμφιθέατρο. Αυτό είναι εξαιρετικά σύνθετο έργο, είναι πάρα πολύ δύσκολο, και από αυτή την άποψη και ως Μ-Λ ΚΚΕ θα λέγαμε ότι θα πρέπει να έχουμε τη μέγιστη δυνατή αυτοπεποίθηση αλλά και τη μέγιστη δυνατή σεμνότητα. Αυτή είναι η δική μας ντιρεκτίβα στα μέλη και τους συντρόφους μας. Ότι θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε όχι μονάχα τη μεγάλη απεραντοσύνη των σκοπών του κομμουνιστικού κινήματος, αλλά ταυτόχρονα στις σημερινές συνθήκες να φέρουμε σε πέρας τους σκοπούς του κινήματός μας.


201617 Ιούν

Το κλείσιμο του σ. Πέτρου Κουφοβασίλη στον 1ο κύκλο της συζήτησης του διημέρου για την ΜΠΠΕ

- Αυτό για το οποίο γίνεται λόγος είναι αν μπορεί να υπάρχει ένα διεθνές κέντρο, επί της ουσίας μια νέα Διεθνής. Χρειάζεται πράγματι η δημιουργία ενός διεθνούς κέντρου των κομμουνιστικών, μαρξιστικών – λενινιστικών κομμάτων και οργανώσεων;

Ένα “διεθνές κέντρο” ποιοι θα το απαρτίζουν; Μια από τις ιδιομορφίες της πορείας εξέλιξης του μαρξιστικού – λενινιστικού κινήματος, είναι ότι σε κάθε χώρα, στην Ευρώπη ιδιαίτερα αλλά και παντού, δημιουργήθηκαν όχι μια αλλά συχνά πολλές οργανώσεις που αναφέρονται στον μαρξισμό – λενινισμό. Και ποιος θα αποφασίζει ποιος είναι ή δεν είναι μ-λ;

Δεν υπήρξε ούτε στη δεκαετία του '60, ούτε βέβαια κατοπινά κάποια “θυελλώδης” ανάπτυξη του μ-λ κινήματος διεθνώς. Αντίθετα, υπήρξαν κατά κανόνα, ειδικά μάλιστα στην Ευρώπη, εξαιρετικά περιορισμένες αριθμητικά δυνάμεις. Άλλο ζήτημα είναι ότι αναμφισβήτητα, από γενική άποψη, διέθεταν ηθική και πολιτική υπεροχή απέναντι στον ντόπιο και διεθνή ρεβιζιονισμό.
Πολιτικός Διάλογος στη ΛΑ-ΑΑΣ


Μακρόνησος 1947 - 2017