Επικαιρότητα

201808 Φεβ

Το σκάνδαλο της Novartis αποτελεί την παγκόσμια κανονικότητα λειτουργίας του καπιταλισμού και όχι την εξαίρεσή της

Ξανά και ξανά, οι οσμές του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος αναδύονται και σκεπάζουν το δημόσιο βίο της Ελλάδας και όχι μόνο. Όσο και αν οι απολογητές του και οι «όψιμοι αριστεροί» εξωραϊστές του πασχίζουν να περιγράψουν έναν καπιταλισμό χωρίς διαφθορά, η αλήθεια για ένα σύστημα που βρίσκεται στη φάση της σήψης του είναι μία. Η «διαφθορά» και η «διαπλοκή» είναι σύμφυτες με αυτό το σύστημα σε όλα τα μήκη και πλάτη του καπιταλιστικού πλανήτη και θα συνυπάρχουν με αυτό μέχρι το τέλος του.

Μίζες ύψους 50 δις ευρώ, 10 εμπλεκόμενα υψηλά πολιτικά πρόσωπα και ζημιές για το ελληνικό δημόσιο που ξεπερνούν τα 3δις ευρώ, συνθέτουν το νέο μεγάλο σκάνδαλο, το οποίο, για μια ακόμη φορά, εκπορεύεται από τις έδρες των πολυεθνικών που λυμαίνονται την εξαρτημένη Ελλάδα. Αυτά προκύπτουν τουλάχιστον με βάση τα στοιχεία που περιέχονται στο φάκελο της δικογραφίας, η οποία ήδη έχει δημιουργήσει τριγμούς στο πολιτικό σύστημα. Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς όταν η δικογραφία περιέχει ονόματα, όπως αυτά του Σαμαρά, του Βενιζέλου, του Αβραμόπουλου, του Λοβέρδου κ.ο.κ


201823 Ιαν

Για το ζήτημα της έρευνας υδρογονανθράκων στην Ήπειρο (Ανταπόκριση)

Μαζικές συγκεντρώσεις στους Δήμους Ζίτσας και Ζαγορίου Ιωαννίνων Παρεμβάσεις της Κομματικής Οργάνωσης Ηπείρου του Μ-Λ ΚΚΕ

Αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις, οι ημερίδες, οι εκδηλώσεις, οι συζητήσεις, οι ανησυχίες και οι κινητοποιήσεις στην περιοχή των Ιωαννίνων, για το ζήτημα των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Ήπειρο.

Η κυβέρνηση, βλέποντας τις ογκούμενες αντιδράσεις των κατοίκων, με δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Σταθάκη, στάθηκε στο πλευρό των Εταιρειών, ανακοίνωσε ότι οι έρευνες θα γίνουν, κάλεσε σε σύσκεψη τους ηπειρώτες βουλευτές της, για να βγουν και να καθησυχάσουν τους κατοίκους και απέστειλε κουστωδία κυβερνητικών και υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων, μελετητών και «επιστημόνων» στην πλειοψηφία τους υποστηρικτές της δραστηριότητας αυτής και των Εταιρειών, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας του Υπ. Ανάπτυξης, για να συμμετάσχουν σε ημερίδες που, κάτω από την πίεση των κατοίκων, αναγκάστηκαν να διοργανώσουν οι Δήμοι Ζίτσας, Ζαγορίου και Πωγωνιανής.


201819 Ιαν

Ο συμβιβασμός για το όνομα

Το κείμενο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό "Κομμουνιστής" το 1992 με αφορμή την ονομασία του κράτους των Σκοπίων σε μια περίοδο που βρισκόταν, όπως και σήμερα, στην επικαιρότητα προκαλώντας έντονους πολιτικούς τριγμούς. Επιλέγουμε σήμερα να το αναδημοσιεύσουμε γιατί παρά τα 26 χρόνια που διανύθηκαν, το κείμενο παραμένει πολιτικά επίκαιρο.

Σύμφωνα με την ιμπεριαλιστική υπαγόρευση

Από τη Λισσαβώνα ως το Εδιμβούργο, ο Κ. Μητσοτάκης είχε εξασφαλίσει παρατάσεις που του έδιναν στο εσωτερικό κάποια περιθώρια ελιγμών σχετικά με την υπόθεση της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων. Αλλά οι παρατάσεις είχαν ημερομηνία λήξης. Τώρα τα ψέμματα τελειώνουν, τελείωσαν. Η κυβέρνηση κατάφερε, πηγαίνοντας από ... θρίαμβο σε θρίαμβο, να οδηγηθεί το θέμα που η ίδια είχε αναγάγει στο κυρίαρχο πρόβλημα της εθνικής μας ζωής, σε σημείο όπου οι επιλογές της είναι πλέον αναγκαστικές και κατά τον Καραμανλή κινούνται ανάμεσα στην «εθνική ήττα» και την «εθνική ταπείνωση».


201814 Ιαν

Με αφορμή το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

Το κείμενο που ακολουθεί, δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην εφημερίδα "Λαϊκός Δρόμος" στο φύλλο της 27ης Μάη 2008 με τον τίτλο Δυο δεκαετίες αιματηρών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και συγκρούσεων στα Βαλκάνια. Με αφορμή το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ το αναδημοσιεύουμε.

Δυο δεκαετίες αιματηρών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και συγκρούσεων στα Βαλκάνια

Δεκαεπτά χρόνια από τότε που ξεκίνησε ο διαμελισμός της ενιαίας Oμόσπονδης Γιουγκοσλαβίας και 9 χρόνια μετά την πολεμική επιδρομή του NATO ενάντια στη νέα Γιουγκοσλαβία, τα Bαλκάνια όχι μόνο εικόνα σταθερότητας δεν παρουσιάζουν, αλλά δονούνται ξανά από τις εστίες αστάθειας και συγκρούσεων που προκαλούν οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Oι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και οι επεμβάσεις οξύνουν τις αντιθέσεις στη Bαλκανική και δημιουργούν ένα εύφλεκτο υπόστρωμα αναπαραγόμενης κρίσης με απειλή συγκρούσεων και πολεμικούς κινδύνους που επικρέμονται μόνιμα πάνω από το κεφάλι των Bαλκανικών λαών και αποτελούν δυναμίτη για την ειρήνη. Aν στη δεκαετία του '90 οι HΠA-NATO-EE δρούσαν σχεδόν ανενόχλητα με μοναδική αντίσταση το Bελιγράδι, σήμερα έχουν να αντιμετωπίσουν έναν ισχυρό ανταγωνιστή, τη Pωσία, που θέτει όρια και «κόκκινες γραμμές» στην Aμερικανο-Nατοϊκή επέλαση προς ανατολάς, μετατρέποντας τα Bαλκάνια σε επίκεντρο έντονου ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, για ανακατανομή σφαιρών γεωπολιτικής και οικονομικής (κυρίως ενεργειακής) επιρροής.


201809 Ιαν

Ο Νίκος Τεμπονέρας στέκει πάντα ορθός στους αγώνες μας για Μόρφωση – Δουλειά – Δημοκρατία

Το Δημόσιο σχολείο στο «σφυρί» τότε και τώρα

Ο Νίκος Τεμπονέρας στέκει πάντα ορθός στους αγώνες μας για Μόρφωση – Δουλειά – Δημοκρατία

Τότε, στα τέλη του 1990 (κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με υπουργό τον Βασίλη Κοντογιαννόπουλο, μετέπειτα υπουργό του ΠΑΣΟΚ) ο χώρος της Παιδείας βρισκόταν σε αναβρασμό, εξαιτίας των αντιδραστικών αλλαγών που προωθούσε η κυβέρνηση. Με ένα πολυνομοσχέδιο  ρυθμίζονταν θέματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (κατάργηση αδικαιολόγητων απουσιών, «πειθαρχικού ελέγχου» της εξωσχολικής ζωής κλπ), και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, περικοπές κοινωνικών παροχών σε φοιτητές κ.ά.).
100 χρόνια από την Οκτωβριανή επανάσταση


Πολιτικός Διάλογος στη ΛΑ-ΑΑΣ


Μακρόνησος 1947 - 2017