Διεθνή

201814 Ιαν

Διαδηλώσεις και συγκρούσεις με τη σφραγίδα των ΗΠΑ και άγριας καταστολής στο Ιράν

 

 

Οι κινητοποιήσεις χιλιάδων διαδηλωτών στο Ιράν συνέπεσαν με την 7η επέτειο από την έναρξη της λεγόμενης “Αραβικής Άνοιξης”.


201814 Ιαν

Ενάντια στις απειλές και την εμπρηστική πολιτική του Τραμπ

 

Ανάπτυξη της αποτρεπτικής της ισχύος

και δραστήριες φιλειρηνικές κινήσεις της Λ.Δ. Κορέας

 

Στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμα, που απηύθυνε προς το λαό και το στρατό της χώρας, ο επικεφαλής της Λ.Δ.Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, κάνοντας απολογισμό της χρονιάς που πέρασε και περιγράφοντας τους στόχους της χώρας, επισήμανε: «Διενεργώντας επίσης δοκιμές διαφόρων πυρηνικών πυραύλων και ισχυρών θερμοπυρηνικών όπλων, επιτύχαμε τον γενικό μας προσανατολισμό και τον στρατηγικό μας στόχο και η Δημοκρατία μας έφτασε επιτέλους να διαθέτει ένα ισχυρό και αξιόπιστο αποτρεπτικό μέσο για τον πόλεμο, το οποίο δεν μπορεί κανείς και τίποτα να αντιστρέψει.


201814 Ιαν

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ Ήττες και αναδίπλωση της αντιδραστικής αντιπολίτευσης

 

Μετά το σχηματισμό της εθνικής συντακτικής συνέλευσης τον περασμένο Ιούλιο, η κατάσταση στη Βενεζουέλα πέρασε σε μια νέα φάση, όπου η αντιπολίτευση αναδιπλώθηκε, τουλάχιστον προσωρινά.


201814 Ιαν

Οι Πύλες του Πολιτικού Παραδόξου

 

 

 

Ειδικό αφιέρωμα:

«Οι νέοι σύμμαχοι των ΗΠΑ»

 

Σε ένα μεγάλο κάζο σε βάρος των ΗΠΑ εξελίχθηκε η ψηφοφορία στους κόλπους του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε στις 21/12/2017, με το ψήφισμα που κατέθεσαν πολλές ισλαμικές χώρες κατά της απόφασης αναγνώρισης από την Ουάσιγκτον της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Από τα 193 κράτη-μέλη του ΟΗΕ, τα 123 ψήφισαν ενάντια στην ενέργεια των ΗΠΑ, 35 απείχαν από την ψηφοφορία (για να μη βρούνε κανέναν μπελά), και μόλις …7 χώρες στάθηκαν στο πλευρό των αντιδραστικών σχεδιασμών ΗΠΑ και Ισραήλ: Ναούρου, Νήσοι Μάρσαλ, Παλάου, Μικρονησία, Τόγκο, Γουατεμάλα και Ονδούρα ήταν οι μόνοι συνεργοί των Αμερικανο-Ισραηλινών.

Μια ημέρα πριν τη σχετική ψηφοφορία ο Πρόεδρος των ΗΠΑ (που φαίνεται ότι διαμορφώνει τη δική του μελανή ιστορία στις σχέσεις του ακόμη και με τους διεθνείς οργανισμούς-παραπαίδια του) εκβίαζε, δημοσίως εννοείται, μια σειρά από χώρες που ενισχύονται οικονομικά από τις ΗΠΑ: «Λαμβάνουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, ακόμη και δισεκατομμύρια δολάρια και μετά ψηφίζουν εναντίον μας. Καλώς, παρακολουθούμε αυτές τις ψήφους. Αφήστε τους να ψηφίσουν εναντίον μας. Θα γλυτώσουμε πολλά χρήματα. Δεν μας νοιάζει»!

Σε παραλλαγή του παραληρήματος Τραμπ, η Αμερικανίδα μόνιμη αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, Ν._Χέιλι, δήλωνε λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας (προβλέποντας το αποτέλεσμα) ότι «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα θυμούνται αυτήν τη μέρα, που είδαν να διαπομπεύονται από τη Γενική Συνέλευση ενώ το μόνο που έκαναν ήταν να ασκήσουν το κυριαρχικό τους_δικαίωμα», συμπληρώνοντας με κακία: «Θα το θυμόμαστε όταν μας ζητηθεί για ακόμη μια φορά να κάνουμε τη μεγαλύτερη (οικονομική) συνεισφορά στα Ηνωμένα Έθνη».

Δυστυχώς για τους Αμερικανούς (και τους Ισραηλινούς), η ευθεία τρομοκρατία και οι οικονομικοί εκβιασμοί κατά τα φαινόμενα δεν έπιασαν τόπο, με εξαίρεση τα 7 κράτη που επέδειξαν «καλή διαγωγή» και δικαίως τώρα περιμένουν να ανταμειφθούν.

Οι διεθνείς δολοφόνοι ΗΠΑ-Ισραήλ, αν και δεν έχουν και κανέναν καημό να μένουν απελπιστικά μόνοι τους στις ψηφοφορίες (θυμίζουμε ενδεικτικά ότι τον Νοέμβριο του 2017 ήταν τα 2 μόνα κράτη-μέλη του ΟΗΕ που ψήφιζαν υπέρ της συνέχισης του οικονομικού αποκλεισμού της Κούβας, σε σχετικό μη δεσμευτικό ψήφισμα), χάνουν όμως λίγο από το πρεστίζ τους όταν δεν καταφέρνουν με ωμούς εκβιασμούς και ανοιχτές τρομοκρατικές πολιτικές να κερδίσουν έστω λίγες ψήφους.

Ειδικά για τις ΗΠΑ, που (θέλουν να λένε ότι) ελέγχουν ένα μεγάλο κομμάτι του πλανήτη, ασφαλώς πρόκειται για ένα ναυάγιο να μη μπορούν να αντιμετωπίσουν μέσα σε ένα μαγαζί τους (έτσι θεωρούν, και, από πολλές απόψεις, έτσι είναι, ο ΟΗΕ) ένα αναθεματισμένο ψήφισμα που έρχεται να αποκαλύψει-απομονώσει την πολιτική Τραμπ, έστω σε ένα σχετικό διπλωματικό επίπεδο.

Ας στρέψουμε όμως την προσοχή μας, με ένα μίνι αφιέρωμα, στα 7 κράτη που έγιναν, απ’ το πουθενά(;) οι …νέοι σύμμαχοι των ΗΠΑ.

 

1) Ναούρου (ή Ναουρού):

-Το κρατίδιο στον νότιο Ειρηνικό έχει πληθυσμό κοντά στα 10.000 άτομα και έκταση περί τα 21 τετ. χιλιόμετρα (όση τα Αντικύθηρα). Παλαιότερα το Ναούρου ήταν γνωστό με το όνομα «νησί της Χαράς» ή «νήσος της Ευτυχίας»… Το εθνικό σύνθημα της μικρότερης «ανεξάρτητης» νησιωτικής δημοκρατίας στον κόσμο είναι: «πρώτα το θέλημα του Θεού»!

-Πρόκειται για (το μόνο, παγκοσμίως) κράτος το οποίο δεν έχει επίσημη πρωτεύουσα. Είναι κι αυτό μια πρωτοτυπία… Βέβαια, ούτως ή άλλως, οι επιλογές των πόλεων δεν είναι πολλές…

-Μια ακόμη πρωτοτυπία είναι ότι η χώρα δεν διαθέτει ένοπλες δυνάμεις και (ανεπισήμως) την ευθύνη για την ασφάλεια της χώρας την έχει η …Αυστραλία! Χρειάζεται να πούμε ότι το δολάριο Αυστραλίας είναι το επίσημο νόμισμα του Ναούρου;

-Πάντως το Ναούρου (μετά από πολλές περιπέτειες με διεθνείς αποικιοκράτες και ιμπεριαλιστές) ονομάζεται ανεξάρτητο, από το 1968. Η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φωσφορικών αλάτων κατέστησε τους κατοίκους του νησιού ευκατάστατους σε σημείο που η μικρότερη νησιωτική δημοκρατία να μπορεί να παρουσιάζει στις αρχές της δεκαετίας του 1980 το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στον κόσμο, και, συνεπεία της τριφηλής ζωής, γύρω στα τέλη του προηγούμενου αιώνα είχε παχύσαρκους περισσότερους από το 90% των κατοίκων του, ενώ σήμερα παρουσιάζει τα περισσότερα κρούσματα διαβήτη -τύπου 2 παγκοσμίως! Επειδή όμως τα κοιτάσματα κάποια στιγμή εξαντλούνται, με το νέο αιώνα η κατάσταση πήρε άσχημη τροπή, και κάπου το 2004 η ανεργία στο Ναούρου άγγιξε το 90%!

-Ενδιαφέρον: Μ’ αυτά και μ’ αυτά το Ναούρου κατέληξε να βγάζει κάποια καλά μεροκάματα πουλώντας την ψήφο του στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Τα πιο γνωστά παζάρια τα έκανε (με Κίνα και Ταϊβάν) κατά τη διάρκεια συζητήσεων για το μέλλον του πολιτικού καθεστώτος στην Ταϊβάν.

 

2) Νήσοι Μάρσαλ:

-Βρίσκονται κάπου στον κεντρικό Ειρηνικό, με έκταση 181,3 τετ. χιλιόμετρα (όσο περίπου η Σαμοθράκη). Έχουν πληθυσμό μικρότερο από 55.000 άτομα (οι κάτοικοι είναι Μικρονήσιοι με καταγωγή από την Πολυνησία). Καταλαβαίνετε…

-Περίπου οι μισοί κάτοικοι είναι …χριστιανοί προτεστάντες, ωστόσο την παράσταση κλέβουν, με τον ωραίο τίτλο τους, οι 6.187_«Μορμόνοι_της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών»!

-Από το όνομα της χώρας και μόνον, ήδη βγαίνουν κάποια πρώτα συμπεράσματα. Οι Νήσοι διατέλεσαν αποικία ή προτεκτοράτο κατά συρροήν και κατ’ εξακολούθησιν, πρώτα από τους Ισπανούς (16ος αιώνας), έπειτα από τους Γερμανούς (1885), μετά από τους Ιάπωνες (1920), και από το 1945 μέχρι το 1986 (πρακτικώς μέχρι σήμερα) από τις ΗΠΑ. Χρειάζεται να πούμε ότι το αμερικανικό δολάριο είναι σήμερα το επίσημο νόμισμα των Νήσων Μάρσαλ; Στις βασανισμένες Νήσους καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα λέπρας στον κόσμο. Περιττό είναι να σημειώσουμε ότι η οικονομία της χώρας σε πολύ μεγάλοβαθμό στηρίζεται (εξαρτάται) από την αμερικανική βοήθεια.

-Ο πρώτος πρόεδρος της χώρας,_Αμάτα Καμπούα, πέθανε εν ενεργεία το 1996 και τον διαδέχθηκε ο ξάδερφός του,_Ιμάτα Καμπούα (ευτυχώς η διεθνής κριτική για την οικογενειοκρατία έχει περιοριστεί στη Β. Κορέα).

-Ενδιαφέρον: Το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας είναι η μεγάλη μόλυνση που έχει προκληθεί από τις πυρηνικές δοκιμές και τη μεταφορά_τοξικών αποβλήτων_από τις ΗΠΑ. Από το_1946_ως το 1958 τα νησιά έγιναν πεδία αμερικανικών_πυρηνικών δοκιμών (πραγματοποιήθηκαν επισήμως τουλάχιστον 66 δοκιμές ατομικών βομβών ή βομβών υδρογόνου), με αποτέλεσμα να μολυνθούν από ραδιενέργεια_πολλοί από τους κατοίκους. Το 1994 αποκαλύφθηκε από έγγραφα του ίδιου του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ ότι τα νησιά είχαν εκτεθεί σκόπιμα σε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας, με σκοπό να μελετηθούν οι επιπτώσεις της στους ανθρώπους (!)…

Παρά ταύτα, οι Νήσοι Μάρσαλ δεν έχουν κρατήσει κακία στις ΗΠΑ…

 

3) Παλάου:

-Η_Δημοκρατία του Παλάου_βρίσκεται στον δυτικό_Ειρηνικό_και περιλαμβάνει περισσότερα από 200 νησιά του αρχιπελάγους των_Καρολίνων νήσων. Έχει και αυτό την αποικιοκρατική του ιστορία με Ισπανούς (προσάρτηση το 1886), Γερμανούς_(το αγόρασαν από τους Ισπανούς το 1889), Ιάπωνες (κατάκτηση το 1914), και φυσικά Αμερικανούς (από το 1944 ως το 1994), οπότε και το Παλάου έγινε ανεξάρτητο κράτος. Γίνεται μονότονο να σημειώσουμε ότι η οικονομία του Παλάου βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αμερικανική βοήθεια; Χρειάζεται να πούμε ότι το αμερικανικό δολάριο είναι το επίσημο νόμισμα του Παλάου;

-Ο πληθυσμός του αγγίζει τα 17.661 άτομα, με τη χώρα να έχει έκταση 459 τετραγωνικά χιλιόμετρα (αρκετά μικρότερη από τη Σάμο). Μολονότι το Παλάου εντοπίζεται απομονωμένο και απομακρυσμένο κάπου στα νερά του Ειρηνικού ωκεανού, κι όμως, κι εδώ, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη απογραφή,_το 49,4% του συνολικού πληθυσμού είναι Ρωμαιοκαθολικοί και το 21,3% Προτεστάντες…

-Ενδιαφέρον: Το Παλάου υιοθέτησε νέο_Σύνταγμα_την_1η Ιανουαρίου_του_1981. Επρόκειτο για το πρώτο Σύνταγμα διεθνώς που αναφερόταν στην αποπυρηνικοποίηση. Με βάση αυτό, το αμερικανικό κράτος υποχρεώθηκε (δέχτηκε ασμένως) να πληρώνει οικονομική βοήθεια για 15 χρόνια στο Παλάου, με αντάλλαγμα την ανεμπόδιστη χρήση των στρατιωτικών βάσεων του Παλάου από το στρατό των ΗΠΑ…_

 

4) Μικρονησία:

-Οι_Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας_(με μια λέξη: Μικρονησία) βρίσκονται κι αυτές στον_Ειρηνικό ωκεανό_και περιλαμβάνουν το σύνολο των Καρολίνων νήσων εκτός από το_ανεξάρτητο Παλάου. Η ιστορία της κηδεμονίας της Μικρονησίας ομοιάζει με εκείνη του Παλάου και των Νήσων Μάρσαλ (Ισπανοί, Γερμανοί, Ιάπωνες, Αμερικανοί…).

-Στα 607 νησιά της ομόσπονδης χώρας κατοικούν περίπου 103.000 άτομα, σε εδαφική έκταση περίπου 700 τετραγωνικών χιλιομέτρων (μισή Ρόδος). Και εδώ, σε ό,τι αφορά στο θρήσκευμα, οι μισοί από τους κατοίκους της Μικρονησίας είναι Χριστιανοί Ρωμαιοκαθολικοί και το 47% ασπάζεται το Προτεσταντικό δόγμα. Ένα υπόλοιπο 3% ασπάζεται άλλες θρησκείες.

-Οι Μικρονήσιοι είναι φιλειρηνικοί, αλλά, καλού-κακού παίρνουν τις προφυλάξεις τους· ας σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ είναι οι αποκλειστικά υπεύθυνες για την άμυνα της Μικρονησίας, ενώ μετά την υπογραφή στη δεκαετία του 1980 του λεγόμενου συμφώνου «Ελεύθερης Σύνδεσης» επιτρέπεται στους πολίτες των νησιών να …καταταγούν στον αμερικανικό στρατό, αλλά και να αποκτήσουν την αμερικανική υπηκοότητα καθώς και μόνιμη κατοικία στις ΗΠΑ.

-Ενδιαφέρον: Το 1947 ο_ίδιος ο ΟΗΕ είχε παραχωρήσει την …κηδεμονία της Μικρονησίας στις ΗΠΑ (το ίδιο είχε συμβεί και με άλλα νησιά στον Ειρηνικό), γεγονός που, ασφαλώς, εδραίωσε κάποιες σχέσεις. Και εδώ, εννοείται, το αμερικανικό δολάριο είναι το επίσημο νόμισμα της Μικρονησίας, με την οικονομία του κράτους να στηρίζεται βασικά στην εξωτερική βοήθεια αλλά και στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ.

 

5) Τόγκο:

-Η Δημοκρατία του Τόγκο βρίσκεται στη Δυτική Αφρική. Με συνολική επιφάνεια 56.785_τετ. χιλιόμετρα και πληθυσμό 7.315.000 κατοίκων, το Τόγκο έχει πιο στιβαρή υπόσταση στον χάρτη σε σχέση με τους προαναφερθέντες «συμμάχους των ΗΠΑ». Πάντως είναι από τις μικρότερες χώρες της Αφρικής, κυριολεκτικώς μια αποικιοκρατική φέτα γης στον χάρτη.

-Από τον 16ο έως τον 18ο αιώνα η παράκτια ζώνη στην οποία βρίσκεται το Τόγκο ήταν πραγματικό κέντρο εμπορίου στο οποίο οι Ευρωπαίοι αναζητούσαν σκλάβους, δίνοντας στο Τόγκο και στην ευρύτερη περιοχή το όνομα «Ακτή των σκλάβων».

-Γερμανικό προτεκτοράτο από το 1884 (σε κάποια φάση αποτελούσε τμήμα της χώρας που οι Γερμανοί αποκαλούσαν «Τόγκολαντ»), κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο περιήλθε στους Αγγλο-Γάλλους (διπλή κατοχή), για να ανακηρυχθεί ανεξάρτητο το 1960. Πάντως επίσημη γλώσσα του είναι και σήμερα τα γαλλικά.

-Τουλάχιστον στη χώρα αυτή, το 1/3 των κατοίκων πιστεύει σε τοπικές θρησκείες και δεισιδαιμονίες (που φτάνουν στα όρια του βουντού), και όχι σε ξενόφερτες. Ακολουθούν όμως κατά πόδας ο Ρωμαιοκαθολικισμός και ο Μουσουλμανισμός.

-Το Τόγκο είναι 1 από τις 141 χώρες στις οποίες οι ΗΠΑ έχουν στείλει «Peace Corps» (ειρηνευτικά σώματα), αποστολή των οποίων είναι πρακτικώς ο «εκσυγχρονισμός», με βάση τα δυτικά πρότυπα. Περίπου 3.000 εθελοντές έχουν βρεθεί στον Τόγκο για την αποστολή αυτή από το 1962 (σήμερα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους περίπου 100 εθελοντές). Ε όχι και να προηγείται το βουντού των Μορμόνων!

-Ενδιαφέρον: Ο τωρινός Πρόεδρος του Τόγκο, Φωρ Γκνασινγκμπέ,_διαδέχτηκε το 2005 τον επί πολλά έτη προκάτοχο πατέρα του,_Εγιαντεμά Γκνασινγκμπέ. Πατέρας και υιός Γκνασινγκμπέ υλοποίησαν πολύ «δραστικές» μεθόδους για την αναρρίχηση και εδραίωσή τους στην πολιτική εξουσία. Σε ό,τι αφορά στα πολύ πρόσφατα, περιοριζόμαστε να καταγράψουμε την απόφαση του υιού Γκνασινγκμπέ τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε, να …κόψει την παροχή ίντερνετ σε όλους τους πολίτες της χώρας, όταν διαπίστωνε αυξανόμενο κλίμα δυσαρέσκειας σε βάρος του.

Ίσως η απόφαση της κυβέρνησης Γκνασινγκμπέ να στηρίξει τις ΗΠΑ στον ΟΗΕ, να βασίζεται σε μία ελπίδα ότι, αμοιβαία, οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν την κυβέρνηση του Τόγκο να βγει από την πολιτική απομόνωση. Όμως το θέμα περιπλέκεται: το Τόγκο απομονώθηκε ακόμη περισσότερο, καθότι, τελικώς, υπήρξε η μοναδική αφρικανική χώρα που στήριξε τους Αμερικανο-Ισραηλινούς.

 

6) Γουατεμάλα:

-Η Δημοκρατία της Γουατεμάλας, η οποία βρίσκεται στην αμερικανική ήπειρο, έχει έκταση 108.890_τετ. χιλιόμετρα_και πληθυσμό 16.176.133 κατοίκους. Δεν έχει μόνο ιστορία, αλλά και προϊστορία, η οποία πιθανότατα ανάγεται πριν το 10.000 π.Χ. Ένα κομμάτι του πολιτισμού των Μάγιας αναπτύχθηκε στα εδάφη που σήμερα ανήκουν στη Δημοκρατία της Γουατεμάλας.

Από το 1518 και εξής, και μετά την επίσημη έναρξη της περιόδου της ισπανικής αποικιοκρατίας στη χώρα, τα δεινά για τους ντόπιους πληθυσμούς διαδέχθηκαν το ένα το άλλο: καταρχάς οι λευκοί αποδεκάτισαν τους ιθαγενείς μέσω των …ασθενειών που έφεραν μαζί τους από την Ευρώπη.

-Και η Γουατεμάλα τιμά το 1821, καθώς το έτος εκείνο κηρύχθηκε ανεξάρτητη από την Ισπανία. Δυστυχώς, τα βάσανά της δεν τέλειωσαν τότε, και η διάδοχη ιστορία της είναι μεστή πραξικοπημάτων, στρατιωτικών κυβερνήσεων, περιόδων αναταραχής καθώς και δεκαετιών εμφυλίου (πριν λίγες ημέρες η Γουατεμάλα εόρτασε την 21η επέτειο από τη λήξη του εμφυλίου των ετών 1960-1996), πίσω από τα οποία θα βρει κανείς πολύ συχνά τις ΗΠΑ. Βεβαίως καταγράφονται και θετικές ιστορικές στιγμές, με την ανάπτυξη αντάρτικων επαναστατικών κινημάτων, τα οποία όμως δεν κατόρθωσαν να κατακτήσουν την πολιτική εξουσία κόντρα στα ακροδεξιά στρατιωτικά καθεστώτα. Τα καθεστώτα αυτά, αγόραζαν όπλα από το Ισραήλ, όταν δεν μπορούσαν να τα προμηθευτούν απευθείας από τις ΗΠΑ.

-Ας σημειωθεί ότι οι διάφορες κυβερνήσεις της Γουατεμάλας έχουν ένα μαύρο ιστορικό συνεργασίας με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ. Το 1961 η Γουατεμάλα παραχώρησε τον εναέριο χώρο της για την επίθεση στον Κόλπο των Χοίρων, το κερασάκι στην τούρτα της αντι-κουβανέζικης πολιτικής που άσκησε και η Γουατεμάλα στη δεκαετία του ’60.

Λίγο πριν, στα 1954, οι ΗΠΑ ανέτρεπαν με το σχεδιασμένο από τη CIA «πραξικόπημα της μπανάνας» τoν δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Γουατεμάλας, τοποθετώντας στη θέση του έναν συνταγματάρχη.

-Μ’ αυτά και μ’ αυτά τα κοινωνικά και πολιτικά δεδομένα, δεν είναι απόλυτη έκπληξη ότι η χώρα, σε αρκετά στατιστικά, δεν διαπρέπει: η Γουατεμάλα έχει τον χαμηλότερο δείκτη αλφαβητισμού σε όλη την κεντρική Αμερική, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι 1 στα δύο παιδιά κάτω των 5 ετών υποσιτίζεται. Περίπου ο μισός πληθυσμός της χώρας εξάλλου βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας.

-Ενδιαφέρον: τη δεκαετία του 1940 περίπου 5.500 (!) πολίτες της Γουατεμάλας υποβλήθηκαν σε «ιατρικά και επιστημονικά πειράματα» που έκαναν οι ΗΠΑ, όπως αποκάλυψε το 2011 επιτροπή που συγκροτήθηκε από τους ίδιους τους Αμερικανούς. Τουλάχιστον 83 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τα πειράματα αυτά, στα οποία περιλαμβανόταν σε πολλές περιπτώσεις η μόλυνση με σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Όμως, και σε αυτήν την περίπτωση (θυμηθείτε και τις Νήσους Μάρσαλ), φαίνεται ότι η Γουατεμάλα δεν κράτησε κακία στις ΗΠΑ…

 

7) Ονδούρα:

-Η Δημοκρατία της Ονδούρας βρίσκεται στην κεντρική Αμερική. Έχει έκταση περίπου 112.000 τετ. χιλιόμετρα_και πληθυσμό 8.866.351 κατοίκους. Το όνομα της χώρας είναι ισπανικό. Επίσημη γλώσσα του κράτους είναι η ισπανική, η οποία έγινε κυρίαρχη μετά τον 16ο αιώνα οπότε και οι Ισπανοί κατέκτησαν την περιοχή. Ενδεικτικό ενός κάποιου αποικιοκρατικού κλίματος, το γεγονός ότι η χώρα ονομαζόταν σε κάποιες περιόδους «Ισπανική Ονδούρα» για να διακρίνεται από την …«Βρετανική Ονδούρα» (η οποία εν τέλει μετονομάστηκε «Μπελίζ»). Και η Ονδούρα (όπως και η Γουατεμάλα, και άλλες χώρες της Κεντρικής Αμερικής) κήρυξε την ανεξαρτησία της από την Ισπανία το 1821.

-Λίγο πάνω από τους μισούς κατοίκους της χώρας είναι επισήμως Καθολικοί, ενώ ένα ποσοστό περί το 36% είναι Προτεστάντες. Και εδώ, η αποικιοκρατία έβαλε το χεράκι της…

-Από τα τέλη του 19ου αιώνα και εξής, οι ΗΠΑ αναπτύσσουν ενδιαφέρον για διάφορα παραγόμενα είδη στην Ονδούρα (κυρίως εμπλέκονται κολοσσιαίες εταιρίες φρούτων) και ταυτόχρονα αναπτύσσουν στρατεύματα στα εδάφη της (το 1903, το 1907, το 1911, το 1912, το 1919, το 1924 και το 1925)… Για να μη κουράζονται, στις αρχές της δεκαετίας του ’80 οι ΗΠΑ εγκαθιστούν σε μόνιμη βάση στρατεύματα στη γη της Ονδούρας, χτίζοντας μάλιστα στρατιωτικό λιμάνι και αεροδιαδρόμους για τη διευκόλυνσή τους.

Περιττό είναι να πούμε ότι και στην περίπτωση της Ονδούρας (όπως ακριβώς το είδαμε να συμβαίνει και στη Γουατεμάλα) δεν ήταν λίγα τα πραξικοπήματα και τα στρατιωτικά καθεστώτα που κατά διαστήματα κατακτούσαν την πολιτική εξουσία, με την ανάμειξη των ΗΠΑ. Η CIA συχνά πυκνά οργάνωνε εκκαθαρίσεις στο εσωτερικό της Ονδούρας, ενάντια σε αντάρτικα κινήματα, και τα φυτευτά καθεστώτα της Ονδούρας υποστήριζαν και υπηρετούσαν πιστά τους σχεδιασμούς…

-Μ’ αυτά και μ’ αυτά τα κοινωνικά και πολιτικά δεδομένα, δεν είναι απόλυτη έκπληξη ότι η χώρα, σε αρκετά στατιστικά, δεν διαπρέπει: η Ονδούρα έχει τα 2/3 του πληθυσμού της κάτω από το επίσημο όριο φτώχειας, ενώ διεκδικεί ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως στις ανθρωποκτονίες και στα βίαια εγκλήματα, με την πλειονότητα μάλιστα των περιστατικών ανθρωποκτονίας να μη διώκονται…

-Ενδιαφέρον: Από τον Νοέμβριο του 2017 η Ονδούρα βρίσκεται και πάλι σε δίνη πολιτικής κρίσης, μετά από τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών οι οποίες καταγγέλθηκαν για νοθεία, και συνοδεύτηκαν από διαδηλώσεις και αιματηρές συγκρούσεις με δεκάδες τραυματίες και τουλάχιστον 30 νεκρούς, σε πολλές πόλεις της χώρας.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι υπήρξε εκτεταμένη νοθεία και ότι ο πρόεδρος Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, σύμμαχος των ΗΠΑ, έκλεψε τη νίκη αλλοιώνοντας προκλητικά τα αποτελέσματα. Η Ουάσινγκτον τάχθηκε δημόσια υπέρ του Ερνάντες, παρά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης και εκλογικών παρατηρητών για τις εκτεταμένες παρατυπίες στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

Τον Δεκέμβριο του 2017, ήταν η ώρα της νέας κυβέρνησης της Ονδούρας να ανταποδώσει τη βοήθεια στις ΗΠΑ…


201814 Ιαν

Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο  σε συνθήκες κλιμάκωσης των τουρκικών απειλών και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

 

Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο  σε συνθήκες κλιμάκωσης των τουρκικών απειλών και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και παζαρεμάτων για την ΑΟΖ

Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές της 28ης Γενάρη έγινε με την υποβολή (στις 28/12, ένα μήνα νωρίτερα) εννέα υποψηφιοτήτων.




100 χρόνια από την Οκτωβριανή επανάσταση


Πολιτικός Διάλογος στη ΛΑ-ΑΑΣ


Μακρόνησος 1947 - 2017