Αρχική Σελίδα

201818 Ιούν

Την ώρα που βούλιαζε σε τέλμα η Σύνοδος των G7 η αντίστοιχη του Οργανισμού της Σαγκάης προχωρούσε ακάθεκτα

Στην ενότητα: Πολιτικές Αναλύσεις

Στη Σύνοδο Κορυφής των G7 στην Ταορμίνα της Ιταλίας, πριν ένα χρόνο περίπου (26 – 27 Μάη 2017), εκφράστηκαν για  πρώτη φορά με μεγάλη ένταση οι σφοδρές αντιθέσεις ανάμεσα στις  ΗΠΑ  και το νεοεκλεγμένο πρόεδρό τους Τραμπ  από τη μία πλευρά και τους ηγέτες των υπόλοιπων ιμπεριαλιστικών κρατών από την άλλη, οδηγώντας σε αδιέξοδο τις συνομιλίες.

Οι αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις αφορούσαν τη φημολογούμενη τότε απόσυρση  των ΗΠΑ από τις Συμφωνίες για την κλιματική αλλαγή του Παρισιού και για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που προοιωνίζονταν  την ακύρωση και καταπάτηση διεθνών συμφωνιών από τις ΗΠΑ προκειμένου να μπει φρένο στις οικονομικές ανακατατάξεις που συντελούνταν σε βάρος τους στην παγκόσμια οικονομία και να επιβληθούν  τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε βάρος των ανταγωνιστών τους.


201818 Ιούν

Σύνοδος του ΝΑΤΟ με βάση το νέο αμερικανικό δόγμα πολέμου

Στην ενότητα: Πολιτικές Αναλύσεις

Στις 7 και 8 Ιούνη πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες  η Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας  των χωρών του ΝΑΤΟ για να ολοκληρώσει τις προπαρασκευαστικές διεργασίες για τη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί στις 11 και 12 Ιουλίου στην πρωτεύουσα του Βελγίου.

Η Σύνοδος Κορυφής, έχει σαν στόχο να «συγκεράσει» τη «Νέα Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας» του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, που διακήρυξε ο Τραμπ τον Δεκέμβριο του 2017, και το νέο δόγμα της εξωτερικής πολιτικής της Γερμανίας που εξάγγειλε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκάμπριελ, επίσης τον Δεκέμβριο του 2017.  Η σύνοδος των υπουργών του ΝΑΤΟ θα κινηθεί με βάση την εκτίμηση ότι ένας σκληρός στρατιωτικός, πολιτικός, οικονομικός ανταγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη στον κόσμο και (με βάση το αμερικανικό δόγμα) ο κύριος εχθρός είναι  η Κίνα  και η Ρωσία.201817 Ιούν

Ένα νέο πολυ-τερατούργημα πέρασε η κυβέρνηση στη Βουλή

Στην ενότητα: Πολιτικές Αναλύσεις

Το νέο Μνημόνιο καταρρίπτει τον κυβερνητικό μύθο περί "καθαρής εξόδου"

Ένα νέο πολυ-τερατούργημα πέρασε η κυβέρνηση στη Βουλή

Μόνο ο πανεργατικός αγώνας  μπορεί να βάλει φραγμό στην αντιλαϊκή επίθεση

Το νέο Μνημόνιο ή αλλιώς η «νέα συμφωνία», που θα καθορίζει την τύχη εκατομμυρίων Ελλήνων για τις προσεχείς δεκαετίες, έχει ήδη χαλκευτεί και περιμένει το Eurogroup της 21ης Ιούνη για να επικυρωθεί.

Όρος απαράβατος είναι η ολοκλήρωση των υπόλοιπων 88 «προαπαιτούμενων», αλλά και η αυστηρή «ενισχυμένη ε­πο­πτεία».  Κι όλ’ αυτά κάτω από την αντιδραστική ρήτρα «μη αντιστρεψιμότητας», δηλαδή την πιστή και απαρέγκλιτη τήρηση των «μεταρρυθμίσεων» και των τριών Μνημονίων, χωρίς να επιτρέπονται ούτε και επουσιώδεις τρο­ποποιήσεις. Μία καινούργια τραγωδία ετοιμάζεται μεθο­δικά από τα ιμπε­ριαλιστικά κέντρα, την υποτελή κυβέρνηση Τσίπρα και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, σε βάρος του λαού και της χώρας.


201815 Ιούν

Η ΝΔ αντιμέτωπη με το πραγματικό της πρόσωπο, αυτό του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλείας

Στην ενότητα: Επικαιρότητα

Η υπόθεση της ονομασίας της πΓΔΜ αναδεικνύει τις σοβαρές αντιθέσεις ανάμεσα στις διαφορετικές γραμμές που υπάρχουν στο εσωτερικό της ΝΔ, αλλά και τις συμπληγάδες από τις οποίες καλείται να περάσει τώρα ο αρχηγός της, Κ. Μητσοτάκης. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τα πρώτα κιόλας συλλαλητήρια που οργάνωσαν ακροδεξιοί και εθνικιστικοί κύκλοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις αρχές του χρόνου και στα οποία η ηγεσία της ΝΔ παρείχε έμμεση, αλλά όμως σαφή στήριξη. Άλλωστε τον τόνο είχαν δώσει τότε κεντρικά στελέχη της -με αιχμή τον Σαμαρά- ται οποία, είτε με τα λεγόμενά τους ή ακόμα και με την ίδια τη φυσική παρουσία τους, υπογράμμιζαν τη στήριξή τους στις εκδηλώσεις εθνικισμού. Στο ίδιο μήκος κύματος στάθηκε η ΝΔ και στις πρόσφατες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα σε αρκετές πόλεις της βόρειας Ελλάδας, και στις οποίες έδωσαν το “παρών” δεκάδες στελέχη και βουλευτές του κόμματος.201815 Ιούν

Αντιδραστικός συμβιβασμός σύμφωνα με τις υπαγορεύσεις των ιμπεριαλιστών

Στην ενότητα: Ανακοινώσεις

Το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας και της σχέσης με τη χώρα μας, που αποτελούσε ένα αγκάθι για τα σχέδια ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ στην περιοχή των Βαλκανίων, έπρεπε να λυθεί σύντομα. Η διαφοροποίηση των συνθηκών στη διεθνή σκηνή, οι σοβαρές εξελίξεις στην περιοχή και στη Μέση Ανατολή, με την αναβαθμισμένη παρουσία της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τη προσάρτηση της Κριμαίας, με τις νέες συμμαχίες της με Συρία, Ιράν, η στάση της Τουρκίας, οδηγεί τη διοίκηση Τραμπ σε όξυνση του ανταγωνισμού με Ρωσία-Κίνα, με τυχοδιωκτικές ενέργειες, (βομβαρδισμό της Συρίας, ανακήρυξη της Ιερουσαλήμ πρωτεύουσας του Ισραήλ, απειλές σε Ιράν κλπ). Στα πλαίσια αυτά, ήταν ζωτικής και επείγουσας σημασίας ο πλήρης έλεγχος των Δυτικών Βαλκανίων, με την ένταξη και της τελευταίας χώρας (πΓΔΜ) που έχει απομείνει, στο ΝΑΤΟ, έτσι ώστε να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στη Σερβία που διατηρεί παραδοσιακούς δεσμούς και σχέσεις με τη Ρωσία. ΗΠΑ-ΝΑΤΟ δρομολογούν την κατασκευή νέων μεγάλων στρατιωτικών βάσεων και στη χώρα αυτή, δίπλα σε αυτές του Κοσόβου, της Αλβανίας (Αυλώνα, Δυρράχιο), της Ελλάδας, εργαλεία πολέμου και επαναχάραξης των συνόρων με το αίμα των λαών, ελέγχου των ενεργειακών διαδρόμων και ανάσχεσης της παρουσίας των αντιπάλων τους στην περιοχή.  Αλλά και η ΕΕ θέλει να ενταχθούν στους κόλπους της χώρες που σήμερα είναι εκτός αυτής, όπως η Αλβανία, η πΓΔΜ, το Μαυροβούνιο, η Βοσνία - Ερζεγοβίνη και η Σερβία.


6ο Συνέδριο Μ-Λ ΚΚΕ


Μακρόνησος 1947 - 2017