"Κεντροαριστερό" δεκανίκι του συστήματος Δημαγωγία και συνεχής εκλογολογία από το "Κίνημα Αλλαγής"

Δημοσιεύτηκε στις: 04, Ιούν 2018


Διαβάστε επίσης:

Τελευταία άρθρα την ενότητα

» Σκάνδαλα, σήψη και δυσωδία αναδύονται από τους κόλπους της ΝΔ

» Καμιά δημαγωγία της κυβέρνησης στη ΔΕΘ δεν μπορεί να κρύψει το βαρύ αντιλαϊκό έργο της

» Μπήκαμε... στη μεταμνημονιακή εποχή με όλα τα βάρβαρα μνημονιακά μέτρα σε ισχύ

» Μαύρη αντιμεταναστευτική εκστρατεία των ακροδεξιών και φασιστικών δυνάμεων στο ευρωπαϊκό φρούριο

» ΚΙΝΑΛ - Ποτάμι μεθεόρτια του διαζυγίου

» Μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις ισχυρές καπιταλιστικές χώρες

» Συνέπεια της προσαρμογής στα αντιδραστικά και πολεμοκάπηλα σχέδια των ΗΠΑ, οι κυβερνητικές απελάσεις Ρώσων διπλωματών

» Αποφάσεις που «μυρίζουν μπαρούτι» στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

» Τα μνημονιακά μέτρα που απομένουν ισοδυναμούν με Γολγοθά θυσιών

» Ανταγωνίζονται οι χώρες της ΕΕ ποια θα σφραγίσει πιο ερμητικά τα σύνορά της στους μετανάστες

 

 Οι τελεσιγραφικές απειλές της προέδρου του ΠΑΣΟΚ για διαγραφές και η συνακόλουθη απαξιωτική απάντηση του Θεοδωράκη πως «δε δέχεται εντολές από κανέναν» προκάλεσαν ισχυρούς κλυδωνισμούς.

 

Ωστόσο υπό την αιγίδα και την αρωγή των οικονομικοπολιτικών κέντρων εξουσίας που ποντάρουν στο κεντροαριστερό δεκανίκι, οι δύο βασικοί ανταγωνιστές αναδιπλώθηκαν εν μέρει, πασχίζοντας ύστερα από τις μεταξύ τους  παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μιας χρήσης να νεκραναστήσουν το υποτιθέμενο «ενωτικό» προφίλ του νέου φορέα.

Η ηγεσία Γεννηματά εκφράζοντας τον «αυτόνομο» δήθεν ρόλο του Κινήματος  Αλλαγής, ζήτησε  και προκάλεσε προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το περιβόητο «μεταμνημονιακό σχέδιο ολιστικής ανάπτυξης» του ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνοντας μονότονα το αίτημά της για «εκλογές» έντεκα φορές.

Στη συζήτηση αυτή ο Θεοδωράκης, προσποιούμενος για τα μάτια του κόσμου ότι τάχα δεν κινείται πλέον αντιπαραθετικά προς την «επίσημη γραμμή», έκανε λόγο για την ανάγκη αλλαγής πολιτικής.

Το αίτημα για εκλογές έφερε πιο κοντά τη Φώφη με τον «τελειωμένο» Βενιζέλο, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στον Κ. Μητσοτάκη να αβαντάρει απροσχημάτιστα την αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, ευχαριστώντας την για την «εποικοδομητική πρωτοβουλία» της να προκαλέσει την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση. Το νέο άνοιγμα της ΝΔ προς τη Γεννηματά ολοκλήρωσε ο Δένδιας σύμφωνα με τον οποίο «δεν  υπάρχουν απόψεις που είναι μέσα στην κεντροαριστερά και εμείς δεν μπορούμε να συζητήσουμε μαζί τους».

Αντίθετα, ο Τσίπρας ακολούθησε απέναντι στο κεντροαριστερό δεκανίκι την τακτική του καρότου και του μαστιγίου. Στα πλαίσια αυτά εγκάλεσε ουσιαστικά την πρόεδρο του «νέου φορέα» για έλειμμα εθνικής υπευθυνότητας, δημαγωγώντας πως «εκλογές τώρα, λίγο πριν κλείσει η αξιολόγηση, σημαίνει να μη βγούμε από το μνημόνιο». Ζήτησε παράλληλα από τη Φώφη να ξεκαθαρίσει τη θέση της στην «κοινωνική πολιτική», με αιχμή του δόρατος τα εργασιακά. Πασχίζοντας εξάλλου να διατηρήσει και να επεκτείνει την πολιτική ηγεμονία του εντός του πολυπληθούς κεντροαριστερού ακροατηρίου, ο Τσίπρας υπενθύμισε το κάλεσμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ώστε «τα προοδευτικά κόμματα στην Ελλάδα να ενώσουν τις δυνάμεις τους για το κοινό μέλλον της χώρας».

Ο Δραγασάκης επίσης επιχείρησε να δημιουργήσει νέα ρήγματα στη λυκοσυμμαχία Γεννηματά- Θεοδωράκη, απευθυνόμενος στον πρόθυμο πρόεδρο του Ποταμιού που «μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση του αναπτυξιακού προγράμματος».

Σε κάθε περίπτωση, ο διχασμός και τα αποσυνθετικά φαινόμενα εντός, εκτός και επί τα αυτά του κεντροαριστερού μορφώματος αποτελούν το σήμα κατατεθέν του  και εκδηλώνονται αδιάλειπτα πάνω στο έδαφος της γενικευμένης λαϊκής απαξίωσης και ανυποληψίας, όπου έχει καταδικαστεί (και) η «νέα»  αυτή εκδοχή τού ούτως ή άλλως  χρεοκοπημένου πασοκισμού.

Αυτό αποτυπώθηκε και κατά την τελευταία «συνεδρίαση» της εκτελεστικής γραμματείας, από την οποία έλαμψαν δια της απουσίας τους τα περισσότερα κορυφαία στελέχη και μέλη του πολιτικού συμβουλίου, με πρωτοσύγκελλους τους  Θεοδωράκη και Θεοχαρόπουλο. Ο τελευταίος είχε μάλιστα φροντίσει να προϊδεάσει για την απουσία του εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του «στη μονόπλευρη κριτική του Κινήματος Αλλαγής κατά του ΣΥΡΙΖΑ».


Μακρόνησος 2018


6ο Συνέδριο Μ-Λ ΚΚΕ


Μακρόνησος 1947 - 2017