Επικαιρότητα

201717 Ιούν

Πολιτική εκδήλωση για τη Μακρόνησο

Παρακολουθήστε όλη την εκδήλωση για να τιμήσουμε τους αγωνιστές ήρωες της Μακρονήσου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον πολιτιστικό χώρο "Σήμα" το Σάββατο 20 Μάη.


201723 Μαϊ

Η ομιλία της σ. Νίκης Πετράκη στο μνημείο της μάνας του Μακρονησιώτη στο Λαύριο

Το βαπόρι άραξε στο Λαύριο κοντά στα ξημερώματα. Τότε ανέβηκαν όλοι στο κατάστρωμα. Το Μακρονήσι ορθωνόταν αντίκρυ ως πέτρινο φίμωτρο…” Με αυτές τις λέξεις θα περιγράψει ο Μενέλαος Λουντέμης την άφιξη των εξορίστων στο Λαύριο. Πέτρινο φίμωτρο... Έτσι το βλεπε και η μάνα του ήρωα Μακρονησιότη.

Ένα τέτοιο φίμωτρο προσπάθησε να φτιάξει ο ντόπιος μοναρχοφασισμός της μεταπολεμικής Ελλάδας με τις οδηγίες και τις ευλογίες των αγγλοαμερικάνων στη Μακρόνησο. Μέσα από την πιο άγρια βια, την πιο βάναυση τρομοκρατία, θα επιχειρήσει να ξεριζώσει από την ψυχή και το μυαλό των αγωνιστών, τους πόθους για τα μεγάλα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της Εθνικής Ανεξαρτησίας. Για αυτό θα βυθίσει την Ελλάδα στην πιο μαύρη νύχτα της ιστορίας της. “Εκείνη τη νύχτα που σώπαιναν οι λύκοι... γιατί ούρλιαζαν οι άνθρωποι”.


201723 Μαϊ

Η ομιλία του σ. Ιωσήφ Σταυρίδη στο μνημείο του Μακρονησιώτη

Συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια από το άνοιγμα του κολαστηρίου της Μακρονήσου, την άνοιξη του 1947, από τη βραχύβια κυβέρνηση του Δ.Μάξιμου.

Η σημερινή μας επίσκεψη σε αυτό το μαρτυρικό νησί έρχεται να αποτίσει φόρο τιμής στη γενιά του ΕΑΜικού και Κομμουνιστικού Κινήματος, που σήκωσε το ανάστημά της, αντιστεκό­μενη στην ανείπωτη φασιστική θηριωδία τόσο του αγγλικού και του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού όσο και στη ντόπια αντίδραση μιας σειράς μετεμφυλιακών κυβερνήσεων. Η Αντίσταση της αθάνατης αυτής γενιάς, στο Μακρονήσι, συνδέεται άμεσα με το ίδιο κόκκινο νήμα με την Εθνική Αντίσταση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ, στη διάρκεια της Κατοχής, ενάντια στο χιτλεροφασισμό.


201723 Μαϊ

Η ομιλία του σ. Δημήτρη Κουφοβασίλη στο Σήμα, στην εκδήλωση μνήμης και τιμής στους Μακρονησιώτες αγωνιστές

Συναγωνιστές και φίλοι, σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας.

Συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια από το άνοιγμα του κολαστηρίου της Μακρονήσου. Ιδρύθηκε για να σπάσει το φρόνημα, να λυγίσει τους εξορίστους, αλλά συνέβη το ακριβώς αντίθετο, και μένει στην ιστορία ως τόπος αντίστασης και φάρος αγώνων.

Επειδή σε πολλές φωτογραφίες οι χιλιάδες λαϊκοί αγωνιστές, δημοκράτες, πατριώτες, κομμουνιστές, που πέρασαν από την Μακρόνησο ή από κάποιον άλλον τόπο εξορίας, στέκονται αγέρωχοι και κάποτε μάλιστα χαμογελούν (διότι, ακριβώς, είναι φορείς μιας άλλης, αγωνιστικής αντίληψης για τη ζωή), είναι δύσκολο να συλλάβει κανείς τα είδη των βασανιστηρίων που επινοήθηκαν και εφαρμόστηκαν σε βάρος τους.


201723 Μαϊ

Εκδήλωση στο Σήμα για τη Μακρόνησο

Μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα πλήθος φίλων και συναγωνιστών, που κατέκλυσαν τον πολιτιστικό χώρο του Σήματος, τίμησαν στους Μακρονησιώτες αγωνιστές

Η βραδιά του Σαββάτου 20.5 στον πολιτιστικό χώρο της Πορείας, στο Σήμα,  ήταν αφιερωμένη στην εκδήλωση για τα 70 χρόνια από το άνοιγμα του κολαστηρίου της Μακρονήσου, μια εκδήλωση τιμής και μνήμης προς τους Μακρονησιώτες αγωνιστές.

Οι ομιλίες που έγιναν και η  παράσταση που ακολούθησε με αφηγήσεις, απαγγελίες,  προβολές εικόνων και μαγνητοσκοπημένων μαρτυριών, με  ζωντανή μουσική και  τραγούδια έδωσαν με δύναμη το ηρωικό πνεύμα της Μακρονήσου.

 Η κυριολεκτικά κατάμεστη αίθουσα του Σήματος και η θερμή ανταπόκριση του κόσμου, το κλίμα συγκίνησης, το μήνυμα αγώνα και αντίστασης που είναι επίκαιρο όσο ποτέ, ήταν τα στοιχεία που χρωμάτισαν τη βραδιά.
Μεγάλη Προλεταριακή Πολιτιστική Επανάσταση