Σελίδες από την ιστορία του κινήματος

201719 Νοε

Για τη σοσιαλιστική επανάσταση και την καπιταλιστική  παλινόρθωση στην πρώην Σοβιετική Ένωση

 

 

Η ομιλία του σ. Δ. Κοντοφάκα στο Διεθνιστικό διήμερο (αποσπάσματα)

..Στη θέση μιας πανίσχυρης Σοβιετικής  Ένωσης που ακτινοβολούσε στο παγκόσμιο στερέωμα και έκανε ελκτικές τις ιδέες του σοσιαλισμού, υπάρχει τώρα μια διαμελισμένη, καπιταλιστική και ιμπεριαλιστική Ρωσία.


201719 Νοε

Η ιστορία της Οκτωβριανής Επανάστασης είναι η ιστορία μιας ολόκληρης εποχής

 

Η ομιλία του σ. Β. Πετράκη στο Διεθνιστικό διήμερο (αποσπάσματα)

Μετρώντας 100 χρόνια από την εισβολή στα Χειμερινά Ανάκτορα και παρά την σημασία και τον μεγάλο συμβολισμό εκείνων των γεγονότων, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι η ιστορία της Οκτωβριανής Επανάστασης απλώνεται πολύ πριν, και ακόμη περισσότερο, πολύ μετά των μεγάλων ένοπλων μαχών του Οκτώβρη.


201719 Νοε

Τα διδάγματα του Οκτώβρη και τα βάθρα ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού κινήματος

 

 

Η ομιλία του σ. Π. Κουφοβασίλη στην κεντρική εκδήλωση του διήμερου (αποσπάσματα)

 

100 χρόνια από τον Οκτώβρη 1917, παρά τις αναπαραγόμενες αντικομμουνιστικές εκστρατείες δυσφήμισης και κατασυκοφάντησης, η λάμψη και η ακτινοβολία της Οκτωβριανής Επανάστασης φωτίζει αδιάλειπτα το δρόμο των λαών, στον αγώνα τους για εθνική και κοινωνική απελευθέρωση, για το σοσιαλισμό.


201719 Νοε

44 χρόνια από την ηρωϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου Ο Νοέμβρης καθοδηγεί την πάλη του λαού και της νεολαίας

 

 

Συμπληρώνονται φέτος 44 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, που -παρά τις αδιάλειπτες προσπάθειες των πολύχρωμων εκπροσώπων της εγχώριας ολιγαρχίας να τη διαστρέψουν, να την καπηλευτούν, να τη συκοφαντήσουν και να την αφανίσουν- παραμένει φωτεινός οδηγός της αντιστασιακής πάλης της νεολαίας, των εκπαιδευτικών, των εργαζομένων και ανέργων ενάντια στην αντιλαϊκή καταιγίδα που επιβάλλουν οι εκπρόσωποι της ντόπιας πλουτοκρατίας με την υποστήριξη των ιμπεριαλιστών προστατών τους, Αμερικάνων και Ευρωπαίων.


201715 Νοε

 Πολυτεχνείο  1973: εμπνέει, διδάσκει και οδηγεί

Στην ιστορική διαδρομή κάθε λαού υπάρχουν στιγμές ορόσημα που συμπυκνώνουν την εποχή, αποτελούν  συνεκτικούς κρίκους, εμπνέουν το λαό, διδάσκουν και οδηγούν.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η “εξέγερση του Πολυτεχνείου 1973”, η οποία, παρά τη συκοφαντία των εχθρών της και τη διαστρέβλωση των φίλων της, εξακολουθεί να αντέχει σε πείσμα των καιρών και να αποτελεί φάρο δράσης για τη νεολαία και το λαό.

Η αμερικανοκίνητη στρατιωτικοφασιστική δικτατορία τον Απρίλη του1967 “δεν έπεσε από τον ουρανό”. Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, έντρομος μπροστά στα ανερχόμενα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα στη δεκαετία 1960, “φύτευε” σ' όλο τον κόσμο δικτατορίες, υποκινούσε πραξικοπήματα, πραγματοποιούσε στρατιωτικές επεμβάσεις (πχ Ινδοκίνα), αξιοποιώντας την προδοσία της Σοβιετικής Ένωσης των Χρουστσιώφ-Μπρέζνιεφ και τη γραμμή της συμφιλίωσης που προέκρινε το κακόφημο 20ό Συνέδριο του Κ.Κ. Σοβιετικής Ένωσης. Στη χώρα μας, η κόντρα Παλατιού και  ΕΡΕ του Καραμανλή, από τη μια μεριά, και του αστού ιντριγκαδόρου Γ.Παπανδρέου - Ένωσης Κέντρου, από την άλλη, δημιούργησε ρωγμές στο πολιτικό σύστημα. Η αριστερά του εμφυλίου πολέμου -προδομένη από την ηγεσία της- μαζί με τις λαϊκές μάζες που βρίσκονταν στους δρόμους αποτελούσε απειλή για το αστικό πολιτικό σύστημα. Ο φασισμός ήταν μια λύση κι έτσι άναψε το πράσινο φως στους συνταγματάρχες-φασίστες που εκκόλαπταν το μαύρο αυγό του φιδιού μετά τον εμφύλιο.
100 χρόνια από την Οκτωβριανή επανάσταση


Πολιτικός Διάλογος στη ΛΑ-ΑΑΣ


Μακρόνησος 1947 - 2017