Σελίδες από την ιστορία του κινήματος

201701 Αυγ

Ο λαός κάτοχος του παλιού πολιτισμού, δημιουργός του καινούργιου

Ο Οχτώβρης, η μόρφωση και η προστασία του πολιτιστικού πλούτου της σοβιετικής Ρωσίας

Η νίκη της Οχτωβριανής Επανάστασης και η εγκαθίδρυση της σοβιετικής εξουσίας αποτέλεσε την απαρχή ταυτόχρονα μιας πολιτιστικής επανάστασης. Οι επαναστατικές αλλαγές στη σφαίρα του πολιτισμού συμπεριλάμβαναν πρώτ’ απ’ όλα τέτοια μέτρα, όπως για την εξάλειψη του αναλφαβητισμού του ενήλικου πληθυσμού, την ανάπτυξη της σχολικής μόρφωσης με σκοπό να συμπεριληφθεί σ’ αυτήν ολόκληρη η νέα γενιά, τη μεταρρύθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης, την αξιοποίηση όλων των γνώσεων που είχε συσσωρεύσει η ανθρωπότητα.


201707 Αυγ

Η ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΡΙΟ

Ι.Β. Στάλιν

Ύστερα από τη συνωμοσία του Κορνίλοφ και την αποσύνθεση της εξουσίας, ύστερα από το ναυάγιο της συνωμοσίας και το σχηματισμό της κυβέρνησης Κερένσκι-Κίσκιν, ύστερα από τη «νέα» κρίση και τις «νέες» διαπραγματεύσεις Τσερετέλι-Γκοτς πάλι με τον ίδιο τον Κερένσκι -έχουμε, επιτέλους, τη «νέα» (εντελώς νέα!) κυβέρνηση των πέντε.


201704 Αυγ

Συνωμοσία του στρατηγού Κορνίλωφ ενάντια στην επανάσταση

Συντριβή της συνωμοσίας

Τα σοβιέτ στην Πετρούπολη και στη Μόσχα περνούν με το μέρος των μπολσεβίκων

Παίρνοντας όλη την εξουσία η αστική τάξη άρχισε να ετοιμάζεται για τη συντριβή των αδυνατισμένων Σοβιέτ και την εγκατάσταση απροκάλυπτης αντεπαναστατικής δικτατορίας. O εκατομμυριούχος Ριαμπουσίνσκι δήλωσε κυνικά, πως μοναδική διέξοδο από την κατάσταση βλέπει «το σκελετωμένο χέρι της πείνας, της αθλιότητας του λαού, που θα πιάσει από το λαιμό τους ψευτοφίλους του λαού, τα δημοκρατικά σοβιέτ και επιτροπές». Στο μέτωπο οργίαζαν τα στρατοδικεία και η θανατική ποινή για τους φαντάρους. Στις 3 του Αυγούστου 1917 ο αρχιστράτηγος Κορνίλωφ ζήτησε να εισαχθεί η θανατική ποινή και στα μετόπισθεν.


201711 Ιούλ

Εκστρατεία στην Ουκρανία

Η ελληνική συμμετοχή στην επέμβαση εναντίον της Σοβιετικής Ρωσίας (1919)

«Η πόλις της Οδησσού είχε πλέον τελείως εκκενωθή υπό των συμμαχικών στρατευμάτων και καταληφθή από της προηγουμένης εσπέρας υπό των Σοβιέτ της πόλεως, άτινα είχον υψώσει την ερυθράν σημαίαν, εγκατέστησαν αμέσως διαφόρους φρουράς, εκήρυξαν τον στρατιωτικόν νόμον και εξέδωκαν προκηρύξεις δημοσιευθείσας εις εφημερίδας των..

Με αυτά τα λόγια οι ιθύνοντες του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος περιγράφουν τις τελευταίες στιγμές της εκστρατείας στην Ουκρανία το 1919.

Με τη νίκη της σοσιαλιστικής επανάστασης στη Ρωσία, η νεαρή Σοβιετική δημοκρατία, από τις πρώτες κιόλας ημέρες της ύπαρξής της, πέρασε σοβαρές δοκιμασίες. Οι καπιταλιστές και οι τσιφλικάδες στο εσωτερικό πρόβαλλαν απεγνωσμένη αντίσταση. Παράλληλα οι ιμπεριαλιστές εκστράτευσαν εναντίον της Σοβιετικής Ρωσίας.


197001 Ιαν

Πώς φθάσαμε (Απ' την Ελβετία στην Πετρούπολη)

 

Στις 19/6 Μάρτη γίνεται μια σύσκεψη των εξορίστων ρώσσων πολιτικών στην Ελβετία για το ζήτημα της επιστροφής. Παρόντες: Μάρτωφ (μενσεβίκος) Μπομβρώφ – Νάτανσον (σοσιαλ–επαναστάτης), Κοσόβσκι (Μπουντ, εβραίος), Ζηνόβιεφ (γραφείο εξωτερικού της ΚΕ του ΣΔΕΚΡ).
Μεγάλη Προλεταριακή Πολιτιστική Επανάσταση