• Ανταπόκριση

Είκοσι μέρες σχεδόν από τότε που έγινε γνωστό ότι εργαζόμενοι στην κονσερβοποιία “ΠPOΔPOMOΣ ΠAYΛIΔHΣ ABEE” προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό και σχεδόν δέκα μέρες από το κλείσιμο του εργοστασίου, κι ενώ τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 200 και εργαζόμενοι της επιχείρησης νοσηλεύονται σε νοσοκομεία σε Πέλλα – Ημαθία – Κιλκίς – Πιερία, επιβλήθηκαν έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης σε όλη την περιοχή.

Όμως βουβαμάρα επικρατεί από την εργοδοσία, την κυβέρνηση και τα ελεγχόμενα από αυτήν ΜΜΕ στα ερωτήματα πώς και γιατί το συγκεκριμένο εργοστάσιο μετατράπηκε σε υγειονομική βόμβα.

  1. Γιατί δεν ενημερώθηκαν οι εργαζόμενοι για τον κίνδυνο λοίμωξης και τα μέτρα πρόληψης και προστασίας που έπρεπε να ληφθούν.
  2. Γιατί η επιχείρηση δεν τηρούσε τον επιτρεπόμενο αριθμό επιβατών – εργαζομένων που μετακινούνταν με τα λεωφορεία της.
  3. Γιατί δεν πήρε μέτρα για την αποφυγή συνωστισμού την ώρα διαλείμματος στα αποδυτήρια και στο κυλικείο.
  4. Γιατί δεν έγινε συστηματικός καθαρισμός των επιφανειών εργασίας και κοινόχρηστων χώρων.
  5. Γιατί ενώ γνώριζε την ύπαρξη κρουσμάτων από το 3ο δεκαήμερο του Αυγούστου, (όπως και όλη η τοπική κοινωνία), δεν σταμάτησε από τότε τη λειτουργία του εργοστασίου.
  6. Γιατί απολύθηκαν οι εργαζόμενοι όταν ενημέρωσαν ότι παρουσιάζουν συμπτώματα χωρίς να ληφθούν μέτρα για τους υπόλοιπους που συνέχισαν κανονικά την εργασία.
  7. Γιατί καθυστέρησε η ενημέρωση στον EOΔY, περιμένοντας να τελειώσει πρώτα η συγκομιδή των ροδάκινων και να κλείσει ουσιαστικά ο κύκλος εργασιών για φέτος.
  8. Γιατί χρειάστηκε να ξεπεράσουν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 120 για να σταματήσει η λειτουργία της επιχείρησης.
    Είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που μέχρι τώρα αποσιωπά και αρνείται να απαντήσει η εργοδοσία.
    Εκείνο όμως που προκαλεί αλγεινή εντύπωση και συζητιέται έντονα μεταξύ των κατοίκων είναι η εκκωφαντική σιωπή θεσμικών και πολιτικών εκπροσώπων, βουλευτών – πολιτευτών και κομμάτων μαζί με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης.
    Ήδη έχουμε το πρώτο θύμα εργαζόμενου στην κονσερβοποιία από χωριό της Καστοριάς, από όπου ερχόταν για δουλειά, μαζί με περισσότερους από 50 στοιβαγμένους σε λεωφορείο, μια διαδρομή 5 ωρών «πήγαινε–έλα» για το μεροκάματο του τρόμου.
    Όσο λοιπόν και αν προσπαθούν ορισμένοι καλοθελητές και φερέφωνα της κυβέρνησης, είτε απειλώντας όπως ο ιδιοκτήτης της κονσερβοποιίας, με εξώδικα σε συνδικαλιστές, είτε παριστάνοντας τους έκπληκτους για την πανδημία που αυτοί διέσπειραν, δείχνοντας τάχα υπεύθυνη στάση, δεν πείθουν το λαό και τους εργαζόμενους.
    Όλοι οι αρμόδιοι φορείς γνώριζαν από συζητήσεις ότι στα εποχιακά εργοστάσια υπάρχουν κρούσματα. Όμως κανένας για πάνω από 10 ημέρες δεν πήρε δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.
    Όλες οι εκκλήσεις και διαμαρτυρίες των εργαζομένων σε δήμους, νομαρχίες, βουλευτές, έμπαιναν κάτω από το χαλί.
    Εγκληματική αδράνεια και συγκάλυψη ήταν αυτό που επικράτησε από τους αρμόδιους φορείς.
    Έτσι τα κρούσματα εξαπλώθηκαν σε εργαζόμενους στο νοσοκομείο Γιαννιτσών, σε υπαλλήλους του δήμου και σε εκπαιδευτικούς στα σχολεία.
    Μετά από όλα αυτά καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους της στην περιοχή ότι έκαναν «τα στραβά μάτια» στα εργοστάσια, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων σε αυτά.
    Είναι η γνωστή συνταγή που ακολουθείται, έτσι που να μη θίγονται κέρδη και προνόμια μεγαλοβιομηχάνων.

ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΛΗΨΗ
ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

  1. Τεστ με αποκλειστική ευθύνη κράτους και εργοδοσίας σε όλους τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Κλιμάκια του EOΔY σε όλες τις περιοχές από όπου προέρχονται οι εργαζόμενοι.
  2. Διασφάλιση υγιεινών συνθηκών εργασίας σε όλα τα εργοστάσια με κάλυψη όλων των αναγκαίων μέσων προστασίας.
  3. Αναρρωτική άδεια σε όσους νοσούν και ειδικές άδειες με πλήρεις αποδοχές σε εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και σε αυτούς που είναι σε καραντίνα.
  4. Καμιά Απόλυση, καμιά Αλλαγή Σύμβασης. Να μη χαθούν ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα με πρόσχημα τον κορονοϊό.
  5. Πλήρης ενίσχυση των νοσοκομείων και όλων των μονάδων υγείας με δωρεάν κάλυψη των υγειονομικών αναγκών.
    ΠAIPNOYME TIΣ ZΩEΣ MAΣ ΣTA XEPIA MAΣ
    H YΓEIA KAI H AΞIOΠPEΠHΣ ΔIABIΩΣH MAΣ EINAI ΠANΩ AΠO TA KEPΔH TOYΣ