Σελίδες από την ιστορία του κινήματος

201807 Μαϊ

Τρία χρόνια χωρίς τον σ. Ισαάκ τον πρωτεργάτη της ίδρυσης του μαρξιστικού - λενινιστικού κινήματος της Ελλάδας

Πέρασαν κιόλας τρία χρόνια από τις 19 Απρίλη του 2015, από τα ξημερώματα εκείνης της μέρας που ο σ. Ισαάκ Ιορδανίδης άφηνε την τελευταία του πνοή στο φτωχό σπίτι του στη Δραπετσώνα. Και γράφουμε κιόλας γιατί η παρουσία του παραμένει τόσο έντονη μέσα στις γραμμές του κινήματός μας,  ώστε δύσκολα συνειδητοποιείται ότι μας χωρίζει μια τέτοια απόσταση χρόνου.


201810 Μαϊ

Παλαίμαχοι κομμουνιστές  μας μιλούν για την Εργατική Πρωτομαγιά  και το χρονικό του Μάη του '36 στη Θεσσαλονίκη

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, μια επέτειος ορόσημο για το λαϊκό, αριστερό και κομμουνιστικό κίνημα της χώρας μας και μπροστά στο γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών την Πρωτομαγιά του 1944 στο σκοπευτήριο της Καισαριανής και την εργατική εξέγερση του Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη, ο «Λαϊκός Δρόμος» αναδημοσιεύει δυό συνεντεύξεις των συντρόφων Βασίλη Ασπρίδη  και Σίμου Χατζηαριστέρα, παλαίμαχων κομμουνιστών, στελεχών του μαρξιστικού- λενινιστικού κινήματος, που έχουν φύγει από τη ζωή, και αναφέρονται σε αυτά τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία του λαϊκού και κομμουνιστικού κινήματος.


201810 Μαϊ

Η 9η Μάη ορόσημο των αγώνων των λαών ενάντια στο φασισμό και τον ιμπεριαλισμό    

Το κομμουνιστικό κίνημα στις φλόγες του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και η διαπάλη με τα εχθρικά ρεύματα

Η 9η Μάη, η μέρα της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης, με τον συμβολισμό και το περιεχόμενό της, δεν μπορεί παρά να κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά και τη μνήμη των λαών του κόσμου. Ως από τις πλέον σημαντικές στην ιστορία των λαϊκών αγώνων, σημάδεψε την ιστορία του 20ού αιώνα, έκρινε αποφασιστικά το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας.


201825 Μαρ

Η επανάσταση του 1821 και τα "δάνεια της ανεξαρτησίας"

Με βάση το βιβλίο του κομμουνιστή ηγέτη Νίκου Μπελογιάννη:

«ΤO ΞΕΝO ΚΕΦΑΛΑΙO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

O εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας του 1821 ξέσπασε χωρίς ανάλογη προετοιμασία όσον αφορά τους οικονομικούς πόρους που θα τον στήριζαν. Τα οικονομικά μέσα αποτελούν σημαντικό παράγοντα για τη διεξαγωγή του πολέμου. Πολύ περισσότερο όταν αυτός είναι μακροχρόνιος, όπως ο εθνικός ξεσηκωμός του 1821 που διήρκεσε εννέα χρόνια. Από έλλειψη εφοδίων διαλύονταν συχνά στρατόπεδα και πολιορκίες, ματαιώνονταν εκστρατείες, με ολέθρια αποτελέσματα κάποιες φορές. Τα πυρομαχικά, ο οπλισμός, η τροφοδοσία των στρατιωτικών τμημάτων, οι μεταφορές, απαιτούσαν οικονομική διαχείριση.


201826 Φεβ

100 Χρόνια από την ίδρυση του ηρωϊκού ΚΚΕ Να επιμείνουμε αταλάντευτα στο δρόμο της αναγέννησης του κομμουνιστικού κινήματος

Συμπληρώνονται  εκατό χρόνια από τότε που δημιουργήθηκε το Κόμμα της εργατικής τάξης. Στις 17 Νοέμβρη του 1918, συνήλθε στον Πειραιά, το ιδρυτικό συνέδριο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (ΣΕΚΕ) που κατοπινά μετονομάστηκε σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ).
Μακρόνησος 2018


6ο Συνέδριο Μ-Λ ΚΚΕ


Μακρόνησος 1947 - 2017