Εφημερίδα Λαϊκός Δρόμος

Δεκαπενθήμερη εφημερίδα, όργανο της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ

Μόνιμες στήλες

 • Επίκαιροι Σχολιασμοί
 • Πολιτικές Αναλύσεις
 • Ο κόσμος της δουλειάς και της πάλης
 • Εκπαίδευση
 • Ανταποκρίσεις
 • Ιδεολογικά και θεωρητικά κείμενα
 • Για την τέχνη και τον πολιτισμό
 • Διεθνή
 • Ανακοινώσεις
 • Νεολαία
 • Λαϊκή Αντίσταση - Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία
201814 Απρ

Πολεμικός παροξυσμός των ΗΠΑ

Εκρηκτική η κατάσταση  στη Μέση Ανατολή

Να μη γίνει πάλι η χώρα μας πολεμικό Νατοϊκό ορμητήριο

 

Καταιγιστικές και άκρως επικίνδυνες εξελίξεις εκτυλίσσονται με επίκεντρο τη Συρία. Ο  άγριος ανταγωνισμός των ΗΠΑ με τη Ρωσία στη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια εκτραχύνεται.

 

Η κατάσταση περιπλέκεται με τη δυναμική εμπλοκή περιφερειακών δυνάμεων (Τουρκία, Ισραήλ, Ιράν). Καθιερωμένες ισορροπίες και συσχετισμοί δυνάμεων διαταράσσονται και ανατρέπονται. Παραδοσιακές συμμαχίες αμφισβητούνται και αναζητούνται νέες. Ένα εξαιρετικά ρευστό, ασταθές και θολό γεωπολιτικό περιβάλλον απρόβλεπτων ανακατατάξεων και σφοδρών συγκρούσεων διαμορφώνεται.

Η κατάσταση είναι πλέον εκρηκτική. Ένα σκηνικό πολέμου έχει στηθεί. Μετά τη στημένη προβοκάτσια για την επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται να έγινε στην πόλη Ντούμα της Συρίας την 7η Απριλίου, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση ενάντια σε στρατιωτική βάση στη συριακή πόλη Χομς με δεκάδες νεκρούς. Τώρα οι ΗΠΑ, με τη Γαλλία κύριο κολαούζο, απειλούν με μια νέα πολεμική επιδρομή την πολύπαθη Συρία. Η προπαγανδιστική τους μηχανή δαιμονοποιεί αντιπάλους, επιστρατεύει ψεύδη, δηλητηριάζει τον πλανήτη με μαύρη προπαγάνδα. Όπως ακριβώς είχε χαλκεύσει γεγονότα και κατηγορίες για να εξαπολύσει τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, τη Λιβύη κ.ο.κ.

 

 

 

Η τεράστια δύναμη πυρός που είναι ήδη συγκεντρωμένη στην ευρύτερη περιοχή ενισχύεται. Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο "USS Harry S. Truman", μαζί με άλλα επτά πολεμικά πλοία, σπεύδει στη Μεσόγειο, στα ανοιχτά της Συρίας, για να πάρει θέση μάχης. Και η Ρωσία απαντά πως "αν υπάρξει επίθεση, οι πύραυλοι θα καταρριφθούν και θα κτυπήσουμε ακόμη και τα κέντρα από τα οποία εκτοξεύθηκαν". Ο κίνδυνος ενός γενικευμένου πολέμου και μιας απ' ευθείας πλέον αμερικανορωσικής σύγκρουσης -και όχι δια αντιπροσώπων- ενισχύεται. Η αμερικανική υπερδύναμη, σε πολεμικό παροξυσμό, εκβιάζει με το χέρι στη σκανδάλη.

 

Από το 2003, που οι επελαύνουσες ΗΠΑ και οι πρόθυμοι σύμμαχοί τους, με μια κολοσσιαία στρατιωτική επιχείρηση,  σκόρπισαν την καταστροφή, τη φρίκη και το θάνατο στο Ιράκ, η ευρύτερη Μέση Ανατολή φλέγεται, διαμελίζεται, ματώνει. Εκεί, έχουν συγκεντρωθεί και έχουν, κατά καιρούς, συμμετάσχει σε πολεμικές επιχειρήσεις δυνάμεις των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του Ισραήλ, της Γαλλίας, της Μ. Βρετανίας, της Γερμανίας, της Τουρκίας, του Ιράν και πολλών άλλων -υποδεέστερων σε ισχύ- κρατών.

Τώρα, η ένταση έχει ανέβει κατακόρυφα. Τα ιμπεριαλιστικά επιθετικά σχέδια για τον έλεγχο αυτής της περιοχής, κρίσιμης γεωστρατηγικής σημασίας και πλούσιας σε ενεργειακούς πόρους, κλιμακώνονται. Ο κίνδυνος ανοίγματος και νέων μετώπων σφοδρής αντιπαράθεσης και ανοιχτής σύγκρουσης, πλάι στα ήδη υπάρχοντα, μεγαλώνει. Οι επόμενοι στόχοι έχουν διατυπωθεί εξ άλλου με σαφήνεια από τις ΗΠΑ. Το Ιράν ανήκει, διακηρυγμένα, σε αυτούς.

Κύριος στόχος των ΗΠΑ είναι η ανακοπή και ο περιορισμός της ενισχυόμενης ρωσικής επιρροής και παρέμβασης σε μια περιοχή που αποτελούσε κατεξοχήν πεδίο εφαρμογής της αμερικανικής ισχύος. Η αμερικανική υπερδύναμη, σε κατάσταση προϊούσας φθοράς, αντιμετωπίζει κρίση ηγεμονίας, καθώς η Ρωσία επανακάμπτει δυναμικά, η Κίνα αναδύεται ορμητικά διεκδικώντας παγκόσμιο ρόλο και η ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία) προσπαθεί να διατηρηθεί σαν υπολογίσιμος ιμπεριαλιστικός πόλος. Έχοντας επικεφαλής έναν πρόεδρο που εκφράζει παραστατικά την είσοδό της πλέον σε τροχιά κρίσης και παρακμής, ο τυχοδιωκτισμός, οι ανατροπές και οι απρόβλεπτες κινήσεις είναι στην ημερήσια διάταξη.

Πριν λίγες μέρες ο Τραμπ δήλωνε πως σκεφτόταν σοβαρά(;) να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη Συρία, πριν λίγες ώρες σε twitter απειλούσε λέγοντας "Ετοιμάσου Ρωσία, γιατί πύραυλοι θα αρχίσουν να έρχονται, ωραίοι, καινούργιοι και έξυπνοι" για να ρίξει, αμέσως μετά, τους τόνους προσφερόμενος, πάλι σε twitter, να βοηθήσει "να ενισχυθεί η οικονομία της Ρωσίας" και ζητώντας να μπει τέλος στην "κούρσα των εξοπλισμών"!! Παλινωδίες και γελοιότητες που αφήνουν ανοικτά, στην παρούσα φάση, όλα τα ενδεχόμενα, αλλά σαφώς ενταγμένες και στρατευμένες στην υπηρεσία μιας στρατηγικής κλιμακούμενης επιθετικότητας με σαφή επιδίωξη την περιφρούρηση της παγκόσμιας ηγεμονικής θέσης των ΗΠΑ.

 

Να μη γίνει πάλι η χώρα μας πολεμικό ορμητήριο των Αμερικανών

 

Και η ελληνική κυβέρνηση; Οι συνεχείς υποκλίσεις της στον πλανητάρχη, οι πρωθυπουργικοί ύμνοι στους "κοινούς αγώνες" Ελλάδας και ΗΠΑ για "κοινές αρχές και αξίες" και "κοινούς στόχους" είναι αποκαλυπτικοί και δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών. Η σταθερή και πειθήνια διεκπεραίωση των αμερικανικών εντολών είναι δεδομένη, η σύμπραξή της στους επιθετικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ είναι εκ των ων ουκ άνευ. Γι αυτό και οι "έπαινοι", τα "συγχαρητήρια" και η "στήριξη" που έχει εισπράξει από τον Τραμπ και τον "υπερδραστήριο" αμερικανό πρέσβη Πάιατ που οργώνει την Ελλάδα και "σχεδιάζει" το μέλλον της, λες και είναι αμερικανική επαρχία.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υιοθετεί την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα για τις εξελίξεις στη Συρία, ευθυγραμμίζεται και είναι έτοιμη να συνδράμει τις ΗΠΑ στις νέες θηριωδίες τους. Όπως όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν μετατρέψει τη χώρα μας σε βασικό πολεμικό ορμητήριο της επελαύνουσας υπερδύναμης και στήριξαν τις επιθετικές επιδρομές της κατά των λαών της Σερβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Λιβύης, το ίδιο ετοιμάζεται να πράξει και η παρούσα. Είναι η αναπόφευκτη στάση μιας πολιτικής δύναμης που προσκυνά τους "προστάτες" της, που παγιώνει και βαθαίνει τη νεοαποικιακή υποδούλωση της χώρας στην ΕΕ και απογειώνει την αμερικανοδουλεία.

Η αμερικανική βάση στη Σούδα, για την αναβάθμιση της οποίας συμφώνησε ο Α. Τσίπρας, είναι πανέτοιμη για την πολεμική επιδρομή. Τα πολεμικά πλοία, δε, του ΝΑΤΟ αλωνίζουν το Αιγαίο, κατόπιν "πρόσκλησης" της ελληνικής κυβέρνησης, με πρόσχημα το προσφυγικό, επίσης ετοιμοπόλεμα. Και υπάρχουν σχεδιασμοί, για τις μελλοντικές επιθετικές ανάγκες των ΗΠΑ, για βάση ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη, στάθμευση drones στη Λάρισα, αναβάθμιση της Ανδραβίδας και του Άραξου, νέα βάση στη Σύρο, ενδεχομένως και στην Κάλυμνο κ.λπ. Ο Πάιατ "αξιολογεί" τις δυνατότητες της χώρας και αποφασίζει... Η ελληνική γη, οι ελληνικές θάλασσες και ο ελληνικός αέρας προσφορά στους δολοφόνους των λαών.

Για άλλη μια φορά, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, η ελληνική ολιγαρχία και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι οδηγούν τη χώρα και το λαό σε επικίνδυνους δρόμους που μόνο νέα, μεγάλα δεινά μπορούν να προμηνύουν για το λαό και τον τόπο.

Οι σφοδροί ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στη Συρία, τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, η συγκέντρωση ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων και η απειλή ενός νέου πολέμου, σε συνδυασμό με τις ανησυχητικές εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα Βαλκάνια, απαιτούν την ανάπτυξη ενός αντιπολεμικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.  Στην πάγια πολιτική της εγχώριας οικονομικής ολιγαρχίας υποταγής στις ΗΠΑ και την ΕΕ, στο θράσος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να παρουσιάζει την υποτέλειά της σαν "διεθνείς επιτυχίες" και "αναβάθμιση" της χώρας, να αντιτάξουμε την πολιτική της σθεναρής εναντίωσης στον ιμπεριαλισμό και κάθε είδους επιθετισμό, την πολιτική της διεκδίκησης της εθνικής ανεξαρτησίας, την πολιτική της φιλίας των λαών. Να μη γίνει, πάλι, η χώρα μας πολεμικό ορμητήριο των Αμερικανών!

 

 

6ο Συνέδριο Μ-Λ ΚΚΕ


Μακρόνησος 1947 - 2017