Αρχική Σελίδα

201715 Ιούν

Ο τελευταίος αποχαιρετισμός στο σύντροφο Ηλία Μεταλλίδη

Στην ενότητα: Ανακοινώσεις

Πέθανε, την Τετάρτη 14 Ιούνη, ο φλογερός επαναστάτης κομμουνιστής Ηλίας Μεταλλίδης. Σήμερα το απόγευμα, 15 Ιούνη, έγινε η πολιτική κηδεία του στο ηρωικό χωριό που γεννήθηκε, ανδρώθηκε και γαλουχήθηκε στα επαναστατικά ιδανικά, στην Ξηρόβρυση Κιλκίς, που τόσο αγαπούσε.

Σε κλίμα αγωνιστικής συγκίνησης για το θάνατο ενός σπουδαίου κομμουνιστή, συγγενείς, σύντροφοι, συγχωριανοί έδωσαν το παρόν και αποχαιρέτησαν το σύντροφο Μεταλλίδη.


201715 Ιούν

Ο τελευταίος αποχαιρετισμός από το Μ-Λ ΚΚΕ

Στην ενότητα: Ανακοινώσεις

Υπάρχουν άνθρωποι που περνούν αθόρυβα απ αυτή τη ζωή . Υπάρχουν κι άλλοι που αφήνουν πίσω τους βαθειά αποτυπώματα. Όχι για να διασώσουν την υστεροφημία τους, όχι. Αλλά γιατί τους έτρωγε το σαράκι του κοινωνικού χρέους και τους οδηγούσε σ ένα φως ανέσπερο. Ένα φως που φώτιζε τα μεγάλα γράμματα της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας και της προκοπής αυτού του τόπου, τα μεγάλα γράμματα της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Σε όλους αυτούς , εμείς οφείλουμε πολλά. Πολλά και για πολύ. Ένας απ’ αυτούς ήταν – είναι καλυτέρα να λέμε - ο σύντροφος μας ο Ηλίας Μεταλλίδης.201715 Ιούν

ΚΚΕ(μ-λ): Ηλίας Μεταλλίδης, Έφυγε ένας περήφανος και παντοτινός κομμουνιστής και αντάρτης!

Στην ενότητα: Ανακοινώσεις

Με συγκίνηση πληροφορηθήκαμε σήμερα 14 Ιουνίου 2017 τον θάνατο του αγωνιστή, κομμουνιστή και παντοτινού αντάρτη Ηλία Μεταλλίδη. Από το 1943 που έγινε μέλος της ΕΠΟΝ και του ΚΚΕ στο μετέπειτα μαρτυρικό χωριό του, την Ξηρόβρυση Κιλκίς ως τα σήμερα, ως μέλος του Μ-Λ ΚΚΕ ο Ηλίας Μεταλλίδης περπάτησε την ζωή του μέσα στον κίνδυνο του θανάτου και στις διώξεις, αγέρωχος, απροσκύνητος και πιστός στις ιδέες της επανάστασης και της κοινωνικής ισότητας. Ο Μεταλλίδης ήταν από την γενιά εκείνων των αγωνιστών που δεν σκύψανε το κεφάλι σε καμιά άδικη εξουσία. Αγωνίστηκε ενάντια στους ξένους κατακτητές και τα ντόπια δουλικά τους, υπήρξε αντάρτης του ΕΛΑΣ και στέλεχος -λοχαγός του ΔΣΕ, τιμήθηκε με δύο μετάλλια ανδρείας για τη συμμετοχή του στις μάχες του Γράμμου, τραυματίστηκε τέσσερις φορές και όταν χρειάστηκε στα χρόνια της αναγκαστικής προσφυγιάς αγωνίστηκε ενάντια σε όσους πρόδωσαν και ανέτρεψαν τις σοσιαλιστικές ιδέες και κατακτήσεις στην Σοβιετική Ένωση. Ανάμεσα σε άλλους χιλιάδες πολιτικούς πρόσφυγες οι οποίοι παρά τις διώξεις αντιτάχθηκαν στην κακόφημη 6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ και στις πραξικοπηματικές επεμβάσεις στα εσωτερικά του κόμματος.


201714 Ιούν

Συνέντευξη του συντρόφου Ηλία Μεταλλίδη στο "Λαϊκό Δρόμο"

Αναδημοσιεύουμε τη συνέντευξη που έδωσε ο σύντροφος Ηλίας Μεταλλίδης στους σ. Γιώργο Ράπτη και Ν. Δημητριάδη για την εφημερίδα Λαϊκός Δρόμος, το Μάρτη του 2016

Λ.Δ.: Αγαπητέ σύντροφε, ένα ντοκιμαντέρ, αφιερωμένο στη ζωή σου σε έκανε πρόσφατα γνωστό στον κόσμο. Πώς αισθάνεσαι;

Η. Μεταλλίδης: Δεν αγωνιστήκαμε για να γίνουμε γνωστοί, αυτό μπορούσε να γίνει και με πιο εύκολους τρόπους. Εμείς, απλοί άνθρωποι βγήκαμε στο κλαρί για έναν καλύτερο κόσμο χωρίς φτώχεια, φασισμό και πόλεμο. Για μια Ελλάδα της λευτεριάς, της προκοπής, της δουλειάς και της δημιουργίας. Είμαι όμως πολύ ευχαριστημένος που έστω στα στερνά μου ο χώρος της τέχνης με τιμά και στο πρόσωπό μου τιμά έναν τεράστιο αγώνα. Αν σκεφτείτε τον αγώνα του ΔΣΕ θα δείτε ότι απλοί άνθρωποι έγιναν γίγαντες, ότι ένας ξυπόλυτος λαός τα έβαλε στα ίσια με τον μοναρχοφασισμό, τους Εγγλέζους και τους Αμερικάνους. 

Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις. Αλλά μας φλόγισε η ιδέα για μια λεύτερη πατρίδα, για να γίνει ο λαός αφέντης στον τόπο του. Οι μεγάλοι αγώνες γεννιούνται από μεγάλες ιδέες, για να 'χεις καλή σοδειά χρειάζεσαι γερό σπόρο.201714 Ιούν

Γειά σας και καλή αντάμωση, ως νικητές!

Το κείμενο που ακολουθεί αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα Λαϊκός Δρόμος και το οποίο είχε πρωτοδημοσιευτεί το Μάρτη 2016 με αφορμή την προβολή του ντοκυμαντέρ "Γεια σας και καλή αντάμωση ως νικητές".

Ηλίας Μεταλλίδης Γεια σας και καλή αντάμωση ως νικητές!

Το ντοκιμαντέρ "Γεια σας και καλή αντάμωση, ως νικητές", που είχε επιλεχθεί να συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, προβλήθηκε τη Δευτέρα 14/3 και την Τρίτη 15/3. Το ντοκιμαντέρ βασίζεται στη ζωή και τη δράση του σ. Ηλία Μεταλλίδη, μαχητή του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, πολιτικού πρόσφυγα στην Τασκένδη, στελέχους  του μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος και του Μ-Λ ΚΚΕ. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται στις τελευταίες μάχες του ΔΣΕ το 1949.

Ηλίας Μεταλλίδης

Την πρώτη μέρα το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στην αίθουσα Ολύμπιον η οποία ήταν κατάμεστη, αφού πρώτα το παρουσίασε ο σκηνοθέτης Ν. Νούλας. Τη δεύτερη μέρα η προβολή έγινε στην αποθήκη Δ στο Λιμάνι στην αίθουσα "Φρίντα Λιάππα", όπου μαζεύτηκε ξανά πολύς κόσμος. Η συγκίνηση ήταν έντονη, όταν μετά το τέλος του ντοκυμαντέρ ο σ. Ηλίας Μεταλλίδης πήρε το μικρόφωνο, μίλησε και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να σηκωθούν όρθιοι και να τραγουδήσουν τον ύμνο του ΕΛΑΣ! Οι περισσότεροι βέβαια τραγούδησαν μαζί του.


Μεγάλη Προλεταριακή Πολιτιστική Επανάσταση