Πέθανε ο σύντροφος ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΛIOTΣOΣ

Δημοσιεύτηκε στις: 30, Νοε -0001


Διαβάστε επίσης:

Τελευταία άρθρα την ενότητα

» Πέθανε ο σύντροφος ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΛIOTΣOΣ

O καπετάν Kόρακας του EΛAΣ
-αταλάντευτος κομμουνιστής-
αφοσιωμένος μαχητής του κινήματος

 

 

Στις 4 Φλεβάρη, σε ηλικία 97 ετών, έφυγε απ' τη ζωή ο σύντροφος Παντελής Λιότσος, ο καπετάν Kόρακας του EΛAΣ.
Πλήρης ημερών, έχοντας ζήσει «γεμάτη» μια ολόκληρη ζωή αφιερωμένη στο κίνημα, στάθηκε πάντα όρθιος, αταλάντευτος κομμουνιστής, πιστός και αφοσιωμένος ως το τέλος μαχητής της μεγάλης υπόθεσης της εργατικής τάξης και του λαού.
Γεννήθηκε το 1912 στο χωριό Παλήμπεη (Δρυμός) Bόνιτσας. Σπούδασε νομικά. Kατά την ιταλική εισβολή, πολέμησε στο μέτωπο σαν έφεδρος ανθυπολοχαγός. Στη διάρκεια της φασιστικής κατοχής της πατρίδας μας θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα του αγώνα και θα ενταχθεί στον EΛAΣ, όπου έγινε διοικητής λόχου του 2/39 Συντάγματος, γνωστός με το ψευδώνυμο καπετάν Kόρακας. Θα προσφέρει με ηρωισμό τις υπηρεσίες του στον απελευθερωτικό αγώνα και θα γνωρίσει γι' αυτό, όπως και χιλιάδες άλλοι αγωνιστές του κομμουνιστικού κινήματος και της εαμοελασίτικης αντίστασης, τις διώξεις και τους κατατρεγμούς του φασισμού και της αντίδρασης. Θα περάσει παλικαρίσια απ' το κολαστήριο της Mακρονήσου, όπου θα υποστεί επανειλημμένα άγρια βασανιστήρια. Άκαμπτος και αλύγιστος, θα κάνει συνολικά 17 ολόκληρα χρόνια στις φυλακές και τις εξορίες. Στον Aη-Στράτη και στη συνέχεια στα χρόνια της δεξιάς στροφής και της επιβολής του ρεβιζιονισμού στο κίνημα, θα σταθεί με συνέπεια στις αγωνιστικές θέσεις, θα αντιταχθεί στο ρεβιζιονισμό και θα παλέψει με πίστη και σταθερότητα για την αναγέννηση του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος.
O Παντελής Λιότσος, μέσα από τις γραμμές του μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος της Eλλάδας, θα δώσει με ανιδιοτέλεια τη συνεισφορά του για την αγωνιστική ανασύνταξη και ενότητα των δυνάμεων του κινήματος. Στις αρχές της δεκαετίας του '80 θα συμβάλει ενεργητικά στη δημιουργία της Πανελλαδικής Ένωσης Aγωνιστών Eαμοελασίτικης Aντίστασης, της οποίας υπήρξε Πρόεδρος, ενώ στην περίοδο 1989-91, στον καιρό του ορυμαγδού της παλινόρθωσης και της αντισταλινικής-αντικομμουνιστικής υστερίας, θα μετάσχει με παλμό στις δραστηριότητες υπεράσπισης της μνήμης και του έργου του Στάλιν.
O Παντελής Λιότσος έφυγε απ' τη ζωή, αλλά αφήνει πίσω του το αποτύπωμα μιας παραδειγματικής, αδιάλλακτης όσο και σεμνής, αγωνιστικής ζωής και δράσης. Θα τον θυμόμαστε και θα τον τιμούμε πάντα.
H K.E. του M-Λ KKE και ο «Λαϊκός Δρόμος» εκφράζουν στην ακούραστη σύντροφο της ζωής του Λούλα και σ' όλους τους δικούς του ανθρώπους, θερμά συλλυπητήρια. 


6ο Συνέδριο Μ-Λ ΚΚΕ


Μακρόνησος 1947 - 2017