Διεθνή

201801 Ιούλ

Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος

Τα “πολεμικά ανακοινωθέντα” μπήκαν και επίσημα στην καθημερινότητα της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας, ως αποτέλεσμα του εντεινόμενου εμπορικού πολέμου, στο όνομα της “εθνικής ασφαλείας” των ΗΠΑ, που κήρυξε η κυβέρνηση Τραμπ στους κύριους ανταγωνιστές της, οξύνοντας τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Γεγονός που πιστοποίησε εμφατικά και η αποτυχημένη σύνοδος των G7, στον Καναδά.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, ο οποίος δήλωσε, απευθυνόμενος σε Αμερικανούς βουλευτές που ανησυχούσαν για τις επιπτώσεις στις εκλογικές τους περιφέρειες:“Όπως λέει συχνά ο Πρόεδρος, πάντα ήμασταν σε εμπορικό πόλεμο. Η διαφορά είναι πως τώρα τα στρατεύματά μας κατεβαίνουν στους προμαχώνες”.


201801 Ιούλ

Η επόμενη μέρα μετά τις εκλογές στην Τουρκία και τα ανοιχτά εσωτερικά και εξωτερικά μέτωπα

Η επόμενη μέρα μετά τις εκλογές στην Τουρκία και την αναμενόμενη επικράτηση του Ερντογάν στις προεδρικές με 52,6% και της «Λαϊκής συμμαχίας» (εκλογικός συνασπισμός ΑΚΡ –ΜΗΡ ) με 53,7%, παρά τη μείωση των ποσοστών του ΑΚΡ, βρίσκει τη χώρα συνολικά με πολλά ανοιχτά και αβέβαιης έκβασης μέτωπα τόσο στο εσωτερικό της , όσο και στις διεθνείς σχέσεις της. Ο Ερντογάν, με πρόσχημα το αποτυχημένο πραξικόπημα, «δαιμονοποίησε» όλους τους πολιτικούς του αντιπάλους, έκανε γενικές εκκαθαρίσεις στον κρατικό μηχανισμό και τον στρατό θέτοντάς τους υπό τον απόλυτο έλεγχό του, φίμωσε την ενημέρωση και την ελευθερία του λόγου, φυλάκισε χιλιάδες και έφερε όλο το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό «στα μέτρα του», κάνοντας εκλογές υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης.


201801 Ιούλ

Οι ΗΠΑ σταμάτησαν προσωρινά τα "παιχνίδια πολέμου" στην Κορεατική Χερσόνησο

Η ιστορική, όπως χαρακτηρίστηκε, συνάντηση Κιμ-Τραμπ, πύκνωσε τη ροή της διπλωματικής δραστηριότητας στην περιοχή. Ενώ μόλις πριν λίγους μήνες οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές διακήρυσσαν σ’ όλους τους τόνους την πρόθεσή τους να πνίξουν, να απομονώσουν τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας και να ανατρέψουν το καθεστώς της με έναν πόλεμο ολοκληρωτικής καταστροφής, οι εξελίξεις που δρομολογήθηκαν, χάρις στις διπλωματικές πρωτοβουλίες της Βορειοκορεατικής ηγεσίας και στην ενίσχυση της στρατιωτικής αποτρεπτικής δύναμης της χώρας, εξουδετέρωσαν, τους φιλοπόλεμους σχεδιασμούς τους. Η αξιοποίηση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, οδήγησε στη Διακήρυξη της δια-Κορεατικής Συνάντησης Κορυφής της 27ης Απρίλη, στο Πανμουντζόμ, που μέσω της άμεσης βελτίωσης των σχέσεων Βορρά – Νότου, επιδιώκεται η πλήρης αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.


201801 Ιούλ

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ - ΛΑΤ. ΑΜΕΡΙΚΗ - Γουατεμάλα - Ονδούρα σε ρόλο μπανανίας

Τον Μάιο που πέρασε και λίγες μέρες πριν την επίσημη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, μετά από απόφαση της διοίκησης Τραμπ, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ διοργάνωσε δεξίωση προς τιμήν της μεταφοράς αυτής. Με αυτή την κίνηση, δόθηκε μια ακόμη ευκαιρία σε μια σειρά χώρες να «συμμορφωθούν» με την απόφαση αυτή, στέλνοντας αντιπροσωπείες στη δεξίωση. Το αποτέλεσμα ήταν να διευρυνθεί κάπως η στήριξη στις ΗΠΑ, πάντα σε σχέση με τη σχετική ψηφοφορία του περασμένου Δεκεμβρίου στα Ηνωμένα Έθνη, όπου οι ΗΠΑ φάνηκαν να απομονώνονται διεθνώς σχετικά με το ζήτημα.


201801 Ιούλ

Παγκόσμια κατακραυγή για το αντιμεταναστευτικό παραλήρημα Τραμπ

Σε ξεκάθαρα φασιστικές πρακτικές προχώρησε η κυβέρνηση Τραμπ, χωρίζοντας 2.300 παιδιά από τους γονείς τους και κλείνοντάς τα σε χώρους – κλουβιά. Οι «στυγνοί εγκληματίες» που οδηγήθηκαν σε φυλακές και τα παιδιά τους σε κλουβιά είναι μετανάστες, κυρίως από το Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα, που τόλμησαν να περάσουν τα σύνορα του Μεξικού για να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή στις ΗΠΑ. Το μέτρο αυτό που απλά εφάρμοσε η κυβέρνηση, όπως ισχυρίζεται η υπουργός Εσωτερικής Ασφά­λειας, Κίρστεν Νίλσεν, ανεξάρτητα αν υποκριτικά οι Δημοκρατικοί και αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι το χαρακτηρίζουν αηδιαστικό, υφίσταται στο νομικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ για την αποθάρρυνση της εισόδου μεταναστών.
Μακρόνησος 2018


6ο Συνέδριο Μ-Λ ΚΚΕ


Μακρόνησος 1947 - 2017