Ο πρέσβης των ΗΠΑ παρεμβαίνει με προκλητικό τρόπο και υπαγορεύει τα συμφέροντα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού

Δημοσιεύτηκε στις: 11, Φεβ 2018


Διαβάστε επίσης:

Τελευταία άρθρα την ενότητα

» Φλέρτ Μητσοτάκη - Θεοδωράκη Θολό «Μακεδονικό» Ποτάμι... Βαρομετρικό χαμηλό διαρκείας για το ΚΙΝΑΛ

» Διεθνές ρεβιζιονιστικό “κάλεσμα” με προσαρμογή και ευθυγράμμιση του ΚΚΕ

» Καλλιέργεια ρεφορμιστικών αυταπατών η πρόταση του ΚΚΕ για τη Συνταγματική αναθεώρηση

» Η κάλπικη αντιπαράθεση Τσίπρα - Μητσοτάκη συγκαλύπτει την ουσιαστική ταύτισή τους

» Οι προκλητικές δηλώσεις Ζάεφ και η μεταφορά έγκρισης της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Ελλάδα πυροδοτούν εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό

» «Στρατηγικός διάλογος» ξένων αφεντικών και ντόπιων υποτελών

» Η Κύπρος μπροστά σε νέες απειλές

» Ένα… διχασμένο Βασίλειο και μια διασπασμένη ΕΕ (Σχετικά με το Βrexit)

» Η κυβέρνηση κομπάζει για έναν Προϋπολογισμό που διαιωνίζει τα βάρβαρα μέτρα τριών μνημονίων

» Σε σταθερή δραστηριότητα το «ενεργό ηφαίστειο» των Δυτικών Βαλκανίων

Ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, όσο περνάει ο καιρός επιβεβαιώνει τη φήμη που τον ακολουθεί από τη θητεία του στην Ουκρανία, κατά την περίοδο του φασιστικού πραξικοπήματος.

 

Αποδεικνύεται ένας διπλωμάτης που περιδιαβαίνει τη χώρα και παρεμβαίνει με ωμό και κυνικό τρόπο, ως άλλος Πιουριφόι, στα εσωτερικά πράγματα της Ελλάδας, προωθώντας τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του μίλησε για όλα τα θέματα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, καθορίζοντας με ξεκάθαρο τρόπο το ρόλο που επιφυλάσσουν οι ΗΠΑ για τη χώρα μας στους ευρύτερους γεωπολιτικούς και γεωοικονομικούς σχεδιασμούς τους στην περιοχή των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής, στο πλαίσιο των ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.  Σχεδιασμούς που η ντόπια οικονομική και πολιτική ελίτ έχει αποδεχθεί, ειδικότερα μετά τις δεσμεύσεις  Τσίπρα κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, όπως πολλές φορές τόνισε χαρακτηριστικά.  Ειδικότερα για τις συνομιλίες Τσίπρα με τον αντιπρόεδρο Πεν.

Ο Αμερικάνος πρέσβης τόνισε ιδιαίτερα το σημαντικό ρόλο που έχει η χώρα μας στην προώθηση του αμερικανονατοϊκού ελέγχου των Δυτικών Βαλκανίων, κόντρα στις ρώσικες επιδιώξεις, στα πλαίσια του οποίου εντάσσεται και το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, τονίζοντας ότι στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες Νίμιτς. Χαρακτήρισε μάλιστα την Ελλάδα γεωπολιτικό “μεντεσέ” μεταξύ της Ευρώπης και της ευρύτερης γειτονίας, παίζοντας αυτόν το ρόλο “ως δυνατός Νατοϊκός σύμμαχος των ΗΠΑ”.

Εξήρε τη θέση της Ελλάδας ως “ένας πυλώνας σταθερότητας σε μια πολύπλοκη περιοχή” και ότι “μια από τις πολυπλοκότητες των σχέσεων γειτονίας της Ελλάδας σχετίζεται με τα Δυτικά Βαλκάνια” για να τονίσει ότι “οι θέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ συγκλίνουν σημαντικά” καθώς “οι δύο κυβερνήσεις μας πιστεύουν ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να συνεχίσουν την πορεία τους για ένταξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς”.

Σημαντικό πίρο του γεωπολιτικού “μεντεσέ” που λέγεται Ελλάδα αποτελεί για τις ΗΠΑ η Θεσσαλονίκη, την οποία ο Τζ. Πάιατ οραματίζεται ως ένα “μεγάλο κοσμοπολίτικο κέντρο”, το οποίο θα έχει μια “οικονομική ενδοχώρα” που θα επεκτείνεται “από την Οδησσό, τη σημερινή Ουκρανία, πάνω στα Δυτικά Βαλκάνια και μέχρι τη βόρεια Ιταλία”. Έναν ρόλο που σύμφωνα με τον Αμερικάνο πρέσβη είχε η πόλη στο παρελθόν και ο οποίος διακόπηκε από “τον Ψυχρό Πόλεμο και το Σιδηρούν Παραπέτασμα και δημιούργησε μια γεωπολιτική, αφύσικη διαίρεση”.

Στο σημείο αυτό δήλωσε ότι παρακολουθεί με ενδιαφέρον τη “στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης, που δημιουργεί γέφυρες με αυτές τις χώρες στα Δυτικά Βαλκάνια, ούσα εταίρος σε αυτήν τη διαδικασία μεταρρύθμισης και ευρωατλαντικού προσανατολισμού”, καθώς ολόκληρη η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων είναι στο “επίκεντρο σημαντικού ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ”.

Με έναν ευθύ τρόπο συνέδεσε τις κινήσεις αυτές με την αντιπαράθεση με τη Ρωσία για τον έλεγχο της περιοχής, που εγκυμονεί ανησυχητικές εξελίξεις για τους λαούς της περιοχής.  Χαρακτήρισε τη ρώσικη επιρροή ως “κακόβουλη”, η οποία απλώνεται σε όλη την περιοχή και η οποία πήρε “εξωφρενική μορφή τον Οκτώβριο, όταν έγινε η απόπειρα πραξικοπήματος στο Μαυροβούνιο που είχε όλων των ειδών τα ρωσικά αποτυπώματα επάνω του”, για να τονίσει με νόημα ότι φιλοδοξία του Κρεμλίνου είναι να “προκαλέσει σύγχυση στον προσανατολισμό” των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και “στη διαδικασία της συνεχούς μεταρρύθμισης και της ευθυγράμμισής τους με τους ευρωατλαντικούς θεσμούς”.

Εμπλέκοντας άμεσα την Ελλάδα στην αμερικανορωσική αντιπαράθεση έθεσε θέμα για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης καθώς, όπως τόνισε, το αμερικανικό ενδιαφέρον για το θέμα είναι “στρατηγικού χαρακτήρα”, αλλά και ευρύτερα, το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για “τη βόρεια Ελλάδα, δεν είναι εμπορική επιλογή, είναι στρατηγική επιλογή”.

Δείχνοντας το Σαββίδη και τη ρωσική εμπλοκή στο λιμάνι, έστειλε σαφή μηνύματα προς την ελληνική πλευρά για την αμερικανική δυσαρέσκεια. “Πιστεύουμε ότι η ελληνική οικονομική ανάπτυξη ωφελείται από τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την ισχυρή ρυθμιστική επιτροπεία και τον υψηλό βαθμό διαφάνειας. Κάποιες ρωσικές επενδύσεις δεν πληρούν αυτά τα χαρακτηριστικά.”, δήλωσε.

Ο Τζ. Πάιατ χωρίς περικοκλάδες παρέπεμψε  στη “Στρατηγική Εθνικής Άμυνας” των ΗΠΑ, που κατονομάζει ως στρατηγικούς αντιπάλους την Κίνα και τη Ρωσία και καθορίζει το ρόλο που θα πρέπει να παίξουν οι υποτελείς σύμμαχοι των ΗΠΑ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα που παίρνει και τα εύσημα για τη στάση της. “Πρέπει να εργαστούμε με τους συμμάχους μας, ώστε να αναπτύξουμε ευελιξία. Και αυτό μπορούμε να το κάνουμε πολύ αποτελεσματικά με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, γιατί είστε ο ορισμός της ευελιξίας”, δήλωσε χαρακτηριστικά. Για να εκθειάσει και τις διευκολύνσεις που παρέχει η ελληνική  κυβέρνηση στη βάση της Σούδας, η οποία “είναι περισσότερο δραστήρια από όσο έχει υπάρξει εδώ και πολύ καιρό...τόσο στην πλευρά της Αεροπορικής βάσης όσο και σε  εκείνη της Ναυτικής Βάσης”.

Σε μια συνέντευξη Αμερικάνου πρέσβη δεν θα μπορούσε να λείψει και η αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ιδιαίτερα τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. Με την κυνικότητα που τον χαρακτηρίζει, ο Τζ. Πάιατ έθεσε ευθέως το πλαίσιο της αμερικάνικης επικυριαρχίας στο Αιγαίο, καλώντας την ελληνική πλευρά να αποδεχθεί επί της ουσίας την τουρκική επιθετικότητα, τονίζοντας ότι η Τουρκία αποτελεί “μια γεωπολιτική πραγματικότητα” για τη χώρα καθώς “ένα πράγμα που η Ελλάδα δεν μπορεί να αλλάξει είναι η γεωγραφία”. Επί της ουσίας κάλεσε τον ελληνικό και τον τουρκικό λαό να ζουν μόνιμα κάτω από την “ομπρέλα” των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, για την αποφυγή κάποιου “ατυχήματος” που θα αιματοκυλίσει τους δύο λαούς.

Με μια υποκριτική διάθεση εξέφρασε την “ανησυχία” και τους “φόβους” του για ένα τέτοιο ατύχημα όσο οι δύο χώρες έχουν “αυτά τα φονικά περίπλοκα στρατιωτικά συστήματα (σ.σ. F16), λειτουργώντας τα το ένα δίπλα στο άλλο”, τα οποία βέβαια οι ΗΠΑ έχουν μοσχοπουλήσει στους δύο συμμάχους στο ΝΑΤΟ.


6ο Συνέδριο Μ-Λ ΚΚΕ


Μακρόνησος 1947 - 2017