Σελίδες από την ιστορία του κινήματος

201816 Φεβ

20ό συνέδριο του ΚΚΣΕ  Η αρχή του τέλους της Σ.Ε.

Ξανακοιτάζοντας την περίοδο της επιβολής και εδραίωσης της ρεβιζιονιστικής κυριαρχίας

Αναδημοσίευση από το περιοδικό του Μ - Λ ΚΚΕ «Κομμουνιστής», τεύχος 2, 1992

Σήμερα, που όλο και περισσότεροι κομμουνιστές κατανοούν πως το σημείο στροφής στη Σ.Ε. από τη σοσιαλιστική στην αντισοσιαλιστική πολιτική, βρίσκεται στο 20° συνέδριο, είναι χρήσιμο να μελετηθεί ξανά η περίοδος αυτή της επιβολής και εδραίωσης του ρεβιζιονισμού στην εξουσία. Σε μεγάλη μάζα των αγωνιστών του αριστερού κινήματος πολλές πτυχές της περιόδου αυτής παραμένουν ακόμα ουσιαστικά άγνωστες, είτε υπάρχει συχνά γι’ αυτές μια συγκεχυμένη εικόνα, λόγω της αποσιώπησης ή της στρεβλής πληροφόρησης με την οποία ο ρεβιζιονισμός σκέπασε την ιστορία. Ορισμένα γεγονότα και στοιχεία αυτής της περιόδου, στο ξανακοίταγμά τους κάτω από το φως και όλων των μετέπειτα εμπειριών, αποκτούν ένα καινούργιο ενδιαφέρον, και η ανάδειξή τους, ξανά, μπορεί να δώσει ένα υλικό χρήσιμο στη μελέτη των προβλημάτων.


201801 Φεβ

94 Χρόνια από το θάνατο του Λένιν

Συμπληρώθηκαν φέτος 94 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου προλετάριου επαναστάτη ηγέτη, του “αετού των βουνών του μπολσεβίκικου κόμματος”, Βλαδίμηρου Ίλιτς Λένιν, στις 21 Γενάρη του 1924. Ο Λένιν, είναι αναντίρρητα μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της ανθρώπινης Ιστορίας. Έδωσε ανυπέρβλητες συνεισφορές στην ανάπτυξη της μαρξιστικής θεωρίας, και κάτω από την καθοδήγησή του έγινε πραγματικότητα η πρώτη σοσιαλιστική επανάσταση και το πρώτο σοσιαλιστικό κράτος στον κόσμο. Ο τροχός της ιστορίας γύρισε με μεγάλη ορμή μπροστά, φέρνοντας στο προσκήνιο την εργατική τάξη, τις καταπιεζόμενες μάζες, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι ο σοσιαλισμός δεν είναι ουτοπία. Αγαπήθηκε από τους λαούς όλου του κόσμου και έγινε θρύλος και τραγούδι, διατηρώντας την αίγλη του μέχρι τις μέρες μας.

Αναδημοσιεύουμε πιο κάτω το λόγο του Ι. Β. Στάλιν, στο δεύτερο Πανενωσιακό Συνέδριο των Σοβιέτ, που εκφωνήθηκε στις 26 του Γενάρη 1924, πέντε μέρες μετά το θάνατο του Λένιν.


201814 Ιαν

Για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ

 

Έχουμε γράψει σ' όλους τους τόνους ότι η μνήμη είναι συνεκτικό στοιχείο της ιστορίας και της κοινωνικής πορείας. Η μνήμη είναι πείρα και όχι ανάμνηση. Χωρίς την ιστορική μνήμη θα είχαμε αφασία.


201719 Νοε

Για τη σοσιαλιστική επανάσταση και την καπιταλιστική  παλινόρθωση στην πρώην Σοβιετική Ένωση

 

 

Η ομιλία του σ. Δ. Κοντοφάκα στο Διεθνιστικό διήμερο (αποσπάσματα)

..Στη θέση μιας πανίσχυρης Σοβιετικής  Ένωσης που ακτινοβολούσε στο παγκόσμιο στερέωμα και έκανε ελκτικές τις ιδέες του σοσιαλισμού, υπάρχει τώρα μια διαμελισμένη, καπιταλιστική και ιμπεριαλιστική Ρωσία.


201719 Νοε

Η ιστορία της Οκτωβριανής Επανάστασης είναι η ιστορία μιας ολόκληρης εποχής

 

Η ομιλία του σ. Β. Πετράκη στο Διεθνιστικό διήμερο (αποσπάσματα)

Μετρώντας 100 χρόνια από την εισβολή στα Χειμερινά Ανάκτορα και παρά την σημασία και τον μεγάλο συμβολισμό εκείνων των γεγονότων, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι η ιστορία της Οκτωβριανής Επανάστασης απλώνεται πολύ πριν, και ακόμη περισσότερο, πολύ μετά των μεγάλων ένοπλων μαχών του Οκτώβρη.
100 χρόνια από την Οκτωβριανή επανάσταση


Πολιτικός Διάλογος στη ΛΑ-ΑΑΣ


Μακρόνησος 1947 - 2017