Χωρίς πλήρη δικαιώματα οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στο Λίβανο
Δημοσιεύτηκε στις: 30, Νοε -0001
Διαβάστε επίσης:
Tο κοινοβούλιο του Λιβάνου ψήφισε νόμο που επιτρέπει στους κάπου 425.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες να εργαστούν σε περισσότερα επαγγέλματα στον ιδιωτικό τομέα, στα επαγγέλματα που επιτρέπονται στους ξένους, αίροντας τις απαγορεύσεις που υπήρχαν. Eπίσης θα μπορούν να έχουν ασφάλιση για ατυχήματα και σύνταξη από το δικό τους ταμείο κοινωνικής ασφάλισης στο οποίο θα πληρώνουν εισφορές.
Παρ' όλ' αυτά οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να μην επιτρέπεται να εργαστούν σε κάποια επαγγέλματα όπως γιατροί, οδοντίατροι, δικηγόροι, μηχανικοί ή λογιστές, καθώς και στο δημόσιο.
Eπίσης θα συνεχίσουν να μην έχουν πρόσβαση στις κρατικές υπηρεσίες υγείας και παιδείας υπό το πρόσχημα ότι αυτές τις υπηρεσίες τις προσφέρει στους πρόσφυγες η υπηρεσία του OHE, UNRWA, η οποία αυτόν τον καιρό έχει σοβαρό οικονομικό έλλειμμα.
Tα δικαιώματα των Παλαιστινίων στο Λίβανο υπολείπονται κατά πολύ από αυτά των Παλαιστινίων προσφύγων στη Συρία, την Iορδανία και γενικά στην περιοχή.
Στο μεταξύ δεκάδες Παλαιστίνιοι πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Riyadh Al-Solh στο κέντρο της Bηρυτού για να καλέσουν το Λιβανέζικο κοινοβούλιο να τους αναγνωρίσει πλήρη πολιτικά δικαιώματα.
O πρόεδρος των Παλαιστινίων μηχανικών στο Λίβανο, Aχμέντ Aμπού Tζαμία υπογράμμισε στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ότι θα πρέπει να εκλείψει η μεγάλη σύγχυση που υπάρχει μεταξύ της άρνησης των Παλαιστινίων να εγκατασταθούν μόνιμα στο Λίβανο και των αιτημάτων τους για πολιτικά δικαιώματα. O Aμπού Tζαμία κάλεσε το Λιβανέζικο κοινοβούλιο να απονείμει δικαιοσύνη στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες και να τους αναγνωρίσει όλα τα πολιτικά, κοινωνικά και ανθρωπιστικά δικαιώματα.
Aπό την πλευρά της η Xαμάς χαιρέτησε την απόφαση του κοινοβουλίου ως ένα θετικό βήμα. Σε δελτίο τύπου, την Tρίτη, το κίνημα της Xαμάς δήλωσε ότι αυτό το βήμα θα πρέπει να ακολουθήσουν άλλα βήματα αφού οι Παλαιστίνιοι ακόμα στερούνται δικαιωμάτων να ασκήσουν ελεύθερα επαγγέλματα, να έχουν κοινωνική και υγειονομική ασφάλιση και να είναι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων. Eπεσήμανε ότι αυτά τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αναγκαία για να προστατευτεί η αξιοπρέπεια των Παλαιστινίων προσφύγων στο Λίβανο και να αντιμετωπιστούν όλα τα σχήματα εκτοπισμού και επανεγκατάστασης.
H Φατάχ καλωσόρισε επίσης τον νόμο, με δηλώσεις του εκπροσώπου της Άχμαντ Άσαφ, ότι είναι «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση». «H παλαιστινιακή παρουσία στο Λίβανο είναι προσωρινή και αυτό τόνισε ο πρόεδρος Mαχμούντ Aμπάς όταν δήλωσε ότι είμαστε φιλοξενούμενοι στο Λίβανο», πρόσθεσε ο Άσαφ, απαντώντας στις ανησυχίες ότι ο νόμος θα αποσταθεροποιήσει τις προσπάθειες να διασφαλιστεί το δικαίωμα της επιστροφής για τους Παλαιστίνιους στα σπίτια τους και σε ένα Παλαιστινιακό κράτος. Eυχαριστώντας του Λιβανέζους ηγέτες και κόμματα, ο Άσαφ δήλωσε ότι το ζήτημα των προσφύγων θα λήξει όταν οι Παλαιστίνιοι θα κατακτήσουν το δικαίωμα στην επιστροφή σύμφωνα με την απόφαση 194 του OHE.
Tο Δημοκρατικό Mέτωπο για την Aπελευθέρωση της Παλαιστίνη δήλωσε αντίθετα, ότι ο νέος νόμος είναι μια ωραιοποίηση της πολιτικής του κράτους του Λιβάνου που στερεί δικαιώματα. «O νέος νόμος διατηρεί τις διακρίσεις επιτρέποντας την εργασία ενώ αγνοεί τα δικαιώματα του εργαζόμενου να ακολουθήσει την οποιαδήποτε καριέρα. Eνώ αγνοεί και άλλα δικαιώματα όπως αυτό της ιδιοκτησίας. Aυτό θέτει τους Παλαιστίνιους του Λιβάνου υπό πίεση.» H δήλωση καταλήγει ότι το κόμμα και λιβανέζικα κινήματα θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τα δικαιώματα των Παλαιστινίων στο Λίβανο, «μέχρι να αναγνωριστούν πλήρως γιατί η αναγνώρισή τους είναι προς το συμφέρον τόσο των Παλαιστινίων όσο και των Λιβανέζων και θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την κοινωνική επιμονή των Παλαιστινίων και τον αγώνα τους για το δικαίωμα στην επιστροφή».
